Ez ​fájni fog 168 csillagozás

Egy fiatal orvos naplója
Adam Kay: Ez fájni fog

A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat.
A morbid humor kedvelői ki ne hagyják!

Íme a naplóm a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál töltött időmből, a véres valóság. Hogy milyen volt a frontvonalban, hogyan csapódtak le a dolgok a magánéletemben, hogyan sokalltam be egy szörnyű napon. (Elnézést a spoilerezésért, na de a Titanic vetítésén is tudni tetszettek, mi a vége.)

„Fájdalmasan mulatságos. A fájdalom és a mulatságosság hogy, hogy nem, valami teljességgel jóvá, nemessé és szerethetővé adódik össze.” Stephen Fry

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939063 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
304 oldal · ISBN: 9789632939544 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Adam Kay · rezidens


Kedvencelte 20

Most olvassa 12

Várólistára tette 216

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Adam Kay ebben a könyvben arról mesél nekünk, milyen kezdő orvosként dolgozni Angliában. Ha nem lenne a családban egészségügyben dolgozó ember, akitől szintén sok képtelen történetet hallok, akkor talán azt is mondanám, hogy nem hiszem el, hogy ilyenek történnek, előfordulnak egy kórházban. Hogy vannak ilyen orvosok és tényleg vannak ilyen betegek. Néha azt hinném, hogy Adam túloz.

De egyáltalán nem hiszem azt, és még olyanabbak is vannak, mint amit el tudunk képzelni. Az egészségügy, legyen az Angliában vagy Magyarországon, kemény dolog.

Nevetés és sírás, öröm és szomorúság, lelkiismeretesség és elkötelezettség együtt jár Adam történetében, de ezzel együtt egy fekete humorral átitatott, szarkasztikus történet, melyen én nagyon jót szórakoztam és sokat nevettem.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/09/adam-kay-ez-fajni…

2 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ez tényleg fájt…. a maga morbid, fekete humorral bővelkedő módján, de akkor is fájt.
Nagyszerű könyv, egy zseniális dokumentációja az egészségügynek úgy általában. Az ember néha nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen az olvasottakon; de hála a szerző nagyszerű és olvasmányos stílusának, inkább mindig az utóbbi felé billen a mérleg nyelve, még akkor is, ha közben tisztában vagyunk a valóság szomorú és néha elgondolkodtató tényének.
Komoly téma, finom és intelligens humorral átszőve, ajánlom nagyon!

White13>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ha tehetném, hatosat adnék a könyvre – imádtam!
Mindig szidják a magyar orvosokat, egészségügyet – hát tessék, itt van Adam Angliából, és elmeséli, hogy milyen az egyetem után kezdő orvosként dolgozni.
Szakorvosjelöltként (szülész-nőgyógyász) hagyta el a szakmáját végül, a könyvből az is kiderül, miért.
Annak ellenére, hogy nagyon komoly témáról ír, elképesztő humorral teszi ezt, például buszon olvasni totál veszélyes, mert nem fogják érteni, miért visítasz fejhangon röhögve.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

A munkától lényegében poszttraumás stressz szindrómám lett.

Ez a könyv tényleg fáj. Első sorban azért, mert akár a „mi utcánkban” is játszódhatna. Elvégre alulfinanszírozott, túlhajszolt közegészségügyért nem kell Nagy-Britanniáig menni, elég szétnézni a saját házunk táján.
Összesítve nagyon erős és – mentőövként szolgáló humor ide vagy oda –, nagyon megrázó könyv, ami sokadjára is megerősített abban a hitemben, hogy a hülyeség nemzetközi.
Mondanám, hogy olvassa el mindenki, de nem teszem. Akinek nincs gyomra a fiktív horrort kenterbe verő valósághoz, vagy a közeljövőben tervez gyereket, szerintem kerülje el. Ettől eltekintve viszont tényleg érdemes kézbe venni.

spoiler

1 hozzászólás
mezei P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Egy rendkívül humoros, ám sokszor megható könyv. *
Egy könyv, melynek lábjegyzetei nemcsak informatívak, hanem viccesek is. (á la @Kuszma)
Egy könyv, mely egyben figyelemfelhívás és segélykiáltás is az (angol) egészségügyet illetően.
Egy könyv, mely kiáll és szolidaritást vállal az (angol) egészségügyi dolgozók mellett.

