Felettünk ​a csillagos ég 112 csillagozás

Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Négy ​nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ez után történt, minden képzeletet felülmúlt és később a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként vált ismertté.
Igaz történet két pilótáról, akiknek az élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen.
A Felettünk a csillagos ég Charlie… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2013
472 oldal · ISBN: 9789632613284 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632613260 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Charlie Brown · Franz Stigler


Kedvencelte 28

Most olvassa 7

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth I>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Háborús helyzetben az egyik legnagyszerűbb emberi cselekedet egyértelműen a kutyaszorítóban lévő ellenség megsegítése, a másik oldalon harcolókkal szembeni humánus fellépés lehet. Kisebb csodának fogható talán fel, ha egy ilyen ünnepélyes és fennkölt aktus bekövetkezik a csatamezőn – kell hozzá a felismerés, a kölcsönösen megelőlegezett bizalom, valamiféle erkölcsi erő, esetleg a gyermeteg kíváncsiság és ösztönösség felülkerekedése a szigorú renden és morális béklyókon. De amikor megtörténik a nagy esemény, szem nem marad szárazon: legyen szó az I. világháború önkényes, de tömeges frontbékéiről, vagy a jelen könyvben tárgyalt légi randevúról, messze a történelem legmeghatóbb eseményeiről beszélhetünk esetükben.

Adam Makos-szal nem felhőtlen a viszonyunk: Az óceán hangjai című könyvével konceptuális alapon voltak fenntartásaim, illetve annál a kiadványnál eleve gyanús volt, hogy igazából a The Pacific című tévésorozat után lepotyogott morzsákat szerette volna felszedegetni a népszerű történelmi ismeretterjesztő anyagok piacáról, viszont most sokat javított a megítélésén.
Nem mintha a Felettünk a csillagos ég tökéletes lenne, sőt, a másik könyv gyermekbetegségei itt is visszaköszönnek: amiről ugyanis a történet első blikkre szól, az az ötszáz oldalas kötetben gyakorlatilag talán 10-12 oldalt tesz csak ki, minden más körítés, felvezetés, elvarrás, egyszóval időhúzás. Ha a tárgyalt tematikát nézzük, a terjedelem jó harmada egy amerikai B-17-es bombázó rendkívül rázósra sikerült bevetését, illetve pilótái sorsát örökíti meg, a maradék kétharmad pedig mindezt keretbe foglalva a német főhős, Franz Stigler életútját mutatja be, egészen fiatalkorától a sivatagi bevetéseken át a Harmadik Birodalom végnapjaiig. Miközben a sztori látszólag Charlie és Franz meseszerű légi tandemjére van kihegyezve, érzésem szerint a potenciális olvasók javát mégiscsak azok a részek fogják igazán lekötni és érdekelni, ahol Franz háborús élményei kerülnek kifejtésre – különös tekintettel a sivatagra. Ilyen kerek és olvasmányos fogalmazványt ebben a témában nem sokat olvashattunk korábban, hacsak nem a szép emlékű Top Gun magazin hasábjain sorozatként megjelent cikkekben (emlékszem, ott egyszer írtak erről a konkrét eseményről is!). Persze a szöveg szakmaiságával szokás szerint itt is vannak gondok, például amikor stabilizátorként hivatkozik a vezérsíkokra – illetve a magyar fordítás úgy általában véve is kissé sótlannak hat olykor-olykor, de az összkép még így is bőven vállalható.

Azt kell mondanom, a Felettünk a csillagos ég sokkal szélesebb olvasóközönség érdeklődésére tarthat számot, mint eleinte sejtettem, hisz gyakorlatilag egy német vadászpilóta kalandjait dolgozza fel. A kiadvány összességében nem üti meg a valódi szakirodalmak színvonalát, de jól megírt, hangulatos frontbeszámoló, igazi repülős riportregény. Érdemes vele próbálkozni!

