Felettünk ​a csillagos ég 61 csillagozás

Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Négy ​nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ez után történt, minden képzeletet felülmúlt és később a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként vált ismertté.
Igaz történet két pilótáról, akiknek az élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen.
A Felettünk a csillagos ég Charlie… (tovább)

Eredeti mű: Adam Makos – Larry Alexander: A Higher Call

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Maxim, Szeged, 2013
472 oldal · ISBN: 9789632613284 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632613260 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Charlie Brown · Franz Stigler


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas 
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

„Ismét sikerült egy igaz történetre rálelnem, amit kedvesem talált számomra a könyvtárban. Ezek a történetek közel állnak hozzám, amikor olvasom őket annyira belemerülök, hogy az időt nem is érzékelem. Ezt a könyvet sem tudtam hosszú időre letenni, mert a történet olvastatta magát.”
Bővebben itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/12/adam-makos-es-larry…

>!
gab001 P
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Igazából nem szoktam ilyen típusú könyveket olvasni, viszont nem bánom, hogy rászántam magam. Azt hiszem, a cím vett rá erre. Ezek után egyszerűen más szemmel nézek a második világháború eseményeire és örülök, hogy a német pilótákat is másképp kell megítélnem e könyvnek köszönhetően. Nagyon érdekes volt a légi csatákról olvasni és olyan személyek gondolatait, érzéseit megismerni, akik alaposan kivették a részüket ezekből a harcokból. Különösen tetszettek a könyv végén található képek, mert még közelebb kerültek hozzám a szereplők. Bár az író stílusa valahogy nem állt közel hozzám, mégis tetszett, mert végig fenntartotta az érdeklődésemet, sőt időnként szinte el se tudtam szakadni a történettől. Ahogy az is tetszett, hogy nem csak egyetlen nap eseményeit, hanem Franz egész életét megismerhettem. Meghatározó élmény volt.

>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota
5 hozzászólás
>!
BoneB
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Ha egy szóval kellene értékelnem, azt mondanám rá, hogy: FANTASZTIKUS!
Mindenkinek kötelező darab kellene, hogy legyen. Csak, hogy helyre tegyük a fogalmakat, hogy amikor a második világháborúról beszélünk, ne csak szidjuk a németeket, hogy ne vegyük egy kalap alá az SS-t + nácikat pl. a pilótákkal, azokkal akik be se léptek a náci pártba, azokkal akik nem osztoztak Hitler és az SS „munkásságán”. Azért, hogy megismerjünk egy történetet, ami rendkívüli egy háborúban mégis megtörtént. És végül magáért az olvasás élményéért is érdemes elolvasni. Nagyon jól megírt könyv, az olvasása után az emberben nem alakul ki hiányérzet, mint sok más könyvnél. Itt benne van egy kis előzetes a pilóták életéről, végig kísérhetjük a háborút az ő szemszögükből (német és amerikai), együtt izgulhatunk, hogy épségben hazaérjenek. És a végén a 40 év utáni nagy találkozás is le van írva.

1 hozzászólás
>!
Ikarosz
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Nehéz értékelni ezt a könyvet, mert bár érdekes az köponti esemény, a szereplők élete annyira nem kivételes, hiába próbálja az író ezt előadni.
A riportokon alapuló elbeszélés nem rossz ötlet, sőt, kifejezetten sajátos hangulatot kölcsönöz. Mivel a két kulcsszereplő élete „hétköznapinak” is nevezhető (mármint háborús időkhöz képest), így jól szemlélteti a haderők sok „névtelen” tagjának életét is.
A borító különösen szép. A könyv végén nagyon jó képgyűjtemény van.
A szövegvezetés viszont nem egy helyen kimondottan elnagyolt, kissé „bárgyú”, egy katonai újság írójától sokkal profibb hozzáállást vártam volna. A 200. oldaltól megszaporodnak a gépelési hibák, és egy szakértőt is felkérhettek volna, hogy nézze át a szöveget. Mert elfogadom, hogy a fordítónak nincs különösebb hozzáértése a technikai részletekhez, de a pilótafülkében senki nem nyomkod szelepeket. Ez sajnos végigkíséri a könyvet inentől kisebb-nagyobb mértékben. Sőt, nem egy helyen azt éreztem, hogy nem a fordító a hibás, hanem az eredeti szövegben sem volt elég szakszerű. (egy helyen a légierő neve van rosszul írva angolul, ezt biztos nem a fordító költötte oda…)
Kicsit zavaró, hogy próbálja túldimenzionálni a szereplőket, Franz Stiglert pl.: a legjobb német vadászrepülő címmel is illeti. Nagyon rutinos és tapasztalt volt, nagy túlélő, de sem tudásban, sem eredményességben meg sem közelíti az „élcsapatot”. Még nagy hiba, hogy a belső borítón egy Fw-190-es van, miközben Stigler Bf-109-essel repült.

