A ​mélység népe és az erdő asszonyai 7 csillagozás

Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

A XX. század első fele az amerikai fantasztikus irodalom aranykora volt: a különböző magazinokba ekkor írt H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, Catherine L. Moore, Seabury Quinn, Clark Ashton Smith, Robert Bloch, vagy kicsivel később Ray Bradbury.

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek még meg nem jelent egyes műveit: jelen kötettel a ma már klasszikussá vált Abraham Merritt novelláit.

A kötetben szereplő novellák:
A Sárkányüvegen túl
A mélység népe
Három ódon francia sor
A kőisten medencéje
Az erdő asszonyai
A méhkirály
Az utolsó költő és a robotok

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A fantasztikus irodalom klasszikusai

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2018
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601668 · Fordította: Grób László, Kiss Sándor, Imre Eszter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
zamil
Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

Igazi vegyes felvágott volt ez a gyűjtemény. Volt itt jó és volt itt gyenge novella is.
A kötetből talán a legjobb novella számomra a A méhkirály és Az erdő asszonyai. A többi elég egy kaptafás kaland történet, amik a kor magazinjainak elvárásainak felelnek meg. Az utolsó novella kísérlet, ami biztos egyedi volt abban az időben, de mára elavult.
Ettől független örülök ennek a sorozatnak is, bár a Deltás MM sorozathoz nem ér fel, annak van valami varázsa a narrátor miatt.

>!
bfg3 P
Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

Olyan, mintha a nagyokat utánozná – Lovecraft, Howard, Ashton Smith ugrik be egy-egy történetnél. Csak hát nagyon nem megy neki. A legjobbak talán még A mélység népe és Az erdő asszonyai.
Eggyel viszont, bevallom, nem tudtam mit kezdeni: Az utolsó költő és a robotok történetét egyszerűen nem értem.

>!
Mortii
Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

Merritt az egyik legismertebb szerzője a sorozatnak, így itt egyértelműen minőségibb történetekről olvashatunk, bár nyilván nem ezek a szerző legkiemelkedőbb alkotásai.

A Sárkányüvegen túl: Régiségbúvár történet. Erős kezdés!

A mélység népe: HPL és CAS történeteit juttatja eszembe.

Három ódon francia sor: Háborús történet, melyben a halál utáni életet tapasztalja meg a főhős, egy kísérlet keretein belül. A sebész orvos, hipnózissal magyarázza a történteket, de Laveller, a kísérleti alany kézzelfogható bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a túlvilágon járt. Bár nem egy igazi rémtörténet, nekem nagyon tetszett!

A kőisten medencéje: Egy expedíció Új-Guineában egy elátkozott bálványra bukkan. Gyakorlatilag a sztori ennyi. Gyors és rövid, pont emiatt élvezhető az egyébként klisés történet.

Az erdő asszonyai: Kétségtelenül ez a legérdekesebb történet mind közül. A természetbarát McKay rábukkan egy olyan erdőre, ahol a fák valóban élnék. A megmaratt kis liget évszázadok óta harcban áll a közelben élő családdal, és mindkét oldalon jelentős veszteségeket jegyeznek. McKay valójában a végjátékba csöppen, és természetesen a fák oldalára áll. A sztori ereje a különlegességében rejlik!

A méhkirály: A kötetben egy eredeti, és egy későbbi, szerkesztett változat is olvasható. Az eredeti változat kicsit terjengősebb, ezáltal hosszabb is, de semmit nem von le értékéből. A sztori egy emberi átalakulásról szól.

Az utolsó költő és a robotok: A magyar tanárok legutálatosabb frázia jutott eszembe erről a történetről: „Vajon mire gondolt a költő?!” És tényleg! Ez a novella csak kérdéseket hagyott maga után.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.
George R. R. Martin: Álomdalok
Ted Chiang: Életed története és más novellák
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító
Stephen King: Világnagy strand
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek