A ​dominó-elv (A dominó-elv 1.) 39 csillagozás

Adam Kennedy: A dominó-elv Adam Kennedy: A dominó-elv

„Más diktálta a szabályokat. Ezt is tudtam. És még nagyon messze volt a vége, az úté, amelyet nem ismertem. De nem érdekelt. Az alternatíva: tizenöt év börtön; lábak és vizelet szagát szagolni, éjszakai sikolyokat hallgatni, csupasz alfelekre meredni. Ennél akármi más csak jobb lehetett. Minden vaktában vállalt feladat, minden fenyegetés, magányos ugrás a sötétbe jobb ennél. Még meghalni is jobb, ha úgy hozza a sors.”

Minden idők egyik legsikeresebb összeesküvés-thrillere, A dominó-elv olyan regény, ami azonnal torkon ragad, és egy pillanatra sem enged a szorításból.

Eredeti cím: The Domino Principle

Eredeti megjelenés éve: 1970

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Krimiklub, Budapest, 2007
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638763914 · Fordította: Kaposi Tamás
>!
Magvető, Budapest, 1985
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631404048 · Fordította: Kaposi Tamás

Kedvencelte 5

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Maryse>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Misszió, rejtély, feszültség.
Speciális feladathoz indokolt a speciális végrehajtó, a feltételeket, a körülményeket a cél jellege szabja meg, optimizmusra pedig semmi ok.
Sodró lendületű izgalmas történet arról, hogyan lehet az embert befolyásolni, elferdíteni a valóságot, érzelmileg megzsarolni valakit, világos, hogy mindennek ára van, na de mekkora és mi a szerepe a pénznek és a szabadság lehetősége mit ér.
A cselekmény hihető, a háttérben izgalmas és figyelemre méltó témák – előítéletek, összeesküvés-mesék, tudatos megkárosítás, kontrollvesztés – húzódnak és az is látható, hogy a főszereplőnek esélye sincs a megbízatás során, hogy lelépjen, elmeneküljön; a karakterek élethűek, magabiztosság az egyik és kiszolgáltatottság a másik oldalon. Fontos kérdésként jelenik meg a törvényesség, az, hogy mi törvényes és mi nem, kire vonatkozik és kire nem.
Tetszett, hogy időnként felvetődtek benne erkölcsi kérdések általában monológok formájában és azok mindig az egyszerű „kisember” véleményét tükrözték.

GergelyBerni>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Nekem ez nem feltétlenül volt krimi, inkább lélektani dráma, de annak se igazán ütős.
Végig kiszámítható volt, a főhős az egész könyvben csak egy helyben topogott. Nem volt szimpatikus egyik szereplőse, se Roy, se Thelma. A rossz fiúk meg annyira komolytalanok voltak. Nem igazán értettem, mi a „szervezet” motivációja, kit lőtt le a főszereplő?
Ami pozitív, az a felépítése, rövid, tömör fejezetek, könnyen lehetett olvasni.

Tiger205>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

EZ a könyv (ellentétben a folytatásával)
Lendületes, megragadó, érdekes, és fordulatos.
A belőle készült film sem semmi (Gene Hacknman)

Ez a zenéje:
http://www.youtube.com/watch…

Sine_nomine>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Talán a legelső Albatrosz-krimi volt amit a kezembe vettem, de már nem tudom, hogy mikor. Az biztos, hogy nem tegnap. Emiatt a könyv miatt álltam neki elolvasni az összes Albatroszos krimit, amit itthon felleltem. A filmet is megszereztem. Az is zseniális volt, noha mind a könyv, mind a film mai szemmel kicsit lassúnak tűnik, de el tudom képzelni, hogy a 70-es években nagyot üthetett.

Vérbeli thriller. Akinek ez a könyv tetszett, az olvassa el a Mandzsúriai jelöltet is.

henryhill>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Rendkívül stílusosan megírt, sodróan lendületes könyv. Igazi gyorsolvasmány.

Gora>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Kellően rövid, gyors ütemű maffia sztori, kiszámítható cselekménnyel. Számomra kellemes kikapcsolódást nyújtott, hamarosan megnézem a filmet is.

Porpáczy_Dóra>!
Adam Kennedy: A dominó-elv

Kicsit lassan történnek az események, de tetszett, hogy rövid fejezetekből állt, így viszonylag gyorsan lehetett vele haladni. Egyik főszereplő sem fogott meg túlságosan, a sztori is kiszámítható volt kicsit. Összességében nem volt egy rossz olvasás, de nem hiszem, hogy folytatni fogom a történetet.


Népszerű idézetek

Maryse>!

A könyvekben minden benne van. Minden szépet, bölcset, fontos dolgot leírtak valamikor. Lehet valaki annyira arcátlan vagy öntelt, hogy ezt tagadja? De hát ki is akarná tagadni? Az ember azért olvas, hogy érezze az életet, hogy életre keltsen a maga számára olyan dolgokat, amelyeknek a létezéséről addig nem tudott. Azoknak a tekervényeknek az agyban mindnek megvan a maga funkciója, némelyik ki sincs használva, minden idegvégződés ingerületre vár. És ez mind benne van a könyvekben. Minden. Az egész őrült világot megtalálod bennük, ha tudod, hol keresd. Az olvasás nem menekülés az életből. Az olvasás az élet. Életet teremt.

Lunemorte P>!

A jogi végzettség jogcím a lopásra. Ezt mindenki tudja, de ha aztán valakit beválasztanak a kongresszusba, az már arra jogcím, hogy az illető nagyban lopjon. Egyszer majd, amikor már ez mind régen leúszott a szennycsatornán, egy okos ember megírja az egészet. Fogadok, az lesz a véleménye, hogy bennünket úgy megizéltek, mint még soha egy népet a történelemben. Szóval jól meg van ez bundázva. Le kell adnunk a voksunkat a választáskor, de a voksunk nem számít semmit.

Maryse>!

Senkivel sem állsz versenyben, csak magaddal. Ezt sose felejtsd el. Elég bajod lesz magaddal is. Ne hasonlítsd össze magad azokkal, akiknek valamilyen okból sikerült lóhossznyi előnnyel indulniuk.

Blackice>!

Azt hiszed, jobb nekem, ha semmit se tudok. De nem jobb. Biztosíthatlak, nem jobb. Semmi sem lehet rosszabb annál, mint amit én találok ki magam.

209. oldal, 60. fejezet


A sorozat következő kötete

A dominó-elv sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Sandford: Csábító préda
C. J. Sansom: Hamis próféciák
Leonyid Mlecsin: A fekete kimonós öregember
Adam Brown: A kód
Jason Matthews: Vörös veréb
Martin Cruz Smith: Gorkij Park
Tom Clancy: Utolsó parancs
Sidney Sheldon: Hajsza
Sidney Sheldon: Az idő homokja
Sidney Sheldon: A legszebb tervek