A ​patikus háza 27 csillagozás

Adrian Mathews: A patikus háza

A ​téli Amszterdam. A Rijksmuseum szakkönyvtárában Ruth Braams a nácik által elhurcolt műtárgyak eredete után kutat, amikor beront egy idős asszony, és visszakövetel egy festményt, amelyet egy XVIII. századi őse festett. Közlik vele, hogy tartsa be a hivatalos utat, és kiterelik. De Ruth szimatot kap. Kideríti, hogy a kép a háború alatt rejtélyes sorsra jutott – és nem az idős asszony, Lydia az egyetlen igénylő.
Egy véletlen folytán Ruth és Lydia ismét összefut. Az idős hölgy kusza elbeszéléséből, a múltat őrző öreg házának titkaiból és a festményről szóló ezoterikus leírásokból fokozatosan összeáll az a sötét és nyugtalanító történet, amely rég bezárt ajtókat nyit meg a múltban.
Miért törték kezüket-lábukat a Harmadik Birodalom szörnyetegei, hogy megszerezzenek egy másodvonalbeli olajfestményt Hitler Linzbe tervezett Führersmuseuma számára? Ki volt a kép titokzatos festője? És kik a vásznon látható alakok: a pamlagon alvó szépség, a művésznek háttal, az árnyékban álló… (tovább)

>!
GABO, Budapest, 2006
520 oldal · keménytáblás · ISBN: 963689003X · Fordította: Bori Erzsébet

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Nagyon jó kis bölcsészkrimi, kicsit lassú folyású, de hangulatos, érdekes, izgalmas. Gyönyörűen, líraian ír a szerző, igazi csemege ez a könyv szerintem.

8 hozzászólás
Sicc>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Különleges hangulatú könyv, lassan csordogáló, mégis izgalmas…nagyon jól adagolja a feszültséget, bár néha legszívesebben ugrottam volna egy oldalt, hogy megnézzem, hová lyukadunk ki. Bírtam Ruth-ot, az ironikus, csípős válaszaival.
A vége nekem kicsit furcsa volt, de egészében jó élményt hagyott bennem a könyv.

kinga133>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Kellemes érzés volt elmerülni a regényben, jó volt újra átélni, ha csak ily módon is Amszterdamot. A könyvben fellelhető történelmi részek, tények nagyon tetszettek, a krimi szál sem volt unalmas és kellő humor is jelen volt. Számomra a legviccesebb esemény a Szűz Mária szobros volt. Ruth „nyavalygásával”, depressziójával nem igazán tudtam mit kezdeni. Egy-két helyen túlírt viszont a lényeg elmarad vagy kimarad, ezért az egy csillag levonás.
Az amszterdami légikatasztrófa következményeiről semmit sem tudtam, számomra ez egy érdekes része volt a regénynek.

Honey_Wilkes>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Jó kis olvasmány volt ez így januárra, hideg napokban még hidegebbről olvasni tökéletes:) A megoldással voltak problémáim, ahogy Ruth-t sem mindig értettem, de ezeken még minden baj nélkül felül tudok emelkedni. Megragadva a lényeget viszont az, hogy a szőke Ruth egyetlen fodrásznál töltött alkalommal alakul át feketévé, nekem fájt és nagyon szúrta a szemem:)

hangulatkecske>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Nagyon szerettem a könyv hangulatát, az egyedi stílusát, és az életszerűségét mind a szereplőkben, mind a cselekményben. Emellett krimiként is szuper, el tudja érni, hogy mindig másra gyanakodj:)

mate55 P>!
Adrian Mathews: A patikus háza

A regény koncepciója rengeteg kiváló lehetőséget rejt magában, de úgy éreztem ezeket az író nem tudta kihasználni. Sajnos egy kicsit sokáig tart a felvezetés, mire valóban eljutunk odáig, hogy érdekes események történjenek, alábbhagy a figyelem és az unalom veszi át a helyét. Ettől függetlenül egy különleges hangulat végig uralkodott a könyv olvasásakor.

evol>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Eltartott egy pár oldalon át, míg megszoktam a stílusát. De aztán már ment könnyedén. Tetszett a főszereplő karaktere és a sok részlet Amsterdamról.

morcos74>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Nagyon tetszett a hangulata, de bennem azért még néhány kérdés nyitott maradt. Úgy tűnik, mintha az író elfelejtett volna válaszolni néhány kérdésre. Nekem befejezetlen.

Fee>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Letehetetlen krimi a téli Amszterdamban. Jó párosítás! :o)

Millabell>!
Adrian Mathews: A patikus háza

Izgalmas történelmi krimi, bár volt egynéhány oldal, ami simán elhagyható lett volna, gondolok itt a sok lelkizésre, meg Ruth szenvedésére. A maradék viszont olvasatja magát, és ami a leginkább tetszett, az Amszterdam tökéletesen élethű ábrázolása. Hollandia-rajongóknak kötelező darab!


Népszerű idézetek

Annette87>!

Nézd józanul: ha egyszer olyan az életed, mint egy nyugodt, magányos, mozdulatlan malomtó, akkor elég egy kis kavics, hogy nagy hullámokat verjen.

164. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jill Marie Landis – Robert Crais – James Twining – Władysław Szpilman: Összetört szívek szállodája / A kétperces szabály / A dupla sas / A zongorista
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Harry Mulisch: A merénylet
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy
Kristina Ohlsson: Dávidcsillagok
Umberto Eco: A rózsa neve
Kondor Vilmos: Bűnös Budapest
Darja Desombre: A flamand csempék titka
Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!”
Dan Brown: Inferno