A ​lánc 37 csillagozás

Adrian McKinty: A lánc

Épp ​most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban.
Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon.
A gyerekedet elrabolták.
Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét.
A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket.
Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal.
Mostantól te is A LÁNC része vagy.
Adrian McKinty Edgar-díjas krimiszerző. További díjai: Ned Kelly Award (két alkalommal), Barry Award, Audie Award, Anthony Award. Ezeken a rövidlistákon szerepelt: CWA Ian Fleming Acéltőr, Theakston – Az Év Krimije, Francia Krimi és Detektívregény Nagydíj. Az író New York-ban él.
„A cápa – szülőknek." – DON WINSLOW
„McKinty annyira jó, hogy kezdem utálni érte.” – LEE CHILD
(tovább)

Eredeti mű: Adrian McKinty: The Chain

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9786155955112 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155955105 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 2


Most olvassa 11

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55 P
Adrian McKinty: A lánc

A pokol bennünk van. Ki úrrá lesz rajta, ki nem. De mindig döntenünk kell. Súlyos erkölcsi kérdéseket feszegető történet akar lenni, ami teljes gázzal rohan egy olyan átkozott cselekménybe, amely megszabadítja a civilizált társadalomba vetet hitünket, és szörnyekké teszi az egyszerű embereket. Morális tanmese is lehetne akár arról, mit ér ebben a világban az ember erkölcse, viszont nem erről szól, mert nem szól ez igazán semmiről. Hiába ágyaz meg alaposan, túlbuzgó igyekezettel az erkölcsi dilemmának, egyáltalán nem hajlandó vele foglalkozni és inkább elindul az abszurd irányába, hogy aztán valami kusza, a maga megfoghatatlanságában is érdektelen világban bolyongjon. Az erkölcsi dilemma számomra túl megerőltető, az izgalmas thrillert meg valamire, valahová ki kéne futtatni, mert kéne egy slusszpoén legalább, amivel a téblábolás után kárpótolhatja az olvasót. De nem, nincs az se. Az érzéseim vegyesek, a végső értékeléssel picit vívódtam, sőt, a szalonképesség érdekében, alkalmaztam a cenzúrát is, finomítva a lehúzást spoiler.

3 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Adrian McKinty: A lánc

Kár volt érte. Jó alapkoncepció, félrement kivitelezés. Túlságosan nagy volt a hype, ezért nagy reményeket fűztem hozzá, azonban a karakterek unalmasak és idegesítőek voltak. Maga a történet sem úgy pörgött, ahogy azt a fülszöveg után reméltem.
Lelkileg kellet volna hatnia rám a történetnek, hisz gyerekeket rabolnak el és családokat fenyegetnek meg, mégsem éreztem semmit. Száraz volt és felületes. Maga a cselekmény is „pikk pakk” történések voltak, majd a család lelkét ápolgatta az író sok-sok oldalon keresztül.
A regényt két részre bontotta az író, de a második résznél már az első oldalakon megtudtam mindent, így még csak csavar sem lett a végén.

7 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Adrian McKinty: A lánc

Nagyon kevés ez a 64 százalék, közel sem olyan rossz könyv ez. Habár én kisgyerekesként lehet, hogy jobban átéreztem Rachel problémáját.
A Lánc (mert szerintem így, nagy L-el kellene írni a címét) alapját a mexikói túszcserélős esetek és a gyerekkorunkban nagyon menő lánclevelek adták. Eh, mit összekörmöltem én is annak idején, mert ha nem másoltam le harmincszor, és nem küldtem el harminc embernek, akkor úgy fogok járni, mint Mrs. X, aki nem hitte el, és jól bennégett a lakásában, de előtte kirabolták és még az áram is elment a kedvenc sorozata legizgibb részénél. Bezzeg Mr. Y betartotta az utasításokat, és megnyerte az ötöslottót, a hatoslottót, a Jackpotot, és ráadásul még egy húszezrest is talált a földön.
Na szóval, ez a Lánc lényege, mi elraboltuk a gyerekedet, ha vissza akarod kapni, rabolj el te is egyet, mert a miénket is elrabolták, és csak akkor kapjuk vissza, ha te is elrabolsz egyet, és így tovább…
Két részből áll a könyv, egy első és egy második részből. Hogy melyikben mi van, nem mondom el, mert spoiler lenne, akit érdekel, olvassa el, mert gyorsan haladós. Nem csodálom, hogy megvették a filmes jogokat, eléggé filmre kívánkozik a történet. De pont ez a hibája is: a szereplők szimpik voltak, de elnagyoltak.
Még egy gondolat a végére: valamiért állandóan az egyik kedvenc filmem, a 13 sins jutott róla az eszembe, pedig a sztori nem hasonlít, de ott is olyan feladatok elé állítják a főszereplőt, ami igencsak felforgatja az életét.
Ha nem lett volna ez a nagy hájp a könyv körül, sokkal nagyobbat ütött volna.

