Új ​örömök kertje 102 csillagozás

Abbi Waxman: Új örömök kertje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lilian ​Girvan harminchét éves. Három évvel ezelőtt a szeme láttára halt meg a férje autóbalesetben, s ő azóta sem tud magához térni. Az őrült depresszió mélyéről valahogy felevickélt, de továbblépni képtelen… Öngyilkos gondolatai már csak elvétve vannak, ellátja két kislányát, és végzi a munkáját: illusztrátor egy könyvkiadónál. Ha a húga nem segítene lelkesen és rendszeresen, talán még erre sem lenne képes. A kiadó beíratja egy kertészeti tanfolyamra, hogy kellő tudással és lelkesedéssel illusztráljon egy sorozat zöldségtermesztési tanácsadó kiskönyvet. A tanfolyamon aztán véletlenszerűen összeverődött férfiak és nők társaságába csöppen és lassan-lassan képes lesz kibújni a csigaházból.
A napsütés és a növények gyógyító hatása, meg a húga őrült ötletei szinte észrevétlenül vezetik vissza Lilit az élő (és nem csak vegetáló) emberek közé. Lehet, hogy még a szerelem is megterem egy kiskertben?

„Ha elolvasod, te is kedvet kapsz hozzá, hogy elültesd és felneveld az új… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Európa, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057000 · Fordította: Balázs Judit, Balázs Júlia

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Edward Bloem · Lilian Girvan · Richard Byrness

Helyszínek népszerűség szerint

Los Angeles


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 74


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Szerencsésen választottam eddig 2018-as olvasmányokat! Egy újabb szórakoztató könyvre találtam. A történet bár szomorú témát dolgoz fel spoiler, mégis inkább a humor a jellemző rá. A szereplőket nagyon megkedveltem, kivéve Lilian anyját, mert ő olyan elefánt a porcelánboltban típus. A két kislány, Annabel és Clare egyenesen imádnivaló. Különösen tetszett, hogy a fejezetek között kertészeti tanácsokat is kaptam. A könyv olvasása közben csak egyetlen dologra vágytam, mégpedig arra, hogy minél előbb jöjjön az igazi tavasz, és belevethessem magam a kerti munka örömeibe.

>!
Európa, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057000 · Fordította: Balázs Judit, Balázs Júlia
Bleeding_Bride IP>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Ez a történet pont annyira kedves, mint a borítója sejteti.
Tele van igazi, valós érzelmekkel, tanulsággal és lelki vívódással, de mindezt nem drámai túlzásokba csomagolva, hanem a hétköznapi embereket tükrözve.
Épp ez az, amitől annyira szerethető, amolyan itt a szomszédban eset. Nagyon szépen megtalálta az egyensúlyt, hogy úgy mutassa be a gyászt, egy fiatal özvegy és félárva gyerekeinek vívódását, hogy nem egy görög tragédia lett vége, de nem is komolytalankodta el.
A lezárás különösen tetszett, nem dobott oda egy hatalmas cukorfelhő happy endet, de mégis ott van, hogy ha tovább követnénk az életútjukat, az következne. Talán az egy külön romantikus kötetért kiáltana :)

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Hát nem kedvem támadt kertészkedni! ;)
Nagyon sokat nevettem. Az írónőnek zseniális humora van, ennek köszönhetően az igazán fájdalmas részeknél sem uralkodott el rajtam a mélységes szomorúság.
Nagyszerű olvasmány mindenkinek, aki szereti a növényeket, a gyerkőcöket, és a komoly mondanivalót a fergeteges humorral ötvözve. Na és persze a romantikáról se felejtkezzünk el! ;)

14 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Aranyos kis történet volt, tele humorral és kis szarkazmussal. Jókat szórakoztam olvasás közben, külön tetszett a fejezetek közti kertészeti kisokos. Jó társaság kovácsolódott össze a tanfolyam alatt, megkedveltem őket. Lili tesvérét nagyon bírtam, az anyjukról inkább nem nyilatkoznék. Tetszett a romantikus része, hogy nem volt túltolva, bár Edwarból lehetett volna kicsit több. Volt komorabb része is, de tetszett ahogy Lili visszatalált az élethez.

sztinus P>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem tudom kevesebbre értékelni, pedig rajta voltam, hogy keressem a hibákat.
Bár akadt egy-egy viccesnek szánt mondat, ami sok volt, alapvetően megszerettem a főszereplőt. Meg a sok jól kitalált mellékszereplőt. Meg a kertészkedéses részt. Meg az őszinte gondolatokat, amik anyaként, nőként ott vannak a mindennapokban.
Egyszóval kikapcsoló kellemes élmény adott, ès nagyon szép a borítója, a könyvtárból emiatt hoztam el.

buzavirág>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem mondhatnám, hogy túlzottan járatos vagyok a chick lit műfajban, de úgy tűnik a közeljövőben gyarapítani fogom az ilyen olvasmányaimat, főleg ha ilyen jók, mint ez a könyv.
Nehéz témával állít szembe az író, egy családapa elvesztése körül forog a szereplők élete, az újrakezdés nehézségeinek bemutatásával. Teszi ezt könnyedén, sokszor viccesen, egészen bámulatos szereplőgárdával, itt mindenki egyéniség. A helyszín is különleges, ráadásul az egyik gyengém: a kert. Karaktereink ott botlanak egymásba, egy tanfolyamon, ahol még az olvasó is elsajátíthat jó néhány trükköt kertje gondozásához. Nem csöpög, valóságos, ettől olyan szerethető.

6 hozzászólás
Lynn>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni, bár reménykedtem benne, mert nagy csalódás lett volna, a a szép borító ellenére valami egészen rosszat kellett volna olvasnom.

Özvegy anyuka mindennapi küzdelmei háztartás, gyereknevelés és munka frontján, amit sokunknak valószínűleg nem nehéz átérezni. Az, hogy az egészet egy kertészeti tanfolyammal „hígította” a szerző. Üde színfolt volt ez olvasva is és a történet helyszínén is a betonrengetegben.

Amin viszont többször fennakadtam azok a gyerekek: szerintem 4 és 7 évesen nem ilyen az átlaggyerek (viselkedése és beszéde sem) és kicsit kevesebb tévézést engednék nekik, de ez már az én heppem….

Bajnoczianna>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Kellemes kikapcsolódás jelent ez a könyv a kertészkedés kedvelőinek. Minden fejezet között tippeket kap az olvasó hogy ültessen és gondozza a növényeket. A történet Lilian egyedülálló anyaként próbál helyt állni, de ez nem könnyű feladat mióta meghalt a férje. Szép fokozatosan ismertem meg az életét mely tele volt folyamatos problémákkal. A regény nagy részét ez töltötte ki, mely bizony nem túl érdekfeszítő egy idő után. A végére ez miatt kicsit ellaposodott a történet nekem.

Boritek70 P>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Lilian özvegy. És ez szinte mindent elárul róla. Saját maga mindig háttérbe szorul a két tündéri lánya, az egoista anyja, a hebrencs húga és a férje emléke mellett. A munkaadója által szorgalmazott kertészeti tanfolyam eleinte púpnak tűnik a hátán, aztán bekerülve ebbe a nagyon vegyes összetételű csoportba, átalakul az élete. Megtanul odafigyelni másokra (legyenek azok emberek, giliszták :) vagy növények), és megtanulja elengedni a múltjából azokat a dolgokat, amik korábban nem engedték továbblépni. Szerettem ezt a könyvet, mert igazi emberi érzésekről, kapcsolatokról szól, olyan stílusban, olyan kedves humorral, hogy a szereplőket barátaimnak érezhettem, a gondolataikat akár én is mondhattam volna, és igen, én is szívesen járnék egy ilyen tanfolyamra!! :).

aram76>!
Abbi Waxman: Új örömök kertje

Egy kihívás miatt olvastam el a könyvet, ha ez nincs, akkor talán sosem talál rám. Összességében egész jó volt, tele érzelmekkel, a életben megélhető érzelmek mindkét végletével. Kicsit itt-ott túlságosan elnyújtottnak, unalmasnak éreztem, aztán mindig történt megint valami, ami érdekessé tette. Hétköznapi emberek mindennapi életét vonultatja fel, ami akár hiteles is lehet, megtörténhetne a való életben is, nincs benne eltúlzott, nyálas rész. A végére nálam hagy némi űrt maga után. Az, hogy Lilian élete kezd a rendes medrébe kerülni teljesen érthető, az azonban számomra nem derül ki, hogy Edward mitől van teljesen oda meg vissza tőle. Szívesen olvastam volna még több párbeszédet közöttük, amiből ez kiderül, vagy esetleg némi Edward szemszögből megírt pár oldalt.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Porcsinrózsa>!

Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés.
Csináld te is, ha akarod.

196. oldal, A fokhagyma termesztése (Európa, 2017)

Porcsinrózsa>!

Ha ránézel a salátára, világos, hogy kell-e locsolni. Ha lógatja a fejét, és bánatos, adj neki inni, és azonnal virgoncabb lesz. Ha nagyon bánatos, maradj mellette, amíg jobban nem érzi magát.

250. oldal, A saláta termesztése (Európa, 2017)

Porcsinrózsa>!

Nagy területre és sok-sok napsütésre lesz szükséged. Akárcsak a töknek.

225. oldal, A tök termesztése (Európa, 2017)

1 hozzászólás
[névtelen]>!

Ha meghívsz vacsorára egy farkast, bárányból érdemes egy egész nyájat toborozni, hogy legalább egy-kettő túlélje.

[névtelen]>!

Bementünk a lányokkal egy könyvesboltba, és vásároltunk egy kertészeti kézikönyvet (hét másik nélkülözhetetlen könyvvel együtt királykisasszonyokról, paripákról, tündérekről…) Egyrészt nem szeretném elkényeztetni a gyerekeimet, másrészt viszont örülök, hogy lelkesednek a könyvekért.

Lornka>!

Valaha sok energiám volt, most gyerekeim vannak.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilian Girvan
Lornka>!

Vannak emberek, akik megeszik a nyers fokhagymát, mert szerintük örök életük lesz tőle. Szerintem inkább elkerülik őket utána az emberek, amitől nem örök lesz az életük, hanem békés.

196. oldal

Lornka>!

Már megint hétfő. Idegesítő rendszerességgel tér vissza, és sosem könnyebb, mint az előző héten.

277. oldal

Porcsinrózsa>!

Eddzed a palántákat úgy, hogy naponta néhány órára kiteszed őket a szabadba, és durván beszélsz velük.

297. oldal, A zeller termesztése (Európa, 2017)

[névtelen]>!

Megálltam a ház előtt, kinyitottam a gyerekeknek az ajtót. Hátraléptem, hogy elkerüljem az ilyenkor kihulló kacatok kisebb lavináját. Mindig könnyű volt megállapítani, hol parkoltam: müzliszeletes csomagolópapír, gyümölcslés dobozból a kis hajlított szívószál, piszkos törlőrongy, kutyagumi. Mamagumi. Elképzeltem, ahogy egy indián nyomolvasó guggolva vizsgálódik az autóbejárónál:"Középkorú, testes asszony, dél felé tart az ivadékaival." Majd felegyenesedik, és szánakozva megcsóválja a fejét:"Lassan halad".

32. oldal,

Kapcsolódó szócikkek: Lilian Girvan · müzliszelet

Hasonló könyvek címkék alapján

Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Sophie Kinsella: Csörögj rám!
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
B. N. Toler: Lélekvesztők
Leiner Laura: Maradj velem
Susan Elizabeth Phillips: Álom, édes álom
Vi Keeland: A beosztott
Vi Keeland – Penelope Ward: Nagyképű öltönyös