Szerintem nagyon jó volt ez így is, de egy szigorúbb író és egy szakmai lektor még jobbá tehette volna.

>!
Coralie
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Örülök ennek a könyvnek. A háborúról már sokan, sokféle képpen írtak, de általában mindig csak az egyik oldal történetét olvashatjuk, és az többnyire a bajtársakhoz fűződő kapcsolatot mutatja be, míg a másik fél csak az ellenség. Ez a könyv mindkét oldal életébe, eseményeibe bepillantást nyújt, és ettől olyan egyedi. Jó érzés olvasni, mert ez mutatja meg a leginkább, hogy barát vagy ellenség, mind ugyanolyan emberek, akiknek érzéseik, gondolataik, félelmeik vannak. Akik ugyanúgy szeretnének életben maradni, mint a másik. Örültem annak is, hogy a hangsúly a német mesterpilótára, Franz Stieglerre és társaira került. Sajnos még ennyi év után is ritka az olyan nem német könyv, amely képes tárgyilagosan különválasztani a nácikat az ideológiát nem osztó német katonáktól. Ez a könyv végre megtette, érdemeiknek megfelelő színben tűnteti fel a Luftwaffe egykori hősies pilótáit. Rengeteg első kézből kapott információt megtudhatunk a bevetéseikről, élményeikről és tragédiáikról. Egyik pillanatban ámultam, a másikban összeszorult a torkom az olvasottaktól. Rossz dolog, hogy harcolni kell a háborúban, de még rosszabb, ha egy hozzá nem értő, magát felsőbbrendűnek képzelő idióta irányítása alatt kell ezt megtenni, főleg ha rutinos, jól képzett katonákról van szó. Megdöbbentő, hogy Göring eszement parancsai hány pilóta életébe kerültek. De minden borzalom ellenére, a rémálmokon és fájdalmas emlékeken túl, hihetetlen érzés lehet végigharcolni egy ilyen háborút, együtt örülni, együtt sírni a társakkal, túlélni, újra találkozni velük és az egykori ellenséggel, és nyugalomban eltávozni öregként. Ez valami olyan dolog, amit igazán soha senki nem fog megérteni, átérezni, csak azok, akik akkor ott voltak és megélték. Az pedig, hogy emberek tudtak maradni, hogy a becsület és a könyörület felül tudta írni a gépies parancsokat, csodálatos dolog. Persze, ahogy Franz is mondta, valahol megértem azokat is, akik ezt a tettet árulásként fogták fel. Minden megkímélt ellenség talán épp egy újabb családot fog kiirtani a következő bevetésén. Ezért ítéletet hozni bárki felett a döntései miatt, nem egyértelmű dolog. Ami tény, hogy Franz akkor, ott, a saját lelkiismeretét tekintve a jó döntést hozta meg. Charlie és a legénysége túlélte a háborút, neki köszönhetően. Sajnálom, hogy nem írnak több könyvet ilyen esetekről, mert nem először és utoljára fordult ez elő a történelem során. Jó lenne tudni, hogy kik voltak azok, hogy egyáltalán voltak ilyen bátor emberek, akik hasonlóan cselekedtek.

