Testünk ​kívül-belül 32 csillagozás

Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Gondolsz-e néha arra, hogyan működik a tested? Az emberi test fantasztikus, bámulatos és… mi tagadás, eléggé durva. A tiéd. Az enyém. A matektanárodé csak igazán. Ez a könyv választ ad az összes fontos kérdésekre, például: Árt-e a fikaevés? Életedből mennyit töltesz a vécén? Hogyhogy bődületes lények laknak a szempilláinkban? (Bocs!!) Dőlj hátra, lazulj el, húzz gumikesztyűt, hadd vezesselek végig belső szerveid kakiban és hányadékban gazdag útjain! Üdvözöllek a Testünk kívül-belül anatómiai kalauzban! Az Egyesült Királyság tényirodalmi bestseller-szerzőjének szenzációsan mulatságos első gyerekkönyve.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635840298 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Henry Paker

Enciklopédia 6


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Joó_Katalin_Kata>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Erre a könyvre mindent lehet mondani, de azt nem, hogy nem figyelemfelkeltő! Adott egy népszerű orvos, aki hat év praxis után kilépett az orvosi hivatásából és elkezdett komolyan az írással foglalkozni. Különleges eseteket vetett papírra a felnőtteknek és ebben a kötetben pedig a gyerekeknek mutatja be az emberi szervezet bonyolult működését, de olyan humoros módon, ahogy előtte senki sem tette.

A szív vért pumpál, a tüdő levegőt pumpál, az agy nem pupál semmit, a gyomorba megy az ennivaló, a belekben készül a kaki, a vesékben készül a pisi, a máj tisztítja a véred, a baktériumok és vírusok pedig idegesítenek és fertőznek.

A bőrünk teljesen újratermeli önmagát pár hetente. Szabályozza a testhőmérsékletet és a tapintásérzékelés helye. Hol a legvastagabb? A talpunkon. Hol a legvékonyabb? A szemhéjadon.
A szívünk egy olyan izom, ami egész életünkben folyamatosan dolgozik. Ő juttatja el mindenhová az oxigént.

Mitől keletkeznek a pattanások? Meglep-e, hogy ötmillió szőrszál van a testünk különböző pontjain? Tudtad, hogy ritka esetben egyeseknek a szíve jobb oldalt van? Mi a dolga a vérünknek? Hogyan működik a tüdő? Pontosan hogyan hat rá a dohányzás? Mi a csuklás oka? Mitől a legbonyolultabb szervünk az agyunk, ami kapcsán még mindig annyi minden felfedezésre vár?

A kötet Henry Paker fekete-fehér rajzaival jelent meg. A szerző végigkalauzol minket a testünk minden pontján, olyan érdekességeket elmesélve, a humor legszórakoztatóbb módszereit alkalmazva, amit más ismeretterjesztő könyvben még sose olvastam!
Joó Katalin

A bőrödet bőrsejtek alkotják. A véredet vérsejtek. Az agyadat… Tévedsz! Merthogy neuronok. Most kimész szépen a ház elé, és félórát ülsz a pocsolyában.
Adam Kay

L_Lívi P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Humor: ⭐⭐⭐⭐⭐
Illusztráció: ⭐⭐⭐⭐⭐
Szórakoztat és tanít, szerintem ez együtt egy remek (és tök ritka) párosítás.

Doxie_Mom P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Hát ez itt-ott tényleg elég undi volt, viszont nagyon vicces! :-)
Ránézésre kicsit rémisztő, hiszen jó vaskos könyvről van szó, de nem kell megrémülni. Szellős, viszonylag nagybetűs oldalakat tartalmaz sok képpel. Nagyobb, átlátható fejezetekre volt osztva, teljesen jól követhető, közérthető magyarázatokkal, és sok rendkívül vicces ábrával. Minden fejezet végén vannak fun factek illetve közhiedelmeket is megerősít vagy éppen cáfol egy-egy testrésszel vagy szervvel kapcsolatban.
Egy-két helyen észleltem, hogy az angol poénnak nem sikerült megfelelő magyar párt találni, így ezek sajnos értékelhetetlenek voltak. Ezt leszámítva nagyon tetszett. Azt gondolom, hogy a 10-12 éves korosztályt totál betalálja, ajánlani is fogom az unokaöcsémnek.

Mircsi>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Valamilyen könyves FB csoportban ajánlgatta ezt valaki, és akkor került a várólistámra, aztán a hely könyvtárban spontán kiszúrtam és lecsaptam rá. Haláli könyv, az biztos. Jó a humora, nem idegesítően vicceskedik, hanem tényleg vicces, közben pedig nagoyn informatív, és szisztematikusan átmegy az összes szerven. Szerintem zseniális.
Tele van random vicces infókkal, példádul ti tudtátok, hogy a domináns kezeteken gyorsabban nő a köröm?

