Bibedombi ​szörnyhatározó 24 csillagozás

Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

A ​szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk.
Épp ezért, itt nem is nagyon fél senki sem.

A Bibedomb a város fölé emelkedik. Magassága: jó nagy.
Ketten laknak a tetején: Kisujj néni és Talicska bácsi. Meg a pici ház, piros tetős, fecskefészkes. Meg a kócos erdő körben, benne medve, róka, nyúl. Meg a szörnyek: nagyfogúak, kötekedők.
Nem mind, persze. A gépsárkány a mosógépben morcog, a resztlimanó meg simán válogatós gyerekeket lop, a hüjeti csak tör-zúz a városban. A vérzsiráfnak meg hiába van nagy foga, semmire se megy vele. Mondjuk a porcicamaffia tényleg kötekedő. Meg mindenütt ott nyivákol. És vigyorog!
Ám Talicska bácsi, a szörnycsősz néha rendet rak. Olyankor kicsit nyugalom van. Meg télen is: olyankor felkerekedik a Bibedomb, és elmegy a nyárba…

Adamik Zsolt képes szörnyhatározójában minden szörnynek saját meséje van: meghökkentők és annyi nyelvi játék, annyi humor van bennük, hogy a bátor olvasó rögvest az ágy alatt lapuló… (tovább)

>!
Cerkabella, Budapest, 2014
112 oldal · ISBN: 9789639820579 · Illusztrálta: Hanga Réka

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Hát ez szörnyen határozott vagyis határozottan szörnyes olvasmány volt, de szörnyűnek semmiképp nem mondanám, pedig határozottan szörnyhatározó. Sokkal jobban szerettem, mint a kalózosat, annak ellenére, hogy ebbe is belecsempészte a hajós martalócokat. Az egy jó dolog, hogy a borító térképpé válik, de hol van ez a nevektől? Mert kérem a szörnyek szörnyű nevei, hogy Hüjeti és Sir Fülbezsír von Szemberszőr is csudálatosak, de a tudós Elmész Kálmántól, Lábasfejű Herczigtől vagy Fejtorpotroh Emiltől (ezek grófok, doktorok, habilok is lehetnek) könnyekig hatódtam. Egészen barátságos képet fest a bestiákról, Hanga Réka meg teljesen szépet fest róluk. Úgy jó ahogy van, szójátékostúl, viccestűl, képestűl, lábjegyzetestűl, hibajegyzékestűl, szószippantó betütistűl. Attól tartok egy bizonyos hétéves tulajdonosa lesz e könyvnek. Ha tetszik neki, ha nem.

5 hozzászólás
>!
ponty
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Rém tudományos gyűjtemény. Fantasztikusan szép, és részletgazdag illusztrációkkal. Olyanok, hogy családi fotó, színescerka festmény, filmplakát, kézzel írott/rajzolt jegyzetek, szerkezeti ábrák, egy kódex egyetlen megmaradt lapja az I. Nagy Zoknifiókalóz-támadásról, vagy éppen száloptikával készített dagerrotípia bizonyítja, hogy itt bizony létező szörnyekkel van dolgunk.
Sőt! Az utolsó oldalakon saját felfedezetteinkkel is bővíthetjük a listát.
Gyerkőcön nem teszteltem, de szerintem simán elvarázsolja őket bármelyik mese. Bocsánat, tudományos értekezés.
Nem lehet nem imádni.

