Ez ​fájni fog 35 csillagozás

Egy fiatal orvos naplója
Adam Kay: Ez fájni fog

A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat.
A morbid humor kedvelői ki ne hagyják!

Íme a naplóm a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál töltött időmből, a véres valóság. Hogy milyen volt a frontvonalban, hogyan csapódtak le a dolgok a magánéletemben, hogyan sokalltam be egy szörnyű napon. (Elnézést a spoilerezésért, na de a Titanic vetítésén is tudni tetszettek, mi a vége.)

„Fájdalmasan mulatságos. A fájdalom és a mulatságosság hogy, hogy nem, valami teljességgel jóvá, nemessé és szerethetővé adódik össze.” Stephen Fry

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939063 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9789632939544 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Michael Jackson


Kedvencelte 5

Most olvassa 12

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Adam Kay ebben a könyvben arról mesél nekünk, milyen kezdő orvosként dolgozni Angliában. Ha nem lenne a családban egészségügyben dolgozó ember, akitől szintén sok képtelen történetet hallok, akkor talán azt is mondanám, hogy nem hiszem el, hogy ilyenek történnek, előfordulnak egy kórházban. Hogy vannak ilyen orvosok és tényleg vannak ilyen betegek. Néha azt hinném, hogy Adam túloz.

De egyáltalán nem hiszem azt, és még olyanabbak is vannak, mint amit el tudunk képzelni. Az egészségügy, legyen az Angliában vagy Magyarországon, kemény dolog.

Nevetés és sírás, öröm és szomorúság, lelkiismeretesség és elkötelezettség együtt jár Adam történetében, de ezzel együtt egy fekete humorral átitatott, szarkasztikus történet, melyen én nagyon jót szórakoztam és sokat nevettem.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/09/adam-kay-ez-fajni…

>!
Madama_Butterfly P
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ez tényleg fájt…. a maga morbid, fekete humorral bővelkedő módján, de akkor is fájt.
Nagyszerű könyv, egy zseniális dokumentációja az egészségügynek úgy általában. Az ember néha nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen az olvasottakon; de hála a szerző nagyszerű és olvasmányos stílusának, inkább mindig az utóbbi felé billen a mérleg nyelve, még akkor is, ha közben tisztában vagyunk a valóság szomorú és néha elgondolkodtató tényének.
Komoly téma, finom és intelligens humorral átszőve, ajánlom nagyon!

>!
White13
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ha tehetném, hatosat adnék a könyvre – imádtam!
Mindig szidják a magyar orvosokat, egészségügyet – hát tessék, itt van Adam Angliából, és elmeséli, hogy milyen az egyetem után kezdő orvosként dolgozni.
Szakorvosjelöltként (szülész-nőgyógyász) hagyta el a szakmáját végül, a könyvből az is kiderül, miért.
Annak ellenére, hogy nagyon komoly témáról ír, elképesztő humorral teszi ezt, például buszon olvasni totál veszélyes, mert nem fogják érteni, miért visítasz fejhangon röhögve.

3 hozzászólás
>!
ViraMors P
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

A munkától lényegében poszttraumás stressz szindrómám lett.

Ez a könyv tényleg fáj. Első sorban azért, mert akár a „mi utcánkban” is játszódhatna. Elvégre alulfinanszírozott, túlhajszolt közegészségügyért nem kell Nagy-Britanniáig menni, elég szétnézni a saját házunk táján.
Összesítve nagyon erős és – mentőövként szolgáló humor ide vagy oda –, nagyon megrázó könyv, ami sokadjára is megerősített abban a hitemben, hogy a hülyeség nemzetközi.
Mondanám, hogy olvassa el mindenki, de nem teszem. Akinek nincs gyomra a fiktív horrort kenterbeverő valósághoz, vagy a közeljövőben tervez gyereket, szerintem kerülje el. Ettől eltekintve viszont tényleg érdemes kézbe venni.

spoiler

>!
Dia21
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Nagyon kíváncsi voltam egy orvos szemszögre, a páciensek szürreális eseteire, egy kórház belső működésére, a bürokrácia vasmarkára, ami sokszor akadályt képez.

A könyv olvastatja magát, rövid naplóbejegyzések követik egymást. A stílus gördülékeny, könnyed, szarkasztikus, sok helyen fekete humorú.

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek hajlamosak érdekes dolgokra. A vendéglátásban gyakori jelenség, de ugyanígy az orvoslásban is. Szürreális panaszok, ostoba kérdések, hihetetlen esetek. Néhol nem tudja az ember, hogy nevessen, vagy inkább fogja a fejét kínjában.