10 hozzászólás
>!
robinson P
Adrian McKinty: A lánc

Talán A Lánc lesz az új Lány a vonaton, hiszen már a filmjogait is megvették.
No és legalább akkora szelet kavar az olvasóknál…

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/a-lanc.html

4 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Adrian McKinty: A lánc

Tegnap kezdtem el olvasni a könyvet, és hajnalban ismét kézbe vettem, mert nem tudtam visszaaludni. Utólag lehet, hogy jobban jártam volna, ha inkább ráerőszakolom magam az alvásra.
Mint mástól is hallottam, tökéletes filmalapanyag a könyv, mert pörgős, és jól megállná a helyét egy 90 perces akcióban.
A cselekmény izgalmas, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Próbál drámai lenni néhol, de ez sem jött át igazán. A szereplők elnagyoltak számomra, a csavar a végén nem durrant nagyot, és valahogy az eredeti alapötlet sem lett megfelelően kivitelezve.
Mozivásznon ez működőképes lehet, könyvben nem. A gyanúsan nagy hype gondolom ezt volt hivatott ellensúlyozni.

2 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Adrian McKinty: A lánc

Adrian McKinty regényének fülszövege már első olvasásra felkeltette az érdeklődésemet, hiszen egy viszonylag eredeti és ötletes alaptörténetet vázol fel. Aztán amikor rápillantottam a molyos százalékokra, picit megijedtem és elbizonytalanodtam, hogy esetleg megint egy olyan thrillerbe nyúltam, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja. Szerencsére most már végérvényesen bebizonyosodott, hogy nem szabad ezekre az információkra alapoznom, hiszen nem vagyunk egyformák és simán előfordulhat, hogy engem valamiért jobban elkap egy sztori, mint másokat (persze ez fordítva is lehetséges), mint ahogy ennél a könyvnél is történt. Ha voltak is benne üresebb járatok vagy olyan elemek, amiket jobban is ki lehetett volna dolgozni, még mindig azt mondom, hogy az általános felhozatalból bőven kiemelkedik A lánc, főleg akkor, ha egy izgalmas, pörgős thrillerre vágyunk éppen.
A történet központi alakja Rachel, aki egyedül neveli kiskamasz lányát, Kylie-t, és egy hosszabb betegség után éppen próbál mindent újrakezdeni és rendbe tenni a dolgait. Csakhogy egy rejtélyes telefonhívás egyetlen pillanat alatt fenekestül felfordítja az életét: a hívó ugyanis közli, hogy elrabolta a lányát, akit csak akkor kaphat vissza, ha a titkos bűnszövetkezet, a Lánc utasításait követve ő is elrabol egy gyereket, hogy megszakítatlanul folytatódhasson az ördögi játék. Ha itt megállunk egy pillanatra, megállapíthatjuk, hogy McKinty ügyesen használta fel a régebben divatos lánclevelek működési mechanizmusát, hogy egy izgalmas és kegyetlen ötletet kerekítsen hozzá a regényéhez. Maga a bűncselekmény is rendkívül agyafúrt, hiszen az áldozatokat veszi rá a titkos elkövető, hogy saját maguk tartsák életben a Láncot, és azzal, hogy cinkossá teszi őket, minimálisra csökkenti a lebukás kockázatát. Innentől kezdve párhuzamosan több szálon is nagyon izgalmassá válik a cselekmény, hiszen egyrészt aggódhatunk, mi lesz az elrabolt Kylie sorsa, másrészt amiatt is, hogy Rachel hogyan fogja kivitelezni a gyermekrablást.
Nos, nem hiába emlegetem ennyiszer a cselekményt, hiszen ez egy olyan történet, ahol egyértelműen az áll a középpontban, és annak feszített tempója viszi előre az olvasót. Ami valamivel gyengébbre sikerült, az talán a karakterek kidolgozása. Bár Rachel számos erkölcsi hullámvasútra felül az események során, és a teljes kétségbeeséstől a határozott fellépésig az érzelmek és állapotok széles spektrumát járja be, valamiért nem lett igazán szimpatikus a számomra (persze aztán lehet, hogy ez egy tudatos szerzői húzás volt, és azáltal, hogy a főszereplő is belekényszerül egy bántalmazó szerepbe, akkor sem tudunk igazán drukkolni neki, ha tudjuk, hogy mindez miért történik). Az erkölcsi dilemmák és kérdésfeltevések az olvasót is folyamatosan ostromolják, talán a legkiemelkedőbb ezek közül, hogy mi mit tennénk meg azért, hogy megvédjük szeretteinket, mit gondolunk arról, hogy a mi gyerekünk élete és biztonsága értékesebb-e másokénál. Kemény kérdések ezek és jó lett volna őket egy leheletnyit mélyebben megélni, de a pörgős események miatt igazából nem is volt idő ezekre a töprengésekre. (…)
(…) A feszültség és a dinamika ennél sokkal egyenletesebb, ha nem is teljes lángon, de végig ég és mozog a történet, abszolút alkalmas arra, hogy ébren tartson bennünket egy nyári estén. Nem mondanám különösebben véresnek és brutálisnak, illetve az emberi lélek legmélyebb és legmocskosabb bugyraiba sem kell alámerülnünk, így megfelelő választás lehet azoknak, akik ugyan szeretik ezt a műfajt, de azért jól elhatárolhatóan létezik számukra egy vonal, amin már nem esik jól túllépni. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/07/a-lanc.html

>!
kratas P
Adrian McKinty: A lánc

Hát a vége eléggé elrontotta sajnos. Kapkodós volt, mindenki szuperhős lett hirtelen és olyan összecsapottnak tűnt. De az alapok nálam rendben voltak, nem izgultam nagyon, de kikapcsolódásra pont jó volt.

>!
tizkicsikonyv P
Adrian McKinty: A lánc

A hátborzongatóan zseniális koncepció és a harmatgyenge kivitelezés tipikus esete. Ennek ellenére én mégis élveztem, csak bennem van az, hogy ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni.

1 hozzászólás
>!
Pupupidu
Adrian McKinty: A lánc

Nekem összességében tetszett. Az első rész izgalmas volt, szinte letehetetlen viszont a második részből hiányzott a hatalmas csavar. Ezért csak 4 csillag.
Szerintem hasonlóan megosztó könyvről van szó, mint A lány a vonaton esetében. Az is vagy nagyon tetszett…vagy nagyon nem…
Egy olvasást mindenképpen megér szerintem.

>!
Andrea_Biró
Adrian McKinty: A lánc

Nagyon jó cselekményszál, jó szereplők, izgalmas volt minden percben. Ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

A kemoterápia kis halál, amelyet az ember azért fogad magába, hogy a nagyot távol tartsa.

276. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 P

A lány a buszmegállóban ül, és az Instagramjára érkezett kedveléseket ellenőrzi, így nem veszi észre időben a fegyveres férfit.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
mate55 P

Egyből felnőtté válunk, amint gyerekünk születik.

177. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 P

Amint arra J. G. Ballard rámutatott, a civilizáció csupán vékony, törékeny máz a vadon törvényei fölött:

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: J. G. Ballard
>!
mate55 P

Nem olvastam még a Moby Dicket. Mindig azt gondoltam, hogy unalmas lenne.

137. oldal

>!
mate55 P

Camus szerint a legzordonabb télben tanulja meg az ember, hogy a lelke mélyén sosem múlik el a nyár.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Camus
>!
Lobelin

Rachel hirtelen mindent megért.
A Lánc nem más, mint a legnemesebb emberi érzés, a szeretet képességének kegyetlen kizsákmányolása általi pénzszerzés módszere. Nem működne egy olyan világban, ahol nem létezik gyermeki és testvéri szeretet sem romantikus érzelmek, és csakis szeretettelen vagy a szeretetet nem értő szociopata választhatja ezt a módszert. (…)
A Lánc azoknak a kötelékeknek a metaforája, amelyek összekapcsolnak bennünket a barátainkkal és a családunkkal. A köldökzsinór anya és gyermeke között, az út, amelyet a keresés során a hősnek végig kell járnia, a bíbor fonal, Ariadné megoldása a labirintus problémájára.

>!
robinson P

Nem utálja a testvérét, csak hát nincs bennük sok közös.

76. oldal

>!
robinson P

Miért történik ez vele? Mikor ébred már fel ebből a rémálomból?

83. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Törékeny, mulandó drága kincs az élet.
Önmagában az is egy csoda, hogy élhetünk.

364. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Flynn: Kilenc perc
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Winston Groom: El Paso
Taylor Adams: No exit
Harlan Coben: Hazatérsz
Greg Iles: Huszonnégy óra
Edgar Rice Burroughs: Tarzan az őserdőben
Edgar Rice Burroughs: Tarzan bestiái
Edgar Rice Burroughs: Tarzan a fenevadak élén
Mary Higgins Clark: Hová tűntek a gyerekek?