*Remélem, nem szentségtörés, ha James Herriot könyvéhez hasonlítom: ugyanaz az angol humor, ugyanaz a szakmai elkötelezettség, és a „páciensek” iránt tanúsított emberi hozzáállás.

pat P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

És tényleg fájt. És meghatott. És elborzasztott. És felbosszantott, a csillagos égig. És büszkévé tett.

Már amikor éppen nem röhögtem magam szerteszét.
Mert morbid és gusztustalan és önironikus és prosztó poénokon röhögni időnként a legeslegjobb.Elviselhetővé tesz sok mindent.

Flora_The_Sweaterist P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

A volt orvos könyvét elsősorban keresetlen humora teszi olvasmányossá: a mulatságos eseteket leíró bejegyzései a Dokik sorozat szórakoztató jeleneteit idézheti fel az olvasóban. De az szerző nem csak komolytalankodni tud. Az orvosi hivatás, ha lelkiismerettel végzik, megterhelő, fizikailag és lelkileg is, és ez az érzés visszaköszön a könyvben. A humor mögött megbújva ott kísért az átvirrasztott éjszakák, a munkával töltött születés- és ünnepnapok szelleme; a bármikor bekövetkezhető tragédia árnya vagy az éppen már elszenvedett trauma leírása el tudja feleltetni velünk, hogy az előbb még hangosan nevettünk egy-egy bejegyzésen.

A naplóbejegyzések hossza változó, de még a leghosszabb sem több néhány oldalnál, így az ember könnyedén elolvashat egy-egy részletet a napi tennivalói mellett is. A témából adódóan természetesen elkerülhetetlenül felbukkannak szakszavak is a szövegben, de ezeket a lábjegyzetek mindig kielégítően megmagyarázzák, laikusként sem okoz problémát megérteni a leírtakat.

Akit érdekel az orvosi szakma vagy szereti a kórházi közegben játszódó sorozatokat, annak tökéletes választás lehet ez a könyv.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2020/01/11/ada…

Sisyll>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Igazán ambivalens érzéseket váltott ki belőlem ez a könyv.

Egyrészt élvezettel olvastam, mert betekintést nyerhettem egy olyan szakmába, amibe valószínűleg sosem fogok belelátni, maximum csak betegként. Adam fekete humora és nagyszerű írásmódja feldobja az amúgy cseppet sem kellemes egészségügyi témát. A forrás hiteles hiszen az író maga is orvos volt. (A múlt idő sajnos sokat elárul)
Másrészt igen csak lelombozó a szomorú valóság. Az hogy mennyire nincsenek megbecsülve azok, akik nap mint nap emberi életeket mentenek, s gondoskodnak róla, hogy meggyógyuljunk. A fizetés a békas*gge alatt, a szabadidő és a magánélet pedig majdhogynem ismeretlen fogalom.
Az egészben számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy attól féltem a véresebb és nehezebb esetek fognak elborzasztani vagy a nyers leírások de rájöttem, hogy még ezek sem tudják überelni azt a végtelennek tűnő emberi hülyeséget, ami a könyvben is szerepel. Lehet elsőre nevetünk rajtuk, de aztán magunk is érezzük: a Föld lassan megérett a pusztulásra.

A könyv megszületésének oka egyébként egyszerre felemelő és elkeserítő. Az angol kormány elég negatív üzenetet közvetített a kisdoktorokról. Adam pedig úgy döntött, hogy teljes mellszélességgel kiáll volt szakmája, s legfőképp a kisdoktorok mellet. Szép dolog tőle, csak szomorú, hogy erre szükség volt…

A helyzet az, hogy én ezt a könyvet mindenkinek osztogatnám, hogy kicsit több fogalmunk legyen az egészségügyről. Annak legmélyebb bugyrairól, az áldozatokról, amit értünk tesznek. Ne felejtsük el, hogy az orvos nem mindenható. Ő is ember, aki legjobb tudása szerint mindent megtesz.
Biztos megvan a maga férge ennek a szakmának is, de alapjában véve azt gondolom, hogy óriási RESPECT mindenkinek, aki ebben a cseppet sem könnyű szakmában dolgozik.

_Leelan_ P>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Nem tudom mit írjak a könyvről.
Igazából minden embernek odaadnám, „Tessék, olvasd el!”
Rengeteg vicces, komikus, már-már hihetetlen dolog van bele írva, de sajnos tapasztalat, hogy ilyen betegek és orvosok/kollégák valóban vannak.
A kedvencem a német beteg, aki hátulról szurkolt neki! :)
Pont volt hasonló esetem a belen xD
A könyv hangulata nagyon jó, jól mesél Adam Kay, kellemes humora van. Kissé morbid, szarkasztikus, de úgy gondolom ez a legtöbb egészségügyben dolgozóra igaz. Muszáj néha a helyzet humoros oldalát néznünk még akkor is, ha éppen minket tojnak le szó szerint , vagy az, akit újjáélesztettünk küld el minket a Búsba, mert amúgy nem bírnánk.
Rengeteg gusztustalan, de vicces eset van benne, és egy csomót ki akartam volna idézetként írni, de inkább nem.
Olvassa el mindnek! Hasznos! :)

Trudiz>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ütős és egyben humorgazdag is. Ez a két szó, ami leginkább elmondható a könyvről.
Elképesztő történetek figyelnek az oldalakról. A naplóbejegyzés-forma kissé enyhíti a dózist. Orvosrezidensünk oly sok szakszót magyaráz meg az esetek leírása során, hogy lassan mi, olvasók is egy fél rezidensként léphetünk túl a könyvön.


Népszerű idézetek

Madama_Butterfly>!

A sürgősségire tartok este tizenegykor beteget vizsgálni, ránézek a Twitterre, hogy lelkierőt merítsek. Nagy hír készülődik, de egyelőre csak pletykaszinten.
– Hűha – döbbenek meg –, meghalt Michael Jackson!
Az egyik nővér sóhajtva feláll: – Hányasban?

204. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Kapcsolódó szócikkek: Michael Jackson
4 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Észreveszem, hogy a kórteremben az összes betegnek hatvanas pulzusszám szerepel a kórlapján. Lopva ellenőrzöm az ápoló mérési technikáját. Megfogja a beteg csuklóját, az órájára néz és egy percen át precízen számolja a másodperceket.

22. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Nem tudom, min kaptak össze, de kiviharzik egy nő a nőgyógyászati ambulanciáról, és ordít a nővérrel:
– Tőlem kapja a fizetését! Tőlem kapja a fizetését!
A nővér visszaordít:
– Akkor lesz szíves emelni?!

86. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Madama_Butterfly>!

Már volt eset, hogy a páciens felrótta, nem engedtem neki a vajúdás közben a gyertyagyújtást. – Igazán nem nagy dolog – fogalmazott beadványában. Mármint a nyílt láng mindjárt az oxigéntartályok mellett.

190. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

6 hozzászólás
Madama_Butterfly>!

Az én dolgom volt végigjárni a sebészeti osztályokat és elbocsátani minden olyan beteget, akinek az élete, testi épsége nincs közvetlen veszélyben, mert kell a hely a friss sérülteknek. Olyan voltam, mint egy fonendoszkópos hókotró. Aki ki tudta mondani a hipochonder első három szótagját úgy, hogy nem ájult el vagy köpött vért, az röpült. Százával bántam el az ágyfoglalókkal.

39. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Madama_Butterfly>!

Ma egy húszéves beteghez riasztanak, a vérképe rendellenes veseműködésre vall. A fiú mindkét karján teljes gipsz, olyan, mint a Scooby-Doo – A múmia átkából a gonosz múmia. Nincs bekötve neki infúzió, érintetlen a pohár víz az éjjeliszekrényén – nem vonom kétségbe az akaraterejét, de a fizikával nyilván nem dacolhatott az utóbbi pár napban. A páciensnek sóoldatos infúziót rendelek, a tisztelt kollégákba meg nem ártana egy kis józan észt csepegtetni.

35. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Kapcsolódó szócikkek: gipsz
14 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Iszonyúan kegyetlen, hogy egy méhben elhalt magzat esetében a befejezéshez a szülészet a legbiztonságosabb, több tucat anyától és babától körülvéve.

143. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Madama_Butterfly>!

Az éjszakai műszak viszont olyan volt, hogy ahhoz képest Dante pokla kész Disneyland…

17. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Kapcsolódó szócikkek: Disneyland
Madama_Butterfly>!

Nagy kár, hogy gyermekvédelmi kötelezettségünk nem terjed ki a jobb sorsra érdemes bébikre szüleik által aggatott rettenetes nevek megvétózására.

192. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

7 hozzászólás
Niki_Salamon P>!

A munkától lényegében poszttraumás stressz szindrómám lett.

31. oldal

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok
Richard Gordon: Miből lesz az orvosdoktor?
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Jeff Kinney: Az utolsó szalmaszál
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
James Herriot: Apraja-nagyja megbabonázott
James Herriot: Az állatorvos is nős ember
James Herriot: Ő is Isten állatkája
James Herriot: Az állatorvos is ember