Kell egy fajta gyomor is magához a könyvhöz. Olyan meglepően undorító tudott lenni, a naiv kis elmémnek fogalma sem volt arról, hogy emberek képesek olyan dolgokra, amiket olvastam, holott egy orvos számára ezek mindennapos kisebb esetek. Érdekes.

Azt is tudtam, hogy az orvosi hivatás sok országban nem elég elismert, sőt… De hogy egy olyan embertől olvastam, aki végigcsinálta, és végül emiatt ott is hagyta, az valahol megrázó volt. A feszített munkavégzés, a türelmes ellátás, a magánélet teljes hiánya, a borzalmas fizetés, a megannyi kényelmetlenség, és sokan mégis kitartanak. Mert szerelmesek a szakmába.

Adam Kay is szerelmes volt a szakmába, ez tisztán visszatükröződik a lapokon. Imádott gyermekeket segíteni a világra, anyák kezébe adni a kicsiket, figyelemmel követni a terhesség szakaszait, elhárítani a kisebb bajokat és nagyobb vészhelyzeteket. Minden kellemetlenség ellenére űzte is hivatását. De léteznek olyan körülmények, amelyeknél ez sem elég…

Blogom: http://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.com

>!
MollyUK
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Adam a családunk tagja, és a konyv címét torténesen a férjem adta. Ezért nehéz elfogulatlanul értékelni. A magyar fordítást még nem olvashattam, de az angol eredeti zseniális (fekete) humorral íródott, igazi sírós-nevetos élmény, akárcsak a belole készult egyszemélyes stand up comedy darab, amit Adam ad elo, ismert dalok szovegének egészségugyi átirataival. Nem véletlen, hogy a konyv tobb mint 50 hete tartja magát az Amazon UK Bestseller listáján, és az sem, hogy tobb mint egymillió példányt adtak el belole.
Egyetlen konyvre emlékszem, amit hasonlóan hangos hahotázással tudtam csak végigolvasni, Mat Beaumont „E.” címu regénye volt, ami egy londoni reklámugynokség hétkoznapjait mutatta be e-mail levelezések formájában (az ugynokség véletlenul az a cég volt, akiknek a pesti irodájában akkor dolgoztam). További párhuzam, hogy annak a regénynek is volt egy folytatása, ami a karácsonyhoz kapcsolódott. Adam most írja a folytatást, „Twas The Nightshift Before Christmas” címmel. Októberben jelenik meg a briteknél. Az „Ez fájni fog” megfilmesítési jogait a BBC vásárolta meg, és már dolgoznak a sorozaton.

>!
hollow_crown 
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Zseniális. Mint egy napokig tartó Dokik epizód. Borzasztóan morbid humorral rendelkezik, csak annak ajánlom, aki tényleg csípi ezt a stílust, azoknak viszont kötelezővé tenném ezt a könyvet. Életem második olyan élménye volt, hogy sírva felröhögtem olvasás közben. Kellően rövid, de tartalmas naplójegyzetekből áll a könyv, ami még azok számára is alkalmas, akik nem tudnak hosszú időn át koncentrálni egy történetre, vagy nem annyira „olvasósak”. Bár nem látok bele semennyire sem az angol egészségügybe, de orvos – páciens kapcsolatot tökéletesen írja le, és ha bárkiben is van egy csepp orvos gyűlölet is, segít egy kis empátia magot elültetni bennünk a szerző. Csak ajánlani tudom, tökéletes karácsonyi ajándék bárkinek (és amúgy lesz is az ünnepekre egy karácsonyi új kötete Adam Kaynek).

>!
n20x1d3 P
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Itt írni véleményt felesleges. Ezt a könyvet olvasni KELL. A humora, a történetszála úgy vitt magával mintha táncba vinne, és csak úgy repültek az oldalak. Ettem minden szavát. Rég élveztem ennyire egy könyvet.

>!
Lucy_Saint
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

A „Doktorgyárat„ letaszította a trónról . Fájdalmasan reális mégis szórakoztató .