>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota
Rodwin>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Mint oly sokszor fordult már elő velem, ennek a könyvnek az elolvasása is hirtelen felindulásból történt. Levettem a polcról, mert szegény már több mint két éve váratott az olvasásra, és most is nagyon jók voltak az érzeteim, mert nagyon élveztem a könyvet.
A legkevesebb pedig az, hogy kanyarítok egy értékelést is hozzá, mert a kiadó a szavamra küldött egy cserepéldány a hibás könyvem helyett.

1943 karácsonya előtt bombázóraj szeli a német légteret. Az egyik ilyen gépen a Kocsma fedélzetén Charlie Brown hadnagy markolja a kormányt. A legénysége, bajtársai, ebben a nehéz időkben mondhatni a családja is ott repült vele. Ki a bombákat kezelte, ki pedig a géppuskákat.
Franz Stigler hadnagy a német légvédelmi erő egyik kiemelkedő vadászpilótája pont akkor teljesített szolgálatot, mikor Charlie Kocsmája Bréma légterét szelte. Franz célja pedig minél több bombázót leszedni, hogy megszerezze az áhított vaskeresztet.
A két ellenséges hadnagy különös találkozása a könyv magja, ami mára már történelem.
A könyv aprólékosan bemutatja mindkét főszereplőt, hogy honnan is jöttek, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük ebben az értelmetlen, kegyetlen háborúban. Mindkét oldalon életre szóló barátságok történtek, és megannyi tragédiával is kellett szembenézniük.
Franz repülőoktatóból lesz Németország egyik legjobb, noha nem a legeredményesebb Mesterpilótája. Megfordul az Afrika északi részéért vívott háborúban, Szicíliában, és persze a németországi kegyetlenségekben. Vele többet foglalkozott az író, számomra érdekesebb is volt a német pilóta története.
Charlie pedig farmerből lett az amerikai légierő bombázópilótája, ő is mint oly sok amerikai bajtársa Európában, azon belül Angliában a fronton találja magát.
A könyv olvasmányosan van megírva, benne nyolc évnyi kutatómunkával. A repülőgép, és a történelem kedvelőinek biztos tetszeni fog. Bár ők biztos jobban meglátják majd benne a hibát, én csak egy egyszeri olvasó voltam.
A könyv vége pedig egészen megható volt számomra, nem sok olvasmányom volt amitől percekig a hideg futkosott volna rajtam. Nos ez a könyv ezt is elérte. A sok grimdark könyv lepereg rólam, úgy látszik a kicsit emberibb történet, még rajtam is kifog a jó értelemben.
A magasból furcsa, mulatságos látvány lehettek az emberek, akik körbeálltak egy kis
termetű férfit, ölelték őt és egymást könnyek között és nevetve. De akkor ott mindenki
köszönhetett valamit a középen álló embernek, Franz Stiglernek.
spoiler A könyv végén az archív képek pedig nagyon jók, percekig tanulmányoztam őket.
Makos könyveire pedig odafigyelek. A jövőben biztos olvasok még tőle.
Számomra egy élmény volt az olvasás. Nagyon szép történet egy borzalmas korból. Szerencsére mindkét főszereplő szép öregkort élhettek meg.

>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota
ZsúésKrisz_Olvas>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

„Ismét sikerült egy igaz történetre rálelnem, amit kedvesem talált számomra a könyvtárban. Ezek a történetek közel állnak hozzám, amikor olvasom őket annyira belemerülök, hogy az időt nem is érzékelem. Ezt a könyvet sem tudtam hosszú időre letenni, mert a történet olvastatta magát.”
Bővebben itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/12/adam-makos-es-larry…

gab001 P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Igazából nem szoktam ilyen típusú könyveket olvasni, viszont nem bánom, hogy rászántam magam. Azt hiszem, a cím vett rá erre. Ezek után egyszerűen más szemmel nézek a második világháború eseményeire és örülök, hogy a német pilótákat is másképp kell megítélnem e könyvnek köszönhetően. Nagyon érdekes volt a légi csatákról olvasni és olyan személyek gondolatait, érzéseit megismerni, akik alaposan kivették a részüket ezekből a harcokból. Különösen tetszettek a könyv végén található képek, mert még közelebb kerültek hozzám a szereplők. Bár az író stílusa valahogy nem állt közel hozzám, mégis tetszett, mert végig fenntartotta az érdeklődésemet, sőt időnként szinte el se tudtam szakadni a történettől. Ahogy az is tetszett, hogy nem csak egyetlen nap eseményeit, hanem Franz egész életét megismerhettem. Meghatározó élmény volt.

>!
Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613277 · Fordította: Bozai Ágota
5 hozzászólás
kratas P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Igaz és megható történetet kaptam, nem kevés akcióval. Szép volt. A kor és az események, amiknek köszönhetően ez a könyv létrejöhetett, persze nem szép, de az emberiesség és a tisztelet nagyon tetszett benne. És a csapatszellem, az összetartás. Hősök mind.

BoneB P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Ha egy szóval kellene értékelnem, azt mondanám rá, hogy: FANTASZTIKUS!
Mindenkinek kötelező darab kellene, hogy legyen. Csak, hogy helyre tegyük a fogalmakat, hogy amikor a második világháborúról beszélünk, ne csak szidjuk a németeket, hogy ne vegyük egy kalap alá az SS-t + nácikat pl. a pilótákkal, azokkal akik be se léptek a náci pártba, azokkal akik nem osztoztak Hitler és az SS „munkásságán”. Azért, hogy megismerjünk egy történetet, ami rendkívüli egy háborúban mégis megtörtént. És végül magáért az olvasás élményéért is érdemes elolvasni. Nagyon jól megírt könyv, az olvasása után az emberben nem alakul ki hiányérzet, mint sok más könyvnél. Itt benne van egy kis előzetes a pilóták életéről, végig kísérhetjük a háborút az ő szemszögükből (német és amerikai), együtt izgulhatunk, hogy épségben hazaérjenek. És a végén a 40 év utáni nagy találkozás is le van írva.

1 hozzászólás
Véda P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Kb. a 200. oldalig inkább volt hadtörténeti és haditechnikai dokumentumregény, ami engem, egyszerű nőnemű lényként nem igazán fogott meg. Aztán beindult a történet és nagyon tetszett, ahogy a szerző (k) a második világháborús német katonákat, azon belül is a légierő pilótáit közelebb hozták. Hajlamosak vagyunk ugyanis minden németet náciként bélyegezni, és minden német katonát SS tisztként azonosítani. Makos tényszerűen billenti fel a fátylat a Párt 10 év alatt bekövetkezett torzulásáról és a német polgárok meghasonulásáról, kiábrándultságáról, szembefordulásáról. Kiváló, élő történelmi olvasmány a második világháborús német hadviselésről és magáról Németországról. Szól még embertelen körülmények között is létező elszántságról, kitartásról, tiszteletről és emberségről. A két pilóta háború utáni egymásra találását pedig igazán szívszorító végigolvasni.

Ikarosz>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Nehéz értékelni ezt a könyvet, mert bár érdekes az köponti esemény, a szereplők élete annyira nem kivételes, hiába próbálja az író ezt előadni.
A riportokon alapuló elbeszélés nem rossz ötlet, sőt, kifejezetten sajátos hangulatot kölcsönöz. Mivel a két kulcsszereplő élete „hétköznapinak” is nevezhető (mármint háborús időkhöz képest), így jól szemlélteti a haderők sok „névtelen” tagjának életét is.
A borító különösen szép. A könyv végén nagyon jó képgyűjtemény van.
A szövegvezetés viszont nem egy helyen kimondottan elnagyolt, kissé „bárgyú”, egy katonai újság írójától sokkal profibb hozzáállást vártam volna. A 200. oldaltól megszaporodnak a gépelési hibák, és egy szakértőt is felkérhettek volna, hogy nézze át a szöveget. Mert elfogadom, hogy a fordítónak nincs különösebb hozzáértése a technikai részletekhez, de a pilótafülkében senki nem nyomkod szelepeket. Ez sajnos végigkíséri a könyvet inentől kisebb-nagyobb mértékben. Sőt, nem egy helyen azt éreztem, hogy nem a fordító a hibás, hanem az eredeti szövegben sem volt elég szakszerű. (egy helyen a légierő neve van rosszul írva angolul, ezt biztos nem a fordító költötte oda…)
Kicsit zavaró, hogy próbálja túldimenzionálni a szereplőket, Franz Stiglert pl.: a legjobb német vadászrepülő címmel is illeti. Nagyon rutinos és tapasztalt volt, nagy túlélő, de sem tudásban, sem eredményességben meg sem közelíti az „élcsapatot”. Még nagy hiba, hogy a belső borítón egy Fw-190-es van, miközben Stigler Bf-109-essel repült.

Szerintem nagyon jó volt ez így is, de egy szigorúbb író és egy szakmai lektor még jobbá tehette volna.

A_S1M0N P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Imádom!

Már Adam Makos bevezetője is roppant érdekes volt, melyben felfedi, hogyan kezdett el a második világháború után érdeklődni, ami aztán életének további részében is meghatározó lett.
Veteránokat keres fel újságjának tagjaival, így ismerkedik meg jelen könyvünk egyik szereplőjével, aki egy hihetetlen történettel áll elő, ám Charlie Brown (egykori B-17-es pilóta) arra buzdítja az írót, hogy találja meg a német pilótát és kérdezze meg őt, mi is történt azon a bizonyos napon 1943-ban. Így jutunk el Franz Stiglerhez.

Mind a két központi szereplő előéletét megismerjük, Franzét sokkal részletesebben, ami már önmagában végtelenül érdekes, izgalmas. Ő is remek pilóta volt, de fantasztikus emberekkel szolgált, olyanokkal, akik rengeteg győzelemmel büszkélkedhettek, külön-külön is könyveket tölthetnének meg a történeteik. Egyikőjük sem a pártért, vagy a Führer és Göring miatt harcoltak, hanem a hazájukért, Németországért. Emiatt – főleg a háború vége felé – egyre komolyabb ellentétekre kerül sor a Luftwaffe vezére és a magas rangú, köztiszteletnek örvendő legendás pilóták között. Végtelenül érdekesek voltak ezek a részek is, rengeteg új információval lettem gazdagabb. A pilóták az óriási túlerővel szemben is megpróbáltak mindent, bár szerintem ez már teljesen felesleges volt, ráadásul a sugárhajtású gépeik is megbízhatatlanok voltak a nem megfelelő anyaghasználatból adódó gyenge kivitelezés miatt, amiből aztán tragédia is lett, majd spoiler.
Tényleg nagyon érdekes emberekkel dolgozott együtt Franz, imádtam olvasni az ő tetteiket is, megmutatták, hogy mi a lovagiasság, becsületesség.

Maga a momentum, ami miatt ez a könyv elkészült, igazából csak aprócska szelete az elmesélt eseményeknek, ám Charlie és társai számára ez az életet jelentette. Negyven évvel későbbi találkozásuk igazán megható volt, bár azt szörnyülködve olvastam, ahogy sokan reagáltak Franz múltjának megismerésére, olyan jelzőkkel illették, amik messze álltak tőle (áruló, náci), ebből is látszik az emberek tudatlansága.

Rengeteget írhatnék még, tényleg imádtam elejétől a végéig, mindenkinek csak ajánlani tudom!

robinson P>!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég

Két ellenséges pilóta igaz története a háborúból. Hogyan éltek, gondolkoztak mielőtt belesodródtak ebbe a gyilkos háborúba. Hogyan változtak, milyen események, élmények hatottak rájuk. Hősiesség, kitartás és emberség. Erről szól a történetük. Arról, hogyan változott meg az életük attól a bizonyos 10 perctől, amikor a levegőben találkoztak.
Repülőgép és repülés imádóknak különösen ajánlott: sok sok eredeti képpel, érdekességekkel a gépektől. Nem a szokvány háborús történet. Tetszett!
Bővebbet a blogon: http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/03/felettunk-csillago…

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

Ahogy a gép berregve melegedett, Charlie némán imádkozott, vagy ahogy ő szokta mondogatni: „rövid megbeszélést tartott a harmadpilótával.”