Anton_Gorogyeckij P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Vicces kis gyorstalpaló tinédzsereknek (főleg ilyen 10-12 éveseknek) a testünkről. Néha mondjuk kicsit bénák voltak a viccek, de máskor meg fetrengtem. A rajzok kreatívak. Ahogyan más értékelő is kiemelte, néha azt éreztem én is, hogy ha 1-2 mondattal többet ír egy-egy dologról, sokkal érthetőbb lenne. Néha belemegy olyan témába is, amit aztán nem fejt ki rendesen, és így csak lógott a levegőben. De a figyelem felkeltésére abszolút jó ez a könyv.

genia P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Olvastam és szerettem a szerző korábbi könyveit, ezért gondoltam ezt is el kell olvasnom. Nem csalódtam, tanít és nevetett egyszerre. Jók az illusztrációk is. Szerintem, ha ezekkel az infókkal ilyen vicces formában találkoznának a diákok, sokkal nagyobb eséllyel megjegyeznék.
Az egésznek a stílusa Zállatorvos videóira emlékeztetett.

Könyvtolvaj_96>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Elég, ha annyit mondok, hogy ez óriási kedvenc lett?

Bővebben: https://www.youtube.com/watch…

AnyAnonymous P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Kicsit nehéz értékelnem ezt a könyvet, mert egyértelműen nem én vagyok a célcsoport, hanem a kamaszok.

Tartalmilag többségében rendben van. A fejezetek egy-egy fontosabb szerv/szervrendszer leegyszerűsített bemutatásával kezdődnek, aztán jön pár érdekesség, végül egy igaz/hamis rész, amiben véletlenszerűen kiválasztott népszerű hiedelmeket igazságtartalmáról rántja le a leplet a szerző. Minden fontosabb szerv feltűnik, de a hormonrendszert kicsit hiányoltam.
Azzal szerintem nincs baj, hogy elég leegyszűsített a bemutatás, szerintem ez elég ezen a szinten, de engem kicsit zavart, hogy sokszor nem kapunk magyarázatokat, csak tényeket. Pl. leírja, hogy nem igaz, hogy a kagylókat hallgatva a tenger hangjait halljuk, mert valójában csak azt halljuk, amit egyébként is, csak a kagyló felerősíti. Nem hinném, hogy őrülten bonyolította volna a könyvet, ha odaírja, hogy mi az az „egyébként is”. Vagy például írja, hogy a szívben csak egy irányba folyik a vér. Külön kiemeli, hogy a billentyűk miatt, de erről nem ír többet. Szerintem jöhetett volna még egy fél mondat, hogy hogyan is. (Vagyis, hogy amikor elernyedéskor elindulna visszafelé a vér, kvázi becsapja a billentyűt, mint egy kis ajtót és így nem tud visszafelé áramlani.) Tehát néha hiányoltam a magyarázatokat azokhoz a jelenségekhez, amiket ő maga hoz fel. Különösen az igaz/hamis részeknél.
Emellett volt két alkalom, amikor pontatlannak/hibásnak éreztem a szöveget. Például amikor az antibiotikumokról van szó, írja, hogy ésszel kell szedni őket, mert különben kialakulhat egy penicillin-rezisztens baci törzs. Miért pont penicillin? Olyan, mintha az antibiotikum szinonimája lenne itt (tévesen). Lehet, hogy egy túlbuzgó szerkesztő műve?

Ami a stílust illeti, igyekszik a tinédzsereket megszólítani. Szó szerint, vagyis sok a kiszólás, sokat humorizál, sok az iskolai utalgatás. Nekem személy szerint ez a humor ebben a töménységben elég fárasztó volt, de simán el tudom képzelni, hogy a célközönség élvezheti. Az viszont szuper, hogy tele van illusztrációkkal, amik egyszerre informatívak és a szöveghez passzolóan bolondosak.

Szóval összességében nem rossz könyv, ami szórakoztató módon igyekszik bemutatni a kamaszoknak a testük működését. Jó beszélgetésindító is lehet, ha együtt olvassuk.

esztie>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Unokaöcsémnek vettem karácsonyra, teljesen impulzív vásárlás volt, megláttam és megszerettem. Belelapozva annyira meghozta a kedvem, hogy mindenképp végig akartam olvasni, kicsit szégyellem is magam emiatt, ilyet nem illik csinálni. :D Nagyon hasznos, nagyon okos, nekem a humora is tetszett, kifejezetten kellemes volt olvasni, üdítő folt volt a tananyag minőségű tudásmorzsák közt az egy-egy (sok) elejtett poén. Ezenkívül remek illusztrációkkal van gazdagítva (kicsit sajnáltam kézhezvétel után (rendeltem), hogy nem színesek), ezeket is rettentő viccesnek találtam. Az egész könyv tördelése nagyon fiatalos, elősegíti a könnyed haladást az olvasással, kis ábrák, motívumok lazítják a faltól-falig szöveget. Alig várom, hogy odaadhassam! :3

Renkou P>!
Adam Kay: Testünk kívül-belül

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Szuper ismeretterjesztő könyv lenne, ha a humora nem lenne ennyire erőltetett és számomra inkább fárasztó. Nyilván a fiatalabb olvasóknak, akiknek amúgy szól is, jobban tetszik, engem kimondottan irritált néha.
Könyvtári olvasás volt, nagyon nem bántom, hogy nem vettem meg, ahogy megláttam. Ha egyszer, valamikor nagyobb akcióban találkozom vele, akkor nem kizárt, hogy hazahozom, hátha lányomnak tetszene, de nem fogok sírva fakadni, ha soha nem lesz meg.


