Bibedombi ​szörnyhatározó 36 csillagozás

Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

A ​szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk.
Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem.

A Bibedomb a város fölé emelkedik. Magassága: jó nagy.
Ketten laknak a tetején: Kisujj néni és Talicska bácsi. Meg a pici ház, piros tetős, fecskefészkes. Meg a kócos erdő körben, benne medve, róka, nyúl. Meg a szörnyek: nagyfogúak, kötekedők.
Nem mind, persze. A gépsárkány a mosógépben morcog, a resztlimanó meg simán válogatós gyerekeket lop, a hüjeti csak tör-zúz a városban. A vérzsiráfnak meg hiába van nagy foga, semmire se megy vele. Mondjuk a porcicamaffia tényleg kötekedő. Meg mindenütt ott nyivákol. És vigyorog!
Ám Talicska bácsi, a szörnycsősz néha rendet rak. Olyankor kicsit nyugalom van. Meg télen is: olyankor felkerekedik a Bibedomb, és elmegy a nyárba…

Adamik Zsolt képes szörnyhatározójában minden szörnynek saját meséje van: meghökkentők és annyi nyelvi játék, annyi humor van bennük, hogy a bátor olvasó rögvest az ágy alatt lapuló… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Budapest, 2014
112 oldal · ISBN: 9789639820579 · Illusztrálta: Hanga Réka

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Hát ez szörnyen határozott vagyis határozottan szörnyes olvasmány volt, de szörnyűnek semmiképp nem mondanám, pedig határozottan szörnyhatározó. Sokkal jobban szerettem, mint a kalózosat, annak ellenére, hogy ebbe is belecsempészte a hajós martalócokat. Az egy jó dolog, hogy a borító térképpé válik, de hol van ez a nevektől? Mert kérem a szörnyek szörnyű nevei, hogy Hüjeti és Sir Fülbezsír von Szemberszőr is csudálatosak, de a tudós Elmész Kálmántól, Lábasfejű Herczigtől vagy Fejtorpotroh Emiltől (ezek grófok, doktorok, habilok is lehetnek) könnyekig hatódtam. Egészen barátságos képet fest a bestiákról, Hanga Réka meg teljesen szépet fest róluk. Úgy jó ahogy van, szójátékostúl, viccestűl, képestűl, lábjegyzetestűl, hibajegyzékestűl, szószippantó betütistűl. Attól tartok egy bizonyos hétéves tulajdonosa lesz e könyvnek. Ha tetszik neki, ha nem.

5 hozzászólás
>!
ponty
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Rém tudományos gyűjtemény. Fantasztikusan szép, és részletgazdag illusztrációkkal. Olyanok, hogy családi fotó, színescerka festmény, filmplakát, kézzel írott/rajzolt jegyzetek, szerkezeti ábrák, egy kódex egyetlen megmaradt lapja az I. Nagy Zoknifiókalóz-támadásról, vagy éppen száloptikával készített dagerrotípia bizonyítja, hogy itt bizony létező szörnyekkel van dolgunk.
Sőt! Az utolsó oldalakon saját felfedezetteinkkel is bővíthetjük a listát.
Gyerkőcön nem teszteltem, de szerintem simán elvarázsolja őket bármelyik mese. Bocsánat, tudományos értekezés.
Nem lehet nem imádni.

2 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Ennek bizony ott a helye a Dániel András-gyűjteményünk mellett. Szeretem az ilyen felnőttesebb humorú könyveket. Egyrészt a gyerekek humorérzékét is fejleszti (amíg az emésztés különböző végtermékeinek emlegetése nevetőgörcsöt vált ki náluk, azért van hova), másrészt a felolvasó szülő sem unatkozik (és főleg nem a falat kaparja, mint néhány "klasszikusnál"). A hétévessel remekül szórakoztunk, és számomra egyelőre megfejthetetlen okból a hároméves is élvezte. Ja, és a védőborító kihajtható egy nagy, böngészhető térképpé! És ha azt ígéri, hogy ott van a qurkegány szobra a téren, akkor ott is van. A főszövegtől és a rajzoktól a képaláírásokon át a felhasznált irodalomig rengeteg kacarásznivaló van benne. Egy-két mondatot kihagytam belőle, a japakoblukot pedig teljes egészében, mert esténként olvastuk. Megkérdeztem a hétévest: 4,5-5 csillag, az ettan és a lufipusziló voltak a kedvencei. Aki nem érti, járjon utána!

3 hozzászólás
>!
Juci P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Ez már megint egy nagyon bölcs és szórakoztató mesekönyv Adamik Zsolttól, ráadásul Hanga Rékának köszönhetően gyönyörűen is illusztrálva,* igazi csemege, amiből kell otthonra saját példány, mert úgyis újra meg újra elő fogjátok venni. Fél csillagot azért vonok le, mert azért ez egy kicsit felnőtteknek íródott, legalábbis a poénok viszonylag jelentős százalékát (20-25, ami szerintem mesekönyvnél sok) csak a felnőttek értik; és mert az enciklopédiaformátum nehézkessé teszi az esti meseként való felolvasást, főleg ha az embernek olyan szigorú gyereke van, aki megköveteli, hogy márpedig a lábjegyzetet igenis ott olvassuk fel, ahol a csillag szerepel a szövegben, és a képaláírást is fel kell olvasni az utolsó betűig, akkor is, ha csak bibliográfiai adatokat tartalmaz, és félbe kell hagyni miatta egy mondatot a törzsszövegben. (Egyébként a bibliográfiája külön nagyon vicces, de megint csak inkább felnőtt humor.)
És sokszor tanulságos, anélkül, hogy szájbarágós lenne. Nálunk például családi szállóige lesz, hogy ne etesd a hüjetit. Aki nem tudja, mi az a hüjeti, jobb lesz, ha elolvassa ezt a könyvet! Meg amúgy is.
* Például a szószippantó betütit, aki egyébként egy meglehetősen bosszantó szörny, olyan élethűen ábrázolta kiskorában, amikor nem kapott a szülinapjára könyvet szegény, hogy napokig sajnáltuk.

3 hozzászólás
>!
Uzsonna
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Tessék elolvasni azoknak, akik szörnyen félnek mindenféle szörnyektől, és azoknak is, akik bátrabbnak vallják magukat! A szakkönyvi alapossággal megírt (van lábjegyzet és a végén bibliográfia is) és kitűnően illusztrált határozón ugyanis szörnyen sokat lehet nevetni! És időközben meg-megbizsereg a szívtájék. Tökéletes könyvkompozíció. Érett nagyóvodás kortól 99 199 éves korig ajánlom.

10 hozzászólás
>!
csucsorka P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Milyen jó, ha az embernek van CsodaIivije, (@KönyvParfé) aki elképesztően jó könyveket ajánl, meg (hétköznapi nevén) Könyvtáros Férje*, aki hetedhéthatárontúlról – most például Miskolcról (bocsi, miskolci gyerekek és szülők!) – szemvillantás alatt beszerez bármit, amit óhajtósóhajtok.

Szóval ez a dream team juttatott el engem a Bibedombi Szörnyhatározóhoz és mint minden nyelvi tüneménytől hemzsegő zagyvaságot, ezt is i-mád-tam.
Arról halvány segédfogalmam sincs, hogy pontosan hány éves gyerekeknek lett ez szánva, de két dolog biztos: egy, hogy én, a 26 és 3/4 éves gyerek iszonyúan élveztem. Kettő: csipkebokorvessző kifejezetten szeretem az ilyen gyerekszülinapra ajándékozható, cinkos összekacsintásokat a szülőkkel; mert hát a szülő tuti élvezi majd a felolvasást a gyerek meg .. hát a gyerek örüljön, hogy mese szól, na. ((Hatalmas zárójelben itt jegyzem meg azt is, hogy szerintem a Kufliknak se nincsen semmi értelme és én mégis minden gyereket, akikről kiderül, hogy szeretik a kuflikat, eggyel jobban szeretek, mint annak előtte. De ez már egy másik mese.))

Egyébként a Szörnyhatározó minden viccet félretéve nagyon hasznos – és még sokkal hasznosabb is lehetne, ha picit komolyabban venné magát, hisz a cél nem más, mint néven nevezni a félelmeket, hagyni, hogy formát öltsenek és minden ismeret birtokában jól képen röhögni azokat. Hát nem szuper?

Remélem, a CsodaIvim kisüt belőle valamit, erre létezhetetlenül sok tipp van a könyvben. Engem addig is megesz a kíváncsiság, hogy rumaromás csudajó , vattokányos ínnyedejó vagy maceszgombócos híjhátezmi készül-e belőle.

A Bibedombi Szörnyhatározó mégiscsak úgy az igazi, ha fejből fújjuk a szörnyeket, hogy a megfelelő helyzetekben eszünkbe jussanak. Például hogy nekem, aki rengetegsokat káromkodok ( :( ) tudjam, mikor szaladnak ki a fülem mögül a tüskegubacsok (vagy hüjetik) így, hogy “dirr-durr-muhhaha”.

Szóval én amondó vagyok, hogy Bibedombot minden háztartásba!
Maradjatok gyerekek! Sziasztok!

* kevésbé ismert nevén a KönyvtárköziMan, de nem visel köpenyt és csak nekem jön elő, szóval ne is álmodjatok róla; szerezzen magának minden leány saját könyvtárost, vagy ne legyen rest maga kitanulni a mesterséget!

6 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Szerintem is sokszor inkább felnőttes a humor, de mégsem vontam le miatta, mert inkább legyen ilyen, mint gagyogós-giccses. Minden szempontból magas színvonalú, az utolsó részletig átgondolt kötet, szép, okos, vicces, olvassátok!

>!
Chöpp
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Adamik Zsolt tényleg nagyon jól ír.
Ezt a könyvet nem szabad ám gyorsan olvasni. Egyrészt nem is lehet – mert beletörik a nyelved és kisiklanak a gondolataid, másrészt nem is érdemes. Különben is mindig fel-felröhintesz, az meg megkívánja, hogy újra kezdd a gondolatmenetet, csak most hangosabban és artikulálva, hogy újra élvezhesd/élvezhessétek a sziporkát.

>!
Röfipingvin MP
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

N n plu z ul ra!*

*2016. jan ár 7-én 11:33-kor itt j rt a szószip antó betüti **

** meg még utána is

2 hozzászólás
>!
pat P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Hát, gyerekek. Amire már én is azt mondom, hogy eszementen bizarr, és idiótán váratlan módokon vicces…
És vannak benne lábjegyzetek.
Meg felhasznált irodalom.
A borítója pedig kihajtogatható, és térkép.


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

(…) mélázik a búmanó, és fekete fogával épp szöszöt eszik.
Nem szereti a szöszöt. És az ágy alatt sem szeret lakni. De a búmanó inkább nem mászik elő. Mert odakinn lehet, hogy jó lenne neki, és akkor mi lenne a búmanó?
– Hogy hívnának akkor? – morfondírozik, és elrág egy pöszt. – Hívnának egyáltalán valahogy?
– Mi lennék én ottan? – motyorog, és a porba kriksz-krakszokat kaparász. – Lennék én ottan valami?

18. oldal

1 hozzászólás
>!
Dün SP

TESSÉK MINDENKINEK MEGISMERNI A SZÖRNYEIT!
KÖSZÖNNI TESSENEK NEKIK, AZTÁN HAZA LEHET MENNI VACSIZNI!

10. oldal

>!
Kuszma P

TESSÉK FÉLNI NYUGODTAN!

Például ilyen cetlik vannak kitűzve a Városháza előtti hirdetőtáblára.
Meg hirdetések szerteszét Avaroson, a kilencujjú trafikos kioszkja elé is:

TESSÉK MINDENKINEK MEGISMERNI A SZÖRNYEIT!
KÖSZÖNNI TESSENEK NEKIK, AZTÁN HAZA LEHET MENNI VACSIZNI!

Avaroson tehát már mindenki megtanulta (pici, sovány, birsalmász, nagy galamb, kencés, alacsony gyárkémény): a szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk.
Épp ezért itt nem is nagyon fél senki.
Érdekes.

10. oldal

>!
Kuszma P

Mert egy zokni az egy zokni. És két zokni az két zokni.
Na de ezer zokni!
Na de tízmillió-százezer és három zokni!
Az bizony páratlan!

96. oldal

>!
Juci P

Fenn a Bibedombon egy dihes-dohos barlangban ül a lufipusziló. Szeme, mint két ráncos főtt virsli, azzal bámulja a vigyorgó népeket. Patkói, mint a konzervdoboz, azokat dörzsölgeti gonoszul. Tüdeje, akár egy végtelen mély boroshordó. A szíve meg fekete.

52. oldal

2 hozzászólás
>!
Sicc

„A vidámság különben nagyon szereti még a simogatást, a szilvásgombócot, azt, ahogy a pöszök és a szöszök a napfényben táncikálnak vasárnap reggel, meg foxtrottozni is kedvel a lufipuszilóval, ha annak a kedve éppen jó. A búmanót is szereti, de ha nem jön ki az ágy alól, akkor mit csináljon? Nem lehet mindenkihez bemenni az ágy alá. Így van ez, így van ez.” (Dr. Elmész Kálmán: Bátran körhintázzunk! – jegyzetek az elmészetről, 89. old.)

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vidámság
>!
Sicc

Monstrumizmusból diplomált. Rémkutató, illetve pipakészítő kisiparos. Kedvenc dohánya a pipába az eper. A zuhany alatt dúdol, de latinul, mert úgy tudományosabb. Kicsit mindig leeszi magát pörkölttel, kivéve, ha nyakkendő van rajta: akkor nagyon. Legkedveltebb szörnye a troli, ellensége a kalauzrém. Fú, hogy mennyire nem bírja a kalauzrémet!

Adamik Zsolt (rémes-rímes-rémes)

>!
Sicc

Ez persze csak mendemonda, városi pusmogás.
Szóval nyilván igaz.

87. oldal

>!
Sicc

A LAKOSSÁG SZOMORÚ AZ UNALOMTÓL.
TEHÁT A VÁROSIAK KELLEMES RÉMISZTGETÉSÉRE,
HASZNÁLT, JÓ ÁLLAPOTÚ

SZÖRNYETEGET VENNÉNK FEL OLCSÓN.

(AKÁR BIBEDOMBIT IS, ÁMBÁR ABBAN MI NEM HISZÜNK. TALICSKA BÁCSIVAL MEG KÜLÖNBEN IS ÖSSZE VAGYUNK VESZVE.)

ÉRDEKLŐDNI A VÁROSHÁZA LEGFŐBB MUNKÁSÜGYI FŐOSZTÁLYÁN.

Ugyanitt piros Zsiguli van eladó.

73. oldal

>!
Angele P

Szörnyek léteznek: van mumus a szekrényben, és az ágy alatt ott szomorkodik a búmanó is például. Így hiába mondják a nagyok, hogy nincs dérdidergő dudalúd, logikus, hogy van.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi Emese: Városi legendák
Marék Veronika: Boribon autózik
Kiss Ottó: Ati a tükör mögött
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt
Erdei Zsolt: A bátor Tűzmadár és a kis Üstökös
Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős
Lázár Ervin: A kalapba zárt lány
Sepsi László: Az éjszaka réme
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Horgas Béla: Sétikáló