Acélsodrony ​– A nyolcvanas évek 18 csillagozás

Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek

Az ​"Acélsodrony" a politika, a szellem, a kultúra, a művészet és a sport közelmúltjának évtizedeibe kalauzolja az olvasót. Ez a kötet a nyolcvanas évekbe. A szó politikai értelmében az 1980-nal kezdődő és 1989-cel végződő évtized fűtött, olykor túlfűtött hangulatú volt. Nem is annyira amiatt, ami a felszínen látszott, mint inkább azért, ami a hidegháború hamuja alatt parázslott.
Ebben a kötetben az olvasó a Kádár-rendszer végnapjait követheti nyomon (amelyek sokáig egyáltalán nem látszottak végnapoknak), egyszersmind az egész szocialista rendszer széthullását a Szolidaritás megszületésétől a berlini fal leomlásáig. Feltűnnek benne a kor Magyarországának politikai eseményei és szereplői; a nagyvilágé nemkülönben. De nem hiányoznak a nyolcvanas évtized színházi, művészeti életének és filmkultúrájának jeles alkotásai sem, többekre a gazdag képanyagban csodálkozhat rá az olvasó. Találkozni lehet mindazokkal a művészekkel, alkotásokkal, tudósokkal, akik egy egész nemzedék… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2011
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308996

Enciklopédia 6


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

ursus>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek

Kitűnő volt ez a rész is. Időközben negyedikként megjelent az ötvenes éveket feldolgozó előzménykötet is, így lett teljes a mű. Vagy talán a szerző tollában benne van még a napjainkig elérő két és fél kötet is?

A sorozatról bővebben itt: https://konyvtamasz.wordpress.com/2014/10/30/aczel-endr…

4 hozzászólás
kj29>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek

Nekem 74-es születésű embernek egy csodálatos nosztalgikus utazás – olyan feltörő emlékekkel, amik nagyon jól esnek a lelkemnek. Legyen az politika, közélet, művészet, sport vagy bármi ami az évtizedben történt.Időközben visszafelé haladva elolvastam a 70-es, és a 60-as éveket is..Az a fajta könyvsorozat, amire az ember azt gondolja : bár lenne még vagy 6 kötet, és bár mindegyik 3000 oldalas lenne….Köszönöm Aczél Endrének ezt a papírból készült időgépet.

sagittarius>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek

Az Acélsodrony előző két kötete után várakozással vettem kézbe a trilógia befejező könyvét is. Várakozásomban nem csalatkoztam. Aczél Endre élvezetes stílusban, hatalmas ismeretanyaggal felvértezve, tárgyilagos véleményalkotással nyűgözi le az olvasót. A kötet igazi kaleidoszkóp, melyben a politikai, gazdasági, a különböző művészeti ágak, sportesemények történései kavarognak mindvégig érdekfeszítő formában.

Azoknak, akik átélték a 80-as éveket, emlékeik felidézésére javasolom a könyv elolvasását. Azok számára akik életkoruknál fogva még nem lehettek tanúi az eseményeknek, szórakoztató ismeretbővítésként – akár napjaink történései háttér információjaként – tartom hasznosnak a kötetben való elmélyülést. Sem egyik, sem a másik nem fog csalódni.

Sajnálom, hogy az író a további évek történései megörökítésére nem vállalkozik. Szavai szerint ugyanis: „Ami 1989 után történt, az már más mese, más környezetben, más szereplőkkel. Sokak életében 1989-cel lezárult egy nagy-nagy fejezet. Nota bene: az enyémben is. A folytatást másokra hagyom.” Kár!

Darkshade>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek

Azok az évek amelyekre már emlékszem bár akkor sokat nem érdekelt épp mi történik. De jó pár emlékkép bevillant.


Népszerű idézetek

pelika_Bp>!

Van egy példám arra, hogy a rendszer miként működött. Kevesebb, mint fél évvel a meghirdetés után, mintegy úttörő projektként Bukarest közvetlen közelében több falu lakóit telepítették át frissen felhúzott tömbházakba, ahol aztán tíz családnak kellett osztoznia egyetlen konyhán, de az építők többek közt a csatornázással is adósak maradtak.

1988 - Romániai falurombolás

Kapcsolódó szócikkek: Bukarest · csatornázás
pelika_Bp>!

Olvasom a Belkereskedelmi Minisztérium 1981. április 14-i sajtótájékoztatójáról kiadott közleményt, melyben az áll, hogy az élelmiszer-kínálat bőséges volt, van és lesz, különös tekintettel az ateisták kedvenc ünnepére, a húsvétra.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1981
pelika_Bp>!

Persze érdekes, hogy a fiatalítást Kádár csak az SZKP-ra nézve tartotta üdvösnek, a saját pártja vonatkozásában nem.

1986 - Gorbacsov Budapesten

Kapcsolódó szócikkek: Kádár János
pelika_Bp>!

Fényes utánozhatatlan és felülmúlhatatlan. Nem írta, hanem valósággal könykedzette a slágereket.

1986 - Fényes Szabolcs

pelika_Bp>!

Ezzel szemben sem volt hivatalos fellépés, amiképp a román követség előtti megmozdulással szemben sem, ami csak azért érdemel emlitést, mert kiderült: Ceausescut zavartalanul lehet szidni, viszont március 15-ét még mindig nem lehet szabadon ünnepelni.

1988 - Lázadunk Ceausescu ellen

pelika_Bp>!

Csak az 56-ban a közvélemény szemében még „negatív hősként” szereplő, de 1973-tól már a párt által kiátkozott szociológus, Hegedüs András tudott úgy nyilatkozni a Képes 7 című hetilapban, hogy bizony az ellenforradalom népfelkelés volt. Ez a szó lett utóbb Pozsgay Imre szlogenje, ma is kevesen tudják, hogy Hegedüstől „lopta”.

1988 - Sírfeltárás

Kapcsolódó szócikkek: 1973 · Pozsgay Imre
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő
Nánay István: Tanodától – egyetemig
Benedek Szabolcs: A kvarcóra hét dallama
O. Réti Zsófia: Nekünk nyolcvan: közelítések a nyolcvanas évek magyar kulturális emlékezetéhez
Apor Péter – Huhák Heléna – Bódi Lóránt – Horváth Sándor – Scheibner Tamás (szerk.): Kulturális ellenállás a Kádár-korszakban
Sándor L. István: A Katona és kora – A kezdetek
Valuch Tibor: Magánélet Kádár János korában
Marosán György: Fel kellett állnom
Tomka Ferenc: Halálra szántak, mégis élünk!
Eörsi László: Köztársaság tér 1956