Új ​örömök kertje 79 csillagozás

Abbi Waxman: Új örömök kertje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lilian ​Girvan harminchét éves. Három évvel ezelőtt a szeme láttára halt meg a férje autóbalesetben, s ő azóta sem tud magához térni. Az őrült depresszió mélyéről valahogy felevickélt, de továbblépni képtelen… Öngyilkos gondolatai már csak elvétve vannak, ellátja két kislányát, és végzi a munkáját: illusztrátor egy könyvkiadónál. Ha a húga nem segítene lelkesen és rendszeresen, talán még erre sem lenne képes. A kiadó beíratja egy kertészeti tanfolyamra, hogy kellő tudással és lelkesedéssel illusztráljon egy sorozat zöldségtermesztési tanácsadó kiskönyvet. A tanfolyamon aztán véletlenszerűen összeverődött férfiak és nők társaságába csöppen és lassan-lassan képes lesz kibújni a csigaházból.
A napsütés és a növények gyógyító hatása, meg a húga őrült ötletei szinte észrevétlenül vezetik vissza Lilit az élő (és nem csak vegetáló) emberek közé. Lehet, hogy még a szerelem is megterem egy kiskertben?

„Ha elolvasod, te is kedvet kapsz hozzá, hogy elültesd és felneveld az új… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057000 · Fordította: Balázs Judit, Balázs Júlia

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Edward Bloem · Lilian Girvan · Richard Byrness

Helyszínek népszerűség szerint

Los Angeles


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 81


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Szerencsésen választottam eddig 2018-as olvasmányokat! Egy újabb szórakoztató könyvre találtam. A történet bár szomorú témát dolgoz fel spoiler, mégis inkább a humor a jellemző rá. A szereplőket nagyon megkedveltem, kivéve Lilian anyját, mert ő olyan elefánt a porcelánboltban típus. A két kislány, Annabel és Clare egyenesen imádnivaló. Különösen tetszett, hogy a fejezetek között kertészeti tanácsokat is kaptam. A könyv olvasása közben csak egyetlen dologra vágytam, mégpedig arra, hogy minél előbb jöjjön az igazi tavasz, és belevethessem magam a kerti munka örömeibe.

>!
Európa, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057000 · Fordította: Balázs Judit, Balázs Júlia
>!
Bleeding_Bride ISP
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Ez a történet pont annyira kedves, mint a borítója sejteti.
Tele van igazi, valós érzelmekkel, tanulsággal és lelki vívódással, de mindezt nem drámai túlzásokba csomagolva, hanem a hétköznapi embereket tükrözve.
Épp ez az, amitől annyira szerethető, amolyan itt a szomszédban eset. Nagyon szépen megtalálta az egyensúlyt, hogy úgy mutassa be a gyászt, egy fiatal özvegy és félárva gyerekeinek vívódását, hogy nem egy görög tragédia lett vége, de nem is komolytalankodta el.
A lezárás különösen tetszett, nem dobott oda egy hatalmas cukorfelhő happy endet, de mégis ott van, hogy ha tovább követnénk az életútjukat, az következne. Talán az egy külön romantikus kötetért kiáltana :)

2 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Hát nem kedvem támadt kertészkedni! ;)
Nagyon sokat nevettem. Az írónőnek zseniális humora van, ennek köszönhetően az igazán fájdalmas részeknél sem uralkodott el rajtam a mélységes szomorúság.
Nagyszerű olvasmány mindenkinek, aki szereti a növényeket, a gyerkőcöket, és a komoly mondanivalót a fergeteges humorral ötvözve. Na és persze a romantikáról se felejtkezzünk el! ;)

14 hozzászólás
>!
Ninácska P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

A borító miatt választottam a könyvet. A színek szuperek, a cím különleges, aztán mikor elolvastam a fülszöveget, és kiderült, hogy kertészeti témájú könyvről van szó, azonnal lecsaptam rá. Mivel magam is szeretek kertészkedni, imádom a saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, így a kertészeti témájú könyveket is nagyon kedvelem, örömmel olvasom.
A fejezetek közti zöldségtermesztési tippek kimondottan tetszettek, nagyon sok tippet lestem el belőlük.
A szereplők szimpatikusak, a történet pedig nagyon tanulságos. Erőt adó, szórakoztató, kedves, humoros olvasmány. Nagyon tetszett.

… az élet túl rövid ahhoz, hogy az egészet csak fejben éljük le.