199. oldal (13. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Brown
Cicu>!

– Mindig azt tedd, ami helyes, és pontosan úgy, ahogy tenni kell; akkor is, ha senki nem látja.
Franz elismerte, hogy túl sok ragasztót kent fel, és az egész tiszta ragacs, de nem látta be, hogy ezzel bármi gond lenne.
– Senki sem tudja, hogy ilyen.
– Hozd helyre – tanácsolta az apja. – Mert lehet, hogy senki nem látja, de te tudod.

35. oldal (2. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Stigler
Cicu>!

– Mit csinálsz, például akkor, Stigler, ha azt látod, hogy az ellenség ejtőernyőn ereszkedik alá.
– Azt hiszem, idáig még sosem jutottam gondolatban – felelte Franz.
– Ha csak egyszer is meglátom, hogy ejtőernyős embert lelősz, én magam lőlek le.
Ez fájt.
– Nem az ellenség, hanem magad miatt kell követni a háború játékszabályait. Azért tartod be a szabályokat, hogy megőrizd az emberségedet – mondta Rödel, és mondanivalóját nyomatékosítandó, kesztyűjével a tenyerébe csapott.

67-68. oldal (4. fejezet)

Kapcsolódó szócikkek: Franz Stigler
4 hozzászólás
Cicu>!

– Nem skalpokat jegyzünk, hanem győzelmeket – közölte Rödel bosszúsan Vögllel. – Nem tanultál semmit? – kérdezte Franzhoz fordulva. – Nem embert ölünk, hanem gépet teszünk harcképtelenné.

85. oldal (5. fejezet)

Cicu>!

1943. december 20-án, a II. világháború vérzivatarában, fájdalom, halál, szomorúság közepette, nagyon békés és nemes találkozás történt Észak-Németország egén.

(első mondat)

robinson P>!

Franz a hátsó lövész pozíciójára célzott, várta, hogy megcsillanjon az ellenfél fegyvere. De semmi nem történt.
Itt valami nem stimmel, gondolta Franz, amikor látta, hogy a farok géppuskái élettelenül a föld felé lógnak. Szeme a bombázó bal oldali stabilizátorán akadt meg. Látta, hogy teljesen szét van lőve.
– Istenem! – mormogta. – Hogyhogy még repültök?

234. oldal

robinson P>!

Franz tudta, mi fog következni. Még egy pillantást vetett az amerikai pilótára, azt tette, ami akkor rögtön az eszébe jutott. Tisztelgett neki.
Az amerikai pilóta pedig teljes meglepetéssel nézett rá.

243. oldal

robinson P>!

De ekkor, huszonnégy évesen, 1939 tavaszán Franz már másként gondolkodott a pártról, mint kamaszodó fiúként 1933-ban. Rájött, hogy a Párt egész Németországot koncentrációs táborrá tette.

51. oldal

Jesper_Olsen>!

A történet számos kérdést vet fel a háború értelméről és az emberről, akit ellenségnek nevezünk. Ám legfőképpen a jóság kérdése vetődik fel.
Lehet-e jó embereket találni egy rossz háború frontvonalának mindkét oldalán?

17. oldal

XX73>!

– A férfi gondolkodik, és úgy cselekszik. Mert tudja, hogy számadással tartozik Istennek.
Franz bólintott.
– Biztos vagy benne, hogy pap akarsz lenni?
– Azt hiszem, atyám.
– Én nem hiszem, hogy pap akarsz lenni. Anyád akarja, hogy pap legyél. Te mit szeretnél kezdeni az életeddel, Franz?
– Szeretnék minden nap repülni – felelte Franz hirtelen.
– Akkor tedd azt. Anyád majd megbékél.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Az SS kiiktatása
Gárdos Péter: Hajnali láz
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Kate Quinn: Alice hálózata
Bernhard Schlink: A felolvasó
Diane Ackerman: Menedék
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg