Ellenállhatatlan 23 csillagozás

Hogyan okoz függőséget a technológia?
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Percenként ​nézegetjük az e-mailjeinket? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében élünk? A telefonunkkal kelünk és fekszünk? Órákat, akár napokat töltünk egy számítógépes játék előtt?

Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel mi is „viselkedési függők” vagyunk – vagy jó úton haladunk abba az irányba. A kényelmesnek és hasznosnak tűnő technológiai megoldások rendkívüli varázsa nem véletlen: mérnökök és kutatók hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva a lehető legaddiktívabb felhasználói élményt tervezzék meg, legyen szó számítógépes vagy telefonos játékról, közösségi oldalról vagy okoseszközről.

Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást – saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében.

Adam Alter a New York-i… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045015 · Fordította: Pétersz Tamás

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Lev Szemjonovics Vigotszkij · Mark Zuckerberg


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

csucsorka I>!
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Adam Alter Ellenállhatatlan című könyvének akár “Letehetetlen” is lehetett volna a címe, így nem csak a lerakhatatlan telefonra, de a könyv minőségére is utalt volna. Elképesztően érdekesen ír a telefonfüggőség gyökeréről: a különböző viselkedési függőségekről.

Hiszek abban, hogy egy problémát úgy lehet leghatékonyabban megoldani, ha megkeressük a kiindulási pontot, és hiszek abban is, hogy azzal szemben tudjuk magunkat felvértezni, amit alaposan ismerünk.

Annak is érdemes fejest ugrani ebbe a lebilincselő olvasmányba, aki nem tapasztalja magán a közösségi média vagy telefon függőséget, hiszen szinte biztos, hogy van legalább egy ember a közvetlen közelében, akit érinthet a probléma, és akit ezáltal sokkal jobban megérthet, vagy akár segítségére is lehet. Kezdetnek mondjuk nyomja az illető kezébe ezt a könyvet!
Egyébként nemcsak a technológiai -és viselkedési függőségekről, hanem az addikcióról általánosságban is sokat esik szó. Alter ír például Freud kokainfüggőségéről, vagy épp arról az időszakról, mikor a vietnami háború után Nixon elnöknek többezer heroinfüggő katonával kellett szembenéznie. De számomra észvesztően érdekes volt az a számtalan kutatás is, amit a szerző részletesen bemutat, kezdve a Parkinson-kórosok dopamin termelésétől az alvási szokásainkon át a munkahelyi ímélek olvasásáig.

Komoly részt szentel az egészségtelen mennyiségű és minőségű célkitűzéseinknek is, ami szintén rengeteg érdekességet tartogat, például ír arról, hogyan kergethet minket őrületbe az okoskarkötőnk.

Ez a könyv repül a kedvenc HVG Könyveim mellé – egy újabb kötet a Kiadótól, amivel halálra idegelem a környezetem az elkövetkezendő időszakban, mert azt érzem, egyszerűen mindenkinek muszáj elolvasnia.

_Andrea_>!
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Nagy hatást tett rám a könyv és arra késztetett, hogy átgondoljak néhány dolgot az életemben, kritikával forduljak néhány szokásom felé, amelyeket úgy vettem fel, hogy még csak nem is vettem észre. spoiler
Az első oldalak talán unalmasnak és száraznak tűnhetnek, ezeket át is pörgettem, mert nem érdekelt a függőségek kategorizálásáról és meghatározásáról szóló száraz leírás. Kb. a közepén kezdett érdekessé válni a tartalom, amikor a viselkedési függőségek tényleges tendenciáit és a hátterükben álló pszichés működéseket kezdte ismertetni az író.
A játékfüggőségek kapták a fő fókuszt, illetve az okostelefonokkal, a folyamatos interneteléréssel és hordozható egyéb okoseszközökkel kapcsolatos függőségek: social media, vásárlásfüggőség. Volt szó arról, hogy mi okozza ezeket, hogyan működnek – miért tudják kiragadni a kezünkből az irányítást. Rengeteg érdekes pszichológiai-szociolgóai kísérletről is írt, amelyek az emberi működés egy-egy szabályszerűségére mutattak rá. A technika optimalizálása, a gyerekprevenciós kérdések, IT-etika és leszoktató táborok témája is szóba került.
Nem ártana, ha tájékozottabbak lennénk ezekben a témákban – egy ideális világban az iskolákban tanítanák azt, ami ebben a könyvben van – de sajnos több profitot termel az öntudatlan felhasználó, mint az, aki érti, mi játszódik le benne és körülötte.

zogmund>!
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Egyszer, mikor épp egy könyvesboltban böngésztem a könyvek között akadt meg a szemem az Ellenállhatatlan borítóján. Mivel ez a téma – mit tesz velünk a sok „kütyü” – mindig is érdekelt, így mikor beleolvastam az első pár oldalba egyből fel is írtam magamnak az elolvasandók mindig duzzadó listájára.

