A ​végső vesztes a halál (Idegen) 24 csillagozás

A. Torky: A végső vesztes a halál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Nyolcadik Utas: A Halál és A Bolygó Neve: Halál elveszett világa

Kik az idegenek? Honnan származnak? Hogyan váltak a galaxis legkegyetlenebb életformájává?

Ripley és Hicks, A Bolygó Neve: Halál végzetes küldetésének túlélői visszatérnek az Acheronra, hogy megakadályozzák a hataloméhes Társaság legújabb idegenbeszerző akcióját, és egyszer s mindenkorra leszámoljanak az emberiség létét fenyegető, gyilkos lényekkel. Úgy tűnik azonban, hogy tervüket ez egyszer nem az emberi mohóság, hanem valami sokkal hatalmasabb, előre nem látott, kozmikus erő és egy különös találkozás fogja meghiúsítani, miközben fény derül a halált hozó idegenek eredetének rejtélyére…

E regény közvetlen, alternatív folytatása A Nyolcadik Utas: A Halálnak és A Bolygó Neve: Halálnak. A harmadik és negyedik mozifilmmel szemben végre megoldást kínál az Alien-univerzum mindeddig megválaszolatlan kérdéseire.

>!
Szukits, Szeged, 2003
232 oldal · ISBN: 9639441619

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Risus P
A. Torky: A végső vesztes a halál

Ahogy olvasható is mindenhol, a könyv elején és itt is ez a A Nyolcadik Utas: A Halálnak és A Bolygó Neve: Halálnak a fura folytatása. Azért írom, hogy fura, mert nem egy megszokott Alien könyv, ami nem is baj, már csak azért sem, mert az Előszóban olvasható, hogy még az író is elismerte, hogy a saját szórakoztatására írta meg és csak plusz örömöt jelent, hogy rajta kívül másnak is tetszik. Én, hogy ezt olvastam és tudtam, már sokkal pozitívabban és lazábban álltam a könyvhöz, mert így előre lehetett tudni, hogy ne azt a folytatást és történetet kapom, amit eddig. És ez teljesen így is volt, mert inkább egy kis háttér történetet kaptunk a Társaságról.

>!
Blissenobiarella
A. Torky: A végső vesztes a halál

A végső vesztes a halál érzésem szerint nagyon kilóg a sorozatból. Egészen más szempontból közelíti meg a történetet. Ahogyan a szerző is írja előszavában, az első és második film után várta a magyarázatot az idegenek eredetére, de miután ezt nem kapta meg, hát kitalálta magának, és ezt írta meg.
Igazából, mint ilyen, a történet természetesen elfogadható, de én nem voltam elégedett vele.
Eleve nagyon szkeptikusan álltam egy könyvhöz, aminek borítóján az A. Torky név szerepel, miközben a szerző Torkos Attila… jó…oké… láttunk már ilyet korábban is, de szerintem ez nagyon gagyi. Eleve szkeptikusan állok egy olyan könyvhöz, amiről tudom, hogy azt a célt tűzte maga elé, hogy magyarázatot ad, amivel le is zárja a történetet.
Ebben a könyvben tényleg megkapjuk ezt a magyarázatot, és a maga módján, egy fordulattal le is zár mindent. De nem tehetek róla, egyszerűen elhúzom a számat, és csak annyi jön ki belőlem: „Hááááááát….jóóó…..okééé, így is lehet.”
Összegezve, valahogy azt próbálom kifejezni, hogy ez a könyv, és ez a lezárás nem az igazi.
Kicsit giccsesnek éreztem, kicsit túl happy endesnek, kicsit túl egyszerűnek.
De az eltagadhatatlan a könyvtől, hogy érdekes, izgalmas volt a tálalás, és a kezdeti nehézségek ellenére nagyon lefoglalt.

