Csipkerózsika 26 csillagozás

Acsai Roland: Csipkerózsika

Nagy öröm éri a királyi párt, lánygyermekük születik. A keresztelőn azonban hívatlanul feltűnik a gonosz Carabosse, és megátkozza a csecsemőt. Tizenhat évvel később a rontás beteljesül, Auróra hercegnő mély álomba szenderül, amiből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel.

Ezzel a kötettel régi adósságát törleszti a Holnap Kiadó, a Diótörő és A hattyúk tava után a harmadik Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, a Csipkerózsika is napvilágot látott. A jól ismert történetet Acsai Roland tollából, Pásztohy Panka tündéri rajzaival nyújtjuk át az olvasónak. A könyvhöz mellékelt CD-n a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Opera mesék

>!
Holnap, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491638 · Illusztrálta: Pásztohy Panka

Enciklopédia 1


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Na, végre egy jó könyv ebben a sorozatban. Kellemes a szöveg, helyesek a rajzok, nem unalmas, nem döcög, végig szórakoztató.

2 hozzászólás
>!
katen P
Acsai Roland: Csipkerózsika

El vagyok varázsolva.
Bizonyos illetőnek hála, a családban igen nagy adagban fogyasztjuk a klasszik hercegnős mesék ilyen-olyan változatát. Ez a Csipkerózsika magasan rávert az összes eddigire.
Gyönyörű volt a szöveg, izgalmas a történet, Pásztohy Panka szokás szerint zseniális.
A Carabossa-szál külön figyelemre méltó, mélységgel és borzongató sötét varázslattal töltötte meg az amúgy általában habos történetet. A végén ezt a szálat kissé elsietettnek éreztem, bennem maradt még némi Carabossa-hiányérzet.
A célközönség viszont elájult, vehetem elő megint a hercegnős mesekönyvek garmadáját. Köszönjük. :)

3 hozzászólás
>!
blueisthenewpink P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Kezdem a szokásossal: az ötlet szuper, a további darabok itt gyűlnek: https://moly.hu/polcok/opera-mesek. A zenék fantasztikusak, és tetszik, hogy közel próbálják hozni a kicsikhez. Ennél különösen nagyon örültem, mert a Nagy (7 és 3/4) azt mondta: „Csajkovszkij? Őt már hallottam, a Diótörőt!” (nem ebből a sorozatból, a sulival voltak előadáson).

A szöveggel általában komoly problémák szoktak lenni. Amikor elkezdtem olvasni, itt is frászt kaptam, hogy döcög, orrba-szájba kapjuk a hasonlatokat, egyeztetési hiba is volt (nem kellett volna a legelejét még átnézni? https://moly.hu/idezetek/969028), és már csikorgott a fogam, hogy ezt további 50 oldalon kell felolvasnom. Aztán valamelyikünk belejött, mert egyre jobban gördült, a balett szereplőinek neveivel, az ismert történettel*. Arról nem érdemes mit mondani, hiszen adott volt, nyilván nem fogunk vagány hercegnőket számonkérni. A Disney-mesékre emlékeztető komikus elemek (bénázó király, jó arc mókus) nekem nem tetszettek, a kölkök nem ilyesmin szocializálódtak, és továbbra is meglettünk volna nélkülük. Akit viszont a rajzfilmektől próbálnak átcsábítani, annál működhet. (És akár az is lehet, hogy ez segített engem is kicsit visszalökni a saját gyerekkoromba annyira, hogy még romantikusnak is bírtam találni. Pedig én egyféleképpen szeretem igazán ezt a történetet, az Anyukámtól hallott verzióban, a békás jóslattal**.) Mindenesetre határozott javulást látok a sorozat többi darabjához képest.

A Nagy izgult, nevetett, és követelte, hogy olvassuk, a Kicsi (3 és 3/4) viszont még kicsi hozzá, őt nem tudta lekötni a történet, és volt oldalpár, ahol nem volt mit nézegetnie.

A rajzok szuper helyesek, természetesen, hiszen Pásztohy Panka.

*Utánanéztem az eredetinek kicsit, elég keményen folytatódik még. Mármint nem a balett, hanem a Csipkerózsika eredetije.
** Brekeke, brekeke, szép királyné asszony,
bánat ne emésszen, a bú ne sorvasszon.
Mire egyet fordul az esztendő kereke,
gyermeked születik, brekeke, brekeke.

