Shovel ​Ready – Akkor hajrá! 29 csillagozás

Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Spademan ​egykor kukásként dolgozott. Még mielőtt az a bomba felrobbant volna a Times Square-en, még mielőtt a felesége meghalt, a város pedig elnéptelenedett volna.

Most bérgyilkos.

A közeli jövőben New York megmaradt lakossága két élesen elkülönülő kasztra tagozódik. A gazdagokéra, akik megengedhetik maguknak, hogy egy virtuálisan létrehozott valóságba „becsatlakozva” meneküljenek egy jobb világba, illetve azokra, akik a lepusztult utcákat róva igyekeznek életben maradni. Spademan az utóbbit választotta. Új munkája nem sokban különbözik a régitől: hulladékeltakarítás. Nem tesz fel kérdéseket, gyorsan dolgozik, és jól bánik a tapétavágóval. Viszonylagos nyugalma azonban véget ér, amikor egy gazdag és befolyásos hittérítő azzal bízza meg, hogy ölje meg a lányát. Az elsőre egyszerűnek tűnő feladat váratlanul veszélyessé válik – célpontjának van egy sokkoló titka, Spademannek pedig megvannak a maga szabályai. Két tűz közé kerül, és nagyon óvatosan kell manővereznie… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992845 · Fordította: Illés Róbert

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Risus P
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Teljesen véletlenül került a kezembe a könyv és fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Az első könyvem az írótól, nem néztem meg, hogy ki mit írt róla, csak belevágtam.
Nekem nagyon tetszett. Igazából Spademan karaktere a Hitman 47-re emlékeztet, aki lekakilja, hogy kit és miért likvidáljon az élők sorából, egy érzéketlen bérgyilkos, akiről a történet vége felé kiderül, hogy annyira nem is érzéketlen. Igaz, a két történet teljesen már, de a karakterhasonlat miatt nekem ez a könyv pozitív csalódás volt.
(Bevallom, hogy évekkel ezelőtt láttam a filmet, így a tévedés jogát fenntartom és ha nagy butaságot írtam, akkor bocsánat a rajongóktól.)

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog 
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Meg kellett még szokni Spadermant. Hát, az eleinte kemény menet volt. Ez a pasi tényleg egy bérgyilkos, és a narrálása alapján nem az a típus, aki bánná a bűneit, vagy sajnálná, hogy ez a szakmája. Egyszerűen így alakult és kész, nem magyarázkodik, nem mosakszik, nem bagatelizálja el a tetteit és azt hiszem pont ettől lett szimpatikus. A szerző nem fedte el a karaktere hibáit, de megmutatta az erényeit, így annak ellenére sikerült megszeretni őt, hogy tudtam, mivel is foglalkozik éppen.

http://media-addict.hu/2015/08/03/konyvkritika-adam-ste…

>!
Valcsa P
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Fúú. Hát megküzdöttem vele rendesen…
Az elgondolás érdekes lenne (ez az egész „álmodós” dolog, hogy létezik egy ilyen rendszer, ahová becsatlakozva „fel lehet turbózni” virtuálisan az életünket), de nagyjából csak ennyi. A hajsza a lány után hidegen hagyott, meg az is, hogy mi fog vele történni a végére. Nagyon untam. A főszereplőben is csak annyit lehet értékelni, hogy legalább nem akarja magát matyóhímzésnek mutatni, miközben egy aljas r*hadék, aki (szinte) válogatás nélkül kinyír bárkit, ha arra van szüksége vlkinek…
A történetben amúgy minden más egy nagy katyvasz lett, sokszor érthetetlen volt, hogy mi miért és hogyan történik… Rém gyenge KMK-s könyv, nem is igazán értem, miért adták ehhez a nevüket…

