Acélsodrony ​– A hetvenes évek 18 csillagozás

Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek

Az Acélsodrony második kötetében nemcsak a kezdő évszámok változnak 6-osról 7-esre, de minden közelebb van már hozzánk. Azt is mondhatnám, „átnyúló” érvénnyel. Erről a korról a mai középnemzedéknek már eleven emlékei vannak. Szerzőként a hetvenes évek krónikájának megírásakor több bizsergést éreztem, mint az előző kötetnél. Innen valamiképp minden „szólongat”, ahogyan, felteszem, generációm más tagjait is. Ezzel a gondolattal ajánlom az Acélsodrony – a 70-es évek című könyvemet azoknak, akik túljutottak már a hatvanas éveken, és most nem csupán a folytatásra, de testközelibb élményekre is vágynak. Ajánlom továbbá azoknak, akikben a hetvenes évek történéseit olvasva felébred a kíváncsiság: mi volt előtte? Egyszóval ez a kötet kicsit kedvcsináló is – múlthoz, jövőhöz.

>!
Park, Budapest, 2010
558 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308989

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

mokus33>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek

Egyre több ismerős névvel találkoztam, tudatos emlékekkel még nem, hiszen a hetvenes években még nem érdeklődtem sem a politika, sem a művészetek iránt, hanem a szénáskertben és az árokparton futkároztam :) Ebből a kötetből is leginkább a hazai érdekeltségű híreket olvastam a legszívesebben, de érdekesek voltak a világ történéseivel kapcsolatos infók is, a könyv néha nagy mértékben segített a hiányos történelmi tudásom hálóján a lyukakat befoltozni. Szívesen ajánlom mindenkinek ezt a sorozatot, talán a saját generációmnak a leginkább.

Darkshade>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek

A hetvenes évek közepén születtem az akkor történtekre még nem emlékszem, de jó volt egy-egy esemény kulisszatitkaira bepillantást nyerni.

sagittarius>!
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek

Aczél Endre mint külpolitikai újságíró, rádiós és televíziós szakember évtizedek óta az események sűrűjében van. Világlátása, objektivitásra való törekvése, lényegre törő okfejtése és nem utolsó sorban sajátos humora miatt régóta figyelemmel kísérem tevékenységét, olvasom írásait. Mindig öröm számomra ha az általa írt cikkeken és rádiós műsorain túl egy egy kötete is megjelenik. Jelen kötet előzményét, a 60-as évekről szólót már korábban olvastam. Akkor szerzett élményem hatására vettem kézbe a 70-es évekről szóló kötetet, és most sem csalódtam. Jó volt újra élni a politikai, gazdasági, kulturális és tudományos élet akkor aktuális eseményeit a szerző színes és hozzáértő megjegyzéseivel.

Javasolom elolvasásra mindenkinek, de főképpen azoknak, akik átélték a tárgyalt tíz évet.

Én minden esetre már beszereztem a szerző 80-as éveket tárgyaló kötetét is.


Népszerű idézetek

pelika_Bp>!

Egy körülbelül 20 centiméter átmérőjű műanyag korongról van szó, amelyet mágneses vas-oxid-bevonattal láttak el. Tárolókapacitása 100 és 130 kilobájt között mozog, ami 60 A4-es méretű lapoldalnak felel meg. A flopi első változatai külső burok nélkül készültek, miáltal könnyen belepte őket a por. A lemezt tehát idővel négyzet alakú boritékba helyezték, amelyet belülről védőanyaggal béleltek ki. A húszcentis korong közepén két nyílás látható. Az egyik a meghajtóé, amely a korongot forgatja, a másik az olvasófejé, amely a flopiról olvas, és rá is ír. A meghajtók és a flopik rendkívül drágák, megvásárlásukra csak nagyon nagy vállalatoknak van pénzük. Számítani lehet arra, hogy a továbbiakban az úgynevezett merevlemezek, azaz a winchester névre hallgató tárolókapacitások, továbbá azok a mágneses szalagok, amelyek sok megabájt adatot tudnak rögzíteni, eljelentéktelenítik és a nagy számitógépek szempontjából hasznavehetetlenné teszik a flopit.

