Szellemkócsagok 13 csillagozás

Acsai Roland: Szellemkócsagok

Acsai ​Roland fittyet hány a fizika törvényeire. Nála csak a szív gravitációja létezik. Az apró dolgok a végtelenbe tágulnak, a nagyok kézzelfoghatóak lesznek. Eddig is hangsúlyosan jelen volt művészetében a természetköltészet, de most a táj helyett az állatokat állítja figyelme fókuszába. Azokat az élőlényeket, amik velünk együtt léteznek és osztoznak az élet nagy csodájában. Az állatok észrevétlenül válnak allegóriákká nála, de mindig valami általános érvényű igazság kifejezőivé lesznek, mint a kötet részét képező epikus költeményben, a Sólyomregényben. A versekben felbukkan lánya gyerekkora, amit a sajátjával hasonlít össze. Az apaság ritka versei ezek. Akik Acsai Rolandot a szerelmi lírájából ismerik, azok sem maradnak olvasmány nélkül, mert az utolsó előtti ciklus legújabb megejtő és pontos képekkel dolgozó szerelmes verseit foglalja össze. A kötet egy lírai hangvételű Nó-drámával zárul, ami akár egy hosszú vers is lehetne, és a szívcseréről szól. Hogy mit jelent ez pontosan?… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2017
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634142973

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Verseskötetről, versekről mindig nagyobb kihívás írni, mint egy regényről, egy történetről. Sokkal nehezebben tudok hozzákezdeni, mert nagyon gondolkodom azon, hogyan írjam le azokat az érzéseket, amelyeket a versek adtak nekem. Mire gondoltam, mit láttam és mit éreztem, miközben olvastam a verseket? Mert, ha más olvassa el ugyanezeket a verseket, talán másra gondol, mást lát megjelenni, és más érzéseket fakaszt belőle.

Akárhogy is van a dolog ezekkel az érzésekkel, azt biztosíthatom, hogy Acsai Roland versei nem hagyják érintetlenül az olvasóit.

Értékelésünket a blogunkon elolvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/acsai-roland-szell…

>!
Ciccnyog ISMP
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Ez most nagyon jólesett a lelkemnek. Tiszta, egyszerű, sallangmentes költemények. Alázattal és érzékenységgel ír Roland, én legalábbis ezt éreztem. Ez a kötet egy pici, csendes sziget a kortárs líra tengerében, ahol megpihenhet és feltöltődhet az ember. Reményteli. Köszönöm.

1 hozzászólás
>!
dontpanic P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

A kötet első pár ciklusának verseit talán ökoverseknek lehetne nevezni. A kezdőköltemények környezetvédelmi propagandaversek, amelyek üzenetével messzemenőkig egyetértek, viszont számomra mindig kicsit ügyetlenül hat, amikor ilyesfajta politikát visznek a költészetbe. Valahogy nekem túl direkt, túl didaktikus. Mint vers, sokkal jobban tetszett például az a Hevesi Judit mű, amiben abban reménykedik a líra én, hogy lesz végre egy olyan férfi az életében, aki nem hívja fel a figyelmét a takarékos vízfogyasztásra. :) Pedig én is szeretném mindenki figyelmét felhívni a takarékos vízfogyasztásra. Érdekes ez.
Amit kiemelnék mégis pozitívumként, az az állatvilág és az űrvilág ötvözése: egyedi, álomszerű univerzummá tágított képi világ ez, ami nekem a természet teljességét jelentette.

Az apa-lánya állatkertes verseket már egy kicsit kevésbé éreztem didaktikusnak, de azért itt is rezgett a léc néha. Ami itt jó volt, az maga az apa-lány kapcsolat megjelenítése. Ha jobban megnézzük, a magyar lírában rengeteg írtak már az anya-fiú, az anya-lány és az apa-fiú kapcsolatról is. De az apa-lány kapcsolatot valamiért hanyagolják, így üdítő volt, hogy itt ez is megjelent, és keveredett a jelen, az apa múltjával, a lány jövőjével.