2 hozzászólás
>!
Juci P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Ez már megint egy nagyon bölcs és szórakoztató mesekönyv Adamik Zsolttól, ráadásul Hanga Rékának köszönhetően gyönyörűen is illusztrálva,* igazi csemege, amiből kell otthonra saját példány, mert úgyis újra meg újra elő fogjátok venni. Fél csillagot azért vonok le, mert azért ez egy kicsit felnőtteknek íródott, legalábbis a poénok viszonylag jelentős százalékát (20-25, ami szerintem mesekönyvnél sok) csak a felnőttek értik; és mert az enciklopédiaformátum nehézkessé teszi az esti meseként való felolvasást, főleg ha az embernek olyan szigorú gyereke van, aki megköveteli, hogy márpedig a lábjegyzetet igenis ott olvassuk fel, ahol a csillag szerepel a szövegben, és a képaláírást is fel kell olvasni az utolsó betűig, akkor is, ha csak bibliográfiai adatokat tartalmaz, és félbe kell hagyni miatta egy mondatot a törzsszövegben. (Egyébként a bibliográfiája külön nagyon vicces, de megint csak inkább felnőtt humor.)
És sokszor tanulságos, anélkül, hogy szájbarágós lenne. Nálunk például családi szállóige lesz, hogy ne etesd a hüjetit. Aki nem tudja, mi az a hüjeti, jobb lesz, ha elolvassa ezt a könyvet! Meg amúgy is.
* Például a szószippantó betütit, aki egyébként egy meglehetősen bosszantó szörny, olyan élethűen ábrázolta kiskorában, amikor nem kapott a szülinapjára könyvet szegény, hogy napokig sajnáltuk.

3 hozzászólás
>!
Uzsonna P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Tessék elolvasni azoknak, akik szörnyen félnek mindenféle szörnyektől, és azoknak is, akik bátrabbnak vallják magukat! A szakkönyvi alapossággal megírt (van lábjegyzet és a végén bibliográfia is) és kitűnően illusztrált határozón ugyanis szörnyen sokat lehet nevetni! És időközben meg-megbizsereg a szívtájék. Tökéletes könyvkompozíció. Érett nagyóvodás kortól 99 199 éves korig ajánlom.

10 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Szerintem is sokszor inkább felnőttes a humor, de mégsem vontam le miatta, mert inkább legyen ilyen, mint gagyogós-giccses. Minden szempontból magas színvonalú, az utolsó részletig átgondolt kötet, szép, okos, vicces, olvassátok!

>!
Chöpp P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Adamik Zsolt tényleg nagyon jól ír.
Ezt a könyvet nem szabad ám gyorsan olvasni. Egyrészt nem is lehet – mert beletörik a nyelved és kisiklanak a gondolataid, másrészt nem is érdemes. Különben is mindig fel-felröhintesz, az meg megkívánja, hogy újra kezdd a gondolatmenetet, csak most hangosabban és artikulálva, hogy újra élvezhesd/élvezhessétek a sziporkát.

>!
pat P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Hát, gyerekek. Amire már én is azt mondom, hogy eszementen bizarr, és idiótán váratlan módokon vicces…
És vannak benne lábjegyzetek.
Meg felhasznált irodalom.
A borítója pedig kihajtogatható, és térkép.

>!
Röfipingvin MP
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

N n plu z ul ra!*

*2016. jan ár 7-én 11:33-kor itt j rt a szószip antó betüti **

** meg még utána is

>!
Sicc P
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Zseniális. Komolyan. Agyament, fárasztó, vicces, bogarászós, szörnyes nyomdaipari termék. Hihetetlen. És azért is jó, mert sok rétű, és együtt fetrenghet rajta viháncolva gyerek és felnőtt. Nekem nem volt kéznél gyerek, ezért a kollégáimat fárasztottam/térítettem. Jól viselték.:D

>!
Simiréka I
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó

Az egyik legjobb, legszórakoztatóbb, legszebb képi világú gyerekkönyv, ami az utóbbi időben a kezembe akadt.


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

(…) mélázik a búmanó, és fekete fogával épp szöszöt eszik.
Nem szereti a szöszöt. És az ágy alatt sem szeret lakni. De a búmanó inkább nem mászik elő. Mert odakinn lehet, hogy jó lenne neki, és akkor mi lenne a búmanó?
– Hogy hívnának akkor? – morfondírozik, és elrág egy pöszt. – Hívnának egyáltalán valahogy?
– Mi lennék én ottan? – motyorog, és a porba kriksz-krakszokat kaparász. – Lennék én ottan valami?

18. oldal

1 hozzászólás
>!
Kuszma P

TESSÉK FÉLNI NYUGODTAN!

Például ilyen cetlik vannak kitűzve a Városháza előtti hirdetőtáblára.
Meg hirdetések szerteszét Avaroson, a kilencujjú trafikos kioszkja elé is:

TESSÉK MINDENKINEK MEGISMERNI A SZÖRNYEIT!
KÖSZÖNNI TESSENEK NEKIK, AZTÁN HAZA LEHET MENNI VACSIZNI!

Avaroson tehát már mindenki megtanulta (pici, sovány, birsalmász, nagy galamb, kencés, alacsony gyárkémény): a szörnyek azért vannak, hogy lássuk, mitől félünk.
Épp ezért itt nem is nagyon fél senki.
Érdekes.

10. oldal

>!
Kuszma P

Mert egy zokni az egy zokni. És két zokni az két zokni.
Na de ezer zokni!
Na de tízmillió-százezer és három zokni!
Az bizony páratlan!

96. oldal

>!
Dün SP

TESSÉK MINDENKINEK MEGISMERNI A SZÖRNYEIT!
KÖSZÖNNI TESSENEK NEKIK, AZTÁN HAZA LEHET MENNI VACSIZNI!

10. oldal

>!
Juci P

Fenn a Bibedombon egy dihes-dohos barlangban ül a lufipusziló. Szeme, mint két ráncos főtt virsli, azzal bámulja a vigyorgó népeket. Patkói, mint a konzervdoboz, azokat dörzsölgeti gonoszul. Tüdeje, akár egy végtelen mély boroshordó. A szíve meg fekete.

52. oldal

2 hozzászólás
>!
Sicc P

„A vidámság különben nagyon szereti még a simogatást, a szilvásgombócot, azt, ahogy a pöszök és a szöszök a napfényben táncikálnak vasárnap reggel, meg foxtrottozni is kedvel a lufipuszilóval, ha annak a kedve éppen jó. A búmanót is szereti, de ha nem jön ki az ágy alól, akkor mit csináljon? Nem lehet mindenkihez bemenni az ágy alá. Így van ez, így van ez.” (Dr. Elmész Kálmán: Bátran körhintázzunk! – jegyzetek az elmészetről, 89. old.)

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vidámság
>!
Sicc P

Ez persze csak mendemonda, városi pusmogás.
Szóval nyilván igaz.

87. oldal

>!
Sicc P

Kisujj néni mindig mosolyog. Mint az eperfagyi meg a pipacsvirág. Olyan mosolya van, hogy attól elolvad a tél. És neki énekelnek a farkasok. Néha népdalt, néha azt, hogy Let it be. Ez tudományos tény, tudja mindenki, még aki a Bibedombban nem is hisz.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: The Beatles: Let it be
>!
Sicc P

A LAKOSSÁG SZOMORÚ AZ UNALOMTÓL.
TEHÁT A VÁROSIAK KELLEMES RÉMISZTGETÉSÉRE,
HASZNÁLT, JÓ ÁLLAPOTÚ

SZÖRNYETEGET VENNÉNK FEL OLCSÓN.

(AKÁR BIBEDOMBIT IS, ÁMBÁR ABBAN MI NEM HISZÜNK. TALICSKA BÁCSIVAL MEG KÜLÖNBEN IS ÖSSZE VAGYUNK VESZVE.)

ÉRDEKLŐDNI A VÁROSHÁZA LEGFŐBB MUNKÁSÜGYI FŐOSZTÁLYÁN.

Ugyanitt piros Zsiguli van eladó.

73. oldal

>!
Sicc P

Monstrumizmusból diplomált. Rémkutató, illetve pipakészítő kisiparos. Kedvenc dohánya a pipába az eper. A zuhany alatt dúdol, de latinul, mert úgy tudományosabb. Kicsit mindig leeszi magát pörkölttel, kivéve, ha nyakkendő van rajta: akkor nagyon. Legkedveltebb szörnye a troli, ellensége a kalauzrém. Fú, hogy mennyire nem bírja a kalauzrémet!

Adamik Zsolt (rémes-rímes-rémes)


Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi Emese: Városi legendák
Marék Veronika: Boribon autózik
Kiss Ottó: Ati a tükör mögött
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt
Erdei Zsolt: A bátor Tűzmadár és a kis Üstökös
Radnóti Blanka: Borisz, a szuperhős
Lázár Ervin: A kalapba zárt lány
Sepsi László: Az éjszaka réme
Kiss Ottó: Szusi apó erdőt jár
Horgas Béla: Sétikáló