Csipkerózsika 8 csillagozás

Acsai Roland: Csipkerózsika

Nagy öröm éri a királyi párt, lánygyermekük születik. A keresztelőn azonban hívatlanul feltűnik a gonosz Carabosse, és megátkozza a csecsemőt. Tizenhat évvel később a rontás beteljesül, Auróra hercegnő mély álomba szenderül, amiből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel.

Ezzel a kötettel régi adósságát törleszti a Holnap Kiadó, a Diótörő és A hattyúk tava után a harmadik Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, a Csipkerózsika is napvilágot látott. A jól ismert történetet Acsai Roland tollából, Pásztohy Panka tündéri rajzaival nyújtjuk át az olvasónak. A könyvhöz mellékelt CD-n a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Holnap, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491638 · Illusztrálta: Pásztohy Panka

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
katen P
Acsai Roland: Csipkerózsika

El vagyok varázsolva.
Bizonyos illetőnek hála, a családban igen nagy adagban fogyasztjuk a klasszik hercegnős mesék ilyen-olyan változatát. Ez a Csipkerózsika magasan rávert az összes eddigire.
Gyönyörű volt a szöveg, izgalmas a történet, Pásztohy Panka szokás szerint zseniális.
A Carabossa-szál külön figyelemre méltó, mélységgel és borzongató sötét varázslattal töltötte meg az amúgy általában habos történetet. A végén ezt a szálat kissé elsietettnek éreztem, bennem maradt még némi Carabossa-hiányérzet.
A célközönség viszont elájult, vehetem elő megint a hercegnős mesekönyvek garmadáját. Köszönjük. :)

3 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Acsai Roland: Csipkerózsika

Kezdem a szokásossal: az ötlet szuper, a további darabok itt gyűlnek: https://moly.hu/polcok/opera-mesek. A zenék fantasztikusak, és tetszik, hogy közel próbálják hozni a kicsikhez. Ennél különösen nagyon örültem, mert a Nagy (7 és 3/4) azt mondta: „Csajkovszkij? Őt már hallottam, a Diótörőt!” (nem ebből a sorozatból, a sulival voltak előadáson).

A szöveggel általában komoly problémák szoktak lenni. Amikor elkezdtem olvasni, itt is frászt kaptam, hogy döcög, orrba-szájba kapjuk a hasonlatokat, egyeztetési hiba is volt (nem kellett volna a legelejét még átnézni? https://moly.hu/idezetek/969028), és már csikorgott a fogam, hogy ezt további 50 oldalon kell felolvasnom. Aztán valamelyikünk belejött, mert egyre jobban gördült, a balett szereplőinek neveivel, az ismert történettel*. Arról nem érdemes mit mondani, hiszen adott volt, nyilván nem fogunk vagány hercegnőket számonkérni. A Disney-mesékre emlékeztető komikus elemek (bénázó király, jó arc mókus) nekem nem tetszettek, a kölkök nem ilyesmin szocializálódtak, és továbbra is meglettünk volna nélkülük. Akit viszont a rajzfilmektől próbálnak átcsábítani, annál működhet. (És akár az is lehet, hogy ez segített engem is kicsit visszalökni a saját gyerekkoromba annyira, hogy még romantikusnak is bírtam találni. Pedig én egyféleképpen szeretem igazán ezt a történetet, az Anyukámtól hallott verzióban, a békás jóslattal**.) Mindenesetre határozott javulást látok a sorozat többi darabjához képest.

A Nagy izgult, nevetett, és követelte, hogy olvassuk, a Kicsi (3 és 3/4) viszont még kicsi hozzá, őt nem tudta lekötni a történet, és volt oldalpár, ahol nem volt mit nézegetnie.

A rajzok szuper helyesek, természetesen, hiszen Pásztohy Panka.

*Utánanéztem az eredetinek kicsit, elég keményen folytatódik még. Mármint nem a balett, hanem a Csipkerózsika eredetije.
** Brekeke, brekeke, szép királyné asszony,
bánat ne emésszen, a bú ne sorvasszon.
Mire egyet fordul az esztendő kereke,
gyermeked születik, brekeke, brekeke.

>!
dtk8 P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Ez a sorozat legjobb darabja!
A történet adott, de annyira jó volt a szöveg, olyan jó ötletek voltak benne, olyan olvasmányos volt! Pont ilyennek kell lennie egy királylányos mesének.
A rajzok tündériek, végre! (Nem nyomasztó a képi világ, mint ennél a sorozatnál olyan sokszor.)

2 hozzászólás
>!
Cetti94 P
Acsai Roland: Csipkerózsika

„A klasszikus mesét senkinek sem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri. Acsai Roland azonban egy új, kreatív köntösben hozta el nekünk Csipkerózsika történetét, és ehhez a csodálatos meséhez gyönyörű illusztrációkat is kaptunk. Ahogyan elmerülünk régi-új kedvelt mesénk soraiban, úgy találjuk magunkat egy-egy újabb színpompás jelenetben, a könyvet lapozgatva olvasóként is a mese részévé válunk. Az eddig kellemes olvasmányélmény pedig kiteljesedik, ha a CD-mellékleten szereplő részleteket is hallgatjuk közben, melyek Pjotr Iljics Csajkovszkij balettművéből adnak ízelítőt.”

„Auróra hercegnő történetét különleges tálalásban kapjuk, és a gonosz boszorka, Carabossa háttértörténetébe is betekintést nyerünk. A klasszikus ízt megfűszerezi a humor és az állatok szeretete. Köztudott, hogy utóbbi a szerző egyik védjegye, éppen ezért örömmel olvastam Dióról a mókusról, aki nem csak aranyos, de néha kicsit szemtelen barát is. A plusz „adalékokkal” egy icipicit kortárssá is válik a mese, emellett megőriz valamit a többszázéves történet varázsából (és most nem a legelső változatra gondolok a 17. századból…).”

„Ezt a könyvet szívből ajánlom minden gyereknek, és gyereklelkű felnőttnek, kellemes perceket fog okozni, és nem kevés meglepetést az új elemek miatt. Ha szereted a modern jelmezbe bújtatott klasszikusokat, akkor a Csipkerózsika neked is kötelező darab!”

Bővebben: http://szellemicsemegek.blog.hu/2018/05/22/acsai_roland…

>!
Demencze_Ilona_blogger
Acsai Roland: Csipkerózsika

Acsai Roland kreatív újramesélése és a mellékelt Csajkovszkij hanglemez egy teljesen új köntösbe öltözteti a klasszikust. Nem mellesleg igazán egyedi olvasási élményt nyújt, nem csak gyereknek, hanem szülőnek is egyaránt. Pásztohy Panka elragadó illusztrációi vizuálisan is életre keltik a történetet, rajzai tökéletesen harmonizálnak az író stílusával.

Ajánló és interjú az Olvass Hazait! blogon:
http://olvasshazait.blog.hu/2018/05/17/csipkerozsika_uj…

>!
Nádasi_Ozsvár_Andrea I
Acsai Roland: Csipkerózsika

Jó élmény volt elolvasni Csipkerózsikát. Kicsit aggódtam, hogy csalódás lesz, mert mindig nagy vállalkozás egy klasszikus művet modernizálni, de élveztem a mesét: Pásztohy Panka képei, mint mindig, rendkívül bájosak. A szereplők hitelesek, emberiek. Míg a lányom kedvence a mókus volt, én leginkább a rendkívül emberi király figurát szerettem, aki tipikus férj, akár a szomszédban is lakhatna.

A történetet felolvasásra már 5 éves kortól merem ajánlani (a legijesztőbb részek sem túl ijesztőek) egyéni olvasásra pedig mondjuk második osztály második félévétől, mert a könyv kezelhető hosszúságú kisebbeknek is (61 oldal), a szöveget sok kép tagolja, így a haladás érzetét és viszonylag gyors sikerélményt nyújt. Acsai Roland ismét gyönyörű, költői leírásokkal örvendezteti meg az olvasót, de rövidebb mondatokba tördelve, hogy a kicsiknek is élvezhető és követhető legyen. ("A jókívánság úgy hullott Aurórára, mint a rózsavíz permetje.")
Bővebben, gyerekvéleménnyel és Acsai Rolanddal készült interjúval itt : http://szeretunkmeselni.blog.hu/2018/06/07/acsai_roland…


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink SMP

Először a király aludt el és a királyné. Állva szunnyadtak el. Egymásnak dőlve, és egymás kezét fogva, mint a fák.

41. oldal - Második felvonás, 6. (Holnap, 2018)

21 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP

Különös tél volt. Nem látott még ilyet az apró birodalom, ami a világ egyik eldugott szegletében húzódott meg, és amit egy király igazgatott a jó tündérek segítségével.
    A birodalom mindössze egy várból, egy faluból, és egy hatalmas erdőből állt. A várat, aminek négy bástyája, egy tornya, és egy rozsdás szélkakasa volt, magas fal vette körül. Csak egy oroszlánfejű kilinccsel nyíló vaskapun át lehetett bejutni, amit katonák őriztek. A falu úgy nőtt ki a várfal mellett, mint fa tövéből a gombák, és a lidércekkel, törpékkel, tündérekkel és más lényekben bővelkedő erdő úgy vette körül, mint tenger a szigetet.

5. oldal - Bevezetés (Holnap, 2018)

8 hozzászólás
>!
dtk8 P

Egy nagy, fekete felhő úszott a vár fölé. A szélkakas dühösen felé csapott a csőrével, mintha el akarná ijeszteni. A felhő kiszakadt a csípéstől, és ömleni kezdett belőle az eső. Ahogy fogyott belőle a víz, úgy lett egyre kisebb. Végül már csak egy felhőpamacs maradt, akkora, mint a nyúl farka.

32.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Daisy Meadows: Sáfrány, a sárgatündér
Daisy Meadows: Lotti remek tanácsa
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Rosie Banks: A Cukor-öböl kalózai
Fekete István: Vuk
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Kristálykaland
Csukás István: Süsü, a sárkány
Berg Judit: A Nádtenger télen