Beszélj ​úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje 124 csillagozás

Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

„Csodálatos ​szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna” – kezdi könyvét az írópáros. Nem éreztük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: Holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik elölről, mert nem tudjuk, hogyan.
Ez a könyv segít megtanulni:
– hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
– hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;
– hogyan állítsunk fel határokat úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát;
– mit tegyünk büntetés helyett;
– hogyan oldjunk meg családi vitákat.
Az egész világon hatalmas sikert arató könyv egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál szülőknek arra, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel, megértéssel és józan logikával… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1980

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Beszélj úgy, hogy érdekelje Reneszánsz

>!
Reneszánsz, Budapest, 2013
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155336157 · Fordította: Kós Krisztina
>!
Reneszánsz, 2012
ISBN: 9789638766663 · Fordította: Kós Krisztina
>!
Reneszánsz, 2006
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630607421 · Fordította: Kós Krisztina

1 további kiadás


Kedvencelte 16

Most olvassa 50

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 181

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Ottilia P>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Nincsenek benne jelentős újdonságok, mégis rendkívül hasznos könyv, mert végre egy olyan írás, ami kifejezetten gyakorlati szempontból közelíti meg a témát. Gyakorló nagymamaként mindent megértettem, és kézen fogva vezetett a gyakorlati megvalósításban is. Sokat segítettek a kérdések, a feladatok, az összegzések, az esetleírások és a képregények is.

A kötet fő erénye az életszerűsége, a gyakorlatiassága, a szeretetközpontúsága és különösen az, ahogyan a gyermek-szülő kapcsolatot tiszteleten és megértésen mozgatja, partnerként kezeli a gyermeket.

Kiválóan használható, alkalmazható a gyermeknevelésben, közérthetően, célirányosan, tanítva, nem kioktatva, nem túlmagyarázva, teret hagyva, vezeti a szülőket a problémák megoldásához.

Nyilván nem minden és nem mindenkinél válik be a gyakorlatban, de a szemlélet megértése, gyakorlása utat mutat saját megoldások megtalálására és bevezetésére is.
Ez egy könyvtári könyv volt, de azt hiszem, megveszem, mert valóban segít, és egyértelműen tudok azonosulni szemléletével.

1 hozzászólás
icu79>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Anyaként, és pedagógusként is szkeptikusan tekintek a nevelési könyvekre. Szerintem nem lehet könyvből nevelni, és nem lehet csak egy nevelési stílust alkalmazni. Ahány gyermek, annyiféle. Ami az egyiknél működik, a másiknál kudarcba fullad. Ráadásul ezek a mai gyerekek valamilyen genetikailag beléjük kódolt makacssággal születnek. :)
Vannak a könyvben használható ötletek, alkalomadtán ki is próbálom őket, és alkalom az lesz biztosan. :) Tetszik, hogy jól tagolt, és nem magyaráz túl. Én kölcsönpéldányt olvastam, amit ezúton is köszönök @PTJulia – nak, de lehet, hogy meg is fogom venni, mert hasznos lehet itthonra. :)

3 hozzászólás
Juci P>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Kíváncsi voltam, hogy mennyiben írnak mást, mint Gordon vagy Rosenberg (lásd alul, az ajánlott könyvek között), és jól sejtettem, hogy a módszer ugyanaz, de egy nagyon praktikus, gyakorlati felhasználást megkönnyítő formában tálalva. Az utolsó fejezet mondott nekem leginkább újat, ami arról szólt, hogy hogyan segítsünk a gyerekünknek kitörni a ráragadt szerepből (pl. rosszcsont, mamlasz, megbízhatatlan stb.). Egyetlen dolog volt, ami Rosenbergnél máshogy van, és nekem szimpibb: amit itt elvárásként fogalmaznak meg, azt Rosenberg az igények/szükségletek felől fogalmazza meg (pl. „elvárom, hogy tartsd magad a megbeszéltekhez” helyett "szükségem van arra, hogy tudjam, megbízhatok benned, mert tartod magad a megbeszéltekhez"). Remélem, hogy sokak számára szemléletformálóak lesznek ezek a könyvek, olvassátok minél többen!
@stippistop-nak köszönöm a kölcsönzést – még igyekszem a férjemre rátukmálni, maradhat egy kicsit? :) Az előbb mutattam neki, hogy örülnék, ha beleolvasna, aszondta, beszéljek róla úgy, hogy érdekelje. :)

12 hozzászólás
ggizi>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Nagyon praktikus könyv, rajzokkal, célirányos összegzésekkel, esetleírásokkal. Tele van közérthető és konkrét gyakorlati tanácsokkal, amik megkönnyíthetik az ösztönös és zsigeri szülői reakciók felülvizsgálatát és új mederbe terelését. Nyilván az ember nem vesz mindent szó szerint az ilyen könyvekből, hiszen az emberi sokszínűség miatt minden eset más és más, de ha már talál olyan közös pontokat, amik magára és a családjára vetítve javíthatnak a konfliktusok minél kedvezőbb lezárásán, már bőven jól járt az olvasással.

korneliar>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Nagyon szimpatikusnak találtam ezt a fajta kommunikációt, amit ez a könyv tanít. Gyakorlással és koncentrációval úgy gondolom, hogy a gyakorlatba is átültethető.
Kár, hogy a környezetemben nem látok erre példát, kb mindenhol csak a veszekedések mennek napi szinten a dac korszakát élő gyerekkel meg a másik sarkalatos dolog, amitől a falnak megyek, hogy “jó jó akkor megvesszük az ötezredik legót is, csak ne hisztizz már” (a bolt közepén).
A mi családunkban még nem időszerű, bár már elkezdtem gyakorolni a bűvös mondatokat… Majd később újra előveszem ezt a könyvet.

LuPuS_007>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Ez a könyv nem nekem írodott, már az elején elveszítjük egymást. Nagyon szépen szeretné tálalni milyen az ideális szülő. ILYEN NINCS. ahogyan ideális nő sincs*.
Élethelyzeteket hoz fel miként kellene jól dönten/ beszélni és elemezni az éppen adott szituációt.
Az élet nem ilyen. Nem leszünk képesek minden adott szituációban 115%-os szinten megfelelni.

Példa nagyon rossz szülő vagyok, ellenben a női felemmel, a NŐK valahogy ösztönszülők, már az evolúciós lépéseknél elkezdődőtt ez a folyamat.
Ketten együtt tudunk/tudnánk érvényesülni a gyereknevelésben.
A könyv szép példákat hozz fel amelyet már előtte is alkalmaztam/alkalmaztunk ám nálam előtör időnként a leszidás vagy éppen a letorkolás.
Esténként az adott szituációkat elemezni szoktuk, vannak dolgok/helyzetek amikor tényleg jobb 10…1000-ig számolni.

Kiindulási alapnak ténylegesen jó, de mi magunk vagyunk akik jobbá tudjuk tenni a gyermeket**.

* az ideális nő, már FÉRFI
** 20 év múlva megkapja majd ő is elolvasás céljából

1 hozzászólás
Maya >!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Két éve olvasom ezt a könyvet, és még most is azt állítanám, hogy nem fejeztem be. Csak ámultam azon, amikor láttam, hogy 4-5 nap alatt is be lehet fejezni. Minden szülő, és minden tanár, egyáltalán mindenki, aki bármilyen kapcsolatba kerül gyerekekkel el kellene olvassa! Nem mondhatnám azt, hogy rossz anya voltam eddig, de jó sem, azt sem merem állítani, hogy a könyv olvasása után jobbá váltam. Mégis el kell ismerjem, hogy segít, megerősít. Viszont, nagyon oda kell tegyem magam, ha ezt így alkalmazni is akarom. Én azért még gyakran fogom lapozgatni, még akkor is, ha végre befejezettnek jelöltem az olvasást.

3 hozzászólás
Lynn>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Azt gondolom, hogy ez egy olyan könyv, amit lehetőleg minden szülőnek el kellene olvasnia. Tényleg sokkal könnyebbé teszi a gyerekekkel a kommunikációt – magam is megdöbbentem sokszor, hogy a benne leírt módszerek milyen gyorsan átültethetők a mindennapokba. Biztos, hogy elő fogom még venni az évek alatt.

timcsigirl>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Nem csak gyermekneveléshez, hanem a mindennapokban is használható, gyakorlatias könyv. Reális élethelyzetek kezelésén keresztül mutatja be, gyakran képregények segítségével hogyan válhat eredményesebbé a kommunikáció a felek között. Engem megfogott és meg is győzött. Még a helyesírási hibákat is sikerült figyelmen kívül hagynom

lauranne>!
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

Már a legelején éreztem, hogy imádni fogom. Apró próbálkozásaim a módszerrel a könyv olvasása közben is voltak, és arra kellett rádöbbennem, hogy működik a dolog. Persze előfordul, hogy kiesek a szerepemből, de egy-egy kirohanásom után azonnal érzem, hogy kellett volna másképp közelítenem az adott szituációhoz. És hatéves lányom is érzi a különbséget, kevesebb lett a vitánk.
Fél pontot levontam a bődületes helyesírási hibák miatt, de azt az ígéretet kaptam, hogy az újabb kiadásból eltűntek a félregépelések.
Szívből ajánlom szülőknek, pedagógusoknak, mindenkinek, aki gyermekekkel (kicsikkel, kicsit nagyobbakkal, tinikkel) foglalkozik! Nem ad minden kérdésünkre választ, nem is várható el, de egy csomó támpontot kapunk, hogyan viselkedjünk tiszteletteljesen a gyerekekkel, és megtapasztalhatjuk, hogy mekkora ereje van a szavunknak.
Az utolsó részben a szülők hálás leveleit olvasva, nem tudtam megállni könnyek nélkül.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

bozs>!

Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna. Nagy szakértelemmel tudtam megmondani, hogy mások milyen hibákat követnek el gyermekeik nevelésekor. Aztán megszületett a három gyerekem.

első mondatok

2 hozzászólás
ritusss>!

Nehéz pillanatainkban nem arra van szükségünk, hogy valaki egyetértsen velünk, hanem arra, hogy valaki felismerje, mit is élünk át.

37. oldal

Purpur>!

Az életben a legtöbb öröm az álmodozásból, képzelődésből, várakozásból és tervezgetésből származik.

Purpur>!

Keserédes a szülők élete. Kezdetben teljesen elkötelezzük magunkat, egy apró, tehetetlen emberi lénynek. Az évek során aggódunk, tervezünk, vigasztalunk, és próbáljuk őket megérteni. Minden szeretetünket, munkánkat, tudásunkat és tapasztalatunkat nekik adjuk, hogy egy napon legyen majd erejük és önbizalmuk elhagyni minket.

imma P>!

A nappaliban voltam, onnan hallottam az alábbi beszélgetést, ami a tízéves Kati lányom és a barátnője között zajlott le. Enikő a konyhaszekrényben keresgélt.
Enikő: (nyávogó hangon) Éhes vagyok. Az anyukád miért tartja a rágcsálnivalókat olyan magasan? Soha nem teszi őket oda, ahol el lehet érni.
Kati: Enikő, mi ebben a családban nem panaszkodunk így a másikra. Mondd meg, hogy mit akarsz, és én majd odaadom.

253-254. oldal

timcsigirl>!

Még egy utolsó gondolat: magunkra se osszunk ki szerepeket. Jó szülő, rossz szülő. Engedékeny szülő, szigorú szülő. Elsősorban emberi lényekként gondoljunk önmagunkra, akikben megvan a lehetőség a fejlődésre és a változásra.

222. oldal

imma P>!

Egy édesapa arról számolt be, hogy fia érzelmi szükségletei iránt akkor vált fogékonyabbá, amikor azokat fizikai sérüléseknek feleltette meg. A vágás vagy horzsolás képe segített neki felismerni, hogy a fia ugyanolyan gyors és komoly segítséget igényel akkor is, amikor a lelke sérül, mint amikor a térdét üti be.

36. oldal

timcsigirl>!

A „ki volt az?” kérdés automatikusan a „nem én” válaszhoz vezet. Ebből pedig egyenes következik az „egyikőtök akkor hazudik” mondat.

114. oldal

timcsigirl>!

A gyerekek mindig felnőtt módon szeretnének viselkedni, de arra is szükségük van, hogy gyerekek legyenek, hogy fokozatosan nőhessenek fel.

164. oldal

timcsigirl>!

A gyerekekkel való együttélés és együttmunkálkodás embert próbáló, fárasztó feladat. Szív, ész és kitartás kell hozzá.

222. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Leman: Péntekre boldog család
Barbara Coloroso: Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Gary Chapman – Ross Campbell: Gyerekekre hangolva
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
W. Thomas Boyce: Orchideák és pitypangok
Kevin Leman: Útmutató lányos apáknak
Ross W. Greene: Emberi lények nevelése