A ​betondzsungel könyve 17 csillagozás

Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Egy nagyvárosi Maugli-történetet tartasz a kezedben.

Az elárvult Felhőt és Holdat egy Budapestre erősen hasonlító város állatkertjének farkasgondozója veszi magához – aki maga is félig farkas –, és titokban felneveli őket. Az ikrek megtanulják az állatok nyelvét, és amikor nagyobbak lesznek, kimerészkednek a városba. Felhő szerelmes lesz egy fiúba, akit egy gonosz gyárigazgató elrabol. Felhőre, Holdra és társaira vár a feladat, hogy megtalálják és kiszabadítsák. Az izgalmas kalandban szerencsére segítségükre vannak az állatkert lakói is.

Ha nem tudod, milyen egy zsiráf hátán, éjszaka vágtatni egy kivilágított sugárúton, akkor olvasd el a könyvet, és megtudod! Tarts velük a fergeteges kalandokban egy „állati jó” könyv lapjain!

>!
Holnap, Budapest, 2017
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633490693 · Illusztrálta: Vigovszky Rita

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Nagyon szép történet a szeretetről, a kapcsolatokról, az összetartozásról, első szerelemről. Az állatok szeretete hatalmas hangsúlyt kapott Acsai Roland könyvében, mint ahogyan a Szellemkócsagok verseskötetében is megismerhettük a természettel és az állatvilággal szembeni elkötelezettségét és rajongását.

Ebben a könyvben benne volt, amire minden gyerek vágyik, érteni az állatok nyelvén. Ki ne szeretne beszélgetni a körülötte élő állatokkal, érteni minden szavukat. Mert milyen jó lenne tudni, hogy a nyuszim unja-e répát azért nem eszi meg, vagy egyszerűen most valami másra van kedve. Vagy a kutyám miért ugat olyan megveszekedetten az udvaron, miért van haragban a galambokkal, vagy éppen miért üldözi a békákat.

Ez a kisregény az állatok tiszteletére és szeretetére tanít, a kapcsolatok fontosságát mutatja meg, hűséget, szeretetet és bizalmat találhatunk benne.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/acsai-roland-beton…

>!
Kelemen_Hanna P
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Amiért nem öt pont, az hogy rövid. Csodás, elvarázsoló könyv, vicces is, eleven is. De ez a hossz valahogy éppen nem jó. Novellának hosszú, regénynek rövid, és amúgy is szívesen időztem volna még a világában. Az a fajta könyv, amitől az ember egy ideig kicsit másképp látja a világot: szebbnek és jobbnak.

1 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Bájos, humoros és fordulatos történet két iszonyatosan mázlista gyerkőcről, akiket a világ egyik legjobb szőrmókja fogadott örökbe. Nagyon szerettem minden szereplőt, legyen szó állatról vagy emberről, rablóról vagy ex cirkuszi öreg elefántról. Az illusztrációk teljesen illettek a sztorihoz, ráadásul a lehető legjobb részek lettek megrajzolva!

Nekem tetszett ez a modern Maugli-feldolgozás, remélem, hogy még akadnak hasonló mesék Acsai Roland fejében.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/06/a-betondz…

>!
Holnap, Budapest, 2017
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633490693 · Illusztrálta: Vigovszky Rita
3 hozzászólás
>!
Annamarie P
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Féltem egy kicsit ettől a könyvtől, mert a kis Maugli története lerágott csont számomra is, meg a könyv borítója se tetszett, de aztán nagyon pozitívan csalódtam.
Először is ez nem egy tipikus Maugli mese, hanem egy hasonló gondolatból csírázó, szerethető és nagyon magyar történet. A Budapesti Állatkertben játszódik, sok benne a mesés elem, ami keveredik azzal a környezeti felelősségvállalással, amire gyermekeinket szeretnénk nevelni. Van benne egy szerethető behemót alak, egy csupa szív „Hagrid”, gyerekek és sok-sok állat, kis nyomozás és kaland.
Másrészről, bár a borító tényleg nem tetszett, de a könyvben levő illusztrációk igen.

>!
Lorenza_Pellegrini
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Nagyon tetszett benn az, hogy mennyire szereti az állatokat. Tényleg milyen jó lenne érteni a nyelvüket, ez nekem is annyiszor eszembe jutott gyerekkoromban. De volt, ahol más könyvekre emlékeztetett ezért vontam le egy csillagot.