(Ami a könyv íróját illeti, jó hír, hogy legalább a 8 évnyi kutatás után rájött arra, amit minden normális ember tud, hogy az éremnek mindig két oldala van. Jobb később, mint soha.)

>!
sztrapacska1213
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

A dokumentum-regény nem igazán az én műfajom, de nem bántam meg, hogy hirtelen felindulásból elolvastam ezt a könyvet.
Kiváló összképet adott a II. Világháború légi csatáiról, a pilóták mindennapjairól, nehézségeiről, a személyes tragédiákról és a felemelő pillanatokról.
Franz Stigler életútján keresztül jelent meg előttünk a háború valósága, közelebbről, mint azt eddig láttam. Szerintem érdemes elolvasni.

>!
Sicc 
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Nem tudtam, mit lehet írni 500 oldalon keresztül erről az eseményről. Pedig van mit. Ez a könyv hatalmas kutatómunka eredménye. És nem semmi emberekről olvashatunk benne. Megrázó, megható, bicskanyitogató….Dokumentumregény, úgy megírva, hogy izgul az ember még azokért is, akik biztosan túlélik a háborút. És közben zakatol az ember agyában a kérdés: Miért nem tanulunk a történelemből?!

1 hozzászólás
>!
robinson MP
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Két ellenséges pilóta igaz története a háborúból. Hogyan éltek, gondolkoztak mielőtt belesodródtak ebbe a gyilkos háborúba. Hogyan változtak, milyen események, élmények hatottak rájuk. Hősiesség, kitartás és emberség. Erről szól a történetük. Arról, hogyan változott meg az életük attól a bizonyos 10 perctől, amikor a levegőben találkoztak.
Repülőgép és repülés imádóknak különösen ajánlott: sok sok eredeti képpel, érdekességekkel a gépektől. Nem a szokvány háborús történet. Tetszett!
Bővebbet a blogon: http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/03/felettunk-csillago…

5 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss P
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Eleinte bosszantott, hogy Amerikában lehet valaki úgy újságíró, hogy 2004-ben esik le neki, léteztek nem náci katonák is Németországban a háború alatt. Ne már! Komolyan? Mi lesz a következő, talán ember is járt már a Holdon?
Aztán szerencsére a történet magával ragad annyira, hogy ez már nem érdekelt. Kiválóan érezhető az alapos háttérmunka, és a történetvezetés is messze több mint élvezhető, egy dokumentumregényhez képest.
Ami levon az értékéből, az az, hogy tele van helyesírási és lektorálási hibákkal. (Nem ehhez vagyok szokva a kiadótól.)

>!
vicreed
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Ezt a könyvet már de régóta akartam elolvasni! Most sort kerítettem rá, de talán nem a legjobb időben. A sok vizsga után lehet, hogy nem egy ilyen komolyabb témájút kellett volna elkezdenem.
Engem már elég régóta érdekel bármi, ami a II. világháborúval kapcsolatos, és erre még rá is tett egy lapáttal az, hogy megnéztem 2 éve a Band of Brothers sorozatot. De a lényeg, hogy akkor elhatároztam, hogy el kell olvasnom egy ilyen könyvet.
Ez a könyv zseniális, és úgy érzem, hogy rengeteg információt adott, és meg is tanított egy nagyon fontos dologra. Arra, hogy mindig őrizzük meg az emberségünket. Franz Stigler a példa erre. Ő ezt nem veszítette el, még a kegyetlen háború alatt sem.
Nagyon elképesztő és megindító ez a történet.


Népszerű idézetek

>!
Chrissie

Ahogy a gép berregve melegedett, Charlie némán imádkozott, vagy ahogy ő szokta mondogatni: „rövid megbeszélést tartott a harmadpilótával.”

199. oldal (13. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Brown
>!
Chrissie

– Mindig azt tedd, ami helyes, és pontosan úgy, ahogy tenni kell; akkor is, ha senki nem látja.
Franz elismerte, hogy túl sok ragasztót kent fel, és az egész tiszta ragacs, de nem látta be, hogy ezzel bármi gond lenne.
– Senki sem tudja, hogy ilyen.
– Hozd helyre – tanácsolta az apja. – Mert lehet, hogy senki nem látja, de te tudod.

35. oldal (2. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Stigler
>!
Chrissie

– Mit csinálsz, például akkor, Stigler, ha azt látod, hogy az ellenség ejtőernyőn ereszkedik alá.
– Azt hiszem, idáig még sosem jutottam gondolatban – felelte Franz.
– Ha csak egyszer is meglátom, hogy ejtőernyős embert lelősz, én magam lőlek le.
Ez fájt.
– Nem az ellenség, hanem magad miatt kell követni a háború játékszabályait. Azért tartod be a szabályokat, hogy megőrizd az emberségedet – mondta Rödel, és mondanivalóját nyomatékosítandó, kesztyűjével a tenyerébe csapott.

67-68. oldal (4. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Stigler
4 hozzászólás
>!
Chrissie

– Nem skalpokat jegyzünk, hanem győzelmeket – közölte Rödel bosszúsan Vögllel. – Nem tanultál semmit? – kérdezte Franzhoz fordulva. – Nem embert ölünk, hanem gépet teszünk harcképtelenné.

85. oldal (5. fejezet)

>!
robinson MP

Franz a hátsó lövész pozíciójára célzott, várta, hogy megcsillanjon az ellenfél fegyvere. De semmi nem történt.
Itt valami nem stimmel, gondolta Franz, amikor látta, hogy a farok géppuskái élettelenül a föld felé lógnak. Szeme a bombázó bal oldali stabilizátorán akadt meg. Látta, hogy teljesen szét van lőve.
– Istenem! – mormogta. – Hogyhogy még repültök?

234. oldal

>!
robinson MP

Franz tudta, mi fog következni. Még egy pillantást vetett az amerikai pilótára, azt tette, ami akkor rögtön az eszébe jutott. Tisztelgett neki.
Az amerikai pilóta pedig teljes meglepetéssel nézett rá.

243. oldal

>!
robinson MP

De ekkor, huszonnégy évesen, 1939 tavaszán Franz már másként gondolkodott a pártról, mint kamaszodó fiúként 1933-ban. Rájött, hogy a Párt egész Németországot koncentrációs táborrá tette.

51. oldal

>!
Jesper_Olsen 

A történet számos kérdést vet fel a háború értelméről és az emberről, akit ellenségnek nevezünk. Ám legfőképpen a jóság kérdése vetődik fel.
Lehet-e jó embereket találni egy rossz háború frontvonalának mindkét oldalán?

17. oldal

>!
Chrissie

1943. december 20-án, a II. világháború vérzivatarában, fájdalom, halál, szomorúság közepette, nagyon békés és nemes találkozás történt Észak-Németország egén.

(első mondat)

>!
Chrissie

– Szóval nem zártad kebeledbe a Pártot? – kérdezte Hohagen.
Franz nevetett. Hohagen feltette a kérdést, honnan tudhatja, hogy Franz maga nem politikai tiszt. Franz vállat vont. Hohagen mondott egy viccet, amit „komisszártesztnek” nevezett.
– Hitler, Göring, Himmler és barátaik a tengeren hajóznak. Hatalmas vihar támad, a hajó elsüllyed. Ki menekül meg? – kérdezte Hohagen, és szája tátva maradt, mintha maga akarná megválaszolni a kérdést.
Franz ismerte a viccet.
– Németország!
Hohagen helyeslőn felbődült. Azt mondta, egyetlen politikai tisztnek sem lett volna gusztusa rávágni a vicc poénját.

335. oldal (20. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Stigler

Hasonló könyvek címkék alapján

Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés
William Brodrick: Büntetlenül
Ram Oren: Gertruda esküje
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Jaan Kross: A cár őrültje
Alison Weir: A fogoly királyné
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon