Ellenállhatatlan 16 csillagozás

Hogyan okoz függőséget a technológia?
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Percenként ​nézegetjük az e-mailjeinket? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében élünk? A telefonunkkal kelünk és fekszünk? Órákat, akár napokat töltünk egy számítógépes játék előtt?

Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel mi is „viselkedési függők” vagyunk – vagy jó úton haladunk abba az irányba. A kényelmesnek és hasznosnak tűnő technológiai megoldások rendkívüli varázsa nem véletlen: mérnökök és kutatók hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva a lehető legaddiktívabb felhasználói élményt tervezzék meg, legyen szó számítógépes vagy telefonos játékról, közösségi oldalról vagy okoseszközről.

Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást – saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében.

Adam Alter a New York-i… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045015 · Fordította: Pétersz Tamás

Enciklopédia 6


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
_Andrea_
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Nagy hatást tett rám a könyv és arra késztetett, hogy átgondoljak néhány dolgot az életemben, kritikával forduljak néhány szokásom felé, amelyeket úgy vettem fel, hogy még csak nem is vettem észre. spoiler
Az első oldalak talán unalmasnak és száraznak tűnhetnek, ezeket át is pörgettem, mert nem érdekelt a függőségek kategorizálásáról és meghatározásáról szóló száraz leírás. Kb. a közepén kezdett érdekessé válni a tartalom, amikor a viselkedési függőségek tényleges tendenciáit és a hátterükben álló pszichés működéseket kezdte ismertetni az író.
A játékfüggőségek kapták a fő fókuszt, illetve az okostelefonokkal, a folyamatos interneteléréssel és hordozható egyéb okoseszközökkel kapcsolatos függőségek: social media, vásárlásfüggőség. Volt szó arról, hogy mi okozza ezeket, hogyan működnek – miért tudják kiragadni a kezünkből az irányítást. Rengeteg érdekes pszichológiai-szociolgóai kísérletről is írt, amelyek az emberi működés egy-egy szabályszerűségére mutattak rá. A technika optimalizálása, a gyerekprevenciós kérdések, IT-etika és leszoktató táborok témája is szóba került.
Nem ártana, ha tájékozottabbak lennénk ezekben a témákban – egy ideális világban az iskolákban tanítanák azt, ami ebben a könyvben van – de sajnos több profitot termel az öntudatlan felhasználó, mint az, aki érti, mi játszódik le benne és körülötte.

>!
zogmund
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Egyszer, mikor épp egy könyvesboltban böngésztem a könyvek között akadt meg a szemem az Ellenállhatatlan borítóján. Mivel ez a téma – mit tesz velünk a sok „kütyü” – mindig is érdekelt, így mikor beleolvastam az első pár oldalba egyből fel is írtam magamnak az elolvasandók mindig duzzadó listájára.

Eltelt pár hónap mire végül megvettem és még pár, mire elolvastam. Azt kell mondjam, hogy ez a könyv megváltoztatta az életemet! No azért ennyire ne ragadtassuk el magunkat. Annak ellenére se, hogy a fenti mondat igaz, van olyan egész gyakorlati része az életemnek, amit azóta másképp csinálok, és sokkal jobban is érzem magam tőle.

http://konyv.zogmund.hu/blog/112/ellenallhatatlan-az-ag…


Népszerű idézetek

>!
csucsorka P

Hiába gyűlöl meg valaki egy kábítószert, amiért az tönkreteszi az életét, az illető agya továbbra is akarja azt. Emlékszik ugyanis, hogy ez a szer a múltban kielégített valami lelki szükségletet, ezért a sóvárgás megmarad. Ugyanez igaz a viselkedésformákra is: megutálhatjuk a Facebookot vagy az Instagramot, amiért túl sok időnket emészti fel, továbbra is éppen úgy vágyunk azonban a hírekre, mint akkor, amikor még boldoggá tettek bennünket.

94. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

1 hozzászólás
>!
Szelén P

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a függőségre, mint egyes emberek velük született jellemvonására – akikre aztán a függő címkét akasztjuk. Lepuszult bérházakban tanyázó heroinfüggők. Láncdohányos nikotinfüggők. Receptért sorban álló nyugtatófüggők. Ez a címke azt sugallja, hogy ők különböznek az emberiség többi részétől. Egy nap talán képesek lesznek felülkerekedni a függőségükön, de egyelőre ebbe a skatulyába tartoznak. A valóságban a függőség nagyrészt a környezet és a körülmények következménye. (…) Nem létezik éles határvonal a függők és közöttünk. Mindannyiunkat egyetlen termék vagy élmény választ el saját függőségünk kialakulásától.