>!
Cetti94 P
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

"Felhő és Hold története nagyon emlékeztet Rudyard Kipling egyik legendás meséjére, A dzsungel könyvére, melyben Maugli a főhős, most azonban teljesen modern változatban, számos plusz szereplővel és cselekménnyel olvashatjuk.

A történet főszereplője egy elvárvult ikerpár – ráadásul egy fiú és egy lány –, akiket egy állatkerti gondozó, Gólem fogad be. A gyerekek felnevelésében a farkasok segítségét kéri, ezzel komoly kockázatot vállal, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az embergyerekeknek milyen életkörülményekre van szükségük. Mégis úgy látszik, hogy a farkasok között remek dolguk van, nagyszerű családot kaptak, de ahogy a gyerekek nőnek, úgy nő a lebukás veszélye is. Kamaszkorukra már igencsak nehéz titokban tartani jelenlétüket. Amikor a városban is látogatást tesznek, könnyen el tudnak vegyülni a többi gyerek között, de még az eddigieknél is jobban kell vigyázniuk magukra és egymásra."

„Eddig még nem volt olyan Acsai Roland által írt mű a kezemben, amit ne ajánlottam volna szívesen bárkinek. Kevés olyan szerző van, aki különböző korosztályokat érintve több műfajban is megállja a helyét, és ezekben egy f/vonalat mindig ugyanolyan szépen szőjön bele a képbe. Most sem kellett csalódnom, egy nagyon kedves könyvvé vált számomra A betondzsungel könyve. Szívesen elidőztem volna még ebben a világban!”

Bővebben: http://szellemicsemegek.blog.hu/2018/05/23/acsai_roland…

>!
Oláh_Zita P
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Elbűvölt. Több szempontból is. Állatkert, emberek akik beszélnek az állatok nyelvén, kaland, szerelem, szeretet, halál, magány, félelem, és nem teljeskörű a felsorolásom. Különösen kedves a szívemnek a helyszínek megválasztása, szeretett (székes)fővárosunkban. Minden korosztályt megszólít az író, mert a társadalomkritikákat fanyar humorral leheletvékonyan helyezi el a történetbe, aki akarja észreveszi. Remélem olvashatunk még hasonlóan lélekmelengető történeteket!

>!
Nádasi_Ozsvár_Andrea I
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Kicsit félve kezdtem bele A betondzsungel könyvének olvasásába, mert gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt Kiplingtől A dzsungel könyve, és tartottam tőle, hogy csak egy rövidített, egyszerűsített, modern változata lesz az eredetinek, ami hatalmas csalódás lett volna a számomra. Szerencsére nem ez történt, Acsai Roland nagyvárosi Maugli-története önállóan is tökéletesen megállja a helyét. (Titkon azt remélem, rengeteg gyermekben felserkenti a vágyat arra, hogy az eredeti Dzsungel könyvét is elolvassa, a budapesti helyszínek pedig egy remek közös családi kirándulóprogram alapját képezhetik.)
Kalandos, fordulatokban bővelkedő, izgalmas történetet kapunk, egyedi, karakteres szereplőkkel, mind az emberek, mind az állatok között, rendszeresen megjelenő humorral. Granyót és Menyhártot, a két esetlen bűnözőből állatgondozóvá lett szereplőt különösen viccesnek találtam. Ez egy olyan írás, melyet jó eséllyel együltő helyében végigolvas, aki belekezd. A mesét elgondolkodtató jelenetek, fontos tanulságok szövik át, melyek olvasás után is vissza-visszaderengenek. Szerettem, hogy A betondzsungel könyve fontos dolgokra hívja fel a figyelmet. Az egyik kedvenc jelenetem az volt, amikor a főszereplő ikrek, Hold és Felhő rádöbbennek, hogy együtt dolgozva előbb érhetnek el bármit. Ami ezen felül még a számomra kiemelte ezt a könyvet a többi közül, az a nyelvezete: számtalanszor olyan érzékletesek voltak akár egy-két sorban is a leírások, mintha verset olvastam volna, ami egy költőtől nyilván nem meglepő, de jól esett olvasni az ilyen sorokat: „Június volt, de másnapra mégis ősz lett. Olyan hirtelen, mint amikor valaki egyik napról a másikra megőszül.[…] A szélben ökörnyál úszott, mint egy elszabadult papírsárkány kötele.” Az illusztrátor, Vigovszky Rita rajzai szépen követték és alátámasztották a történetet.
Jó szívvel ajánlom a kötetet a kiskamasz korosztálytól kezdve bárkinek (a kiskamaszok különösen érdeklődők lesznek, ha elmondjuk nekik, hogy ez nem egy régimódi könyv, szelfizés és csetelés is van benne, meg Siklórablás).

>!
Hermész
Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Kifinomult cselekményszövés, költői megfogalmazás. A gyerekeket is lekötötte, szerettük. :-)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Molymacska P

– Bárcsak ismernék olyan gyógynövényt, ami az idő múlását is sietteti!

75. oldal

>!
Molymacska P

– (…) Különben is jobban tennék, ha nem a gyerekeket, hanem a gyerekrablókat üldöznék, jóccakát!

96. oldal

>!
Molymacska P

Ennyi erővel bolhát is kereshettek volna egy mamut bundájában. Vagy agysejtet Menyhárt agyában.

100. oldal

>!
Acsai_Roland I

– Amikor kicsi voltam, úgy néztem az állatkert kerítésén túl elterülő várost, mint egy ismeretlen és félelmetes birodalmat. Amíg nem tűntél fel az életemben, idegennek éreztem magam odakint. Te kapcsolsz engem a városhoz – mondta az alkonyi eget fürkészve Felhő, és mintha nem is az ő keze lenne, megfogta Armand kezét.
    A fiú viszonozta a szorítást.

>!
AniTiger MP

Nem csak a termete volt ijesztő, de a szaga is.
    Farkas szaga volt.
    A városi állatok megérezték, és jobbnak látták minél távolabb kerülni a férfitól, aki akkora volt, mint egy elefánt, úgy cammogott, mint egy medve, úgy morgott, mint egy párduc, és olyan szagot árasztott, mint egy farkas. A macskák a karmukat meresztve fújtak, ha észrevették, és a kutyák kitépték gazdik kezéből a pórázt.
    A különös óriást Gólemnek nevezték. A városi állatkertben élt gyermekkora óta.

7. oldal, 1.

>!
AniTiger MP

    Gólem az ikrek sorsán tépelődött, és nem érezte meg a közeledő veszélyt. Egy omlófalú, penészszagot árasztó bérház sötét kapujából két alvilági figura lépett elé.
    – Ide a pénzeddel! – kiáltotta a magasabbik, aki Gólemet egy szakállas és gebe zsiráfra emlékeztette.
    – Légyszi! – kérte a kisebbik, aki olyan képet vágott, mint egy hasmenéses törpepingvin.
    – Százszor elmondtam neked, hogy amikor kirabolsz valakit, nem kérsz, hanem parancsolsz! Reménytelen eset vagy! – nézett rá a magasabbik egy sértett osztályfőnök arckifejezésével.
    – Bocs!
    – Ne kérj bocsánatot! – vörösödött el a rabló feje. – Az igazán kemény fickók soha nem kérnek bocsánatot! Bocsánatot kértem én tőled, amikor véletlenül megettem tegnap a lekváros kenyeredet?
    – Nem – hebegte a társa.
    – Na, látod!

13. oldal, 1.

>!
AniTiger MP

    – Melyik állathoz helyezzelek benneteket? – töprengett Gólem.
    – Esetlen a kakaós csigákhoz? – kockáztatta meg Menyhárt. – Nagyon kedvelem a csigákat.
    – Csigát nem tartunk. Te a pingvinekhez kerülsz. Granyó a zsiráfokhoz.
    Menyhárt láthatóan megkönnyebbült, de Granyó aggódni kezdett:
    – A zsiráfok harapnak?
    – Csak rúgás előtt – felelte Gólem.
    – Rúgnak is?! – jajdult fel Granyó.

81. oldal, 14.

>!
Acsai_Roland I

    Armand elindult.
    De nem ért haza.
    Amikor Felhő megtudta, mi történt a fiúval, százszor megbánta, hogy nem kísérte el a metróig. Talán megmenthette volna. Talán nem történt volna meg. Talán, talán, talán. Csupa talán lett az élete.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Csukás István: Pom Pom meséi – A radírpók
Szabó Magda: Tündér Lala
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Ákos: Képtelenkönyv