Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes 26 csillagozás

Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Csodakapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!

>!
Kolibri, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373995 · Fordította: Sepsi László

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Amerika Kapitány (Steve Rogers) · Stephen Strange (Doktor Strange) · Natasha Romanova, a Fekete Özvegy · Hulk (Bruce Banner) · Higanyszál (Pietro Maximoff) · Morbius (Michael Morbius) · Sólyomszem (Clint Barton)


Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

Bunney P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Vagány ez a könyv \m/ Kinyitottam és mintha egy képregény tárult volna elém kinézetre. Temérdek infó.. Volt amik jobban érdekeltek és volt ami kevésbé, inkább a könyv második felében. Valamint akadtak olyan hősök, akikről sokkal többet olvastam volna. Többek közt pl. Deadpoolról❣️, aki egyik kedvencem, 1x említi meg a könyv a bolygóknál, még csak egy kép sincs róla :( :(
Nagyon tetszettek azok az információk, amik merőben másak voltak, mint a filmekben. Ugye én csak onnan ismerem a sztrorikat vagy cikkekből ilyen háttérinfókat.
Említette valaki előttem, hogy zavarták ezek a buborék megoldások. Az infók mindenféle kinézetű bubikban vagy hasonló köntösben voltak elszórva az oldalakon. Megmondom őszintén, az elején, ahol a hősöket egyenként bemutatja plusz infókkal, annyira nem volt vele problémám, de később, mikor már ömlesztve voltak, a csapatok meg több hős volt a 2 oldalon, ott volt amikor már azt sem tudtam melyiket olvastam el és melyiket nem :) De annyira nem vészes, igazából jobb, mintha egy tömör szövegbe írtak volna mindenhol.
A másik furcsaság, amit nem tudtam hova tenni, hogy a hősöknél, a gonoszoknál, a csapatoknál is mindegyiknél ahogy lapoztam egyet, nem tudtam mindig kapásból kiről lesz szó. Ahol ránézek a képekre és van hogy nem tudom, hogy ez most kicsoda is? Vagy melyik csapat? És ami nagy betűvel ki van írva, az véletlenül sem a nevük. Nem pont náluk volt ez, de példának Sólyomszemnél az van kiírva Spíler! :) vagy Marvel kapitánynál az, hogy Magasröptű :))) Van ahol kapásból felismered ki az, de annyira színes és tömör minden, lehet jól esett volna, ha egyből elolvasom a nevüket :P Inkább ott, akiket pl nem ismertem annyira.
Na de egyébként egy igényes könyv és örülök, hogy a polcomon tudhatom ☺️ Aki többet szeretne megtudni a Marvel világról, annak be kell szereznie ♥

1 hozzászólás
AniTiger P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

„Abban, amit csinálok, én vagyok a legjobb, csak éppen az, amit csinálok, nem igazán szép dolog.” – Rozsomák

Gyöngyszem. <3

https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/07/BTK-Marvel.html

1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

A Marvel filmek nagyját láttam és van közülük kedvencem is. De ez a kötet nagyrészben számomra teljesen új és ismeretlen dolgokat tartalmazott. Rengeteg információt foglal magába, így nem elegendő csupán egyszer átrágnia magát az embernek rajta. A képregényekből minden fontos dolgot/információt/karaktert összegyűjtöttek benne. Az illusztrációk nagyon szépek. Meghozta a kedvemet a Marvel képregények olvasásához.

_Nikki>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

"Az első, amit mindenképp meg kell jegyeznem a könyvvel kapcsolatban, az a minőségi kiadás. A masszív külső egy színes, szagos… de inkább színes és tényleg igazán látványos belsőt takar. Első pillantásra beleszerettem a legkülönbözőbb képregényekből válogatott képek és az ötletesen tördelt szövegrészek kombinációjába, szóval rettentő izgalommal vártam, hogy végül sort keríthessek az olvasására is.

A logikusan felépített fejezetek sorra veszik a legfontosabb szuperhősöket és gonosztevőket, a belőlük verbuválódott csapatokat, de a különböző helyszínekről, ikonikus tárgyakról és a legnagyobb hatással bíró eseményekről is szó esik. Személy szerint imádtam, amikor ismerős információkra bukkantam (és ha a filmekért rajongtok, már akkor titeket is érhet majd ilyen meglepetés!), de a külön örömöt ezúttal az jelentette, hogy rengeteg olyan tudnivaló is helyet kapott, amikkel eddig még nem rendelkeztem (mondjuk ez nem is olyan nehéz… :P). A válogatott tények és a szórakoztató, nem egyszer humoros érdekességek, a képekkel ötvözve tökéletesen megfelelnek azon célnak, hogy ne csak átvezessék a leendő fiatal olvasókat az adaptációk világából a képregények rengetegébe, de az idősebb korosztály is részben legalább megtalálhassa a számításait. Az olvasás során rengeteg új karaktert és csapatot ismertem meg, valamint olyan alternatív cselekményszálakat, amiknek eredetijét remélem egyszer a polcomon fogom tudni. Az egyik ilyen kedvencem amikor szeretett hőseinket visszarepítik 1602-be, az Erzsébet-kori Európába és ehhez a korszakhoz idomulva lesz például Amerika Kapitányból Rojhaz, a rejtélyes amerikai őslakos indián, Nick Furyból Sir Nicholas Fury, Erzsébet királynő kémmestere vagy Fenegyerekből Matthew Murdoch, a vak vándorénekesnek álcázott zsoldos… Izgalmasan hangzik, nem igaz? :)

A pozitívumok ellenére is van néhány negatívum, ami mellett viszont nem tudok elmenni szó nélkül. Hiába az ötletes tördelés, a szép grafika, a szövegelhelyezés sajnos borzalmasra sikerült. Jó lett volna ha mondjuk alapul veszik a képregények szövegbuborékjainak olvasási sorrendjét, mert itt egyszerűen követhetetlenné válnak a véletlenszerűen elhelyezett információk… Nincs köztük semmilyen kapcsolódási pont és ezért előfordul, hogy értetlenül olvasol olyan eseményekről, amiknek az előzménye egy másik, jóval odébb elhelyezett buborékban található.
Ha pedig értelmetlennek tűnő információk, akkor sajnos azt is meg kell jegyeznem, hogy bár a legérdekesebb dolgokból igyekszik mindig szemezni a könyv, sokszor ezek mindenféle magyarázat nélkül, a kontextusokból kiemelve kerülnek leírásra és ezért laikusként érhetetlenné válnak bizonyos részek (például a Multiverzum nagypályásait összegyűjtő rész számomra teljes káosz volt…)."

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/07/adam-…

2 hozzászólás
Sheila_7 I>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Ez a kötet tulajdonképpen pontosan azt adja, ami a Marvel Studios – Szereplők nagykönyvéből hiányzott: valódi érdekességeket, tartalmat. Ha ismered a karaktert, tovább színesíti a tudásodat, ha pedig nem, akkor felépíti, köszönhetően az olyan „rovatoknak”, mint a: gyorstények, A SHIELD aktáiból, AZTA!, Top x, Neeeee!, Mesélj még!, Tényleg?. Egy-egy karakter múltjából, jelenéből, jövőéből, erősségeiből, gyengeségeiből, kapcsolataiból, ellenségeiből és testi adottságaiból is kapunk infókat. Tartalmilag pedig öt fejezetre (Karakterek, Csapatok, Helyszínek, Mágia és tudomány, Kulcsesemények) és kilenc alfejezetre (szuperhősök, szupergonoszok, klasszikus küzdelmek, szuperhős-csapatok, SHIELD, szupergonosz-csapatok, mechanoidok, ikonikus tárgyak, világformáló háborúk) bomlik.
A két kötet között egyébként számtalan hasonlóság fedezhető fel (főként felépítését tekintve), ami nem meglepő, hisz mindkettő Adam Bray nevéhez fűződik, ám ahogy említettem, ez a gyűjtemény, klasszisokkal jobb a másiknál. Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes a filmes és képregényes csoportot is kiszolgálja.

Természetesen nem hagyhatom szó nélkül a könyv formai felépítését, ami egészen elképesztő. Egy vérbeli Hulk kötetről van szó, mind méretét, mind pedig súlyát tekintve. Masszív, kemény borítás és fényes, minőségi lapok gondoskodnak az időtállásáról, s arról, hogy minden tekintetben megfeleljen a Marvel márkának. A belső grafikák is gyönyörű, életteli színekben pompáznak. Egyszóval minden adott ahhoz, hogy egy tökéletes könyvet tartsunk a kezünkben, ami vizuálisan és tartalmilag is elkényezteti a Marvel rajongókat. Az Amiről tudnod kell és tudni érdemesnek egyértelműen a polcotokon a helye!

