Sárkányok ​szökésben (Unikornis mentőcsapat 2.) 12 csillagozás

Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

Mito ​Fauna professzor vagyok, én alapítottam a kalandokra vágyók titkos klubját, az Unikornismentőket. Mi vagyunk azok, akik védelmet nyújtunk a mítoszok és legendák lényeinek. Azonban az ellenfeleink erősek, nagy hatalmúak és kegyetlenek, így rettentően nagy szükségünk lenne szövetségesekre. Segítenél nekünk? Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kockára kell tenned az életedet? Csatlakoznál az Unikornismentőkhöz? Remélem, igen! A lényeknek szükségük van rád.
A HATALMAS, KÉK ÓCEÁN TÚLPARTJÁN A BASZKFÖLDI HEGYEK KÖZÖTT EGY FÉLELMETES SÁRKÁNYNAK NYOMA VESZETT. AZ UNIKORNISMENTŐ-CSAPAT AZ EGYETLEN, AMELY KÉPES RÁ, HOGY FELKUTASSA ÉS MEGMENTSE ŐT.
Elliot és Uchenna – meg persze a kis Jersey Ördög – alig tértek még magukhoz az első kalandjukból Fauna professzorral, amikor a tanár egy újabb kéréssel áll eléjük. Csakhogy ezúttal át kell szelniük az óceánt, hogy egy eltűnt sárkány nyomába eredjenek. Ez a kaland nem várt veszélyeket tartogat, és ahogy követik a nyomokat,… (tovább)

Eredeti cím: The Basque Dragon

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634992141 · Fordította: Sárossy-Beck Anita · Illusztrálta: Hatem Aly

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Mito Fauna professzor · Uchenna Devereaux


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

Elliot és Uchenna ebben a részben is hozták a formájukat. Uchenna egy igazán belevaló kis csajszi, amolyan durrbele vágjunk a közepébe típus, Elliot pedig pont az ellentettje: nyugis, megfontolt, töprengő.
Ezúttal kis barátaink Európában, Baszkföldön keverednek izgalmas kalandokba Fauna professzorral.
Igazán hamar ki lehet olvasni, szinte faltam a sorokat.
Remélem, hamarosan jön a harmadik rész is. Biztosan többször újra fogom olvasni, tökéletes kikapcsolódást nyújt.

kellyolvas P>!
Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

Eredetileg A baszk sárkány a regény címe, és szerintem jogos a kérdés, vajon honnan jött az ötlet a szerzőtől, hogy egy amerikai legenda-lény, a Jersey-ördög után egy európai mitikus lénnyel foglalkozzon. A megemlített érdekességek, információk felkeltették az érdeklődésemet, így a szerző nálam elérte a célját, kicsit utánanéztem a területnek és a vonatkozó történelmi háttérnek. És tényleg, van baszk sárkány legenda is, pontosan, ahogy a regényben.
Tetszett, hogy Jersey, az első rész megmentett szörnyecskéje sem maradt otthon, személyre szabottan kialakított hátizsákban utazik a csapattal és az akcióban is szervesen részt vesz.
A történet ellenség-figurája spoiler Azonban a sárkány mindent gyógyító nyálának felhasználásával nem mindenki számára elérhető szereket akarnak készíteni, hogy mondjuk jobbá tegyék a világot, hanem a saját ritkuló hajukat akarják dússá varázsolni. Volt ebben a hajleírásban némi Trump feeling.
A szerző a köszönetnyilvánításban említi, hogy a történetet a gyerekek is alakították, letesztelte a reakciókat és ahol kellett, ott változtatott a szövegen.
Érdekesnek találtam, hogy továbbra is Uchenna a bátrabb és merészebb főszereplő, míg Elliot aggódóbb, viszont jól kombinál, az esze a helyén van. Aranyosak együtt és szerintem a kis olvasók tudnak azonosulni a karaktereikkel.
Nagyon szeretném a sorozat következő két részét is a kezemben tartani. Óriásláb következik majd, utána Chupacabras, kíváncsi vagyok a köréjük szőtt történetre is.
Ez a sztori nálam nem szárnyalta túl az első rész újdonságerejét, de szórakoztató a történet, még ha néhány gyakorlatias kérdést nagyvonalúan átlép a szerző – a gyerekek remekül fognak szórakozni rajta. A tanulság most is levonható, a legendák védelmezőit nem győzheti le senki, lehet akármilyen gazdag és gonosz, a siker kulcsa a csapatmunka, az összefogás.

AniTiger P>!
Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

A sorozat második regénye picit jobban tetszett, mert mind a sárkányos téma, mind ez a random, eléggé meghökkentő utazás nagyon izgalmas volt. Vidám, kalandos és érdekes történet, ami egy cseppet sem átlagos helyszínen játszódik, és ráadásul el is mélyedünk egy picit a baszk kultúrában. A történet nagyon olvastatta magát, a főszereplő gyerekeket még mindig irtó szimpatikusnak és aranyosnak találom. Annyira jó, hogy ez az okoska, óvatos fiú rátalált erre a szeleburdi, nagyszájú lányra!

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/04/unikornis…

Levandra>!
Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

Az Unikornis mentőcsapat az idei év első csalódása, és ki is mondom, ez a könyv nekem nem annyira tetszett, mint vártam tőle. Olykor komikus és kellően gyors tempójú könyv ahhoz, hogy könnyen emészthető legyen, mégis lassan haladtam vele, nem szerettem olvasni. Bizonyára túl idős vagyok hozzá, bízom benne, hogy a célzott korosztály mégis megtalálja benne magának azt a kalandot, amit a fülszöveg ígér.

Bővebben: https://www.konyvvadaszok.hu/2022/08/adam-gidwitz-sarka…


Népszerű idézetek

ap358 P>!

Miért kell mindig egy fiúnak megmentenie egy lányt? Miért nem adják oda inkább a kardot a lánynak, hogy megvédhesse magát?

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Uchenna Devereaux
1 hozzászólás
ap358 P>!

… az elszigeteltség nem egyenlő azzal, hogy szabadon önmagad lehetsz.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mito Fauna professzor
Levandra>!

Defende Fabulosa! Protege Mythica!
„Óvd meg a képzeletbeli lényeket! Védd meg a mitológiai teremtményeket!”

179. oldal

Levandra>!

Ellenfeleink azonban erősek és könyörtelenek, ezért folyamatos segítségre van szükségünk. Olyanok segítségére, akik bátrak és kíváncsiak, meg kedvesek és bátrak. (Igen, a bátor szót kétszer használtam. Mert ez fontos.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Mull: A sárkánytemplom kincsei
Geronimo Stilton: A Fantázia Birodalma
Caroline McAlister: John Ronald sárkányai
Shannon Hale: Ki a leggonoszabb a vidéken?
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Nathalie Dau: Fantáziavilág – Legendás lények
Gail Carson Levine: Bamarre hercegnői
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott