Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes 6 csillagozás

Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Csodakapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!

>!
Kolibri, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373995 · Fordította: Sepsi László

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

„Abban, amit csinálok, én vagyok a legjobb, csak éppen az, amit csinálok, nem igazán szép dolog.” – Rozsomák

Gyöngyszem. <3

https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/07/BTK-Marvel.html

>!
_Nikki
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

"Az első, amit mindenképp meg kell jegyeznem a könyvvel kapcsolatban, az a minőségi kiadás. A masszív külső egy színes, szagos… de inkább színes és tényleg igazán látványos belsőt takar. Első pillantásra beleszerettem a legkülönbözőbb képregényekből válogatott képek és az ötletesen tördelt szövegrészek kombinációjába, szóval rettentő izgalommal vártam, hogy végül sort keríthessek az olvasására is.

A logikusan felépített fejezetek sorra veszik a legfontosabb szuperhősöket és gonosztevőket, a belőlük verbuválódott csapatokat, de a különböző helyszínekről, ikonikus tárgyakról és a legnagyobb hatással bíró eseményekről is szó esik. Személy szerint imádtam, amikor ismerős információkra bukkantam (és ha a filmekért rajongtok, már akkor titeket is érhet majd ilyen meglepetés!), de a külön örömöt ezúttal az jelentette, hogy rengeteg olyan tudnivaló is helyet kapott, amikkel eddig még nem rendelkeztem (mondjuk ez nem is olyan nehéz… :P). A válogatott tények és a szórakoztató, nem egyszer humoros érdekességek, a képekkel ötvözve tökéletesen megfelelnek azon célnak, hogy ne csak átvezessék a leendő fiatal olvasókat az adaptációk világából a képregények rengetegébe, de az idősebb korosztály is részben legalább megtalálhassa a számításait. Az olvasás során rengeteg új karaktert és csapatot ismertem meg, valamint olyan alternatív cselekményszálakat, amiknek eredetijét remélem egyszer a polcomon fogom tudni. Az egyik ilyen kedvencem amikor szeretett hőseinket visszarepítik 1602-be, az Erzsébet-kori Európába és ehhez a korszakhoz idomulva lesz például Amerika Kapitányból Rojhaz, a rejtélyes amerikai őslakos indián, Nick Furyból Sir Nicholas Fury, Erzsébet királynő kémmestere vagy Fenegyerekből Matthew Murdoch, a vak vándorénekesnek álcázott zsoldos… Izgalmasan hangzik, nem igaz? :)

A pozitívumok ellenére is van néhány negatívum, ami mellett viszont nem tudok elmenni szó nélkül. Hiába az ötletes tördelés, a szép grafika, a szövegelhelyezés sajnos borzalmasra sikerült. Jó lett volna ha mondjuk alapul veszik a képregények szövegbuborékjainak olvasási sorrendjét, mert itt egyszerűen követhetetlenné válnak a véletlenszerűen elhelyezett információk… Nincs köztük semmilyen kapcsolódási pont és ezért előfordul, hogy értetlenül olvasol olyan eseményekről, amiknek az előzménye egy másik, jóval odébb elhelyezett buborékban található.
Ha pedig értelmetlennek tűnő információk, akkor sajnos azt is meg kell jegyeznem, hogy bár a legérdekesebb dolgokból igyekszik mindig szemezni a könyv, sokszor ezek mindenféle magyarázat nélkül, a kontextusokból kiemelve kerülnek leírásra és ezért laikusként érhetetlenné válnak bizonyos részek (például a Multiverzum nagypályásait összegyűjtő rész számomra teljes káosz volt…)."

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/07/adam-…

2 hozzászólás
>!
Sheila_7
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Ez a kötet tulajdonképpen pontosan azt adja, ami a Marvel Studios – Szereplők nagykönyvéből hiányzott: valódi érdekességeket, tartalmat. Ha ismered a karaktert, tovább színesíti a tudásodat, ha pedig nem, akkor felépíti, köszönhetően az olyan „rovatoknak”, mint a: gyorstények, A SHIELD aktáiból, AZTA!, Top x, Neeeee!, Mesélj még!, Tényleg?. Egy-egy karakter múltjából, jelenéből, jövőéből, erősségeiből, gyengeségeiből, kapcsolataiból, ellenségeiből és testi adottságaiból is kapunk infókat. Tartalmilag pedig öt fejezetre (Karakterek, Csapatok, Helyszínek, Mágia és tudomány, Kulcsesemények) és kilenc alfejezetre (szuperhősök, szupergonoszok, klasszikus küzdelmek, szuperhős-csapatok, SHIELD, szupergonosz-csapatok, mechanoidok, ikonikus tárgyak, világformáló háborúk) bomlik.
A két kötet között egyébként számtalan hasonlóság fedezhető fel (főként felépítését tekintve), ami nem meglepő, hisz mindkettő Adam Bray nevéhez fűződik, ám ahogy említettem, ez a gyűjtemény, klasszisokkal jobb a másiknál. Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes a filmes és képregényes csoportot is kiszolgálja.

Természetesen nem hagyhatom szó nélkül a könyv formai felépítését, ami egészen elképesztő. Egy vérbeli Hulk kötetről van szó, mind méretét, mind pedig súlyát tekintve. Masszív, kemény borítás és fényes, minőségi lapok gondoskodnak az időtállásáról, s arról, hogy minden tekintetben megfeleljen a Marvel márkának. A belső grafikák is gyönyörű, életteli színekben pompáznak. Egyszóval minden adott ahhoz, hogy egy tökéletes könyvet tartsunk a kezünkben, ami vizuálisan és tartalmilag is elkényezteti a Marvel rajongókat. Az Amiről tudnod kell és tudni érdemesnek egyértelműen a polcotokon a helye!

Bővebben: http://dreamworld-books.blogspot.com/2019/07/marvel-ami…

>!
Renáta_G
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Egy izgalmas, tartalmas, igényesen összeállított kötet, mely kiválóan gyűjtötte össze a Marvel Comics több évtizede alatt megszületett hősöket, gonoszokat és összeütközéseiket. Minden Marvel rajongó számára kötelező olvasmány, mely tökéletes dísze lesz bármely könyvespolcnak is.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/07/12/amirol_tudnod_kel…

>!
Fapicula
Adam Bray: Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Nem is tudom…. egyrészt rájöttem, hogy nagyon keveset tudok a Marvel univerzumról, szinte csak azt, amiket feldolgozott a filmipar. Ugyanakkor arra is rájöttem, hogy mélyebb információkat nem ebből a kötetből fogok szerezni.
De azért viszonylag jó válogatás, bár a szöveges rész hagy némi kivetni valót maga után.
Nagyon idegesítettek például a becézések: Pókember – Póki, Amerika Kapitány – Kapi.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők
Kiss Dezső (szerk.): A nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Etienne Dahler: A Biblia felfedezése 1. – Teremtés; A pátriárkák
Serge Dutfoy – Dominique Farran – Michael Sadler: Képregényes rocktörténet
Mino Milani – Pierre Castex: A világ felfedezése rajzos regényekben
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig
Geronimo Stilton: Amerika felfedezése
André Bérélowitch – François Lambert: A világ felfedezése rajzos regényekben II.