Inkább ​boldog 72 csillagozás

Adam Silvera: Inkább boldog

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Aaron Soto igyekszik újra magára találni egy családi tragédiát követő nyáron. A barátnője, Genevieve segítségével lassanként emlékezni kezd, milyen lehet a boldogság, ám amint összebarátkozik Thomasszal, minden összezavarodik, amit a múltjáról és a jövőjéről gondolt. Aaron és Thomas egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Aaron önmaga előtt sem tagadhatja le többé az érzelmeit. A Leteo Intézet memóriatörlési eljárása lehet a megoldás, hogy újra a régi legyen. Ám ezzel együtt az igazi önmagát is elveszítheti.

Eredeti mű: Adam Silvera: More Happy Than Not

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034223 · Fordította: Hartinger Emese
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
316 oldal · ISBN: 9789634034988 · Fordította: Hartinger Emese

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Soto · Brendan · Genevieve · Thomas Reyes


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Adam Silvera: Inkább boldog

„…ott találok boldogságot, ahol keresek.”

Nem hittem volna a könyv első felét olvasva, hogy a végén ennyire közel kerül a szívemhez Aaron története. Mert bizony a végére megérintett, elgondolkodtatott és még meg is ríkatott. Nem mindennapi könyv.

2 hozzászólás
>!
Ngie P
Adam Silvera: Inkább boldog

Az Inkább boldog azon könyvek egyike, ami nem rossz, de valahogy végig színtelen, szagtalan marad számomra. A híre megelőzte a könyvet, nagyon kíváncsi voltam Adam Silvera írására, de az élmény valahogy elmaradt. Folyamatosan unalmas volt az olvasás, de kitartottam, mert egészében akartam látni. Amiről beszélni akart, az érdekes volt, a megoldás nem tetszett.

1 hozzászólás
>!
Szücsi
Adam Silvera: Inkább boldog

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Vagyis inkabb azt mondanam hogy fogalmam sincs mit gondoljak a könyvről. Nehez most barmit is irnom rola. Teljesen ossze zavart.
Majd kesobb talan sikerul ertelmesebb ertekelest irnom. Talan…

>!
ggizi P
Adam Silvera: Inkább boldog

Ez nem egy könnyed és rózsaszín történet volt. Bár ez a Leteo Intézetes vonal kissé futurisztikussá teszi az egészet, mégis nagyon jó alapot adott Aaron történetéhez.
Két szakasza van a sztorinak, és ha az első nem kimondottan izgalmas részén túljutunk, akkor hirtelen a „kedves barátoknak” köszönhetően összeáll a kép, és rögtön más szintre helyeződik minden és más megvilágításba kerül az első szakasz is. Aaron próbált spoiler megfelelni mások elvárásainak, de rá kellett jönnie, hogy van, ami felett nincs hatalma. Ez a második szakasz az önkeresésről szólt, ami sokkal összetettebb és izgalmasabb rész volt és érzelmileg is erősebb hatást gyakorolt. Szomorú hangulata volt, de Aaron inkább volt „boldog”, mint nem.

>!
Fairymysz
Adam Silvera: Inkább boldog

Szívfájdító könyv, de egyetlen pillanatra se bánom, hogy elolvastam.
Aaron Soto egy átlagos kamasz, aki szerencsétlenségére nem a legjobb környéken él és akinek épp elég tragédia jutott már ki az élettől.
Mégis úgy érzi, hogy „boldog”, mert itt van neki a barátnője Genevieve és a haverjai.
Egy nap megismerkedik egy Thomas nevű sráccal, akivel nagyon jó barátok lesznek… míg egy szép napon Aaront villámcsapásként éri, hogy ő bizony sokkal többet érez a barátja iránt.
És mikor érzelmei nem találnak viszonzásra úgy dönt, hogy aláveti magát a Leteo eljárásának és inkább elfelejti a dolgot és hetero lesz.
De ekkor Adam Silvera gondolt egyet és bevitt egy olyan kis csavart, amit ugyan halványan sejtettem, mégis arculcsapásként ért.
Silvera csodálatosan ír. Nagyon jó a stílusa, egy pillanatra se lankadt a figyelmem – sőt alig tudtam rávenni magam, hogy elmenjek aludni és korán keltem, hogy folytathassam.
Adam Silvera könyvét minden kamasz kezébe belenyomnám, hogy olvassa el, függetlenül attól, hogy meleg vagy nem. Minden kamasznak vannak problémái, bizonytalan saját magát, a világot és a jövőt illetően. Nagyon sokan szeretnének dolgokat törölni az életükből.
Jobban belegondolva, nem csak a kamaszok kezébe tenném, hanem mindenkinek. A homoszexuálisoknak azért, mert mindenkinek nehéz felvállalnia magát. Félnek a reakcióktól, félnek attól, mi lesz utána.
A heteroszexuálisoknak pedig azért, hogy lássák, mekkora félelem él a másikban, mekkora bátorság kell kiállni magukért és, hogy egyetlen rossz szóval, reakcióval mekkora károkat tudnak okozni egy másik embernek. Nem lenne szabad, hogy a mai világban (vagy bármikor is) az számítson, ki kit szeret és kivel mit csinál az ágyban. Az emberiségnek ideje lenne felnőnie.
A könyv erőssége, hogy nem csak akörül forog, hogy Aaron meleg és milyen rossz neki, hiszen a könyv első negyedében „boldog” hetero. De szóba kerül itt az öngyilkosság, a családi elfogadás/elutasítás, a barátság, szerelem, hazugságok és persze a gyűlölet.
A gyűlölet, ami végül odáig jut, hogy Aaron élete fenekestül felfordul.
Rengeteg érzelem van a könyvben: hol kuncogtam, hol drukkoltam, hol rettegtem Aaronért és mindvégig kíváncsi voltam, hogy fog dönteni. És iszonyú dühös voltam, mert Aaron sokkal jobbat érdemelt mindannál, mint ami végül érte.
Adam Silverának másik nagy plusz pont a realitásért. Persze, az emléktörlős rész fikció, de minden egyéb: a környezet leírása, a reakciók, a fiúk viselkedései mind-mind reális és hihető. Számomra nem volt senki viselkedésében olyan, amire felkiáltottam volna, hogy „na ne, ilyen nincs”.
Adam Silverának sikerült egy csodálatos könyvet írnia arról a szomorú valóságról, milyen nehéz a melegeknek felvállalniuk magukat.
A könyv végső tanulsága, hogy nem futhatsz el semmilyen módon saját magad elől és az elől, ki vagy. Egy időre elfelejtheted, megjátszhatod magad, titkolhatod, de előbb-utóbb kibukik és visszaüt. Boldog csak akkor lehetsz, ha az vagy, akinek születtél.
    
(És ugyan csillagot nem vontam le érte, azért kedves @MenőKönyvek nem tudok elmenni a könyvben fellelhető elírások és hibák mellett. A legnagyobb hiba pedig az, hogy még szereplők nevét is sikerült elírni: pl. Brendan Brennanként szerepel.)

>!
Sippancs P
Adam Silvera: Inkább boldog

Bántja a lelkem, de nem tudok rá több csillagot adni. Az alapötlet tetszett, ahogy Aaron karaktere is, de egyébként unalom az egész.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Adam Silvera: Inkább boldog

A karakterek annyira éltek, olyan valóságosak voltak, és valamiért mindenkit lehetett szeretni, vagy legalább megérteni. Kész pszichológiai esettanulmány ez a könyv, ráadásul istenien szórakoztatott, miközben sokat gondolkodtam is rajta. Üdítő az, ha tökéletes a dramaturgia és a csavarok, jók a karakterek, és a stílus is mindent visz.

Nagyon érezhető, hogy az író a saját életéből merített, és ettől a könyvnek még erősebb lett a lelke, még jobban átjött a sztori. Imádtam, no. Csak reménykedni merek benne, hogy a Menő Könyvek meglep még minket pár Silvera művel.

http://sorok-kozott.hu/2018/02/konyvkritika-adam-silver…

>!
Edmond
Adam Silvera: Inkább boldog

Az Inkább boldog tipikusan azoknak a könyveknek egyike, melyeknek a végére érve az olvasó szíve is összetörik.
Letehetetlen olvasmány volt, melyet egy éjszaka alatt kiolvastam.
Gyönyörű történet, nagyon is fontos mondanivalóval, mindenkinek bátran ajánlom.

>!
tmezo P
Adam Silvera: Inkább boldog

Vegyesek az érzéseim. A könyv 1. és 2. részén nagyon nehezen rágtam át magam. Nem nagyon tetszett a lakótelepi feeling, a sok utcai játék. Nem kötött le. A második rész vége felé kezdett érdekesebb lenni, amikor is Aaron kezdi úgy érezni, hogy valami nem oké. Többet érez új barátja iránt, mint „kellene”. El is mondja a fiúnak, de hoppon marad, amitől világvége hangulatba kerül, és változtatni/változni szeretne.
Ez után jött a 0. rész, ami a legjobban tetszett az egész történetből. Itt jön képbe az „emlékmanipuláció”, és derül fény Aaron gyerekkorára, korábbi tapasztalataira, élményeire.
Nagyon ötletes volt ez a megoldás, bár a következmények elkeserítőek. Aaron végig kínlódik a cselekmény során. Nem találja a helyét, nem találja önmagát, sehogy nem érzi boldognak magát. A végére tűnik csak úgy, hogy megbékél a dolgokkal, önmagával, és elfogadja az emlékeit is.

>!
ValerinLanz P
Adam Silvera: Inkább boldog

2018 első hatalmas csalódása. Olyannyira sajnálom, hogy még csillagozni is alig mertem, és csomó dolgot csináltam, mielőtt nekiálltam ennek az értékelésnek, annyira nincs szívem megírni. Mert a borító és a fülszöveg, meg hogy LMBT, nem ezt érdemelné. De én sem ezt érdemeltem volna, mert akartam ezt a könyvet, akartam, hogy jó legyen, és hogy mindannyian boldogok legyünk a végén. Nos, ez nagyon nem jött össze.
Az eleje tetszett, pedig (ahogy a barátnőmnek is írtam) az ötödik fejezetnél még halvány lila gőzöm sem volt arról, miként is lesz ez a történet hű az LMBT címkéhez. Mert ott volt nekünk a főszereplő, Aaron, spoiler Persze tragédia is árnyékolta az életét, spoiler Nos, így indul a történet, ami bevallom, picit lehúzott volna érzelmileg, ha Aaron nem egy olyan vicces, jópofa karakter. Vannak neki… barátai, már ha a lakótelepi srácokat, akikkel felnőtt, annak lehet nevezni. Aztán spoiler Ebbe még nem gondoltam bele túl sokat, de később spoiler Remegtem az idegességtől, bevallom őszintén, de a könyv összetörte a szívemet. Ugyanis spoiler Ez az a mondat, amit egyáltalán nem szeretek olvasni egy LMBT könyvben. Persze élt még bennem a remény, de…
A regény alapját igazából spoiler Aaron később igyekszik túl lenni a dolgon, de itt lépnek be a képbe spoiler És ekkor Aaron spoiler Annyira hihetetlen volt, mégis igaz! Mert spoiler
Ez a könyv rettentően fájdalmas volt számomra. Ha szappanoperai elemeket akarok, akkor nézem az Esmeraldát anyukámmal. Olyan nagy kérés, vagy olyan nagy probléma az, hogy spoiler Tudom, biztosan rettentően naiv vagyok, de a való életben van elég probléma, szívunk eleget.
Majdnem azt mondanám, hogy mindenkit utáltam ebben a történetben, kivéve mondjuk Aaront, meg az anyját, és a bátyját, akiről spoiler De egyébként spoiler
Igazából azt gondolom, hogy végig spoiler Hát micsoda kicseszés ez már?? Miért nem spoiler Hát persze. Hát persze, hogy Aaron szenvedett. Nyilván.
A szívem szakadt meg, hogy ezt kellett tennem. De ez egy… nem LMBT könyv. Rendben, nem lehet mindig minden szép és jó, aláírom. Nem lehet minden kötet az Aristotle és Dante, sajnos, de ez… ez fájt. Letaglózott, majdnem elvette az életkedvem. Voltak benne jó poénok, főleg az elején, és igaz mondatok. Aaron egy nagyon jó karakter, és szerettem a családját is. De ez a történet nem került közel hozzám. Sajnálom.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
shadowhunter1975 P

De ma éjjel ennyi is elég. A zöld lámpás által vetett formákból soha nem találnád ki, hogy két fiú üldögél egymáshoz bújva, miközben próbálják megtalálni önmagukat. Csupán ölelkező árnyakat látnál, előítéletek nélkūl.

155. oldal, Második rész - Másmilyen boldogság 3. A-oldal (Menő könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Soto
>!
tmezo P

Néha olyan elviselhetetlen a fájdalom, hogy lehetetlennek tűnik kibírni még egy napot. Máskor pedig iránytűként mutatja az utat a felnőtté válás labirintusában.

291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Soto · fájdalom
>!
Szücsi

– Hülyén hangzik, de szerintem te vagy az én boldogságom.

>!
Szücsi

Nekem ki kell tartanom, és továbbmennem előre; azok miatt, akik nem a könnyebbik utat választják, és akkor is szeretnek, amikor az élet szívás.

>!
Szücsi

Az idő gondoskodik a fájdalomról. Szóval még ha ki is csesznek veled, a végén minden rendbe jön.

>!
ValerinLanz P

– Nézd, te vagy a legjobb barátom meg minden, de ha mindaz, amit mondani fogok, túl sok neked, nem baj, megértem…
– Pofa be, és inkább nyögd ki – vág a szavamba.
– Ez elég ellentmondásos.
Pillantásával üzeni, hogy inkább tényleg fogjam be, és beszéljek.
– Oké. Ne pazaroljuk az időt. Fogom magam, és kimondom. Azt hiszem, hogy lehet… talán… mintha… esetleg… lehetséges, hogy…
– Mi az, nekem kell kitöltenem a hiányzó részeket?

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Soto · Thomas Reyes
>!
shadowhunter1975 P

Azoknak, akik felfedezték, milyen nehéz boldognak lenni.

5. oldal (Menő Könyvek, 2018)

>!
Rhea_Doherty

A boldogságnak nem lenne szabad ilyen nehéznek lennie.

176. oldal

>!
Gwen_Black

Elég megszállott és kényszeres dolog szeretni valakit; elsőnek akarod hallani minden történetét, és néha te akarsz lenni az egyetlen, akit egyáltalán ismer.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sherman Alexie: Junior
Weisz Fanni: Hallatlan vakáció
Sherman Alexie: Menekülés
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Ernest Cline: Ready Player One
Gayle Forman: Hová tűntél?
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Mark Frost: A Paladin-prófécia