Bővebben: http://dreamworld-books.blogspot.com/2019/07/marvel-ami…

A_S1M0N P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Leginkább a Marvel filmes univerzumát kísérem figyelemmel, mert az nyomon követhetőbb, mint a képregények, amikben már olyan szinten csűrik-csavarják a dolgokat, hogy a kedvem elmegy tőlük, ezt pedig ez a könyv is remekül szemlélteti.
Mondjuk a számomra legelborultabb és legegyszerűbb (de egyben a legunalmasabb, legkevésbé kreatív) ötletek is a hőskorból származnak, de ezt betudom annak, hogy az más világ volt.

Maga a kiadvány nagyon jó, minőségi, a nagy mérete miatt lehet gyönyörködni a képek részleteiben is.
Viszont elírásokkal lehet találkozni (már a 9. oldal egyik idézetében van egy plusz "t"), amik azért nálam kissé rontanak az olvasás minőségén.

Amúgy viszont informatív, érdekességekkel teli, bár sok olyan karakter került bemutatásra, akiket igazán kihagyhattak volna, vagy pont, hogy több információt elhinteni róluk, mert a pár morzsából sok dolog nem derül ki ezekről, ahogy a fejezetek előtt beharangozott kérdésekre is nyúlfarknyi válaszokat kapunk.
Persze értem én, ha többet akarunk tudni ezekről, olvassuk el a vonatkozó képregényeket, de ez akkor is kicsit zavaró volt számomra.

Érdekes volt olvasni a filmes univerzummal való eltéréseket, a cselekmény a képregényekben mindig sokkal kacifántosabbak (tudom, így lehetett folytatásokat írni), gyakran nevetséges dolgokkal fűszerezve.

De ez nem von le semmit eme könyv létjogosultságából és értékéből, mert remek összefoglalója ennek az óriási világnak, benne a rengeteg karakterrel, fontos eseményekkel, helyszínekkel, egyebekkel.

Összességében érdekes kötet, tetszetős külsővel, informatív (és remek rajzokkal, grafikákkal ellátott) belsővel.

Lobo P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

A Kolibri Kiadó felkarolta azokat a könyveket, amelyek igazán az ifjabb korosztálynak szólnak. Nagyon szeretem ezeket az igényes összeállításokat, az eredeti kiadóban, a DK-ban (Dorling Kindersley) még sose csalódtam, mindig nagyon igényes és képekben roppant gazdag kiadványokat jelentetnek meg. A Adam Bray: Marvel Studios – Szereplők nagykönyve kötet után ebben a kötetben a hősök, társaik, ellenfeleik, környezetük, kalandjaik mind-mind rajzos formában jelennek meg.

Nem véletlenül már a könyv külseje is egy az egyben erre utal, hiszen a nagy zöld illusztrált Hulk fej mellett mind az előlapon, mind a hátlapon szövegbuborékok tűnnek fel. A kötetben öt fő fejezet van az első a karaktereket mutatja be (szuperhősül. szupergonoszok és az ő klasszikus küzdelmeik), az második fejezetet a csapatoknak szánták (itt is külön vannak a szuperhős és szupergonosz csapatok, valamint a Shield) aztán jönnek a helyszínek (Földön, űrben és misztikus helyeken), a negyedik fejezet a Mágiára és a tudományra koncentrál az ötödikben pedig a Kulcseseményekkel ismerkedhetünk meg. Minden fejezetben vannak alcímek, s ezek mind buján rajzos és szöveges oldalakat jelentenek. Mert a kettő teljesen összefügg a képregényekben is. Nagyon érdekes, szórakoztató és informatív átlapozni a könyvet. Az élénk színek, rajzok és elrendezések abszolút adják a képregény hangulatot.

Amivel gondom volt, hogy a szövegek között néha semmi összefüggés nincs. Vannak a nagyobb részek, amik a címhez/alcímhez igazodnak, aztán adatáradat, utalások stb. Igazából csak a jéghegy csúcsát mutatják és a képregények világában nem jártas egyénre két hatással lehetnek: elbizonytalanítják és elkedvetlenítik, mert szembesül tudatlanságával, vagy éppen meghozzák a kedvét ahhoz, hogy felkutassa és elolvassa az eredeti műveket.
Ez tipikusan nem az a kötet, amit elsőtől az utolsó oldalig olvasunk. Lapozgatunk, bele-belepillantunk, aztán a szerencsére nagyon alapos index segítségével felkutathatjuk és elolvashatjuk a számunkra érdekesebb részeket, a filmekből ismerős karakterekre, eseményekre rákereshetünk (legalábbis én ezt csináltam)

Mint említettem nagyon jó kézbe venni a könyvet, lenyűgöző a kiállítása. Rengeteg adat van benne, néhol kicsit ad hocnak tűnik, de biztos vagyok abban, hogy a családunkban például nagy sikere lesz. A nagyobbik fiam az a típus, aki elejétől végéig olvas egy könyvet, úgyhogy szerintem velem ellentétben ő ezt így fogja abszolválni, aztán használja majd az indexet illetve lapozgat majd vissza és rágja át magát újra a kedvenc részein.

