77. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Mindketten ​meghalnak a végén 188 csillagozás

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

ADAM ​SILVERA gyönyörűen szívszaggató regénye fiatalok százezreit érintette meg. A TikTokon több mint 74 millió bejegyzés szól erről a könyvről, valamint a The New York Times sikerlistáján is bérelt helye van.
„Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”
Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635841523 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
480 oldal · ISBN: 9789635842247 · Fordította: Morcsányi Júlia

Enciklopédia 19


Kedvencelte 48

Most olvassa 25

Várólistára tette 310

Kívánságlistára tette 490

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Edmond>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Mindketten meghalnak a végén, tudom, elég durva cím, és lelövi a végét, de igazából pont ez benne a lényeg, mert erről a könyvről el sem lehet másként kezdeni beszélni, mintsem hogy azzal kezdjem: mindketten meghalnak a végén.

A két főszereplő fiú Rufus és Mateo egy olyan világban élnek, ahol 24 órával az emberek halála előtt értesítést kapnak, melyben elmondják, éljenek még egy napot utoljára igazán és búcsúzzanak el a szeretteiktől, mivel aznap bizony meghalnak. Ez egyfajta esély, lehetőség. Már ez az egész alapötlet nagyon egyedi volt az írótól és nagyon jól lett a regényben kivitelezve, felépítve. Nagyon tetszett a két fiú utolsó napja, amelyből próbálták kihozni a legtöbbet. Egy érzelmes, mélyen megrázó és nagyon elgondolkodtató könyv volt ez számomra, egy nagy utazás, amely sokat tanított nekem is az olvasása alatt.

A legfőbb üzenete, hogy ne féljünk élni, ragadjunk meg minden pillanatot, találjuk meg önmagunk, legyünk bátrak! Nagy szeretettel tudom nektek is ajánlani ezt a regényt!

3 hozzászólás
Linszyy P>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Különleges világban játszódó érzelmes LMBTQ-kötet. A Halál-Hírek nem téved és kicselezhetetlen. De ad egy utolsó napot, amikor bepótolhatsz dolgokat és elbúcsúzhatsz a szeretteidtől. Ebben a történetben nemcsak Mateo és Rufus kap hívást, de őket az Utolsó Barát applikáció hozza össze, hogy egymást támogathassák életük utolsó óráiban.

Szívszorító, mert tudjuk, mi lesz a vége, mégis bizakodunk. Még szerencsésebbnek érzem magam, hogy már ennyit élhettem. De nem mindegy, hogyan élünk. Mi nem tudhatjuk, melyik lesz az utolsó napunk, de éljünk úgy, hogy aznap ne az elvesztegetett lehetőségek lebegjenek a szemünk előtt. Ennyi elég.
https://youtu.be/LMXb6aJXU_o

csfannie P>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

"Mázli, hogy előrelátó voltam és inkább itthon fejeztem be a könyvet, nem pedig az egyetemen, mert úgy zokogtam, mint szerintem még könyvön sosem. Nem mondhatom, hogy váratlan volt a befejezés, hiszen elég ránézni a címre ahhoz, hogy megtudjuk, mi lesz a fiatalok sorsa, de titkon mégis reménykedtem, hogy a fiúk valamilyen módon túljárnak a Halál-Hírek eszén és életben maradnak… hát nem. Velük együtt eltűnt egy darab belőlem is, és nemcsak azért, mert hihetetlenül a szívemhez nőtt két fiktív karakter – nem, annál sokkal többről volt szó ebben a kötetben. Adam Silvera egy fájdalmas, de csodálatos módon mutatta be az elmúlást és azt, hogy hogyan kellene élnünk a mindennapjainkat: mintha minden nap az utolsó lenne.
Nagyon nagy löketet adott számomra ez a könyv és egy kicsit fel is rázott a kábultságból. Legszívesebben újra elkezdeném olvasni, de félek, a kis lelkem ennyi ingert nem bírna el újra. Hihetetlen módon fájt a szereplők halála, főleg, hogy egy kicsit magamat is láttam bennük.
Ez a könyv mutatja be a legjobban azt, hogy az élet baromira igazságtalan, mégis minden rosszban van valami jó, amiért megéri kitartani."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2022/05/adam-silvera…

DzsDzs88 P>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Kíváncsi vagyok, hány napig fog fájni, miközben mégis mosolygok…
De szerencsére ez a könyv sokkal többet ad, mint amennyit elvesz. ♥️

♥️Rufus
♥️Mateo

6 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Most már én is értem miért sírtak annyian a TikTokon a könyv miatt, mert én is bekönnyeztem. A cím nem árul zsákbamacskát, Mindketten meghalnak a végén, de közben Mateo és Rufus átlépik a határaikat, új kalandokat próbálnak ki, élnek, de igazán, ráadásul szerelmesek is lesznek. Ha valamit ez a könyv megtanított, hát az, hogy éljünk mi is úgy, mintha az utolsó napunk lenne.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2022/05/konyvkritika-adam-silve…

2 hozzászólás
Adrienn_Gr P>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Két fiú találkozik. Egymásba szeretnek. Meghalnak.
Röviden tényleg ennyi a sztori.
Az egy picit aggaszt, hogy mostanában a felkapott YA regényekben mindig meghal valaki, de ki vagyok én, hogy ítélkezzem. Én, aki a húszas éveim közepéig szerelmes voltam egy vámpírba, akiről nem is olyan rég kiderült, hogy ő maga a spoiler. ;)

Azt viszont teljes mértékben megértettem, miért szeretik annyian ezt a könyvet. Már maga a témaválasztás is kellően bátor ahhoz, hogy rávegyen a könyv olvasására. Valószínűleg nincs olyan ember, akinek legalább egyszer ne fordult volna meg a fejében, hogy mit tenne, ha pontosan tudná mikor fog meghalni, kivel töltené az utolsó óráit, és legfőképpen hogyan.
Nem mondom, hogy nem voltak rések a sztoriban, de a könyv fele után ezek már teljesen lényegüket vesztették, utána már csak az érzelmekre próbált hatni az író, és nálam sikerrel is járt.
A végét pedig nem tudom, hogy írói gyávaságnak tekintsem, vagy Silvera zsenialitásának…
De nem panaszkodom, hiszen már az elején tudtam pontosan mire is számíthatok;
Két fiú találkozik. Egymásba szeretnek. Meghalnak.
De csak azután, hogy éltek.

1 hozzászólás
K_E_D_I_N_A>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Annyira örülök, hogy végre megjelent magyarul, mert sok jót hallottam róla és a cím már az első pillanatban megfogott. Ez a történet igazán magával ragadó volt, és egyszerűen nem tudtam letenni. Szánom bánom, de én nem tudtam sírni a végén. Valószínűleg, azért mert már számítottam rá, hogy ez be fog következni. Bár szívem mélyén reménykedtem benne, hogy van valami remény a két fiú számára, mert annyira megkedveltem őket és olyan szeretetre méltóak. Érdekes volt több nézpontból olvasni, mert annyi minden összefüggött egymással és ilyenkor az ember nem tud másra gondolni, mint hogy tényleg milyen kicsi a világ.

életem__könyvtára>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Ez az a történet aminek egyetlen pillanatát sem fogom tudni soha elfelejteni annyira nagy hatással volt rám. Egyszerre imádtam és utáltam minden sorát mert egy kegyetlen de csodás történet.
Én őszintén örülök, hogy a cím miatt nem igazán vannak csattanók a történetbe, valahogy így kerek egész.

Davetheduck>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Számomra ez egy nagyon fontos könyv volt és már nagyon vártam, hogy megjelenjen és neki kezdhessek.
Én azt mondom nem véletlen, hogy ez a könyv így fel lett kapva.
Maximálisan hozta, amit elvártam tőle, sőt néhol még meg is ugrotta. Könnyen olvasható, érzelmes, tanulságos, szórakoztató – de mindezek mellett elgondolkodtató és szívfacsaró.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek. :)

Ja, és a megemlített zenék benne 10/10 :) Nagyon jól el lettek találva… Nagyon jó helyeken.

Bogi_könyveskuckója>!
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Szerintem mindenki egyetért velem, ha azt mondom, hogy nincs is annál nagyobb pech, mikor a könyv fülszövege egy hatalmas nagy spoilert tartalmaz a könyv cselekményére nézve. Na de….mi van, ha már egyből a cím az, ami lelövi az egész könyvet? Na…ez pont egy ilyen könyv. :D
Oké…oké…tudjuk már, hogy tuti mind a két főszereplő meghal a végén.
Azt is tudjuk, hogy mikor megszületünk…mikor az első levegővétel megtörténik, abban a pillanatban a halál felé tart az életünk. Tudjuk hogyan kezdődik és hogyan végződik.
Ami igazán lényeges…és itt..ebben a kötetben is hiába tudtuk, hogy mi a vége…az az, hogy mi történik a két időpont között? Hogy éljük az életünket, milyen élményeink vannak. Csakis ez ami számít.
Nem az volt a lényeg, hogy hogyan halnak meg, hanem, hogy hogyan töltik el az utolsó napot. Mi játszódik le egy ember fejében, mikor megtudja, hogy már csak 24 órája van hátra?
A könyv cselekménye mindössze egy napot ölel fel, mégis annyira tartalmas és szívbemarkoló. Mateo és Rufus két külön világ. Bevallom….titkon nagyon szorítottam mindkét srácnak, hogy hátha mégis van valami kiskapu.
De…lelövöm a poént…nincs ilyen….tényleg mindketten meghalnak a végén.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

DzsDzs88 P>!

[…] akkora szívás, hogy azért növünk fel, hogy meghaljunk. Igen, közben élünk, vagy legalábbis a lehetőséget megkapjuk rá, de a félelem miatt néha nehéz és bonyolult dolog élni.

169. oldal

csfannie P>!

Tizenkét órája felhívtak, hogy ma meghalok, és több bennem az élet, mint akkor volt.

251. oldal

Adrienn_Gr P>!

Hiányzik az az idő, amikor még túl kicsi voltam ahhoz, hogy féljek a haláltól.

368. oldal

Adrienn_Gr P>!

De mivel hamarosan meghalunk, annyiszor akarom kimondani, ahányszor csak akarom – szeretlek, szeretlek, szeretlek, szeretlek.

376. oldal

5 hozzászólás
DzsDzs88 P>!

És a szavak olyan kényelmetlenek tudnak lenni, még akkor is, ha nyolc éve ismer valakit az ember.

170. oldal

2 hozzászólás
csfannie P>!

Mivel nem voltam hajlandó legyőzhetetlenül élni az összes olyan napon, amikor nem kaptam értesítést, elvesztegettem az összes tegnapom, most pedig totál kifogytam a holnapokból.

17. oldal

DzsDzs88 P>!

Be kell vallanom, most kicsit igazolva érzem magam, hogy hogyan éltem az életem, mert komolyan, az embereknél néha nincs rosszabb.

76. oldal

1 hozzászólás
whisperingwithwolves>!

– Az Utolsó Üzenetem az lenne, hogy találd meg a tieidet. És minden napot kezelj úgy, mintha az egész életed volna.

361. oldal

csfannie P>!

Minden újabb perc, amit élve töltünk, csoda.

204. oldal

Adrienn_Gr P>!

-Csinálj egy profilt a VisszaSzámlálokon – javasolja Mateo. -Annyi sztorit követtem már rajta online, tudok segíteni benne.
Azt elhiszem. Ha ezt a logikát követem, akkor én meg annyi pornót néztem, hogy szexisten vagyok.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Levithan: Majd egy nap
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Mitch Albom: Az Idő Ura
Dan Wells: Ruins – Romok
V. E. Schwab: Viszály
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
Marissa Meyer: Winter
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Cecelia Ahern: A Vétkes