>!
Nicole
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Nagyon tetszett ez a könyv. Azt hiszem, megtaláltam a nekem való stílust. Humoros volt, érdekes volt, jó volt, mi kell még?
Az alapötlet nekem nagyon tetszett, a kukásból lett bérgyilkos. Spademan háttértörténete is jól ki volt dolgozva, ahogy a legtöbb karakteré, és nagyon tetszett, hogy ezek lassan bontakoztak ki.
A kedvenc szereplőm Mark lett, magam sem tudom megmondani, miért, valahogy szimpatikus volt.
Az viszont nagyon furcsa volt, hogy nem voltak a könyvben gondolatjelek, így néha nagy nehézséget okozott eldönteni, hogy ezt most éppen gondolja a szereplőnk, ez most egy leírás, vagy ténylegesen a párbeszéd része. Egy idő után már persze megszoktam, de ez akkor is egy negatívum.
A másik ok, amiért csak négy csillagot kapott: spoiler
Ezek ellenére jó könyvnek tartom, teljesen más hangulata van, mint azoknak a könyveknek, amiket eddig olvastam, szóval jó volt egy kis változatosság.

>!
cintiatekla P
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Nem tudom, hogy mennyire sci-fi, vagy hogy ez a futurisztikus szál zavart-e be – bár az első felében nem volt vele semmi problémám, szóval lehet, hogy nem ez volt a gond –, viszont amíg Spademan csak egy bérgyilkos volt, addig valahhogy a megszokottat kaptam, azt a megszokottat, amit szeretek. Itt egyébként a narráció, és talán a karakter miatt is Dexter-érzésem volt, meg a „Tonight's the night” és egyebek kavarogtak a fejemben. Tudtam azonosulni a világgal, a karakterrel, az érzésekkel, egyszóval tényleg jól indult. Aztán valahol félúton összekuszálódott, a történet, és nem értettem, hogy mit miért, és nem is volt annyira érdekes, izgalmas, hanem őszintén szólva csak azt vártam, hogy vége legyen…

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/08/adam-sternbergh…

>!
Bianka_Nana_Szuhov P
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

A sztori tetszett, nagyon is csavaros volt, jól összerakott és kigondolt. A világkép is nagyon tetszett, ahogy megalkották az utópisztikus világképet, és hogy nem kifejezetten csak a világra koncentrálódtak az események, hanem egy teljesen átlagosnak tűnő ügy körül forogtak a szálak. Viszont most jön az a bizonyos de… eszméletlenül utáltam a leírás módot és az elbeszélést. Furcsa volt, hogy külön oda kellett figyelnem arra, hogy most párbeszéd van, vagy leíró rész. Ez zavart az egész könyvben. A karakterek nem voltak túl színesek nekem, vagy nem fejlódtek egyáltalán semmit sem. A világról egy kicsit keveset tudtunk meg, de összességében azt jól bemutatta az író.
A pozitív és negatív dolgokat is egybe véve, egy közepes olvasmányt kaptam, amit nem tudom, hogy elő fogok-e venni valamikor is.

>!
Newsyfül
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Minden ember más és más, tény. De úgy gondolom, hogy a molytársaim durván alulértékelték ezt a könyvet. Bár ez vica-versa, mert én is húztam már le olyan könyvet, amit a molyok és az emberek szerettek.

Szóval nem tudom… Én imádtam. Imádtam a posztapokaliptikus (jó, ez kicsit erős jelző) világot, imádtam a szereplőket, és a végén a „csavart”. Végig izgalmas volt számomra, és ez leginkább azért volt, mert nem volt túlírva. Nem voltak felesleges maszlangok, uncsi háttérsztorik, hanem lényegretörő volt végig a mű.

Lehetne bakit találni benne, nem is keveset, de én ezeken nagyon hamar át tudtam lépni, mert izgatott a történet iránya.

Maga az elbeszélésmód is nagyon tetszett, de ezzel meg kellett barátkozni. Eleinte nem tudtam, hogy ami le van írva, azt Spademan gondolja, kimondja vagy épp valaki más mondja. De ez eltörpül, ha valaki a könyv hatása alá kerül. Engem nagyon magával vitt a történet.

Maga az álomvilág spoilereleinte sok rejtélyt tartogatott számomra, ahogy a sztori is sok-sok miértet, de folyamatosan adagolva egy tök kerek történetet kaptam, nagyon dinamikusan.

Elég beteg egy könyv, az egyszer biztos. Biztosan újra fogom még olvasni.

>!
Melani
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Posztapokaliptikus New York + virtuális valóság + sorozatgyilkos. Erős kombináció lenne, de valahogy az író nem igazán tudta ezt kihasználni. A könyv eleje egészen remek lett, de később már közel sem ilyen jó. A történet gyakorlatilag arról szól, hogy mi van akkor, ha nem a tervek szerint alakulnak a dolgok, illetve mi van ha a sorozatgyilkos beleszeret az áldozatába. Ez a szál adja igazán a könyv gyengeségét, kissé erőltetett. YA-nak jó, de ennél azért sokkal többet is ki lehetett volna belőle hozni.

>!
Kittyki
Adam Sternbergh: Shovel Ready – Akkor hajrá!

Tetszett. Jó ki lett dolgozva a drága kukásunk karaktere, de számomra ez a gyilkolás-nem gyilkolás dolog annyira nem jött be. Mármint ha meg kell ölni valakit, akkor nem tökölni kéne hanem megtenni és kész. Egyszer olvasós számomra.


Népszerű idézetek

>!
Deszy P

Mert tudod, kik tudják a legjobban, ki hol lakik? A kukások. Nyitott szemmel járnak. Ismerik a címeket. Nem mindenkiét.
De a fontosabb emberekét igen.

>!
Szücsi

Nem számít, mid van, vagy mennyire tartod magad szerencsésnek, nincs semmi ezen a világon, amit ne lehetne elvenni tőled.

>!
Szabella

Mindenkinek úgy kellene álmodnia, ahogy neki tetszik.

II. rész, 16. 109.oldal

>!
tundet

A magad után hagyott szemét mennyisége messze meghaladja az általad hátrahagyott értékes dolgok mennyiségét. Minden gramm családi ékszerre jut egy tonna hulladék.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ékszer · hulladék
>!
Talpacska P

Apám ment el először. Egész életében keményen dolgozott a szívrohamért, ami elvitte. Szigorú cigaretta-, szalonna- és televíziódiétán élt.

>!
Talpacska P

A magad után hagyott szemét mennyisége messze meghaladja az
általad hátrahagyott értékes dolgok mennyiségét. Minden gramm
családi ékszerre jut egy tonna hulladék.
Ezt nem egy költő mondta. Hanem én.
Mit mondhatnék? Néha ülünk a vécén, és már minden újságot
elolvastunk. Olyankor jön az ihlet.
De akkor is ez a tanulság. A valódi örökségedet egy szeméttelepen
fogják elásni valahol.
És minél gazdagabb vagy, annál több szemetet hagysz magad után.

>!
Talpacska P

Egykor talán hittem valami kozmikus igazságszolgáltatáshoz hasonló dologban, de most már csak a tapétavágókban hiszek.

>!
Newsyfül

Üveg. Vér. Szirénák. Füst. Sikolyok.
Haj. Csont. Hamu. Bőr. Hús.
Csontkamra.
Mészárlás.
Mint egy bibliai sorscsapás.

131. oldal

>!
Newsyfül

Az emberek azt a nem hiszem el, hogy ez velem történik pillanatot akarják átélni újra meg újra.

55. oldal

>!
Newsyfül

Nem valóságos. Nem valóságos. Nem valóságos.
És miközben ezt mondom, két kezembe fogom az arcát.
Érzem a bőrét.
Habozok.
Megcsókolom.
Mint aki végre levegőt vesz azok után, hogy évekig víz alatt volt.
Elhúzódok.
Suttogok.
Ne haragudj!

113. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Blake Crouch: Sötét anyag
Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Wm. Paul Young: A viskó
Robert Merle: Védett férfiak
Blake Crouch: Az utolsó város
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Dan Wells: Nem akarlak megölni