Eltelt pár hónap mire végül megvettem és még pár, mire elolvastam. Azt kell mondjam, hogy ez a könyv megváltoztatta az életemet! No azért ennyire ne ragadtassuk el magunkat. Annak ellenére se, hogy a fenti mondat igaz, van olyan egész gyakorlati része az életemnek, amit azóta másképp csinálok, és sokkal jobban is érzem magam tőle.

http://konyv.zogmund.hu/blog/112/ellenallhatatlan-az-ag…

Lovász_Laura>!
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Mindenkinek tudom ajánlani a könyvet, akinek valamilyen viselkedési függősége van. A könyv éppen elég olvasmányos, rengeteg konkrét történet van benne, ami illusztrálja a tudományos állításokat, de ennek ellenére nem alakul át egy beszélgetéssé. Rengeteg kutatást is megemlít, elég professzionális, nem olyan, mint pár mostanában megjelent félig tudományos kötet.

Fruzsiolvas>!
Adam Alter: Ellenállhatatlan

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Jól felépített, olvasmányos, mégis pont eléggé tudományos mű ahhoz, hogy megértsük a technológiai függőséget, de laikusként ne vesszünk el a szakszavak rengetegében. A témát teljesen körbejárva, jól összeszedetten ír Adam Alter, jól beleszőtt példákkal és tudományos kutatásokkal alátámasztja állításait. (Drogfüggőség)
Sőt mi több, le is hivatkozza (könyvek, cikkek, publikációk, konferenciák, kutatások, stb). 5/5!
Külön plusz, hogy nem csak a mobiltelefonok és a közösségi média függőségről esik szó, hanem a különböző játékok, sportórák és vetélkedők iránti függőségről is ír és ezeket össze is hasonlítja, példákon keresztül von párhuzamokat.
Nagyon jó érzés volt, hogy a technológia „negatív” oldalán kívül megemlíti a „gamification”-t és hoz fel pozitív példákat is a témában, appokat, amelyek a tanulást segítik elő, teszik játékossá és amelyek reklámbevételei jótékony célokra folynak be (pl Freerice, vagy Fitocracy. Mindkét oldalt megnéztem és zseniális maga az ötlet, a rizsest már továbbítottam is egy angol tanárnak!:))
Egy szó, mint száz: Zseniális, de mindenképpen ellenállhatatlan! :) (Egy olvasó írta korábban, hogy letehetetlen!) Olvassátok el és meséljetek róla szeretteiteknek is, hátha ennek hatására naponta kicsit több időt töltünk egymással és kevesebbet – és azt is tudatosabban – a különböző képernyőkkel!


Népszerű idézetek

csucsorka I>!

Hiába gyűlöl meg valaki egy kábítószert, amiért az tönkreteszi az életét, az illető agya továbbra is akarja azt. Emlékszik ugyanis, hogy ez a szer a múltban kielégített valami lelki szükségletet, ezért a sóvárgás megmarad. Ugyanez igaz a viselkedésformákra is: megutálhatjuk a Facebookot vagy az Instagramot, amiért túl sok időnket emészti fel, továbbra is éppen úgy vágyunk azonban a hírekre, mint akkor, amikor még boldoggá tettek bennünket.

94. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

1 hozzászólás
Szelén>!

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a függőségre, mint egyes emberek velük született jellemvonására – akikre aztán a függő címkét akasztjuk. Lepuszult bérházakban tanyázó heroinfüggők. Láncdohányos nikotinfüggők. Receptért sorban álló nyugtatófüggők. Ez a címke azt sugallja, hogy ők különböznek az emberiség többi részétől. Egy nap talán képesek lesznek felülkerekedni a függőségükön, de egyelőre ebbe a skatulyába tartoznak. A valóságban a függőség nagyrészt a környezet és a körülmények következménye. […] Nem létezik éles határvonal a függők és közöttünk. Mindannyiunkat egyetlen termék vagy élmény választ el saját függőségünk kialakulásától.

11.-12. oldal, Bevezetés - Soha ne lődd azt az anyagot, amit árulsz! (HVG Könyvek, 2018)

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Kapcsolódó szócikkek: függőség
csucsorka I>!

A Microsoft Canada 2000-ben arról számolt be, hogy egy átlagos ember koncentrációs képessége 12 másodperc; 2013-ra ez az érték 8 másodpercre esett vissza. (A Microsoft szerint ezzel szemben egy aranyhal átlagos koncentrációs képessége 9 másodperc.)

36. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

Mit gondolnak, mennyi ideig marad olvasatlan egy átlagos irodai e-mail? Én 10 percre tippeltem. Az igazság ezzel szemben mindössze 6 másodperc. A munkahelyi e-mailek 70%-át valójában az érkezésüket követő 6 másodpercen belül elolvassák. Ennél több időre volt szükségünk ahhoz, hogy idáig jussunk ennek a bekezdésnek az elolvasásában, egy átlagos irodai dolgozónak azonban ennyi idő is elég hozzá, hogy félbehagyja, amit éppen csinál, átlépjen a levelezőprogramjába és rákattintson az új üzenetre. Ez rendkívül káros a koncentrációra nézve: egy becslés szerint akár 25 percre is szükség lehet ahhoz, hogy újra belemélyedjünk egy megszakított tevékenységbe. Ha egy nap csak 25 e-mailt nyitunk meg, a munkaidőre egyenletesen elosztva, konkrétan egyetlen percet sem töltünk a maximális produktivitás figyelmi zónájában.

115. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

Van egy órám, amely méri a teljesítményemet futás közben, és utálok megállni, míg el nem érek egy előre meghatározott, egész számú kilométert. Az óra azonban néha nem működik, és ezek a számok béklyójától mentes futóedzések a kedvenceim.

118. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

Az internetfüggőségen túl a válaszadók 46%-a nyilatkozott úgy, hogy képtelen lenne az okostelefonja nélkül élni (voltak közülük, akik inkább maguk szenvednének fizikai sérülést, mint hogy a telefonjukban kár keletkezzen), a tizenévesek 80%-a pedig óránként legalább egyszer megnézi a telefonját. 2008-ban a felnőttek naponta átlagosan 18 percet foglalkoztak a telefonjukkal; 2015-ben már napi 2 óra 48 percet.

36. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

Kapcsolódó szócikkek: 2008 · 2015 · okostelefon
csucsorka I>!

Az online interakciók nemcsak különböznek a való világbeli interakcióktól, de mérhetően rosszabbak is. Az ember úgy tanul empátiát és úgy érti meg a többi embert, hogy figyeli, milyen hatást gyakorolnak rájuk a cselekedetei. Az empátia nem fejlődhet ki azonnali visszajelzés nélkül, ráadásul ez egy nagyon lassan kialakuló képesség.

47. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

A fiúk kevesebb időt töltenek káros online interakcióval, ám sokan közülük ehelyett a játékok rabjai. A probléma annyira nyilvánvaló, hogy egyes játékfejlesztők kivonják a termékeiket a piacról. Felébredt bennük a lelkiismeret-furdalás – nem azért, mert a játékaik a szexre és az erőszakra épülnek, hanem mert ördögien addiktívak.

49. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

A csigatempó a függőség ellensége, mert az emberek hevesebben reagálnak, ha a cselekedet és annak következménye között gyors kapcsolat áll fenn. A modern világban – a technológiától a szállításon át a kereskedelemig – nagyon kevés dolog zajlik lassan, ezért az agyunk is lázasabban dolgozik.

51. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?

csucsorka I>!

Az ember természeténél fogva vágyódó lelki alkat; inkább előre tekintünk, mint hátra, vagyis bárhol foglaljunk is helyet a sorban, valószínűleg azokra figyelünk majd, akiknek több van, mint nekünk. Ez a tapasztalat pedig ebben a viszonylatban hiány-és veszteségérzetet vált ki. Polk ezért is nem volt soha boldog; bármennyit keresett is, mindig volt valaki, aki többet keresett nála. Bármilyen nevetségesen hangzik, még a milliárdosok is szegénynek számítanak a multimilliárdosok mellett, így a viszonylagos hiányérzet őket is gyötri.

123. oldal

Adam Alter: Ellenállhatatlan Hogyan okoz függőséget a technológia?


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Aiken: Cybercsapda
Nicholas Carr: Hogyan változtatja meg agyunkat az internet?
Roger McNamee: Zuckolva
Douglas Rushkoff: Jelensokk
Dósa Zoltán: Biopóker
Seth Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik
Martin Ford: Robotok kora
P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Gyuris Petra – Meskó Norbert – Tisljár Roland (szerk.): Az evolúció árnyoldala
Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség