Szörnyecske ​a hátizsákban (Unikornis mentőcsapat 1.) 9 csillagozás

Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Unikornisok ​márpedig nagyon is léteznek. És sellők és sárkányok és még más különleges lények is. De ezek veszélyben vannak, ellenfeleik erősek és kegyetlenek. Hogy megóvjuk a mítoszok és legendák lényeit, létrejött az Unikornismentők titkos csoportja. Szeretnél segíteni nekünk? Hajlandó lennél kockára tenni az életedet, hogy megóvd a világ legkülönlegesebb teremtményeit? Nagyon remélem, mert a teremtményeknek szükségük van rád!
Elliot nem túl boldog új iskolájában töltött első napján. Az osztályával kirándulni mennek a Kopár Fenyves félelmetes erdőibe. A túrát a furcsa és mogorva Fauna professzor vezeti. Ráadásul senki nem áll szóba vele, csak egy Uchenna nevű lány, aki nem riad vissza semmilyen veszélytől. Amikor az erdőben a két gyerek lemarad a többiektől, egy olyan különleges teremtményre bukkannak, amelyet még soha életükben nem láttak. Ez a felfedezés azonban nem maradhat titokban, mert a kék szörnyecske követi őket… egészen hazáig. Csak egyetlen ember van, aki… (tovább)

Eredeti cím: The Creature of the Pines

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634990376 · Fordította: Beck Anita · Illusztrálta: Hatem Aly

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Elliot Eisner


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Szerintem kifejezetten vicces, hogy Elliotot az első tanítási napján elviszik egy vidám osztálykirándulás, ahol senkit nem ismer, és ahol már a buszon közlik velük, hogy az erdőben bizony akadnak medvék, prérifarkasok és hiúzok! Az ilyen apró bolondságok miatt elnevetgéltem magamban olvasás közben, pedig alapvetően egy elég átlagos sorozatkezdő részt kaptam. Valóban el kell ismernem, hogy maga a sztori cuki, humoros és ötletes, de ha nem lennének ennyire szerethetőek a gyerkőcök és nem bírnám ezt a flúgos, elvarázsolt professzort, akkor bizony totál átlagosnak mondanám.

…bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/06/unikornis…

>!
Maxim, Szeged, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634990376 · Fordította: Beck Anita · Illusztrálta: Hatem Aly
kellyolvas P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Nekem nagyon tetszett a kisregény felépítése, egy kirándulás keretén belül mutatta be a szerző a helyi történelmet, kik éltek itt korábban ezen a területen, hányféle vallás, etnikum keveredett az őslakosokkal, és a viszontagságok mellett hogyan alakult ki a helyi misztikus legenda a Jersey Ördögről. Érdekes és izgalmas felfedezés ez a gyerekek számára, főleg, hogy sok humorral fűszerezi a szerző a sztorit. Félelmetes is egy cseppet, pont annyira, ahogy a gyerekek is borzongjanak, de nagyon okosan a mitikus lényt méretében legalábbis kölyökállatnak írja le, így azért más az éle a dolognak.
Ebben a könyvecskében nem a disney-féle rajzokra számítsatok, nem is illene a történethez. Az egyiptomi születésű Hatem Aly illusztrálta a sorozatot, szerintem nagyon kedves-helyes rajzokkal. Főleg Fauna professzor tetszik, csak még nem jöttem rá, kihez hasonlít!
Számomra izgalmas felfedezés volt ez a könyv, tanultam is belőle, megszerettem a szereplőket, és kíváncsi vagyok a további kalandjaikra.

ap358 P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Aranyos kis mese volt, olyannak találtam, mint egy részt valamelyik Disney csatornás mesesorozatból.
A két főszereplőn az iskolai kiránduláson, a buszon ismerkedik össze és az erdőben egyből kalamajkába keverednek, ami egészen a városig kíséri őket.
A könyv elejét vontatottnak találtam, így mire igazán történik valami, mire beindul a cselekmény, addigra véget is. Gyerekkönyv létére az elején soknak találtam a leírást és „mellébeszélést”. Ráadásul nem derült ki számomra, ha ennyire titkosak a misztikus lények, akkor miért visznek egy csapat gyereket egy olyan erdőbe, ahol ilyenek laknak? A kirándulás önmagában sántított. Kisebbet ez a hiányosság nem zavarja, ellenben őket az első 30 oldal cselekménymentessége eltántorítaná. Egyelőre nem tiszta a korosztályi besorolása a könyvnek.
A gyerekekre tett hatása miatt Fauna parkolási stílusa nem követendő példa.
De a vége miatt feltehetőleg a folytatás már sokkal izgalmasabbnak ígérkezik, nem fogom kihagyni.

