Bécs ​és a bécsiek, életből vett képekben 4 csillagozás

Adalbert Stifter: Bécs és a bécsiek, életből vett képekben

Adalbert ​Stifter a 18. századtól fokozatosan kibontakozó modern osztrák irodalomnak Anastasius Grünnel, Franz Grillparzerrel, Nikolaus Lenauval együtt jellegzetes képviselője. Hagyományőrzők voltak ők, de nem konzervatívak, s ennek köszönhető újrafelfedezésük a mai Ausztria részéről. Ebbe a hagyományba beletartozik a jozefinizmus reformokra kész nevelési szándéka, a császárvároshoz való ragaszkodás és a mérhetetlen természetimádat, mint a soha nem szűnő osztrák hazaszeretet alkotóelemei, s mindez szoros egységben a szomszédos népek iránti tisztelettel.
Stifternek, a Cseh-erdő szülöttének ecsetét és tollát az érintetlen természet szépsége „irányította”, s ez kiegészült a császárváros múltját felidéző és jelenét aprólékosan megfigyelő képességével, a múltat fürkésző és kortársait tanítani óhajtó esztétikai és etikai célkitűzéseivel. Szülőföldje egyszerű embereiben és főleg az ártatlan gyermeki lélekben az erdők karácsonyi szent áhítatát fedezte fel. A magyar pusztáról írva,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2005
256 oldal · ISBN: 9633617618

Enciklopédia 6


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

deaxx P>!

[…] de mikor jön el az idő, amikor a háború éppúgy elképzelhetetlen lesz az értelem számára, ahogy ma már egy hamis érvelés logikai képtelenség?

33. oldal (Séta a katakombákban)

Kapcsolódó szócikkek: háború · logika
deaxx P>!

Hogy a hirdetésekben minden reklámozott dolog valódi, egyedülálló, nevetségesen olcsó és nélkülözhetetlen, az már magától értetődik; s hogy még mindig akadnak emberek, akik mindezt szó szerint elhiszik, nos ez már nem értetődik magától, mégis így van.

149. oldal (Kirakatok és hirdetések)

Kapcsolódó szócikkek: hirdetés
deaxx P>!

A könyv-spekulánsok ezek, akik arra számítanak, hogy az ősidők óta heverő könyvek között megkaparintanak egy ritka kiadást, kuriózumot vagy ehhez hasonlót. Gyakran órák hosszat állnak egy könyvespolc előtt, egyenként átvizsgálják az ott heverő darabokat, ha csak töredéket találnak is, érdeklődnek és kutatnak a maradék, hiányzó lapok után. Ha két ilyen könyvmoly összefut valahol, egyik a másikat megelőzve kutat, megragadva a disznóbőr-kötésben előbukkanó darabokat, vagy fóliánsokat esetleg kisebb bepiszkolódott pergameneket. Ezek türelmét nem lehet túlszárnyalni, leginkább a horgászokhoz hasonlíthatók. Ha egyszer is hírét veszik, hogy valamelyikük egyik, vagy másik ritka kiadásból, megszerzett egy példányt, ez erőt ad nekik újabb hétévi kitartáshoz, ha nem is találnak egyebet, mint a négy Haimon-gyermek történetét, Basedow elemi tankönyvét, Sophie utazását Memelből Sachsenbe vagy csupán új zsebkönyveket és albumokat, amelyektől az ilyen klasszikus-rajongók irtóznak.

125-126. oldal (Az ócskapiac)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvmoly · piac

Hasonló könyvek címkék alapján

Hans Christian Andersen: Nagy mesekönyv
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi
Hans Christian Andersen: Hans Christian Andersen válogatott meséi
Hans Christian Andersen: Andersen meséi
Szvoboda Dománszky Gabriella: A magyar biedermeier
Eduard Mörike: A varázscipő
Heinrich Heine – Nikolaus Lenau: Doktor Faust / Faust
Hans Christian Andersen: Andersen összes meséi
Zolnai Béla: A magyar biedermeier