A ​tudatlanság felhője 6 csillagozás

A tudatlanság felhője

Ezt a könyvet hatszáz évvel ezelőtt írta ismeretlen szerzője a szemlélődésről valahol Angliában. Ezt a lelkigyakorlatot akkoriban contemplatiónak hívták, de aki a könyvet elolvassa, rá fog jönni, hogy valójában azonos azzal, amit ma – ki tudja, milyen tévedés folytán – meditálás néven emlegetnek, s amelyről sokan azt hiszik, a keleti kultúrákból és vallásokból került hozzánk. Hogy ez a lelkigyakorlat, Isten megismerésének misztikus módja, mennyire része kultúránknak, bizonyítja ez a könyv is, melynek külön érdeme, hogy gyakorlati célra készült, igazi kézikönyv vagy útmutató, szemlélődő vademecum, nem elméleti mű vagy tudós értekezés. Ismeretlen szerzője nem hírre vágyott, nem korának kívánt tetszeni, csak egy használható könyvet akart írni, s ezért hatszáz év távlatából is élvezhető, friss hangon szól az Olvasóhoz.

A Megnemismert felhője címmel is megjelent.

>!
Erasmus, Budapest, 1994
126 oldal · ISBN: 9638113014

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Juci P>!
A tudatlanság felhője

Ha Istent akarod szemlélni, hozzá közelebb jutni, a tudatlanság felhője kell hogy körülvegyen, amelyben semmi másról nem tudsz, semmi másra nem gondolsz, csak Istenre magára. Ne gondolkozz Krisztus szenvedésén vagy saját bűneiden, gondolkodással semmire nem mész. Csupán szereteted vak vágyát irányítsd Isten felé, mintha egy dárdát hajítanál el.
Gyöngyszem.

Szent_Habakuk IP>!
A tudatlanság felhője

Tudom, hogy ősklasszikus mű, biztos, hogy évszázadokon át csodálatos segítség volt a misztika útját járók számára – de attól tartok, sok minden olyasmit is olvashatunk benne, ami hitünk fejlődése során napjainkra kissé meghaladottnak tűnik (pl. ahogyan az egy orrlyukú sátán őrületbe kergeti azt, aki előtt megjelenik…) Igazából azt gondoltam, pontosabb útmutatással szolgál az elmélyült ima, a szemlélődés témakörében. Az általa lelki munkának mondott imádság végzésének módjáról igazából nem is igen beszél.

Constantinus_A_P I>!
A tudatlanság felhője

Szépen körülírva, gondoskodóan vezeti az olvasót az egyszerű imádságra, ami ugyanúgy meditáció, kontempláció, vagy ahogy hívni szeretnéd.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kondorosi Noémi: Ami a hittan órán kimaradt
Jálics Ferenc: Szemlélődő lelkigyakorlat
Anthony De Mello: A szeretet útja
Rupert Spira: Ráébredés
Jean-Yves Leloup: A „hészükhaszta” imamód
Anselm Grün: Hétköznapok lelkigyakorlata
Thomas Merton: Lelkivezetés és elmélkedés
Szász Ilma: Tükör által
Valerio Albisetti: Gyógyulás keresztény meditációval
Philip Yancey: Az imádság