>!
dtk8 P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Ez a sorozat legjobb darabja!
A történet adott, de annyira jó volt a szöveg, olyan jó ötletek voltak benne, olyan olvasmányos volt! Pont ilyennek kell lennie egy királylányos mesének.
A rajzok tündériek, végre! (Nem nyomasztó a képi világ, mint ennél a sorozatnál olyan sokszor.)

2 hozzászólás
>!
Honey_Fly P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Mindig nehezen szánom rá magam a hercegnős mesék olvasására. Igaz, itthon nincs is rájuk igény. Most unokahúgokkal és keresztgyerekekkel (4 lány, 1 fiú) körbevéve előkaptam Csipkerózsikát mert a lányokra mindig lehet számítani ha valamiben hercegnőt és/vagy rózsaszínt látnak. Gondoltam, hogy a lelkesedésük rám is átragad majd. Nos, nem kellett igazán ragasztani semmit sem mert ez a Csipkerózsika az elejétől kezdve igazán élvezetes olvasmány volt. Az illusztrációk szépek, nem ijesztőek. Bár általában nem az én színvilágommal dolgozik, Pásztohy Panka rajzait mégis mindig szívesen veszem kézbe. Szeretem emberalakjait, az arckifejezésüket, a gesztusaikat. Jó kedve lesz tőlük az embernek. Az állatok pedig szupercukik. Valahogy mindig az az érzésem az ő illusztrációit nézve, hogy a világ egy jó hely ahol minden gond megoldható kedvességgel, egy mosollyal és leginkább szeretettel. Gyerekkönyvnél szerintem ez az egyik legfontosabb dolog. Ez a pozitív, szeretetteli kisugárzás. A könyv szövege is nagyon tetszett spoiler. Kifejezőek a hasonlatok, hitelesek a szereplők. A gonosz kellően, de nem túlzóan félelmetes. Klasszikus mesét feldolgozni nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé hiszen sokan, sokféleképpen mesélték már újra őket. Nehéz egyediséget belevinni. Ez itt most nagyon jól sikerült. Apró, néhol beszúrt szavakkal tökéletesen mai mesét kapunk ami meg tudta őrizni a klasszikus elemeket is. Korosztályilag is széles skálán mozog, hogy kinek szól a könyv. A legifjabb hallgatóm 5 éves volt, a legidősebb 75. Mindenkinek tetszett.

2 hozzászólás
>!
dianna76 P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Végre megtalálta önmagát a Holnap kiadó sorozata. Ez most tényleg jó volt. Nekem bejött az ismert mese új köntösben való tálalása, bár nem tudom, hogy ez mennyire helyén való. Hozzáteszem: a balettet nem ismerem, így nem tudom ahhoz mennyire hű. Mindenesetre én örültem a másságnak, mert ellenkező esetben nem biztos, hogy ennyire tetszett volna. Ugyanis számomra már kicsit lerágottak ezek a klasszikus mesék. Sajnos én meg tudom unni őket! De! Ahogy mondani szokták, az újszülöttnek minden új.
Szerettem a mesébe csempészett humort, a megmosolyogtató szöveget. Maga a szerkezet is rendben van, a szükséges párbeszédekkel, leíró részekkel. Tényleg mesélni lehet, nem csak felolvasni, mint szöveget. Az illusztrációk természetesen szépek voltak. Kedvencem a mókus lett, mint szereplő és mint megrajzolt alak is. A CD egyszer hallgatós volt egyelőre, mert még egyszer berakom majd. A balett zenei anyaga engem nem tudott megfogni, mert nem vagyok komolyzene hallgató, így nehéz is értékelni.

>!
Holnap, Budapest, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491638 · Illusztrálta: Pásztohy Panka
>!
bagie P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Nagyon szép kiadvány, kellemes rajzokkal – egy kicsit más történet, mint ahogyan én ismerem Csipkerózsika történetét, de nagyon tetszett.
a cd-t nem hallgattam meg – maradtam csak az olvasott történetnél :)

>!
PTJulia MP
Acsai Roland: Csipkerózsika

Szirupos történet ez a Csajkovszkij-balett, Acsai Roland a 200%-ot hozta ki a történetből. Kellő alázattal, ügyesen dolgozott a szöveggel, eredeti, amolyan habos-babos tündérmesét kerekített ki belőle. Pásztohy Panka is odatette magát, azt hiszem, ez a kombó a kislányok álma lehet.

>!
schesztiஐ P
Acsai Roland: Csipkerózsika

Aranyos, kicsit modernizált (ami nekem nem mindenhol jött be) és bár tényleg nagyon szépek a rajzok, egyáltalán nem hercegnősek

De az ötlet nagyon tetszik, legközelebb a Diótörőt olvasom el! :))
(Wow! És hogy A hattyúk tava borítója mennyire meseszép!!! Kár, hogy az nem volt a Libriben)

>!
Cetti94 P
Acsai Roland: Csipkerózsika

„A klasszikus mesét senkinek sem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri. Acsai Roland azonban egy új, kreatív köntösben hozta el nekünk Csipkerózsika történetét, és ehhez a csodálatos meséhez gyönyörű illusztrációkat is kaptunk. Ahogyan elmerülünk régi-új kedvelt mesénk soraiban, úgy találjuk magunkat egy-egy újabb színpompás jelenetben, a könyvet lapozgatva olvasóként is a mese részévé válunk. Az eddig kellemes olvasmányélmény pedig kiteljesedik, ha a CD-mellékleten szereplő részleteket is hallgatjuk közben, melyek Pjotr Iljics Csajkovszkij balettművéből adnak ízelítőt.”

„Auróra hercegnő történetét különleges tálalásban kapjuk, és a gonosz boszorka, Carabossa háttértörténetébe is betekintést nyerünk. A klasszikus ízt megfűszerezi a humor és az állatok szeretete. Köztudott, hogy utóbbi a szerző egyik védjegye, éppen ezért örömmel olvastam Dióról a mókusról, aki nem csak aranyos, de néha kicsit szemtelen barát is. A plusz „adalékokkal” egy icipicit kortárssá is válik a mese, emellett megőriz valamit a többszázéves történet varázsából (és most nem a legelső változatra gondolok a 17. századból…).”

„Ezt a könyvet szívből ajánlom minden gyereknek, és gyereklelkű felnőttnek, kellemes perceket fog okozni, és nem kevés meglepetést az új elemek miatt. Ha szereted a modern jelmezbe bújtatott klasszikusokat, akkor a Csipkerózsika neked is kötelező darab!”

Bővebben: http://szellemicsemegek.blog.hu/2018/05/22/acsai_roland…


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink P

Először a király aludt el és a királyné. Állva szunnyadtak el. Egymásnak dőlve, és egymás kezét fogva, mint a fák.

41. oldal, Második felvonás, 6. (Holnap, 2018)

21 hozzászólás
>!
dtk8 P

Egy nagy, fekete felhő úszott a vár fölé. A szélkakas dühösen felé csapott a csőrével, mintha el akarná ijeszteni. A felhő kiszakadt a csípéstől, és ömleni kezdett belőle az eső. Ahogy fogyott belőle a víz, úgy lett egyre kisebb. Végül már csak egy felhőpamacs maradt, akkora, mint a nyúl farka.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felhő
>!
blueisthenewpink P

Különös tél volt. Nem látott még ilyet az apró birodalom, ami a világ egyik eldugott szegletében húzódott meg, és amit egy király igazgatott a jó tündérek segítségével.
    A birodalom mindössze egy várból, egy faluból, és egy hatalmas erdőből állt. A várat, aminek négy bástyája, egy tornya, és egy rozsdás szélkakasa volt, magas fal vette körül. Csak egy oroszlánfejű kilinccsel nyíló vaskapun át lehetett bejutni, amit katonák őriztek. A falu úgy nőtt ki a várfal mellett, mint fa tövéből a gombák, és a lidércekkel, törpékkel, tündérekkel és más lényekben bővelkedő erdő úgy vette körül, mint tenger a szigetet.

5. oldal - Bevezetés (Holnap, 2018)

8 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

Utószó
A Csipkerózsika nem csak a mesék, de a balettek klasszikusa is. Felejthetetlen, romantikus zenéjét Pjotr Iljics Csajkovszkij írta. A 19. században mutatták be először Szentpéterváron. Hogy nagy sikere volt, az is mutatja, hogy még ma is az egyik legtöbbet játszott balettnek számít.
(…)
Az előadás követi az ismert és szeretett történet cselekményét, de amit az operában vagy a színházban a tánc révén tettek hozzá, én a szavakkal és a képzelet erejével igyekeztem…


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Daisy Meadows: Sáfrány, a sárgatündér
Daisy Meadows: Lotti remek tanácsa
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Rosie Banks: A Cukor-öböl kalózai
Fekete István: Vuk
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Disney – Jégvarázs: Északi fény – Kristálykaland
Csukás István: Süsü, a sárkány
Berg Judit: A Nádtenger télen