>!
Jagika P
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Bár alapvetően nem szeretem a kórházi és egészségügyi témákat, de ez a könyv megfogott. Sok humoros, abszurd esettel átszőtt olvasmány, de „vérérzékenyeknek” nem ajánlott.
Nagyon sokszor általánosítunk, meggondolatlanul mondunk véleményt mások szakmájáról, s nem veszünk tudomást az adott szakma nehézségeiről. A szerző sorait olvasva egy kicsit elmúlt a saját munkám nehézségeiből fakadó önsajnálatom, másrészt az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne ilyen humoros panaszkönyv minden szakmához tanulságképp. Vagy inkább ne vegyük el ifjaink pályaválasztó kedvét?…


Népszerű idézetek

>!
Madama_Butterfly P

A sürgősségire tartok este tizenegykor beteget vizsgálni, ránézek a Twitterre, hogy lelkierőt merítsek. Nagy hír készülődik, de egyelőre csak pletykaszinten.
– Hűha – döbbenek meg –, meghalt Michael Jackson!
Az egyik nővér sóhajtva feláll: – Hányasban?

204. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Kapcsolódó szócikkek: Michael Jackson
4 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Észreveszem, hogy a kórteremben az összes betegnek hatvanas pulzusszám szerepel a kórlapján. Lopva ellenőrzöm az ápoló mérési technikáját. Megfogja a beteg csuklóját, az órájára néz és egy percen át precízen számolja a másodperceket.

22. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

2 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Nem tudom, min kaptak össze, de kiviharzik egy nő a nőgyógyászati ambulanciáról, és ordít a nővérrel:
– Tőlem kapja a fizetését! Tőlem kapja a fizetését!
A nővér visszaordít:
– Akkor lesz szíves emelni?!

86. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

>!
Madama_Butterfly P

Már volt eset, hogy a páciens felrótta, nem engedtem neki a vajúdás közben a gyertyagyújtást. – Igazán nem nagy dolog – fogalmazott beadványában. Mármint a nyílt láng mindjárt az oxigéntartályok mellett.

190. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

6 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Iszonyúan kegyetlen, hogy egy méhben elhalt magzat esetében a befejezéshez a szülészet a legbiztonságosabb, több tucat anyától és babától körülvéve.

143. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

>!
Madama_Butterfly P

Az én dolgom volt végigjárni a sebészeti osztályokat és elbocsátani minden olyan beteget, akinek az élete, testi épsége nincs közvetlen veszélyben, mert kell a hely a friss sérülteknek. Olyan voltam, mint egy fonendoszkópos hókotró. Aki ki tudta mondani a hipochonder első három szótagját úgy, hogy nem ájult el vagy köpött vért, az röpült. Százával bántam el az ágyfoglalókkal.

39. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

>!
Madama_Butterfly P

Ma egy húszéves beteghez riasztanak, a vérképe rendellenes veseműködésre vall. A fiú mindkét karján teljes gipsz, olyan, mint a Scooby-Doo – A múmia átkából a gonosz múmia. Nincs bekötve neki infúzió, érintetlen a pohár víz az éjjeliszekrényén – nem vonom kétségbe az akaraterejét, de a fizikával nyilván nem dacolhatott az utóbbi pár napban. A páciensnek sóoldatos infúziót rendelek, a tisztelt kollégákba meg nem ártana egy kis józan észt csepegtetni.

35. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

14 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Az éjszakai műszak viszont olyan volt, hogy ahhoz képest Dante pokla kész Disneyland…

17. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

>!
Madama_Butterfly P

A hegyi beszéd nem a kedvenc műfajom, de hát orvos vagyok, a manus halálát nem akarnom kvázi szerepel a munkaköri leírásomban: felhívom a figyelmét, hogy az alkohol miatt került be hozzánk, és ha már az italról mint olyanról nem beszélhetem le (hát nem is), megkérem, legalább tartózkodjon tőle, míg el nem bocsátjuk, azzal is előbbre volnánk. Nagy szívesség lenne részéről, ha ezúttal nem dézsmálná az alkoholos fertőtlenítő gélt.
Úgy hőköl vissza, mintha dupla vérfertőzéssel vádolnám, közölte, ő ilyet soha – újabban más az összetétele, iszonyú keserű. Aztán közelebb vont, és a fülembe súgta, hogy ebben a kórházban a fertőtlenítő törlőket érdemes szopogatni, és cinkosan vállon legyintett, mint aki fizet nekem egy kört.

33. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

2 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Nagy kár, hogy gyermekvédelmi kötelezettségünk nem terjed ki a jobb sorsra érdemes bébikre szüleik által aggatott rettenetes nevek megvétózására.

192. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
James Herriot: Apraja-nagyja megbabonázott
James Herriot: Az állatorvos is ember
William Somerset Maugham: A festett fátyol
William Somerset Maugham: Színes fátyol
William Somerset Maugham: A színes fátyol
Bak Mihály: Orvosok-sebesültek
Dodie Smith: Enyém a vár
Daniel Defoe: Roxana, avagy a szerencsés kedves
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 2. – Mindjárt megőrülök!