1970

1 hozzászólás
pelika_Bp>!

A konyak a dolgozók itala, amelyet a munkásosztály és a parasztság választott képviselői útján fogyaszt.

1978 - Gőzkieresztő szelep

pelika_Bp>!

1979 július 23-án megszűnt a 3,60-as kenyér. Már akkor! Ma sem értem, hogy 15 évvel később ki mindenki várta Horn Gyulától a Kádár idején megszokott háromhatvanas kenyér visszahozatalát, amikor az Kádár utolsó tíz évében nem is létezett már. A kérdéses napon a háromhatvanas kilós fehér kenyér ötnegyvenesre változott, azaz az ára 50 százalékkal megemelkedett. Gyakorlatilag mindennek megemelkedett az ára, még a ruházati cikkeknek is. Az élelmiszereké átlagban 20 százalékkal. Teljes volt a döbbenet. A litsztért 36, a tejért 20, a zsírért ugyancsak 20, a tőkehúsért 30 százalékkal kellett többet fizetni, 80 forint lett a karaj kilója. De drágább lett a só, a cukor, a fűszerpaprika, az ecet, a déligyümölcs. A kávéhoz ezúttal nem nyúltak, az a munka már korábban el volt végezve.

1979 - Brutális áremelések

pelika_Bp>!

Akik nem tudják, mi a siker neve, tanulják meg ezt a két szót: Fekete város. Körülbelül akkortájt, amikor a Magyar Televízió ünnepséget rendezett kétmilliomodik előfizetőjének, a tapasztalt és jó ízlésű Zsurzs Éva hétrészes sorozatot készített Mikszáth Kálmán regényéből. […..]
A történet székhez szegezte egész Magyarországot. Hiszik, nem hiszik, ezt a vízművek jelentéseiből tudtuk meg annak idején. Tudniillik a vízszolgáltatók központi mérőórái elárulják, mikor megy a magyar vécére. Nos, A fekete város vetítése idején nem ment. Csak előtte, s főként: utána. Lett is abból baj. Hirtelen szűkössé váltak a kapacitások.

1972 - A fekete város

pelika_Bp>!

… Viszont döntés született 21 új töltőállomás, magyarul benzinkút létesítéséről. Akkortájt, a példátlan gépkocsiszaporulat ellenére, összesen 74 benzinkút működött az országban, ebből 62 Budapesten. 19 megyére jutott a maradék tizenkettő.
Mellesleg: ebben az évben vált kötelezővé a biztonsági öv, a tompított fényszóró, a narancssárga színü hátsó irányjelző, továbbá az ablaktörlő. A fejlődés további jeleként a rendőrség megfenyegette a tilosban és a járdákon parkolókat, hogy kocsijaikat el fogják szállitani. (Amire nem volt kapacitás.)

1977 - 423. oldal

pelika_Bp>!

Az utókor soha nem hálás. Papp Margit egyike volt a legnépszerűbb, állandóan viccelődő, adomázó atlétáknak. Más kérdés, hogy ezen az Európa-bajnokságon egy Nagyezsda Tkacsenko nevű szovjet atlétanő mögött csak második lett. Egészen addig, míg az év vége felé nem jött a hír, hogy a Nemzetközi Atlétikai szövetség a szovjet versenyzőt doppingvétség miatt megfosztotta aranyérmétől, miáltal Papp Margit automatikusan előlépett. A háláról még annyit, hogy a valamennyi sportág almanachjának számító, önmagát „a világ legjobb sportarchívumaként” reklámozó sports123 nevű internetes portál mind a mai napig Tkacsenkót tünteti föl Európa-bajnokként.

1978 - Magyar aranyak atlétikában is


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő
Sándor L. István: A Katona és kora – A kezdetek
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Nánay István: Tanodától – egyetemig
Bódy Gábor: Végtelen kép
Palasik Mária: Parlamentarizmustól a diktatúráig (1944–1949)
Pál István – Szabó Csaba: Budapest közlekedésfejlesztése a politika napirendjén 1957–1990
Szabó János: Haderő-átalakítás
Vécsey Aurél: Magyar tragédia – A trianoni békediktátum