Végül is tetszett… Megbocsátottam neki a magyartalan mondatokat, a néhol tapasztalható számbeli egyeztetések hiányát, a furcsa mód benne maradt hibát (egy párbeszédnél rosszul van megjelölve a szereplő), az általam előítéletesen lerágott csontnak minősített alapszitut spoiler, a primitív körülmények közt megjelenő technikai felülreprezentálást, – és a szerepeltetésük végig nem gondolt következményeit spoiler Szóval kb. ennyi, amit hibájául felróhatok. Nem kevés, de mégis felülírja e sok bosszantó – és kijavítható – bakit a mese jósága. A történet pozitív kicsengése, hogy a jó győzedelmeskedik minden szinten. Nemcsak a környezetvédelmi mozzanatban, hanem a mai kor törvényei és a társadalmi miliő által diktált, elvárt és tapasztalható gyermekelhelyezési mizériák területén is. E korunkat jellemző problémák beleszövése a történetbe, no meg a tablet, telefon, internet közösségi oldalának szerepeltetése maivá teszik a mesét, a helyszín (Fővárosi Állatkert, Városliget, Budai vár) érzelmileg pozitívan befolyásolhat minden magyar gyereket. A rajzok szépek, a Dzsungel könyvének Disney-rajzfilmes változatát idézik, no meg Gólem alakja szintén a disney-s Quasimodot. De sebaj. Intertextualitás és intervizualitás a modern kor velejárója, döntse el ki-ki maga, hogy előny-e vagy hátrány, itt mindenesetre pozitív asszociációkat hív elő, vagy sugall. Hogy milyen korosztálynak való? A főszereplő ikrek 11 év körüliek – bocsánat, de nem fogom most visszakeresni pontosan a szövegből! –, épp serdülőfélben lévő, szerelmesedő kiskamaszok, így a mesét is e korosztálynak, a 10-11 éveseknek ajánlanám. És persze azoknak a nagyobbacskáknak, akik ilyen korú gyerekekkel foglalkoznak. Hogy mese, az napnál világosabb, nemcsak a beszélő állatok, éjjel a fővárosban zsiráfon lovagoló és a rozsdásodó, használaton kívüli Siklót kisiklasztó kaland miatt, hanem a leegyszerűsítés miatt is. Betondzsungel ugyan a cím, de a nagyváros lakhatatlan zsúfoltságából semmi sincs, alig pár szereplő és néhány szabad, levegős helyszín (állatkert, sziget, folyópart, liget), még véletlenül se szűk sikátorok, tömbházak útvesztője. Szóval a helyszín jelképes, a dzsungel inkább köthető az állatok elzárt különkertjéhez, a vadságot, természetközeliséget, romlatlanságot sugallva és szembe állítva a házak, emberek zsúfolt tömegéhez, a mai kor bűntanyáihoz képest. Az itt is lehet pozitívumát építve.