Shovel ​Ready – Akkor hajrá! 50 csillagozás

Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Spademan ​egykor kukásként dolgozott. Még mielőtt az a bomba felrobbant volna a Times Square-en, még mielőtt a felesége meghalt, a város pedig elnéptelenedett volna.

Most bérgyilkos.

A közeli jövőben New York megmaradt lakossága két élesen elkülönülő kasztra tagozódik. A gazdagokéra, akik megengedhetik maguknak, hogy egy virtuálisan létrehozott valóságba „becsatlakozva” meneküljenek egy jobb világba, illetve azokra, akik a lepusztult utcákat róva igyekeznek életben maradni. Spademan az utóbbit választotta. Új munkája nem sokban különbözik a régitől: hulladékeltakarítás. Nem tesz fel kérdéseket, gyorsan dolgozik, és jól bánik a tapétavágóval. Viszonylagos nyugalma azonban véget ér, amikor egy gazdag és befolyásos hittérítő azzal bízza meg, hogy ölje meg a lányát. Az elsőre egyszerűnek tűnő feladat váratlanul veszélyessé válik – célpontjának van egy sokkoló titka, Spademannek pedig megvannak a maga szabályai. Két tűz közé kerül, és nagyon óvatosan kell manővereznie… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992845 · Fordította: Illés Róbert

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Grace Chastity Harrow · Rick · Spademan


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Mikor láttam, hogy milyen alacsonyan van a könyv százaléka, tartottam tőle, hogy majd nem fog tetszeni, de szerencsére ez volt a ritka kivétel, amikor a százaléktól függetlenül nagyon jól el tudtam mélyedni a cselekményben. Igaz, hogy az eleje nagyon nehezen indult be számomra, mert meg kellett szoknom ezt a fura stílust, amiben íródott a mű. Főleg azt, hogy nem voltak idézőjellel elkülönítve a párbeszédek, így az elején nem is értettem, hogy mi van, de aztán egy fejezet után már rájöttem, hogy igazából hogyan is kellene „jól” olvasni a könyvet. Aztán jött egy üresjárat, mert sok kihívásra kellett más könyveket olvasnom, de most tegnap újra a kezembe vettem a könyvet és két nap alatt le is daráltam. Nekem összességében tetszett, igaz, bizarr témát dolgoz fel, de élvezhető formában.

Risus P>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Teljesen véletlenül került a kezembe a könyv és fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Az első könyvem az írótól, nem néztem meg, hogy ki mit írt róla, csak belevágtam.
Nekem nagyon tetszett. Igazából Spademan karaktere a Hitman 47-re emlékeztet, aki lekakilja, hogy kit és miért likvidáljon az élők sorából, egy érzéketlen bérgyilkos, akiről a történet vége felé kiderül, hogy annyira nem is érzéketlen. Igaz, a két történet teljesen már, de a karakterhasonlat miatt nekem ez a könyv pozitív csalódás volt.
(Bevallom, hogy évekkel ezelőtt láttam a filmet, így a tévedés jogát fenntartom és ha nagy butaságot írtam, akkor bocsánat a rajongóktól.)

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Meg kellett még szokni Spadermant. Hát, az eleinte kemény menet volt. Ez a pasi tényleg egy bérgyilkos, és a narrálása alapján nem az a típus, aki bánná a bűneit, vagy sajnálná, hogy ez a szakmája. Egyszerűen így alakult és kész, nem magyarázkodik, nem mosakszik, nem bagatelizálja el a tetteit és azt hiszem pont ettől lett szimpatikus. A szerző nem fedte el a karaktere hibáit, de megmutatta az erényeit, így annak ellenére sikerült megszeretni őt, hogy tudtam, mivel is foglalkozik éppen.

http://media-addict.hu/2015/08/03/konyvkritika-adam-ste…

rafaelo0824>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Tetszett. Filmben is megnézném. Egy dolog idegesített. Nincsenek benne rendes mondatok. Csak ilyen rövidek. Szerintem ez idegesítő. Nehéz megszokni. Igaz, gyorsan olvasható. A szereplők is jók. Kicsit véres. De én bírom a műfajt.

Márti25>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Az első Sötét örvényes könyvem és.. és …Nagyon tetszett:)
Az író első könyve, ami egy kicsit érezhető volt, de ígéretes kezdet.
A világ amit elég tárt off nagyon hihető sajnos.
A főszereplő Spadement imádtam, már ha lehet ilyet mondani egy bérgyilkosra. Egy bérgyilkos aki azt hangoztatja szüntelen, hogy Őt aztán nem érdekli kit tesz el láb alól, de aztán mégis kezdi érdekelni és kiderül, hogy Neki is van szíve.
Érdekes volt a könyv stílusa, az elején kicsit nehezen hangolódtam rá, de amikor megszoktam a csupán tőmondatokból álló párbeszédeket gyorsan haladtam vele.
Az író kis adagokban tárta fel a teljes történetet és így végig fentartotta az érdeklődésemet.
A vége csattanóért plussz pont jár:) Amit viszont nagyon hiányoltam a végéről: Spademan igazi neve rejtély maradt, pedig nagyon kíváncsi voltam rá.
Ezek után bátrabban nyúlok a sorozat köteteihez.

PaiPai>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

A százalékot látva kissé féltem attól, hogy mit kapok majd – így olvasás után viszont kissé értetlenül állok előtte, mivel minden kisebb-nagyobb hibája ellenére nekem ez egy igencsak élvezhető Sötét örvény könyv volt és végül beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. (Egyébként nem vagyok a kategória nagy olvasója, egészen eddig egyetlen egyet olvastam el (Szétbontva), az viszont nagy kedvenc lett, viszont tervezek nyitni efelé is, hátha új kedvenceket avathatok.)
Egy terület orientált disztópia, megspékelve egy Sword Art Online szerű virtuális világgal, egy nagy hatalmú hittérítővel és egy kukásból lett bérgyilkossal – akit igencsak megkedveltem olvasás alatt, bérgyilkosság ide vagy oda. Ez a sztori így, összegyúrva, a halovány kliséi mellett tartogatott izgalmakat, meglepetéseket és egy kis keserűséget is – mert nem csak az elénk tárt világ volt kegyetlen, hanem olykor a benne élők is. És itt nem csak a pénzért elkövetett gyilkosságokra lehet gondolni. spoiler Ha nem zavart meg senki olvasás közben, lendületesen haladtam vele, mert nagyon eltudott kapni a gépszíj :D spoiler, érdekelt, mi fog történni következőleg, és habár a sztori közepén kicsit alább hagyott ez a bizonyos lendület, a végére ismét visszatért.
Amit viszont egyáltalán nem szerettem benne, az a gondolatjelek teljes hiánya volt. Spademan „haveri” stílusban narrál, így jó néhány helyen újra kellett olvasnom az adott részt ahhoz, hogy rájöjjek, az adott mondat a párbeszédhez tartozik-e vagy kedves bérgyilkos főszereplőnk éppen gondolkodik…?

Valcsa>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Fúú. Hát megküzdöttem vele rendesen…
Az elgondolás érdekes lenne (ez az egész „álmodós” dolog, hogy létezik egy ilyen rendszer, ahová becsatlakozva „fel lehet turbózni” virtuálisan az életünket), de nagyjából csak ennyi. A hajsza a lány után hidegen hagyott, meg az is, hogy mi fog vele történni a végére. Nagyon untam. A főszereplőben is csak annyit lehet értékelni, hogy legalább nem akarja magát matyóhímzésnek mutatni, miközben egy aljas r*hadék, aki (szinte) válogatás nélkül kinyír bárkit, ha arra van szüksége vlkinek…
A történetben amúgy minden más egy nagy katyvasz lett, sokszor érthetetlen volt, hogy mi miért és hogyan történik… Rém gyenge KMK-s könyv, nem is igazán értem, miért adták ehhez a nevüket…

Nicole>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Nagyon tetszett ez a könyv. Azt hiszem, megtaláltam a nekem való stílust. Humoros volt, érdekes volt, jó volt, mi kell még?
Az alapötlet nekem nagyon tetszett, a kukásból lett bérgyilkos. Spademan háttértörténete is jól ki volt dolgozva, ahogy a legtöbb karakteré, és nagyon tetszett, hogy ezek lassan bontakoztak ki.
A kedvenc szereplőm Mark lett, magam sem tudom megmondani, miért, valahogy szimpatikus volt.
Az viszont nagyon furcsa volt, hogy nem voltak a könyvben gondolatjelek, így néha nagy nehézséget okozott eldönteni, hogy ezt most éppen gondolja a szereplőnk, ez most egy leírás, vagy ténylegesen a párbeszéd része. Egy idő után már persze megszoktam, de ez akkor is egy negatívum.
A másik ok, amiért csak négy csillagot kapott: spoiler
Ezek ellenére jó könyvnek tartom, teljesen más hangulata van, mint azoknak a könyveknek, amiket eddig olvastam, szóval jó volt egy kis változatosság.

cintiatekla P>!
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Nem tudom, hogy mennyire sci-fi, vagy hogy ez a futurisztikus szál zavart-e be – bár az első felében nem volt vele semmi problémám, szóval lehet, hogy nem ez volt a gond –, viszont amíg Spademan csak egy bérgyilkos volt, addig valahhogy a megszokottat kaptam, azt a megszokottat, amit szeretek. Itt egyébként a narráció, és talán a karakter miatt is Dexter-érzésem volt, meg a „Tonight's the night” és egyebek kavarogtak a fejemben. Tudtam azonosulni a világgal, a karakterrel, az érzésekkel, egyszóval tényleg jól indult. Aztán valahol félúton összekuszálódott, a történet, és nem értettem, hogy mit miért, és nem is volt annyira érdekes, izgalmas, hanem őszintén szólva csak azt vártam, hogy vége legyen…

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/08/adam-sternbergh…


Népszerű idézetek

Deszy P>!

Mert tudod, kik tudják a legjobban, ki hol lakik? A kukások. Nyitott szemmel járnak. Ismerik a címeket. Nem mindenkiét.
De a fontosabb emberekét igen.

Szücsi >!

Nem számít, mid van, vagy mennyire tartod magad szerencsésnek, nincs semmi ezen a világon, amit ne lehetne elvenni tőled.

Szabella>!

Mindenkinek úgy kellene álmodnia, ahogy neki tetszik.

II. rész, 16. 109.oldal

Newsyfül>!

Az emberek azt a nem hiszem el, hogy ez velem történik pillanatot akarják átélni újra meg újra.

55. oldal

tundet>!

A magad után hagyott szemét mennyisége messze meghaladja az általad hátrahagyott értékes dolgok mennyiségét. Minden gramm családi ékszerre jut egy tonna hulladék.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ékszer · hulladék
Kameko >!

Árulja el: hogy képes ezt csinálni?

Nem megtenni nehéz. Hanem önigazolást találni rá. De én azt
kihagyom.
Nem én döntöm el. Én csak végrehajtom.
Én csak a lövedék vagyok.
Nincs szükségem önigazolásra. Nem kell együtt élnem vele.
Az a ti dolgotok.

15.

Kameko >!

Nem az érdekel, hogy bonyolult-e. Azt akarom tudni, hogy lehetséges-e.

Persze. Minden lehetséges.

154-155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rick · Spademan
Kameko >!

Évekig gyakorolta ezt a mosolyt, míg végül tökéletes lett.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Ray
Kameko >!

Már régen nem hiszek abban, hogy csoportokra osztanak bennünket életünkben elkövetett bűneink szerint, vagy hogy a mennyek kapuját nem lehet felfeszíteni, ha elegendő arannyal rendelkezik az ember.
Egykor talán hittem valami kozmikus igazságszolgáltatáshoz hasonló dologban, de most már csak a tapétavágókban hiszek.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Spademan
Kameko >!

Egész héten keményen dolgozott, mondta, és ha az Úr a vasárnapot pihenésre jelölte ki, ugyan ki ő, hogy vitába szálljon vele?

166. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
William R. Forstchen: A harag napja
Blake Crouch: Sötét anyag
William R. Forstchen: Az utolsó nap
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
William Gibson: Neurománc
Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla
Tom Wood: Az ellenség