Szellemkócsagok 7 csillagozás

Acsai Roland: Szellemkócsagok

Acsai ​Roland fittyet hány a fizika törvényeire. Nála csak a szív gravitációja létezik. Az apró dolgok a végtelenbe tágulnak, a nagyok kézzelfoghatóak lesznek. Eddig is hangsúlyosan jelen volt művészetében a természetköltészet, de most a táj helyett az állatokat állítja figyelme fókuszába. Azokat az élőlényeket, amik velünk együtt léteznek és osztoznak az élet nagy csodájában. Az állatok észrevétlenül válnak allegóriákká nála, de mindig valami általános érvényű igazság kifejezőivé lesznek, mint a kötet részét képező epikus költeményben, a Sólyomregényben. A versekben felbukkan lánya gyerekkora, amit a sajátjával hasonlít össze. Az apaság ritka versei ezek. Akik Acsai Rolandot a szerelmi lírájából ismerik, azok sem maradnak olvasmány nélkül, mert az utolsó előtti ciklus legújabb megejtő és pontos képekkel dolgozó szerelmes verseit foglalja össze. A kötet egy lírai hangvételű Nó-drámával zárul, ami akár egy hosszú vers is lehetne, és a szívcseréről szól. Hogy mit jelent ez pontosan?… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2017
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634142973

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Verseskötetről, versekről mindig nagyobb kihívás írni, mint egy regényről, egy történetről. Sokkal nehezebben tudok hozzákezdeni, mert nagyon gondolkodom azon, hogyan írjam le azokat az érzéseket, amelyeket a versek adtak nekem. Mire gondoltam, mit láttam és mit éreztem, miközben olvastam a verseket? Mert, ha más olvassa el ugyanezeket a verseket, talán másra gondol, mást lát megjelenni, és más érzéseket fakaszt belőle.

Akárhogy is van a dolog ezekkel az érzésekkel, azt biztosíthatom, hogy Acsai Roland versei nem hagyják érintetlenül az olvasóit.

Értékelésünket a blogunkon elolvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/acsai-roland-szell…

>!
Molymacska P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Nagy hatással volt rám a legutolsó Klidara beszélgetés, így úgy gondoltam, mindenképpen elolvasom a Szellemkócsagokat.
AZ nagyon tetszett, hogy a legtöbb vers az állatok és a természet köré épül, és ettől mégis nagyon belsőséges lesz a vers láncok. Az egyik kedvenc fejezetem a Sólymok élete volt, annyira szép volt, hogy elsőre megnyert. Hiányoltam a találkozón a drámát, de ebben a kötetben azt is kaptam, érdekes volt, és más, mint eddig olvastam.
Összességében nagyon tetszett a könyv, lehet, nemsokára más versesköteteket is olvasni fogok (egy picit ennek a hatására is)

>!
Szujó_Norbert
Acsai Roland: Szellemkócsagok

Acsai Roland verseskötetében ember, természet, idő és tér fonódik össze a mindenség színpadán.
A kötet hatvan, hat tematikus fejezetbe rendezett, rövid költeményt tartalmaz. A versek közös, átívelő motívuma a természetközeliség és az élővilág iránt érzett áhítat, ami nagyon gyakran konkrét környezetvédelmi mondanivalóban nyilvánul meg. Jellemzőjük a széles látókör, ami az egészen apró mozzanatoktól a szó szerinti mindenségig egy egységként, a részek összefonódásaként jeleníti meg az érzékelhető és átélhető valóságot.
A hat fejezet más-más szemszögből láttatja a megfogalmazott mondanivalót.
Teret kap itt a szeretett gyermek és a szeretett nő, de a költő saját gyermekkorának meghatározó élményei is. Természetjárások, utazások emlékei. Reálisként átélhető, ugyanakkor szimbolikus és misztikus történetek.
A Szellemkócsagok záró műve az Esumi és Asao című nó-dráma. Önálló, nagyobb lélegzetvételű drámai alkotás. A nó-dráma egy ősi, japán műforma. Színpadi játék, amelyben a külsőségek, a díszletek helyett a színészi játék kap fő szerepet. Jellegzetes kelléke a nó-maszk, amely önmagában semmilyen érzelmet nem fejez ki: viselője speciális fejtartással tud érzelmi töltetet „előcsalni” belőle.
Az Esumi és Asao szimbolikus, elvont, csaknem szürreális képsorokkal elmesélt szerelmi történet. Az alapján készült, azonos című színdarab (Kalmár Ákos rendezésében, a Ziggurat Project előadásában) az RS9 színház OFF fesztiválján megnyerte a fődíjat.
A Szellemkócsagok nem csak alkotójának, de a költészetnek is két arcát mutatja: egyrészt meglátni benne a végtelen messzeségbe és közvetlen életterének mikrokozmoszába is éles szemmel tekintő embert; másrészt sorsokon, kultúrákon, téren és időn átívelő, ősi igazságokat mond ki. A különböző nézőpontokból bemutatott, párhuzamos valóságok a végtelenben összefonódnak, eggyé válnak.