Azt hiszem, az Alien-történetek rajongóit éppen ezeknek az idegen lényeknek a kiismerhetetlensége, megfoghatatlansága ragadja meg. Torkos Attila ettől fosztja meg őket ebben a történetben, és én ezt olyan ötletnek tartom, ami magában hordozza a csalódást egy rajongó számára. Ugyanakkor azt kell mondanom, a szerző elérte célját, és mindezt meglepően élvezetes formában tette.

1 hozzászólás
>!
Razor SMP
A. Torky: A végső vesztes a halál

Érdekes továbbgondolása az első két filmnek, akár így is történhetett volna.
Aki akcióra vágyik, az kerülje el, de akit az idegenek eredete érdekel, annak érdemes vele egy próbát tenni.

>!
Kilencz 
A. Torky: A végső vesztes a halál

Összességében érdekes mű, de ami miatt leginkább nem tetszik az a mítoszrombolás. Nem kell nekünk mindent tudni az idegenekről. Nem kell tudnunk hogy mit szoktak csinálni szabadidejükben, milyen hobbikat űznek, melyik csapatnak szurkolnak stb. Lehet rá halvány utalásokat tenni, de az ember – természetéből fakadóan – az ismeretlentől fél. Az nem baj hogy nem egy sablonokra épülő akciódús Alien regény és az író mentségére legyen szólva hogy állítólag elsősorban magának írta. Nagyon foglalkoztatta az idegenek eredete. Engem inkább az foglalkoztat, hogy ősidők óta miért nem tudnak egy épkézláb Alien filmet csinálni. Rajongóknak ajánlom, de az előszóban leírtak miatt, fenntartásokkal kell kezelni.

>!
fekiyeti79 P
A. Torky: A végső vesztes a halál

Ennek a könyvnek az a titka, hogy figyelmesen el kell olvasni az író előszavát, és úgy kell hozzáállni, ahogy ő „kéri”. Ha tudomásul veszi, és elfogadja az ember, hogy nem az akció lesz előtérben, hanem gyakorlatilag egy rajongói (mai szóval élve, fanfiction) elképzelésről van szó az „idegenekkel” kapcsolatban, akkor igazából egy remek regényt olvashatunk, aminek az a célja, hogy bemutassa spoiler. Mondhatjuk rá, hogy lassú és unalmas, ennek ellenére szerintem egy korrektül megírt, érdekfeszítő történetet kap az, aki szereti az "Alien-univerzumot”. Én azt mondom, bátran kézbe veheti mindenki, hiszen ezt a verziót még sehol nem cáfolták meg, és nyugodtan hihetünk abban, hogy így történt, ami történt. :)

>!
Gunnar
A. Torky: A végső vesztes a halál

Amennyire emlékszem, unalmas és dedós történet. Rajongóknak sem ajánlott.

>!
Akherón P
A. Torky: A végső vesztes a halál

Ez az első Alienes könyvem, amit még 12-13 évvel ezelőtt vásároltam gyerekként, így számomra különösen kedves. Sokaknak bárgyú mesének tűnhet, ami valahol igaz is, viszont szerintem mindenki megpróbálta megválaszolni magában a temérdek kérdést a xenokkal kapcsolatban. Az író így zárta volna le ezt az univerzumot. Kicsit egyszerű, gyerekes, de miért ne.
A Covenant-val remélhetőleg közelebb jutunk a megfejtéshez.


Népszerű idézetek

>!
Blissenobiarella

A szintetikus korszak elején felvetették, hogy a női külsejű mesterséges személyeket a görög gynecos (azaz ) szó alapján ginekoidoknak kellene hívni, ahogyan a férfi külsejűek az androsból képzett android nevet kapták , de azután az egyszerűbb megoldás mellett maradtak. Diamondra tehát ugyanúgy androidként gondolt mindenki, mint társaira.

96.-97. oldal, Bolygóközelben (Szukits, 2003)


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Harrison Fawcett: A Katedrális harcosai
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán