Beszélj ​úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje 70 csillagozás

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

„Csodálatos ​szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna” – kezdi könyvét az írópáros. Nem éreztük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: Holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik elölről, mert nem tudjuk, hogyan.
Ez a könyv segít megtanulni:
– hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
– hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;
– hogyan állítsunk fel határokat úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát;
– mit tegyünk büntetés helyett;
– hogyan oldjunk meg családi vitákat.
Az egész világon hatalmas sikert arató könyv egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál szülőknek arra, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel, megértéssel és józan logikával… (tovább)

Eredeti mű: Adele Faber – Elaine Mazlish: How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Beszélj úgy, hogy érdekelje

>!
Reneszánsz, Budapest, 2013
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155336157 · Fordította: Kós Krisztina
>!
Reneszánsz, 2012
ISBN: 9789638766663 · Fordította: Kós Krisztina
>!
Reneszánsz, 2006
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630607421 · Fordította: Kós Krisztina

Kedvencelte 12

Most olvassa 34

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
icu79 P
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Anyaként, és pedagógusként is szkeptikusan tekintek a nevelési könyvekre. Szerintem nem lehet könyvből nevelni, és nem lehet csak egy nevelési stílust alkalmazni. Ahány gyermek, annyiféle. Ami az egyiknél működik, a másiknál kudarcba fullad. Ráadásul ezek a mai gyerekek valamilyen genetikailag beléjük kódolt makacssággal születnek. :)
Vannak a könyvben használható ötletek, alkalomadtán ki is próbálom őket, és alkalom az lesz biztosan. :) Tetszik, hogy jól tagolt, és nem magyaráz túl. Én kölcsönpéldányt olvastam, amit ezúton is köszönök @PTJulia – nak, de lehet, hogy meg is fogom venni, mert hasznos lehet itthonra. :)

3 hozzászólás
>!
Juci P
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Kíváncsi voltam, hogy mennyiben írnak mást, mint Gordon vagy Rosenberg (lásd alul, az ajánlott könyvek között), és jól sejtettem, hogy a módszer ugyanaz, de egy nagyon praktikus, gyakorlati felhasználást megkönnyítő formában tálalva. Az utolsó fejezet mondott nekem leginkább újat, ami arról szólt, hogy hogyan segítsünk a gyerekünknek kitörni a ráragadt szerepből (pl. rosszcsont, mamlasz, megbízhatatlan stb.). Egyetlen dolog volt, ami Rosenbergnél máshogy van, és nekem szimpibb: amit itt elvárásként fogalmaznak meg, azt Rosenberg az igények/szükségletek felől fogalmazza meg (pl. „elvárom, hogy tartsd magad a megbeszéltekhez” helyett "szükségem van arra, hogy tudjam, megbízhatok benned, mert tartod magad a megbeszéltekhez"). Remélem, hogy sokak számára szemléletformálóak lesznek ezek a könyvek, olvassátok minél többen!
@stippistop-nak köszönöm a kölcsönzést – még igyekszem a férjemre rátukmálni, maradhat egy kicsit? :) Az előbb mutattam neki, hogy örülnék, ha beleolvasna, aszondta, beszéljek róla úgy, hogy érdekelje. :)

12 hozzászólás
>!
LuPuS_007 P
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Ez a könyv nem nekem írodott, már az elején elveszítjük egymást. Nagyon szépen szeretné tálalni milyen az ideális szülő. ILYEN NINCS. ahogyan ideális nő sincs*.
Élethelyzeteket hoz fel miként kellene jól dönten/ beszélni és elemezni az éppen adott szituációt.
Az élet nem ilyen. Nem leszünk képesek minden adott szituációban 115%-os szinten megfelelni.

Példa nagyon rossz szülő vagyok, ellenben a női felemmel, a NŐK valahogy ösztönszülők, már az evolúciós lépéseknél elkezdődőtt ez a folyamat.
Ketten együtt tudunk/tudnánk érvényesülni a gyereknevelésben.
A könyv szép példákat hozz fel amelyet már előtte is alkalmaztam/alkalmaztunk ám nálam előtör időnként a leszidás vagy éppen a letorkolás.
Esténként az adott szituációkat elemezni szoktuk, vannak dolgok/helyzetek amikor tényleg jobb 10…1000-ig számolni.

Kiindulási alapnak ténylegesen jó, de mi magunk vagyunk akik jobbá tudjuk tenni a gyermeket**.

* az ideális nő, már FÉRFI
** 20 év múlva megkapja majd ő is elolvasás céljából

1 hozzászólás
>!
Maya
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Két éve olvasom ezt a könyvet, és még most is azt állítanám, hogy nem fejeztem be. Csak ámultam azon, amikor láttam, hogy 4-5 nap alatt is be lehet fejezni. Minden szülő, és minden tanár, egyáltalán mindenki, aki bármilyen kapcsolatba kerül gyerekekkel el kellene olvassa! Nem mondhatnám azt, hogy rossz anya voltam eddig, de jó sem, azt sem merem állítani, hogy a könyv olvasása után jobbá váltam. Mégis el kell ismerjem, hogy segít, megerősít. Viszont, nagyon oda kell tegyem magam, ha ezt így alkalmazni is akarom. Én azért még gyakran fogom lapozgatni, még akkor is, ha végre befejezettnek jelöltem az olvasást.

3 hozzászólás
>!
lauranne
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Már a legelején éreztem, hogy imádni fogom. Apró próbálkozásaim a módszerrel a könyv olvasása közben is voltak, és arra kellett rádöbbennem, hogy működik a dolog. Persze előfordul, hogy kiesek a szerepemből, de egy-egy kirohanásom után azonnal érzem, hogy kellett volna másképp közelítenem az adott szituációhoz. És hatéves lányom is érzi a különbséget, kevesebb lett a vitánk.
Fél pontot levontam a bődületes helyesírási hibák miatt, de azt az ígéretet kaptam, hogy az újabb kiadásból eltűntek a félregépelések.
Szívből ajánlom szülőknek, pedagógusoknak, mindenkinek, aki gyermekekkel (kicsikkel, kicsit nagyobbakkal, tinikkel) foglalkozik! Nem ad minden kérdésünkre választ, nem is várható el, de egy csomó támpontot kapunk, hogyan viselkedjünk tiszteletteljesen a gyerekekkel, és megtapasztalhatjuk, hogy mekkora ereje van a szavunknak.
Az utolsó részben a szülők hálás leveleit olvasva, nem tudtam megállni könnyek nélkül.

1 hozzászólás
>!
bozs
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Jó sokáig olvasgattam, nézegettem, mert számomra ez nem egy olyan gyere buci hamm bekaplak könyv. Egyszerre túl tömör is lett volna. De azt hiszem le sem kéne vennem az aktuális olvasmányaim közül, hiszen akkor igazán jó, ha kipróbálhatjuk, gyakorolhatjuk a könyvben olvasottakat.
Van amit ösztönből úgy csinálok, mint ahogy a szerzők írják és van amire jól jött egy kis segítség.
Nekem sokat adott ez a könyv, mert amúgy sem vagyok egy beszédes, a fantáziám is sekélyes és jól jön egy akaratos gyereknél.

2 hozzászólás
>!
Lynn
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Azt gondolom, hogy ez egy olyan könyv, amit lehetőleg minden szülőnek el kellene olvasnia. Tényleg sokkal könnyebbé teszi a gyerekekkel a kommunikációt – magam is megdöbbentem sokszor, hogy a benne leírt módszerek milyen gyorsan átültethetők a mindennapokba. Biztos, hogy elő fogom még venni az évek alatt.

>!
Purpur
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Végig gombóccal a torkomban olvastam ezt a könyvet, mert szinte sorról sorra jöttek fel a szomorú emlékek gyerekkoromból. Vajon hogyan alakult volna az életem, a személyiségem, ha a szüleim így neveltek volna, vagy legalább menet közben hajlandóak lettek volna változtatni? Ezt már sosem tudom meg, viszont jó érzés, hogy újabb praktikákkal bővült a lelki „fegyvertáram”. Bár nekem nincs gyerekem, a könyvben ismertetett módszerek nagyon jól működnek mindenkinél: rámenős rokonoknál, ismerősöknél, és hát nagyon remélem, hogy egyszer majd a gyógyítóként is bevethetem őket. :)

>!
Kristin_M_Furrier IP
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Egyetlen mondat van benne, amivel tökéletesen egyetértek: „ Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna. ” Nem szabad egy „sablon” nevelési módszert ráhúzni minden gyermekre. Egyszerűen azért, mert minden gyermek más egyéniség, más problémákkal. Akinek van három, négy vagy több gyermeke, ezt tökéletesen tudja, hogy egynél sem működik az a módszer, ami a másiknál 100 százalékosan bevált. Semmi baj nincs azzal, ha segítségre van szükségünk, de keressünk fel egy szakembert a gyerkőccel, aki felméri egyénileg a gyermek problémáját, és aszerint ad tanácsot. Ezt a könyvet pedig inkább csak „meseként” fogjuk fel.

>!
timcsigirl
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Nem csak gyermekneveléshez, hanem a mindennapokban is használható, gyakorlatias könyv. Reális élethelyzetek kezelésén keresztül mutatja be, gyakran képregények segítségével hogyan válhat eredményesebbé a kommunikáció a felek között. Engem megfogott és meg is győzött. Még a helyesírási hibákat is sikerült figyelmen kívül hagynom


Népszerű idézetek

>!
bozs

Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna. Nagy szakértelemmel tudtam megmondani, hogy mások milyen hibákat követnek el gyermekeik nevelésekor. Aztán megszületett a három gyerekem.

első mondatok

2 hozzászólás
>!
ritusss

Nehéz pillanatainkban nem arra van szükségünk, hogy valaki egyetértsen velünk, hanem arra, hogy valaki felismerje, mit is élünk át.

37. oldal

>!
Purpur

Az életben a legtöbb öröm az álmodozásból, képzelődésből, várakozásból és tervezgetésből származik.

>!
Purpur

Keserédes a szülők élete. Kezdetben teljesen elkötelezzük magunkat, egy apró, tehetetlen emberi lénynek. Az évek során aggódunk, tervezünk, vigasztalunk, és próbáljuk őket megérteni. Minden szeretetünket, munkánkat, tudásunkat és tapasztalatunkat nekik adjuk, hogy egy napon legyen majd erejük és önbizalmuk elhagyni minket.

>!
timcsigirl

(…) Ha konfliktus van köztünk, akkor nem egymás ellen kell fordítanunk az energiáinkat. Nem az számít, hogy ki győz és ki veszít. Ehelyett az energiánkat fordítsuk arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely egyikünk számára sem megalázó.

111. oldal

>!
ritusss

A legnagyobb segítséget az adta, hogy a gyermekeim helyébe képzeltem magam. Képzeljük csak el, hogy én vagyok a gyerek, aki fáradt, akinek melege van vagy unatkozik. És tegyük fel, hogy a számomra legfontosabb felnőtt tudomására akarom hozni, mit érzek.

12. oldal

>!
timcsigirl

A gyerekek mindig felnőtt módon szeretnének viselkedni, de arra is szükségük van, hogy gyerekek legyenek, hogy fokozatosan nőhessenek fel.

164. oldal

>!
ritusss

Ha az ember önmagán erőt vève kedvesen viselkedik, és mégis semmibe veszik, gyorsan dühbe gurulhat.

81. oldal

>!
ritusss

Ha azonnali hatást akar elérni, akkor jobb, ha határozottan beszél, mintha könyörög.

81. oldal

>!
timcsigirl

A gyerekekkel való együttélés és együttmunkálkodás embert próbáló, fárasztó feladat. Szív, ész és kitartás kell hozzá.

222. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Armstrong: Tényleg ADHD-s a gyerekem?
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Maggie Jones: Hiperaktív gyermekek
Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak
Rudolf Steiner: A gyermek nevelése szellemtudományi szempontból
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Lovász Károly: Élménypedagógia
Závoti Józsefné (szerk.): A család pedagógiai aspektusai
Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata 1.
Richard C. Woolfson: Kistestvér születik