>!
sztinus P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem tudom kevesebbre értékelni, pedig rajta voltam, hogy keressem a hibákat.
Bár akadt egy-egy viccesnek szánt mondat, ami sok volt, alapvetően megszerettem a főszereplőt. Meg a sok jól kitalált mellékszereplőt. Meg a kertészkedéses részt. Meg az őszinte gondolatokat, amik anyaként, nőként ott vannak a mindennapokban.
Egyszóval kikapcsoló kellemes élmény adott, ès nagyon szép a borítója, a könyvtárból emiatt hoztam el.

>!
buzavirág P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem mondhatnám, hogy túlzottan járatos vagyok a chick lit műfajban, de úgy tűnik a közeljövőben gyarapítani fogom az ilyen olvasmányaimat, főleg ha ilyen jók, mint ez a könyv.
Nehéz témával állít szembe az író, egy családapa elvesztése körül forog a szereplők élete, az újrakezdés nehézségeinek bemutatásával. Teszi ezt könnyedén, sokszor viccesen, egészen bámulatos szereplőgárdával, itt mindenki egyéniség. A helyszín is különleges, ráadásul az egyik gyengém: a kert. Karaktereink ott botlanak egymásba, egy tanfolyamon, ahol még az olvasó is elsajátíthat jó néhány trükköt kertje gondozásához. Nem csöpög, valóságos, ettől olyan szerethető.

6 hozzászólás
>!
Könyvkuczkó P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Bár a kötet komoly témákat dolgoz fel, feldobja a kellemes helyzet-, és jellemkomikum, és az őszinte, valós karakterek. Egyik szereplő sem mentes az önkritikától és a szarkasztikus megnyilvánulásoktól, és nem tesznek, vagy mondanak semmi olyat, amit mi, vagy akár egy barátunk ne tenne a helyükben. Nem kertelnek, nem adják elő a tökéletes álomképet az anyaságról, öregkorról vagy a szingli életről. Nehézségeiket ugyanúgy megosztják egymással, mint a vidámságot. A tanfolyam végére az így összeverődött kis társaság egy családdá válik. Egy kicsit lökött, szokatlan, de mégis gyönyörű családdá…
Bővebben:
http://konyvkuczko.blog/2017/11/15/abbi-waxman-uj-oromo…

>!
Lynn
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni, bár reménykedtem benne, mert nagy csalódás lett volna, a a szép borító ellenére valami egészen rosszat kellett volna olvasnom.

Özvegy anyuka mindennapi küzdelmei háztartás, gyereknevelés és munka frontján, amit sokunknak valószínűleg nem nehéz átérezni. Az, hogy az egészet egy kertészeti tanfolyammal „hígította” a szerző. Üde színfolt volt ez olvasva is és a történet helyszínén is a betonrengetegben.

Amin viszont többször fennakadtam azok a gyerekek: szerintem 4 és 7 évesen nem ilyen az átlaggyerek (viselkedése és beszéde sem) és kicsit kevesebb tévézést engednék nekik, de ez már az én heppem….

>!
Boritek70 P
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Lilian özvegy. És ez szinte mindent elárul róla. Saját maga mindig háttérbe szorul a két tündéri lánya, az egoista anyja, a hebrencs húga és a férje emléke mellett. A munkaadója által szorgalmazott kertészeti tanfolyam eleinte púpnak tűnik a hátán, aztán bekerülve ebbe a nagyon vegyes összetételű csoportba, átalakul az élete. Megtanul odafigyelni másokra (legyenek azok emberek, giliszták :) vagy növények), és megtanulja elengedni a múltjából azokat a dolgokat, amik korábban nem engedték továbblépni. Szerettem ezt a könyvet, mert igazi emberi érzésekről, kapcsolatokról szól, olyan stílusban, olyan kedves humorral, hogy a szereplőket barátaimnak érezhettem, a gondolataikat akár én is mondhattam volna, és igen, én is szívesen járnék egy ilyen tanfolyamra!! :).

>!
sztrapacska1213
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Minden kisgyerekes anyának, lányosnak és fiúsnak is olvasnia kellene ezt a könyvet! Mikor leszállni készül a lila köd, gondoljunk arra, hogy a gyerekeink a legtündéribb lények a világon, a velük járó elkerülhetetlen időszakos hajtépés ellenére is teljessé teszik az életünket. Minden sorából látszik a személyes tapasztalat, tele van humorral, iróniával és öniróniával. Az írásmód tökéletes ellenpólusa a főhősünk valójában szomorú történetének.
Liliannak kijut a jóból, elveszíti a társát, egyedül marad két kislánnyal, az anyja egy idióta, a munkahelyéről elbocsájtják, szóval összejött minden, ami egy szenvedős hősnőhöz alap. Lilian azonban nem szenvedős hősnő, bár a baleset után összeroppan, de sikerül talpra állnia és elindulnia az elfogadás, a túllépés és az újrakezdés irányába. Ebben jelentősen segíti húga, aki egyik kedvenc mellékszereplőmmé vált. Az egész zöldségtermesztő kis társaság nagyon jól eltalált karakterekkel van tele, több van bennük, mint ami az első oldalak után látható, imádtam őket egytől egyig.
A fejezeteket összekötő zöldségtermesztési kisokos nagyon ötletes, ilyen megoldással még nem találkoztam. Nem mondom, hogy zöldségkertészkedésbe fogok ezután, de volt benne néhány nagyon jó ötlet is :))) például: „Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés. Csináld te is, ha akarod.”
A lezárás is jól eltalált, semmi rózsaszín habcsók, bár mindenki sorsa pozitív irányba fordul.
Mindenkinek nagyon ajánlom, mert „a giliszták szuperek!” :)))

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Porcsinrózsa

Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés.
Csináld te is, ha akarod.

196. oldal, A fokhagyma termesztése (Európa, 2017)

>!
Porcsinrózsa

Ha ránézel a salátára, világos, hogy kell-e locsolni. Ha lógatja a fejét, és bánatos, adj neki inni, és azonnal virgoncabb lesz. Ha nagyon bánatos, maradj mellette, amíg jobban nem érzi magát.

250. oldal, A saláta termesztése (Európa, 2017)

>!
Porcsinrózsa

Nagy területre és sok-sok napsütésre lesz szükséged. Akárcsak a töknek.

225. oldal, A tök termesztése (Európa, 2017)

1 hozzászólás
>!
Lornka

Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés.

196. oldal

>!
Könyvkuczkó P

Ha meghívsz vacsorára egy farkast, bárányból érdemes egy egész nyájat toborozni, hogy legalább egy-kettő túlélje.

>!
Porcsinrózsa

Eddzed a palántákat úgy, hogy naponta néhány órára kiteszed őket a szabadba, és durván beszélsz velük.

297. oldal, A zeller termesztése (Európa, 2017)

>!
Könyvkuczkó P

Bementünk a lányokkal egy könyvesboltba, és vásároltunk egy kertészeti kézikönyvet (hét másik nélkülözhetetlen könyvvel együtt királykisasszonyokról, paripákról, tündérekről…) Egyrészt nem szeretném elkényeztetni a gyerekeimet, másrészt viszont örülök, hogy lelkesednek a könyvekért.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Összekuporodtam a kanapén, és az ülés végéig csak zokogtam. Hál istennek a doktornő tudta, hogy dilinyós vagyok, máskülönben azt hihette volna, hogy teljesen megőrültem.

>!
Saille P

– Két kislányod van ugye?
Bólintottam
– És egy halott férjed. – Nem, ilyet nem mondott, csak én tettem hozzá gondolatban. Az ismeretlenek gyakran megkérdezik:"hol a férje?","mivel foglalkozik?", és rettentően nehéz nem azt válaszolni, hogy „remélem, a mennyben van”, vagy hogy „ó, többnyire semmivel, csak oszlik”.

23. oldal

>!
Saille P

Megálltam a ház előtt, kinyitottam a gyerekeknek az ajtót. Hátraléptem, hogy elkerüljem az ilyenkor kihulló kacatok kisebb lavináját. Mindig könnyű volt megállapítani, hol parkoltam: müzliszeletes csomagolópapír, gyümölcslés dobozból a kis hajlított szívószál, piszkos törlőrongy, kutyagumi. Mamagumi. Elképzeltem, ahogy egy indián nyomolvasó guggolva vizsgálódik az autóbejárónál:"Középkorú, testes asszony, dél felé tart az ivadékaival." Majd felegyenesedik, és szánakozva megcsóválja a fejét:"Lassan halad".

32. oldal,

Kapcsolódó szócikkek: Lilian Girvan

Hasonló könyvek címkék alapján

Janković Nóra: Árnyékok illata
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
Katarina Mazetti: Pingvinélet
Vi Keeland: A beosztott
Vi Keeland – Penelope Ward: Nagyképű öltönyös
Sarah Morgan: Csoda az 5. sugárúton
Leiner Laura: Maradj velem
Cally Taylor: A mennyország várhat
Janet Evanovich: Két ravatal
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó