This ​is Going to Hurt 28 csillagozás

Secret Diaries of a Junior Doctor
Adam Kay: This is Going to Hurt Adam Kay: This is Going to Hurt

Welcome to the life of a junior doctor: 97-hour weeks, life and death decisions, a constant tsunami of bodily fluids, and the hospital parking meter earns more than you.

Scribbled in secret after endless days, sleepless nights and missed weekends, Adam Kay's This is Going to Hurt provides a no-holds-barred account of his time on the NHS front line. Hilarious, horrifying and heartbreaking, this diary is everything you wanted to know – and more than a few things you didn't – about life on and off the hospital ward.

>!
Picador, London, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509899470
>!
Picador, London, 2018
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509858637
>!
Macmillan, London, 2017
Felolvasta: Adam Kay

1 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Viichaan>!
Adam Kay: This is Going to Hurt

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Őszintén nem tudom mit vártam a könyvtől, de hogy minden szempontból imádtam Adam Kay stílusát és a naplóbejegyzéseit, az ezerszázalék! Mi is volt ebben a 256 oldalban?

○ Humor, humor és humor! Szinte mindegyik bejegyzésébe elrejtett valami szarkasztikus megjegyzést, a problémákat is néhol megpróbálta viccel palástolni. De néha egyszerűen maguk a betegek váltak a vicc tárgyává. (Ugye mindenki ismeri a buta ember fogalmát, aki mindenféle őrültségekre képes.) Na ebből is volt bőven és néha egyszerűen képtelen voltam felfogni, hogy ilyen létezik? Ilyet az emberek komolyan megcsinálnak?
○ Szívszorító történetek. Bezony, voltak olyan bejegyzéseket, amikben egyszerűen nem volt helye a humornak. Ezek mutatták meg, hogy ez a való világ, ahol emberek halnak meg és ahol a betegség néha erősebbnek bizonyul.
○ Fájdalmas igazságok és az egészségügy helyzete. Hatalmas betekintést kaphattunk az angol NHS-be is, ahol ugyanolyan problémák vannak mint bárhol máshol. Alulfizetett, túlórázott, nem megbecsült dolgozók. A mindennapok hősei, akik éjt nappalá téve mentenek meg emberi életeket, újszülötteket hoznak a világra vagy éppen a kezük alatt hal meg valaki, de ők dolgoznak tovább. (a jó és becsületes orvosokról van szó)

„The hours are terrible, the pay is terrible, the conditions are terrible; you’re underappreciated, unsupported, disrespected and frequently physically endangered. But there’s no better job in the world.”

Végszóként pedig annyit mondanék, hogy a rengeteg nevetés mellett, Adam Kay felnyitotta a szememet és megváltoztatta a véleményem az orvosokról.
Bárcsak megjelenne magyarul is! :( Igeen!:3

Helga_Dávid>!
Adam Kay: This is Going to Hurt

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Kissé merész vállalás volt részemről ennek a könyvnek angolul nekifogni. :D
Mivel eléggé sok benne az orvosi kifejezés (a szerző szülész-nőgyógyász volt), ezért nyilván sok poén sajnos nem tudott ütni, mivel a történet egy jelentős részét nem értettem. Ennek ellenére adtam rá 5 csillagot, mert ahol nem volt tele a sztori szakkifejezésekkel ott sírva röhögtem.
A könyv egyébként Adam Kay naplóbejegyzéseit tartalmazza, amelyeket orvos gyakornokként jegyzet le. Azóta Adam elhagyta a pályát és humoristaként dolgozik Angliában. A pályaelhagyásának indoklását is tartalmazza a könyv. Itt sajnos sajnálattal kellett azt olvasnom, hogy nem csak itthon bánnak mostohán az orvosokkal a politikusok.
A könyv tele van megmosolyogtató jelenetekkel, illetve olyanokkal, amire azt mondtam, ezt nem hiszem el, hogy ennyire ostobák az emberek. És de! :D
Rendkívül jó humora van a szerzőnek. Külön figyelmébe ajánlom minden olvasónak, hogy a lábjegyzeteket is olvassa el, mert sokszor ott vannak a legkacagtatóbb megjegyzések.
Mindenképp el fogom olvasni magyarul is. Már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, hogy néhány nyelvi fricskát, hogyan sikerült a fordítónak átültetnie magyar nyelvre.

hellodorie>!
Adam Kay: This is Going to Hurt

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Már nem is emlékszem, hogyan és mikor került ez a könyv a várólistámra, mindenesetre elfoglalta ott a helyét és aztán várt türelmesen – egészen addig, amíg a szakdolgozatom befejezte után úgy nem éreztem, hogy képtelen vagyok bármiféle komolyabb írásművet befogadni egy darabig, és kéne valami kis könnyed valami, ami úgy jó meg vicces, és nem kell hozzá sok agysejt. Hát ilyen előfeltételezéseim voltak erről a könyvről. Részben végül is beigazolódtak: ez egy nagyon jó és nagyon vicces könyv volt, még az agysejtjeimnek sem kellett extrém módon dolgozni, de ennél sokkal többet is magában hordoz. Hogy is mondjam, shit went down real fast.
A könyvet egy brit ex-doktor szerzi, aki az ottani egészségügyi szervezetben, az NHS-ben fejezte be a képzését majd kezdett praktizálni. Vannak bizonyos részei a könyvnek, amelyek nagyon Egyesült Királyság-specifikusak, mint például az orvosok rangbeli fokozatai vagy az egész képzésük felépítése, viszont ezeket félretéve majdcsak ugyanazzal az egészségüggyel találkozunk, ami itthon is van: alulfizetett, kiégett, agyondolgoztatott orvosok, akiknek nem hogy javítanának a helyzetükön, de még csak rontanak, azzal a felkiáltással, hogy egy orvos ne a pénzért akarjon gyógyítani. Aztán gondolom álljon át fényevésre is. Bár rájuk azért nem omlik a vakolat, mint kishazánkban, azért érdekes volt szembesülni vele, hogy bizony tényleg nincs kolbászból a kerítés tőlünk nyugatabbra sem.
Ex-doktorunk végigvezet minket azon, hogyan kezdett a gyakorlatban gyógyítani, milyen lépcsőket kellett megmásznia, milyen dolgokkal szembesült, majd végül mi vezetett ahhoz, hogy végleg elhagyja a pályát és humoristává, íróvá avanzsáljon.
A könyv egy elég nagy érzelmi hullámvasút – hosszabb-rövidebb anekdotákból áll, mindenféle különleges, kirívó esetről, hülye páciensről, hülye kollégáról, vagy épphogy a mindennapi problémákról. Mindezt persze nagyon vicces, frappáns stílusban, nagyon jókat lehet kacarászni rajta, aztán hirtelen jön egy-két komolyabb hangvételű rész, néha pedig egészen szörnyűséges és megrázó, ami visszahoz a valóságba és elgondolkodtat, hogy hogyan voltam képes nevetni eddig a könyvön, és hogyan fogok ezután, mikor egy ilyen megtörtént. Nagyon jól demonstrálja az emberi részét az orvoslásnak, hiszen az emberek gyakran majdcsak robotként tekintenek arra, aki fogadja őket, pedig egy-egy eset igencsak mély nyomást, nagy lelki megterhelést hagy az orvoson. Pedig nincs sem idő, sem lehetőség a lelkizésre, bármennyire is szükséges lenne: mindig van egy következő beteg, mindig van egy újabb sürgős eset.
Egészen addig, amíg a végére nem értem a könyvnek, egy nagyon könnyed, humoros olvasmányként írtam volna le, de annyira súlyosra sikeredett a lezárás, hogy egyszerűen nem visz rá a lélek. Ajánlom kikapcsolódásra, igen (ki is idézek pár vicces részt), de közben annyira nehéz és komoly témákat boncolgat, hogy nem lehet csak úgy elsuhanni felette. Bemutatja a gyógyítás alapvetően borzalmasan nehéz természetét, annak minden gyönyörűségével és csodájával (lásd: egészséges kisbabák születnek és mindenki boldog), de nem hagyja ki az elkerülhetetlen borzalmakat sem (lásd: nagyon nem egészséges kisbabák születnek és senki sem boldog), amelyet csak nehezít, hogy az állam nem törődik az egészségüggyel. Nagyon vicces és közvetlen stílusban ír Adam Kay, de képes hozzányúlni a komoly témákhoz is, és megerősíti, hogy az orvosok mindennapi szuperhősök, akik minden eléjük rakott akadály ellenére igyekszenek segíteni rajtunk, földi halandókon.

LiloHari>!
Adam Kay: This is Going to Hurt

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Rég volt ilyen könyv, amin hangosan hahotáztam volna. Nagyon szerettem. Szarkasztikus humor, nyílt és őszinte beszámoló, de mégis egy érző, lelkiismeretes orvos életét követhetjük nyomon, aki nőgyógyászként dolgozott a szakmában. Amíg szögre nem akasztja a köpenyét.

Lívia_Mester>!
Adam Kay: This is Going to Hurt

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Az angol NHS-be dolgozok már több, mint 2 éve, ami életem egyik legszuperebb döntése volt. Úgy kelek fel reggelente, mint mindenki más „Oh, ne, hogy lehet már reggel…” aztán eszembe jut, hogy imádom a munkám és csak a reggelek nehezek (főleg egy olyan rosszalvónak, mint én). Szóval közelről látom a dolgokat, hogy mi folyik a kórházba. Természetesen én mindent a magyar rendszerhez hasonlítgatok és csak ámulok, hogy mennyire fejlettebb itt minden ( bár megjegyezném, nem tökéletes itt sem), még akkor is, ha sok mindenben nem értek egyet. Valószínű ez abból ered, hogy egy teljesen más egészségügyi rendszerben dolgoztam otthon.
Bevallom soha nem gondoltam bele, hogy az angol vagy angliába dolgozó külföldi (inkább) orvosoknak is lehet ennyire rossz. Pedig még orvos barátom is van idekint, aki igaz rengeteget dolgozik, de nem panaszkodik, így teljesen el is vonatkoztattam attól, hogy ez esetleg csak a máz. Amit nagyon szeretek az angol rendszerbe az az, hogy az orvosok itt nem Istenek… nyilván otthon sem, de mégis úgy viselkednek. Számomra még mai napig sokkoló az, amikor egy orvossal kell megvitatnom valamit, aztán 10-ből 9-szer rájövök, hogy ez mennyire egyszerű volt és még csak nem is ordította le a fejemet. 
Szóval a könyv… mert eredetileg az a lényeg. 5 csillag. Minden gondolkodás nélkül. Humorosan szomorú, életszagú, rövid kis naplóbejegyzésekkel. A lábjegyzet meg… a kedvencem. Nem is értem, hogy ez a pasi miért, akart orvos lenni, de a válasz ott van benne. Akinek ilyen jó humora van, annak nem szabad az osztályon bujdokolni… vagy talán még több ilyennek kellene lennie.
Felemelő érzés, ahogy az egészségügyi dolgozókról ír és az a tény is,hogy miért jelent meg a könyv. Azért, hogy feloszlassa a szürke ködöt a szemed előtt. Még Angliában sem mind arany, ami fénylik (mert ezt sokan még mindig így gondolják).


Népszerű idézetek

Viichaan>!

'Apricot stones contain cyanide', he replies drily. 'The death cap mushroom has a fifty per cent fatality rate. Natural does not equal safe. There's a plant in my garden where if you simply sat under it for ten minutes then you'd be dead.' […]
I ask him about that plant over a colonoscopy later.
'Water lily.'

12. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

2 hozzászólás
Viichaan>!

'It's funny – you don't think of doctors getting ill.' It's true, and I think it's part of something bigger: patients don't actually think of doctors as being human. It's why they're so quick to complain if we make a mistake or if we get cross. It's why they'll bite our heads off when we finally call them into our over-running clinic room at 7 p.m., not thinking that we also have homes we'd rather be at.

234. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Viichaan>!

First Valentine's Day spent with H in four years. I suggest that, Valentine-wise, going out with a doctor is like having your birthday on the 29th of February.

203. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Lívia_Mester>!

Prescribing a morning-after pill in A&E. The patient says, ’ I slept with three guys last night. Will one pill be enough?’

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Lívia_Mester>!

A new story in the paper about a hospital porter who’s been jailed for pretending to be a doctor for the last few years. Just finished one of those shifts where I wondered if I could get away with pretending to be a porter.

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Viichaan>!

It's sink or swim, and you have to learn how to swim because otherwise a ton of patients sink with you.

6. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Lívia_Mester>!

… the hours are terrible, the pay is terrible, the conditions are terrilbe; you’re underappreciated, unsupported, disrespected and frequently physically endangered. But there’s no better job in the world.

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Viichaan>!

I spend the entire night shift feeling like water is gushing into the hull of my boat and the only thing on hand to bail it out with is a Sylvanian Family rabbit's contact lens.

28. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Viichaan>!

Accosted by a house officer to come and take a look at a post-surgical patient who hasn't passed urine in the last nine hours. I tell the house officer that I haven't passed urine in the last eleven hours because of people like him wasting my time.

35. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor

Viichaan>!

I glance at the notes before reviewing an elderly gynae patient on the ward around.
Good news: physio have finally been to see her.
Bad news: the entry reads, 'Patient too drowsy to assess.'
I pop in. The patient is dead.

37. oldal

Adam Kay: This is Going to Hurt Secret Diaries of a Junior Doctor


Hasonló könyvek címkék alapján

David Lodge: Deaf Sentence
Richard Gordon: Doctor in the House
Richard Gordon: Doctor in the House (Longman Simplified English)
Sophie Kinsella: Can You Keep a Secret?
Joanne Harris: Different Class
Gerald Durrell: A Zoo in my Luggage
Gerald Durrell: Birds, Beasts and Relatives
Gerald Durrell: Menagerie Manor
Gerald Durrell: Golden Bats and Pink Pigeons
Gerald Durrell: The Whispering Land