Seven ​Surrenders (Terra Ignota 2.) 2 csillagozás

Ada Palmer: Seven Surrenders

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​second book of Terra Ignota, a political SF epic of extraordinary audacity. It is a world in which near-instantaneous travel from continent to continent is free to all.

In which automation now provides for everybody’s basic needs.
In which nobody living can remember an actual war.
In which it is illegal for three or more people to gather for the practice of religion—but ecumenical “sensayers” minister in private, one-on-one.
In which gendered language is archaic, and to dress as strongly male or female is, if not exactly illegal, deeply taboo.
In which nationality is a fading memory, and most people identify instead with their choice of the seven global Hives, distinguished from one another by their different approaches to the big questions of life.

And it is a world in which, unknown to most, the entire social order is teetering on the edge of collapse.

Because even in utopia, humans will conspire. And also because something new… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Tor Books, New York, 2017
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780765378026

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Ada Palmer: Seven Surrenders

A Dűne-ciklus és a Hyperion Cantos mellé tudom csak állítani Ada Palmer e sorozatát, mint a politikai--filozófiai-metafizikai sci-fik legújabb csúcsteljesítményét. A Terra Ignota regényei egy 25. századi utópia válságba kerülését mutatják be a 18. századi Felvilágosodás eszméinek tükrében.
E világban megvalósult az egyes emberek majdnem teljes szabadsága. Hét nagy filozófiai eszmerendszer uralja a Földet, amelyeknek nincsenek térképen meghúzott határaik, a Bolyoknak nevezett közösségek tagjai egymás mellett élnek, nem egyszer egy háztartásban más Bolyok polgáraival. Az automatizált légiautó-rendszer bárkit bárhová elrepít néhány óra alatt. Az egyén értékeit istenítő Humanisták, a céges rendszerben élő Mitsubishi, a római hagyományokat követő, birodalomépítő Szabadkőművesek, a hagyományos demokráciát fenntartó Európaiak, az önkéntes segélyszervezetekből kinőtt Kuzinok, az emberi elmét feltérképező Gordiusziak, valamint a világűr meghódítására törekvő Utópisták látszólag békés rivalizálást folytatnak egymással a háromszáz éve tartó békés aranykorban.
A felszín alatt azonban virágzanak az összeesküvések. A hét Boly legfőbb vezérei titkos szövetségbe tömörülnek saját hatalmuk megőrzése érdekében. Orgyilkosok klánja figyeli a világ számítógépes hálózatait, és trükkös balesetek révén kiiktatja azokat az embereket, akik feszültséget keltenek. Egy csapat történész pedig bebizonyítja, hogy minél tovább tart egy aranykor, annál pusztítóbb lesz végül az összeomlás. A Seven Surrenders ezeket a kérdéseket járja körül: melyik fontosabb, a jelen, vagy a jövő? És meddig lehet elmenni a béke fenntartása érdekében?
A történet metafizikai aspektusát két, látszólag isteni hatalommal bíró gyermek megjelenése biztosítja: egyikük végtelen bölcsességgel, a másikuk potenciálisan végtelen erővel rendelkezik, már ha hihetünk szemtelenül megbízhatatlan, véleményét mindig előtérbe helyező narrátorunknak, a jó útra tért sorozatgyilkos Mycroftnak. E két gyermek létezése arra készteti e filozófusokban bővelkedő, ámde a vallást tabutémának minősítő jövőt, hogy átértékelje a valóságról alkotott képét is. De persze a politikai status quo is felborul miattuk.
Egyszóval Ada Palmer ismét egy príma, sokrétű és magas színvonalú művet tett le az asztalra, amely instant klasszikussá válhat az elvontabb, ugyanakkor cselekményes és eredeti SF kedvelői számára.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Terra Ignota sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Sheri S. Tepper: Shadow's End
Clifford D. Simak: Project Pope
Keith Roberts: Pavane
Nnedi Okorafor: Who Fears Death
Frank Herbert: Dune (angol)
Peter F. Hamilton: Pandora's Star
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Pierce Brown: Golden Son