A ​vidék forradalma 1956 I. 1 csillagozás

Á. Varga László – Szakolczai Attila (szerk.): A vidék forradalma 1956 I.

A ​rendszerváltozással egy időben megkezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumainak összegyűjtése. A Soros Alapítvány anyagi támogatásával, az 1956-os Intézet, Budapest Főváros Levéltára és a Nógrád Megyei Levéltár koordinálásával fővárosi és vidéki levéltárosok több éven keresztül tárták fel a legfontosabb párt-, tanácsi és igazságszolgáltatási iratokat, gyűjtötték össze a forradalom napjaiban megjelent szövegeket, mindezekről fénymásolatokat készítettek, amelyek azóta a kutatók rendelkezésére állnak a helyi levéltárakban és az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában. 1997-ben határoztuk el, hogy a forrásokat feltáró levéltárosok bevonásával – akik a helyi viszonyokat is a legalaposabban ismerik – tanulmánykötetbe gyűjtjük össze mindazt, ami a dokumentumokból és az egykori résztvevők visszaemlékezéseiből megtudható a magyar vidék – a megyék, a városok és a falvak – forradalmáróL Az 1956-os Intézet anyagi gondjai ugyan a következő évtől lelassították a munkát,… (tovább)

>!
426 oldal · ISBN: 9637323449

Kiemelt értékelések

PTJulia P>!
Á. Varga László – Szakolczai Attila (szerk.): A vidék forradalma 1956 I.

Hiánypótló alkotás az 1956-os forradalom vidéki eseményeiről. Mindig arról hallunk csak, hogy Budapesten mik történtek, holott mellette szinte ugyanolyan rangon ott állnak a vidéki események is. Ebben a kötetben Kelet-Magyarországgal ismerkedhetünk meg. Érdekes, hogy az egyes megyékben miben hasonlít és miben különbözik ennek a pár (jópár! mert november 4-e után még sokáig kitartottak pl sztrájkban)napnak a lefolyása.
Két dolgot hiányoltam a kötetből: az egyik a fényképek. Ennél a terjedelemnél már nem osztott, nem szorzott volna megyénként 2-3 jellemző kép (pl fontos személyről, eseményről) berakása. A másik a tagolás volt. Ez csak egy-két szerzőnek sikerült úgy-ahogy, de volt olyan megye, aminél hihetetlen erőfeszítésekbe került az, hogy hosszabban koncentrálni lehessen a szövegre. Szívósan kellett átrágni magam rajta, pedig tényleg nagyon érdekelt a téma. Egy-két szövegkiemelés, pár jó helyen elhelyezett Enter sokat dobott volna az olvasásélményen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marossy Endre: 1956
Csoma Mózes: Korea és Magyarország 1956-ban
Marton Endre: Tiltott égbolt
Kósa Csaba: Tizenhárom perc
Kovács János: Magyar forradalom, 1956
Csics Gyula: Magyar forradalom, 1956
Csalog Zsolt: Doku 56
Für Lajos: Bevérzett mámor 1956
Ravasz László: Krisztussal a viharban
Szigethy Gábor (szerk.): Október 23.