11.-12. oldal, Bevezetés - Soha ne lődd azt az anyagot, amit árulsz! (HVG Könyvek, 2018)

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Kapcsolódó szócikkek: függőség
>!
csucsorka P

Mit gondolnak, mennyi ideig marad olvasatlan egy átlagos irodai e-mail? Én 10 percre tippeltem. Az igazság ezzel szemben mindössze 6 másodperc. A munkahelyi e-mailek 70%-át valójában az érkezésüket követő 6 másodpercen belül elolvassák. Ennél több időre volt szükségünk ahhoz, hogy idáig jussunk ennek a bekezdésnek az elolvasásában, egy átlagos irodai dolgozónak azonban ennyi idő is elég hozzá, hogy félbehagyja, amit éppen csinál, átlépjen a levelezőprogramjába és rákattintson az új üzenetre. Ez rendkívül káros a koncentrációra nézve: egy becslés szerint akár 25 percre is szükség lehet ahhoz, hogy újra belemélyedjünk egy megszakított tevékenységbe. Ha egy nap csak 25 e-mailt nyitunk meg, a munkaidőre egyenletesen elosztva, konkrétan egyetlen percet sem töltünk a maximális produktivitás figyelmi zónájában.

115. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

A viselkedési függőségnek van egy harmadik rokona is: a kényszeres szenvedély. 2003-ban Robert Vallerland kutató vezetésével hét kanadai pszichológus írt egy tanulmányt, amelyben két részre osztották a szenvedély fogalmát: „A szenvedély – fogalmaztak – egy olyan tevékenység iránti erőteljes hajlamként határozható meg, amelyet az emberek szeretnek, amit fontosnak tartanak, amelybe időt és energiát fektetnek.” A harmonikus szenvedélyek nagyon is egészséges tevékenységek, amelyeket az emberek önszántukból, mindenféle nyereségvágy nélkül végeznek – ilyen a vasútmodellező terepasztal, amelyen egy idősebb ember fiatalkora óta dolgozik, vagy az absztrakt festmények, amelyeket egy középkorú nő a szabadidejében készít. "Az egyént semmi nem kényszeríti az adott tevékenység végzésére – folytatják a kutatók –, hanem szabad akaratából teszi azt. A szenvedély ezen típusának esetében a tevékenység jelentős, ám nem túlzó mértékű teret foglal el az adott személy identitásában, és összhangban áll az illető életének többi aspektusával.

29. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

Az internetfüggőségen túl a válaszadók 46%-a nyilatkozott úgy, hogy képtelen lenne az okostelefonja nélkül élni (voltak közülük, akik inkább maguk szenvednének fizikai sérülést, mint hogy a telefonjukban kár keletkezzen), a tizenévesek 80%-a pedig óránként legalább egyszer megnézi a telefonját. 2008-ban a felnőttek naponta átlagosan 18 percet foglalkoztak a telefonjukkal; 2015-ben már napi 2 óra 48 percet.

36. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Kapcsolódó szócikkek: 2008 · 2015 · okostelefon
>!
csucsorka P

A Microsoft Canada 2000-ben arról számolt be, hogy egy átlagos ember koncentrációs képessége 12 másodperc; 2013-ra ez az érték 8 másodpercre esett vissza. (A Microsoft szerint ezzel szemben egy aranyhal átlagos koncentrációs képessége 9 másodperc.)

36. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

Az online interakciók nemcsak különböznek a való világbeli interakcióktól, de mérhetően rosszabbak is. Az ember úgy tanul empátiát és úgy érti meg a többi embert, hogy figyeli, milyen hatást gyakorolnak rájuk a cselekedetei. Az empátia nem fejlődhet ki azonnali visszajelzés nélkül, ráadásul ez egy nagyon lassan kialakuló képesség.

47. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

A fiúk kevesebb időt töltenek káros online interakcióval, ám sokan közülük ehelyett a játékok rabjai. A probléma annyira nyilvánvaló, hogy egyes játékfejlesztők kivonják a termékeiket a piacról. Felébredt bennük a lelkiismeret-furdalás – nem azért, mert a játékaik a szexre és az erőszakra épülnek, hanem mert ördögien addiktívak.

49. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

A csigatempó a függőség ellensége, mert az emberek hevesebben reagálnak, ha a cselekedet és annak következménye között gyors kapcsolat áll fenn. A modern világban – a technológiától a szállításon át a kereskedelemig – nagyon kevés dolog zajlik lassan, ezért az agyunk is lázasabban dolgozik.

51. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

>!
csucsorka P

Az ember természeténél fogva vágyódó lelki alkat; inkább előre tekintünk, mint hátra, vagyis bárhol foglaljunk is helyet a sorban, valószínűleg azokra figyelünk majd, akiknek több van, mint nekünk. Ez a tapasztalat pedig ebben a viszonylatban hiány-és veszteségérzetet vált ki. Polk ezért is nem volt soha boldog; bármennyit keresett is, mindig volt valaki, aki többet keresett nála. Bármilyen nevetségesen hangzik, még a milliárdosok is szegénynek számítanak a multimilliárdosok mellett, így a viszonylagos hiányérzet őket is gyötri.

123. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek
Gyuris Petra – Meskó Norbert – Tisljár Roland (szerk.): Az evolúció árnyoldala
Paul Martin: Szex, drogok és csokoládé
Charles Duhigg: A szokás hatalma
Dósa Zoltán: Biopóker
Dick Swaab: Az agyunk mi vagyunk
Zsolt Péter: Hírnév! Jólét! VV!
Lányi Gusztáv: Politikai pszichológia – politikai magatartásvizsgálatok
Martin Ford: Robotok kora
Viktor Mayer-Schönberger – Kenneth Cukier: Big Data