Ez a Marvel kötet kiváló ajándéknak tiniknek és igazi kapudrog lehet a képregények világába. Úgyhogy felkészülök én is, hogy ezek után majd vehetjük a többi kiadványt is.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/05/03/adam-bay-…

Mircsi P>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Azért vettem meg, mert tetszett már a boltban is, de kevésbé szisztematikus, mint a Minden, ami Marvel (igaz, hasonló a struktúrájuk). Ez inkább érdekességeket tartalmaz, mint egy átfogó képet adjon. Ezzel együtt sok volt az újdonság, néha annyira, hogy azt se tudtam, hogy kik ezek a szereplők, és akkor bevallom, őket inkább átlapoztam. Az állat Bosszúállók volt a legnagyobb meglepetés, cukik nagyon.

Tamás_Lugosi>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Nagyon részletes leírások a szereplőkről,helyszínekről,tárgyakról. Olyanokat tudtam meg amikről még sosem hallottam. Az illusztrációk is nagyon tetszettek, főleg hogy különböző korszakokból voltak. Kis negatívum,hogy a szövegeknél nincs sorrend és néha elveszek, hogy melyik is jön melyik után de ez nem von le a könyv értékeléséből.
Nagyon ajánlom minden Marvel rajongónak!

BBarb>!
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Érdekes összefoglaló a Marvel világáról. A képregényeken van a fő hangsúly, a tematikus felépítés segítségével kalauzol el minket ebben a világban. A fő erőssége a képi megjelenítés, én tettem volna az elejére egy kis segítőt, hogy milyen sorrendbe olvasd az információkat, mert nem volt egyértelmű minden oldalon.


Népszerű idézetek

Melinda_Kléri>!

Végéhez ért Odin és gyermekeinek kora… ez már a tűz és káosz ideje. ÉS ÉN VAGYOK A KÁOSZ URA!

69. oldal, Szupergonoszok

Kapcsolódó szócikkek: Loki
Melinda_Kléri>!

Az Embertelenek házőrzője, Szájzár az Elmekő segítségével extra intelligenciára és telepatikus képességekre tesz szert. Felkeresi a többi szuperhős állatot, és megalapítja a HÁZIKEDVENC BOSSZÚANGYALOKAT!

128. oldal, Szuperhős csapatok

Melinda_Kléri>!

A Szerafim néma énekére… és Munnopor misztikus holdjára…szálljon ránk a Mindentudó Osthur legvégső áldása!

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stephen Strange (Doktor Strange)
itsmemiles>!

Mindannyiunknak emlékeztetnünk kell magunkat, és bárkit, aki hallgat ránk, hogy minden nő és férfi egyenlő.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amerika Kapitány (Steve Rogers)
itsmemiles>!

Ha majd beszélsz erről a ZSARUKNAK, említsd meg, hogy itt Sólyomszem volt a JÓFIÚ! Nem kell a ROSSZ SAJTÓ!

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sólyomszem (Clint Barton)
itsmemiles>!

Erre GONDOLHATTAM VOLNA akkor, amikor megterveztem a MASZK NÉLKÜLI JELMEZEM!

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natasha Romanova, a Fekete Özvegy
itsmemiles>!

Marhára én vagyok HIGANYSZÁL!!! Próbálj csak UTOLÉRNI!

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Higanyszál (Pietro Maximoff)
itsmemiles>!

Egyedül én viselem gondját a mindenféle csúszómászó rémecskéknek.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Morbius (Michael Morbius)

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Sándor: Pókember-generáció
Melanie Scott: Marvel – Tények zsebkönyve
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig
Serge Dutfoy – Dominique Farran – Michael Sadler: Képregényes rocktörténet
Laura Ertimo – Mari Ahokoivu: Micsoda idő!
Mino Milani – Pierre Castex: A világ felfedezése rajzos regényekben