wzsuzsanna P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Természetesen mindig kapható vagyok egy klassz ifjúsági- vagy gyerekkönyvre, ha pedig még unikornisok is előfordulnak benne bármilyen formában, akkor végképp nem hezitálok egy percig sem. Adam Gidwitz-ről még nem hallottam korábban, de ez a sorozatindító kötet meggyőzött arról, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben. Na de lássuk csak, miféle szörnyek bujkálnak a hátizsákban és milyen típusú ifjúsági regénnyel van dolgunk.
Az író elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg, én legalábbis úgy éreztem, hogy tizenegy-két évesen imádtam volna ezt a történetet (persze húsz évvel később is éppen úgy tudok rajongani, na de értitek), melynek főhőse a kicsit különc kisfiú, Elliot Eisner. Elliot meglehetősen vacak helyzetben találja magát, amikor új iskolába kezd járni, és rögtön az első napján egy osztálykiránduláson kell részt vennie. A kicsit sokat aggodalmaskodó fiú számára ez a nap önmagában is felér egy tortúrával, és akkor még nem is sejti, miféle kalandok várnak rá a későbbiekben. Az elsőre nem túl megnyerő osztálytársak között szerencsére akad egy lány, akivel hamar összebarátkozik, így a nap további részét Uchenna társaságában tölti.(…)
(…) Kritikaiként azt tudnám megfogalmazni, hogy mire igazán beindultak az események, már vége is lett a könyvnek. Persze érthető, hogy egy gyerekkönyvet nem akar a szerző túl hosszúra nyújtani, de a téma viszonylagos összetettsége végett szerintem simán belefért volna kétszer ekkora terjedelem is. Mivel sorozatról van szó, a további részekben biztos többet megtudunk majd hőseinkről, a kis szörnyről és az Unikornismentő Csoportról, én mégis úgy éreztem, nagyon hirtelen szakadt vége a kalandoknak. A felvezetést, a karakterek bemutatását is egy leheletnyit felületesnek éreztem. Talán az volt a gond, hogy a történet éppen egy korosztályi határterületen helyezkedik el. Egy szimpla mesekönyvnél rendben lenne ennyi információ és kidolgozottság, de ha már a kicsit nagyobb gyerekeket is meg szeretné célozni, érdemes lett volna komplexebb módon belemenni a jellemek, motivációk kidolgozásába. Szerencsére emellett sok pozitívum is akadt ebben a kis történetben. Először is nagyon tetszett a stílusa, az én ízlésemnek pont megfelelő, fanyar humor járja át, ami mégsem csap át cinizmusba. Fauna professzor karaktere kifejezetten eredetire és szórakoztatóra sikerült, és Elliot is szerethető az örökös aggódásával és frusztrációival. Emellett kiemelendő, hogy egy-két helyen egész váratlanul komoly mondanivalót fogalmaz meg az elfogadással/kirekesztéssel, az amerikai történelemmel és az ismeretlentől való félelemmel összefüggésben. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/06/unikornis-mento…

Oláh_Zita P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Gyönyörű borító es megkapó fülszüveg.
Mi kell meg? Egy kedvesen kalandos es izgalmas törtenet.
Új kedvencet avattam, es alig varom a következ reszt.

Kokuszka>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Ez egy csuda aranyos és vicces kis történet!
Először abszolút a borítója fogott meg ennek a könyvnek, de szerencsére nem kellett csalódnom. A lányom is kiolvasta már és neki is tetszett. Alig várom Elliotték új kalandjait!

Update: Idén jelent meg a sorozat második része, ezért – ennek elolvasásra előtt – gyorsan elolvastam a kezdő részt. Most is ugyanolyan viccesnek találtam, mint tavaly. Kíváncsi vagyok, hogy alakul Elliot és Uchenna története. Ó, és olyan szép kiadás! Öröm ránézni. :)

Jeffi P>!
Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban

Hát ez így kevés nekem. Minden téren kevés, a történet, a szereplők, és úgy a könyv maga is. Jó ötlet is kevés van benne, eredetiség is kevés van benne. És a rajzok sem jönnek be. Pedig a cím és úgy az egész könyv jó lehetett volna, de igazán nem volt semmilyen sem.
Persze nagy betűk, sok kép, a célközönségnek egyszerű történet, de úgy érzem, hogy még a célközönségnek is ez valami borzalmasan egyszerű történet, amibe véletlenszerűen beledobáltak egy mitikus lényt, amiről igazándiból semmit sem tudunk, egy állítólagos eredettörténeten túl, ami nem túl hihető. És akkor ott a könyv vége, ami bevezeti a következő részt…igazándiból vége sincs a könyvnek. Mert a spoiler az nem lezárás, egy olyan lény tekintetében ami védett, nem is létezhetne meg amúgy is. Nagyon nem bejövős :(((


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

Ma, sok-sok évvel később az Unikornismentő csoportnak már világszerte vannak tagjai. Küldetésünk célja, hogy védelmezzük a mítoszok és legendák teremtményeit, beleértve az unikornisokat is – már ha valaha is találunk egyet. Bár én biztosra veszem, hogy találunk…

AniTiger P>!

– A Defende Fabulosa – válaszolt a professzor –, annyit jelent, hogy óvjuk meg a képzeletbeli lényeket. A Protege Mythica pedig annyit, hogy védjük meg a mitológiai teremtményeket. A csapatom küldetése az olyan teremtmények megóvása, amelyeknek a létezését a tudomány nem hajlandó elismerni. A csapatunk neve…. Unikornismentők.

AniTiger P>!

De térjünk vissza az unikornisokhoz! Amikor én, Mito Fauna professzor még fiatal voltam, Peruban éltem egy viszonylag sík, dimbes-dombos vidéken. A városban egy nap felröppent a hír, hogy magasan a hegyekben egy unikornis veszélyben van. A hír hallatán azonnal megalapítottam az Unikornismentő csoportot – aminek mellesleg én voltam az egyetlen tagja –, és felkerekedtem, hogy megmentsem az unikornist. Miután végre rábukkantam, rájöttem, hogy nem is unikornissal állok szemben, hanem egy úgynevezett qarqachával, amely az Andokban található legendás kétfejű láma. Egy kissé csalódott voltam, de azért megmentettem az állatot. Ez csak természetes.

AniTiger P>!

– Ez az egész olyan szürreális – dünnyögte Elliot, miközben Uchenna benézett egy pad alá. – A Jersey Ördögök nem is léteznek. Azok csak képzeletbeli lények. Legendák szülöttei.
– Hát, pedig ez megette a müzliszeleteidet – okoskodott Uchenna, majd felállt, leporolta a nadrágját és bekukkantott az egyik szemeteskukába.
– Nem is kellene léteznie ennek a valaminek, de ennek ellenére nagyon-nagyon aggódom érte.
Uchenna Elliotra nézett.
– Egyetértek.

Kapcsolódó szócikkek: müzliszelet
AniTiger P>!

– De mégis az a nevük, hogy Unikornis…
– Miért kell ezen ennyit lovagolni? Egyszer majd biztosan látok unikornist, és ezzel beteljesedik a társaság küldetése.
– De csak ha meg is mentik az állatot – helyesbített Uchenna.
– Igen. Persze. De a lényeg, hogy több száz lényt mentettem már meg a földkerekség minden táján. És rengeteg barátom van, akik segítenek, bármerre járok a világban.


A sorozat következő kötete

Unikornis mentőcsapat sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Madeleine L'Engle: Csillagvágta
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú / Két szív
Amy Krouse Rosenthal: Uni, az unikornis
Peter S. Beagle: Tükörbirodalmak
Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú
Hergé: Az egyszarvú titka
Jessica Ennis-Hill: Az ezüst unikornis
Angela Dorsey: Az elveszett egyszarvú
Rob MacGregor: Indiana Jones és az unikornis öröksége