Felemelő olvasmány.

>!
Cetti94 P
Acsai Roland: Szellemkócsagok

"Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy akik ismerik Acsai Roland munkásságát, nem fognak csalódni, ugyanis ismét nagyszerű munkát adott ki a kezéből. Úgy tud bánni a szavakkal, hogy az már irigylésre méltó, és ugyanazt a minőséget kapjuk rövidebb és hosszabb terjedelmű írásaiban is. Roland műveiben fontos szerepet kap a természetköltészet, és ebben a kötetben is gyönyörű szövegkörnyezetben nyerhetünk ebbe betekintést.

Ha a kezedbe veszed a Szellemkócsagokat, mindenképpen számolj azzal a ténnyel, hogy nem fogod tudni letenni, annyira magával ragadnak a rövidebb és hosszabb versek is egyaránt. Minden verset szerettem, mindegyik adott nekem valamit."

Egy kicsit bővebben olvashatsz:
http://szellemicsemegek.blog.hu/2017/06/26/acsai_roland…


Népszerű idézetek

>!
Acsai_Roland I

AZ ÉJSZAKA OLAJSZENNYEZŐDÉSE

Jegesmedve úszik a jégtáblák között,
Nyakában bocsával –

Úszik a tenger nyakában a jegesmedvével,
Úszik a föld nyakában a tengerrel,
Úszik a galaxis nyakában a Földdel,
Úszik a mindenség nyakában a galaxissal,

És úszik a semmi
Nyakában a mindenséggel,

De a jegesmedvék erről mit sem tudnak.

Fejük fölött
Az éjszaka olajszennyeződése
Lassan szétárad az ég vizén,
És fuldokolni kezd benne a Nagymedve
Csillagkép a Kismedvéjével.

>!
Acsai_Roland I

Máté, Márk és Lukács

Reggel köd volt. A városmajori
Templom tetejének kivilágított kockáin
Átfújt a szél. Füstölögtek a kémények,

Mint az alvó sárkányok szájai, és
Hófelhő takarta a mennyei sereget,
Amiben a sárkány ellen ott küzdenek

A mi védőangyalaink is, akiket talán
Ugyanúgy hívnak, mint bennünket.
Az ablakból láttam ezt,

És ha én láttam, te is láttad, mint
Máté, Márk és Lukács, akik ugyanúgy láttak
Mindent. Máté, Márk és Lukács

Boldog lehetett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sirkka Turkka: És a világ fél lábon állt, akár egy kócsag
Oravecz Imre: Távozó fa
Németh Dezső: Ikonfal
Ryōkan: Ablakban feledett hold
Rainis: Száll és ég s kihuny a csillag
Emily Dickinson: The Selected Poems of Emily Dickinson
Johann Christian Friedrich Hölderlin: Versek / Hüperión
Srečko Kosovel: Ősz a Karsztokon
Mihai Eminescu: Poezii
Avetik Iszahakjan: Avetik Iszahakjan versei