Népszerű idézetek

Anton_Gorogyeckij P>!

Tapasztaltad már, ugye, milyen idegölően ropogtatják egyesek a bütykeiket? Az a rémes zörej az ízületi nedv légbuborékaitól ered. Egyesek azzal jönnek ilyenkor, hogy a ropogtatás ízületi gyulladást (erről kicsit később) okoz, ami valótlanság. Az illetők csupán azért híresztelik, mert a ropogtatástól kiborulnak és bármi áron abbahagyatnák. R-I-P-P-R-O-P-P! Pfű, máris szebb a világ.

225. oldal

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

A testi egészség őrzésénél nem kevésbé fontos az elméd egészségére vigyázni – értve ezen azt, hogy ne foglalkozz túl sokat a súlyoddal, a külsőddel, ne hasonlítsd magad folyton másokhoz. Akik az idejük nagy részében azon agyalnak, hogy mit szabad enniük, rettenetesen el tudnak boldogtalanodni, sőt rosszul lehetnek.

285. oldal, 10. fejezet: Belek

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

Bármilyen a külsőd – lehetsz termetes vagy törékeny, kisnövésű vagy nyurga, féllábú vagy két lábon járó, bozontos hajú vagy kopasz –, igenis szép vagy, ragyogó fej, pótolhatatlan, ezt mindig tartsd észben. Fogadni merek, hogy mindenki, akit csodálsz, akit tökéletesnek tartasz, életében valamikor nem győzte listázni, mi mindent akarna megváltoztatni magán – netán most is ez lebeg a szeme előtt. Egy tested van és egy életed, tudd elfogadni olyannak, amilyen, és örülj neki.

286-287. oldal, 10. fejezet: Belek

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

Minden évedre egy hónap pislogás jut.

386. oldal, Lezárás

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

Nagyagy – Az agyad oroszlánrésze – mindössze olyan csekélységeket művel, mint a gondolkodás, a tested mozgatása és az életed védelme. Bagatell.

397. oldal, Szómagyarázat

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

AnyAnonymous P>!

Különösen kell ügyelnünk a szívünk egészségére, mert csak egy van belőle. Mármint mindenkinek külön-külön, nem közös, mint az osztályhörcsög.

63. oldal

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Kapcsolódó szócikkek: szív
AnyAnonymous P>!

Az első szívátültetést 1967-ben végezték, napjainkban két óránként kap valaki új szívet. (Különböző valakik, nem egyvalaki egy csomó szívet.)

67. oldal

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Kapcsolódó szócikkek: szervátültetés · szív
esztie>!

Igaz vagy maszlag?
Tudósok fellőtték az űrbe emberi DNS-ek mintáit arra az esetre, ha a Föld elpusztulna.
Igaz. Szívindító gondolat, ugye? A kutatók mindenesetre kidolgoztak egy B-tervet, és felküldték az űrbe számítógépen egy csapatnyi ember genetikai kódját. Nézz föl – jelenleg is ott húznak bő négyszáz kilométerre a kobakodtól a Nemzetközi Űrállomás belsejében. A kiválasztottak között van Stephen Hawkingé (egy ragyogó tudósé), Stephen Colberté (aki talk-showt vezet – ennyire fontos ez az űrben?), és még néhány nem Stephen nevű hírességé. Fel nem foghatom, hogyan hagyhatták ki az én DNS-emet – nagyot csalódtam.

358. oldal, 13. fejezet: Élet, halál

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

Tíz emberből három nem használ szappant a kézmosáshoz vécézés után… tízből egy pedig nem is mos kezet. Van orvosi szakkifejezés az ilyen személyre: undorító tapló.

367. oldal, 14. fejezet: Kórokozók

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

esztie>!

Makrofág – Én ember vagyok, akinek kedvenc étke a pizza, Pepa kutya, akinek kedvenc étke a rókaürülék, a makrofág fehérvérsejt, amelynek kedvenc étke a bacilus.

397. oldal, Szómagyarázat

Adam Kay: Testünk kívül-belül Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Hawking – Stephen Hawking: George és az ősrobbanás
Nick Arnold: Gyilkos gyomok
Piotr Socha – Monika Utnik-Strugala: Kosz
Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Alan Macdonald: Csokis csodák
Peter L. Stork: Jégkaland
Kathryn Lamb: Engedjenek ki! Segítség!
Alan Macdonald: Oliver Cromwell szőröstül, bőröstül
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Marc-Uwe Kling: A nap, amikor Apa egy kényes témáról akart beszélgetni