A sólyomfiókás ciklussal nem tudtam mit kezdeni, nekem az is kicsit túlzottan erőltetett szimbólumrendszerrel operált.

A szerelmesverseket nagyon vegyesnek éreztem, volt olyan, amiről azt éreztem, hogy kifejezetten frissen és átütően fogalmazza meg az érett, nyugodt, mégis erős szerelem képét, de volt, amitől pedig valamiért idegenkedtem.

Összességében az én ízlésemnek ebben a kötetben kicsit túl hangsúlyos az üzenet, ami a vers rovására megy.

>!
tengshilun IP
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Több mint egy hónap alatt olvastam el, de ez nem azért volt, mert rossz lenne a kötet, hanem mert elképesztő mennyiségű teendő mellett olvasok néha, pásztoróra jellegűen, lopok egy-két órát, hogy olvashassam, többek közt ez a könyvet is. Na de Mucsi Zoltán jelenti ki egyik filmjében, hogy „Egy igazi férfi nem rinyál”. Hát akkor lássuk.
Bevallom őszintén, hogy még sosem hallottam Acsai Roland nevét, de amennyire ismeretlen volt nekem eddig, annyira szimpatikus név lett belőle. A névadás (így utólag visszanézve) is jelöli, hogy miről is van itt szó: egy klasszikus hangvételű költészet abszolút modern megfogalmazásban, érdekfeszítő témákkal. Roland egy „öko-költő” (nem tudom, hogy létezik-e ilyen kifejezés, ha nem, akkor most már igen), méghozzá a szó legjobb értelmében: finom hasonlatokkal, érzékletes, letisztult leírásokkal, egyszerű képekkel beszél az emberi társadalom terjeszkedéséről a természet rovására. Nincsenek szeméthegyek, Csendes-óceáni szemétsziget, olajfoltok, felégetett erdők. Mégis, a természetet közel hozva, és itt-ott finom utalásokkal igenis határozottan érezzük, hogy az alkotó tökéletesen tudatában van annak, hogy a mostani körülmények között mennyire szorult helyzetben van a környezetünk.
Persze emellett azért szól másról is. Szerelemről, családról, igazszívű japánokról spoiler. Klasszikus témák, egyszerű, szívet melengető megfogalmazásokkal. Többször azon vettem magamat észre, hogy mosolygok egy-egy vers záró sorainál. Megérint és megmutat. Nagyon tetszett.

>!
Molymacska 
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Nagy hatással volt rám a legutolsó Klidara beszélgetés, így úgy gondoltam, mindenképpen elolvasom a Szellemkócsagokat.
AZ nagyon tetszett, hogy a legtöbb vers az állatok és a természet köré épül, és ettől mégis nagyon belsőséges lesz a vers láncok. Az egyik kedvenc fejezetem a Sólymok élete volt, annyira szép volt, hogy elsőre megnyert. Hiányoltam a találkozón a drámát, de ebben a kötetben azt is kaptam, érdekes volt, és más, mint eddig olvastam.
Összességében nagyon tetszett a könyv, lehet, nemsokára más versesköteteket is olvasni fogok (egy picit ennek a hatására is)

1 hozzászólás
>!
lzoltán P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

szellemkócsagok… szellemversek körvonalazzák mindazt ami hiányzik belőlük hogy többek lehessenek

>!
L'Harmattan, Budapest, 2017
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634142973
>!
_selene_ IP
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Szép ívű, érzékeny kötet – légies gondolatfolyamokkal. Mintha csak a felhők között lebegnénk, röptet egyik verspillanatról a másikra. Kellemes olvasmány, kimenekít a földi valóság árnyékvilágából – mégis a földi szépség-momentumokra fókuszálva ébreszt rá arra, hogy mennyi csoda várakozik szemünk-lelkünk előtt, amely felfedezésre vár.
Felébreszt a Szépre. Hála érte.

1 hozzászólás
>!
Szujó_Norbert
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Acsai Roland verseskötetében ember, természet, idő és tér fonódik össze a mindenség színpadán.
A kötet hatvan, hat tematikus fejezetbe rendezett, rövid költeményt tartalmaz. A versek közös, átívelő motívuma a természetközeliség és az élővilág iránt érzett áhítat, ami nagyon gyakran konkrét környezetvédelmi mondanivalóban nyilvánul meg. Jellemzőjük a széles látókör, ami az egészen apró mozzanatoktól a szó szerinti mindenségig egy egységként, a részek összefonódásaként jeleníti meg az érzékelhető és átélhető valóságot.
A hat fejezet más-más szemszögből láttatja a megfogalmazott mondanivalót.
Teret kap itt a szeretett gyermek és a szeretett nő, de a költő saját gyermekkorának meghatározó élményei is. Természetjárások, utazások emlékei. Reálisként átélhető, ugyanakkor szimbolikus és misztikus történetek.
A Szellemkócsagok záró műve az Esumi és Asao című nó-dráma. Önálló, nagyobb lélegzetvételű drámai alkotás. A nó-dráma egy ősi, japán műforma. Színpadi játék, amelyben a külsőségek, a díszletek helyett a színészi játék kap fő szerepet. Jellegzetes kelléke a nó-maszk, amely önmagában semmilyen érzelmet nem fejez ki: viselője speciális fejtartással tud érzelmi töltetet „előcsalni” belőle.
Az Esumi és Asao szimbolikus, elvont, csaknem szürreális képsorokkal elmesélt szerelmi történet. Az alapján készült, azonos című színdarab (Kalmár Ákos rendezésében, a Ziggurat Project előadásában) az RS9 színház OFF fesztiválján megnyerte a fődíjat.
A Szellemkócsagok nem csak alkotójának, de a költészetnek is két arcát mutatja: egyrészt meglátni benne a végtelen messzeségbe és közvetlen életterének mikrokozmoszába is éles szemmel tekintő embert; másrészt sorsokon, kultúrákon, téren és időn átívelő, ősi igazságokat mond ki. A különböző nézőpontokból bemutatott, párhuzamos valóságok a végtelenben összefonódnak, eggyé válnak.

Felemelő olvasmány.

>!
Cetti94 P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

"Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy akik ismerik Acsai Roland munkásságát, nem fognak csalódni, ugyanis ismét nagyszerű munkát adott ki a kezéből. Úgy tud bánni a szavakkal, hogy az már irigylésre méltó, és ugyanazt a minőséget kapjuk rövidebb és hosszabb terjedelmű írásaiban is. Roland műveiben fontos szerepet kap a természetköltészet, és ebben a kötetben is gyönyörű szövegkörnyezetben nyerhetünk ebbe betekintést.

Ha a kezedbe veszed a Szellemkócsagokat, mindenképpen számolj azzal a ténnyel, hogy nem fogod tudni letenni, annyira magával ragadnak a rövidebb és hosszabb versek is egyaránt. Minden verset szerettem, mindegyik adott nekem valamit."

Egy kicsit bővebben olvashatsz:
http://szellemicsemegek.blog.hu/2017/06/26/acsai_roland…


Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog ISMP

SZERELMES VERS

Tegnap nem esett. Ma már esik.
Tegnap még csak készülődtek
A felhők, hogy hozzánk hasonlóan

Megmásszák a tövises, télvégi domboldalt,
Aztán beléjük akadtak a tüskék,
Mint tegnap az én ujjamba,

Meg a kabátomba, és felszakították őket.
Az eső és a felhők nem szimbólumok,
Vagy allegóriák, csak tények, mint

A domboldal, a tüskék, vagy mi ketten,
És nem példáznak semmit az
Idő múlásán és önmagukon kívül,

Vagy, mint a mi esetünkben, az összetartozás
Láthatatlan szálain kívül, amik úgy kötnek
Össze veled, ahogy az esőcseppek

Sűrű öltései az eget a földdel.

78. oldal

>!
Ciccnyog ISMP

A MOCSÁRI TEKNŐS

A Duna holtágában horgásztunk
Tekergő földigilisztával,
Amikor valami nehéz akadt a horgomra.

Először azt hittem, rozsdás lábas,
De egy mocsári teknőst emeltem ki a vízből –
Élő lantot, hínárhúrokkal.

Mintha Orpheusz
Teknősbékapáncélból faragott lantját
Próbáltam volna visszaemelni
kölyök-Zeuszként a helyére,
Ahonnan lezuhant:

A csillagképek közé.

47. oldal

>!
Acsai_Roland I

MÁTÉ, MÁRK ÉS LUKÁCS

Reggel köd volt. A városmajori
Templom tetejének kivilágított kockáin
Átfújt a szél. Füstölögtek a kémények,

Mint az alvó sárkányok szájai, és
Hófelhő takarta a mennyei sereget,
Amiben a sárkány ellen ott küzdenek

A mi védőangyalaink is, akiket talán
Ugyanúgy hívnak, mint bennünket.
Az ablakból láttam ezt,

És ha én láttam, te is láttad, mint
Máté, Márk és Lukács, akik ugyanúgy láttak
Mindent. Máté, Márk és Lukács

Boldog lehetett.

73. oldal

>!
Acsai_Roland I

AZ ÉJSZAKA OLAJSZENNYEZŐDÉSE

Jegesmedve úszik a jégtáblák között,
Nyakában bocsával –

Úszik a tenger nyakában a jegesmedvével,
Úszik a föld nyakában a tengerrel,
Úszik a galaxis nyakában a Földdel,
Úszik a mindenség nyakában a galaxissal,

És úszik a semmi
Nyakában a mindenséggel,

De a jegesmedvék erről mit sem tudnak.

Fejük fölött
Az éjszaka olajszennyeződése
Lassan szétárad az ég vizén,
És fuldokolni kezd benne a Nagymedve
Csillagkép a Kismedvéjével.

11. oldal

>!
tengshilun IP

A CSALOGÁNY

Nyitott csőre
Egy tollas koncertterem
Kitárt ablaka.

A kert páholyából hallgatom,
Ahogy szívbillentyűin elzongorázza
A tavaszt.

16. oldal

>!
tengshilun IP

HÓVAL TÖLTÖTT HOMOKÓRA

Úgy húzom a lányomat a szánkón,
Ahogyan apám húzott gyerekkoromban.

Mintha egy hóval töltött
Homokórában szánkóznánk,

Az időben szánkózunk.

25. oldal

>!
tengshilun IP

A FÜSTIFECSKÉK

Fészkeik a disznóólak
Sárból és nyálból
Épült oltárai.

Farkuk hangvilláját
Isten pendítette meg:
Éteri hangon rezeg.

45. oldal

>!
_selene_ IP

A KABÁTZSEBEMBEN

Negyvenegy éves vagyok.
A kabátzsebemben egy
Kagyló és egy szempilla.

Az előbbit a lányomtól kaptam,
Az utóbbit a kedvesem arcáról
Vettem le egy buszmegállóban.

Mint a régi játékban, amikor a kiesett
Szempillát két ujjunk közé csíptetve
Megkértük a másikat, hogy kívánjon

Valamit, és ha eltalálta, hogy alul
Lesz-e, vagy felül, teljesült a kívánsága –
Nekem minden kívánságom teljesült,

Itt vannak a kabátzsebemben.


Hasonló könyvek címkék alapján

Spiró György: História
Élő Várad antológia
Szálinger Balázs: Köztársaság
Gunnar D. Hansson: A Lomonoszov-hátság
Dávid Csaba: Történetjátékok
Áprily Lajos: Áprily Lajos összes versei és drámái
Füst Milán: Füst Milán válogatott művei
Eötvös József: A karthausi / Versek / Drámák
Reviczky Gyula: Reviczky Gyula összegyűjtött művei
Garay János: Garay János összes munkái