A ​pszichológia nagykönyve 28 csillagozás

Minden, amit tudni érdemes
A pszichológia nagykönyve

Hány énünk van valójában? Mire jó a pszichoanalízis? Génjeink vagy inkább a környezetünk határozza meg tulajdonságainkat? Honnan származnak az etnikai előítéletek? Mivel magyarázható a hatalomnak behódoló magatartás? Miért hibáztatjuk az áldozatot? Valóban csak a jó emberek lehetnek depressziósak?
A pszichológia nagykönyve tömören és közérthetően rendszerezi a tudomány neves képviselőinek korszakalkotó gondolatait, pályafutását és magánéletét. Izgalmas olvasmány mindazoknak, akik szeretnének többet tudni az emberi psziché titkait feltáró kísérletekről, a társas lét kihívásairól és a lelki betegségek gyógyításának történetéről.

Eredeti cím: The Psychology Book

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: HVG Nagykönyvek

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043158 · Fordította: Bányász Réka, Morvay Krisztina

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 21

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
DaTa P
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Bátor vállalkozásba kezdett ez a könyv, hiszen mindössze alig 350 oldalon szeretné bemutatni a lélektan, a pszichológia történeti fejlődését kezdetektől napjainkig, lefedve számtalan irányzatát, területét.

Az egységek remekül felépítettek, minden új résznél röviden kontextusba helyezik az éppen tárgyalandó témát az irányzatba való besorolással, az előtte és utána uralkodó nézetek egy mondatos összefoglalásával. Szerettem a rendkívül szemléletes folyamatábrákat, sokat segítenek a mondanivaló megértésében, az életrajzi összefoglalók is nagyon hasznosak, különösen a főbb művek felsorolásai, amiket további tanulmányozásra igény szerint be lehet így szerezni.

Mint írtam az elején, néhány száz oldalban összesűrítve vállalkozott ez a könyv arra, hogy a pszichológia teljes történetét bemutassa. Emiatt minden szakaszra alig 1-4 oldal jut, így ez egy általános bevezetésnek tekinthető inkább.

Óriási az a terület, amit le kell fednie, hiszen az időszámításunk előtti időkből indulunk, Galénosszal a testnedvek közötti egyensúly felborulásának taglalásával kezdünk, majd jó 350 oldallal később lezárjuk a könyvet a disszociatív identitászavar kezelésével.

A könyv hét nagy egységre tagolható.

Az első részben a filozófiai gyökerekkel foglalkozunk, a másodikban a behaviorizmus területébe nyerünk bepillantást, a harmadik részben a pszichoterápia és a tudattalan tárgyalása a fő szerep, a negyedik rész a kognitív pszichológiáé az ötödik a szociálpszichológiáé a hatodik részben a fejlődéslélektan legfőbb tételeit mutatják be majd lezárásként bevezetést nyerünk a differenciálpszichológiába.

Bevezetést, hiszen mind-mind olyan terület, amellyel sok száz különálló szakirodalmi kötet foglalkozik egyesével mélységében. Itt nem az volt a cél. Itt egy általános kép átadását akarták, amit úgy érzem – esetemben mindenképp – remekül teljesítettek. Amelyik felkelti az érdeklődést egy adott téma iránt még jobban és ezzel megnyitja az utat további, a témába vágó kutatások olvasásának. Nálam ilyen volt az emlékezetkutatással foglalkozó rész például, nagyon elgondolkoztattak Elizabeth Loftus és Richard Ofshe pszichológusok kutatásai a hamis emlék szindrómáról. Mert bizony döbbenetes, hogy amit teljes szívünkkel hiszünk, az nem feltétlenül igaz, még ha biz' Isten emlékszünk is rá.

A kötettel nem érdemes kapkodni, én 2,5 hónapon keresztül olvasgattam sok más mellett, egyszerűen szerintem érdemes időt szánni rá, egyszerre egy-két fejezetnél nem többet elolvasni, hagyni érni, ülepedni. Biztosan sokszor fogom még levenni a polcról, olvasásra mindenkinek, aki érdeklődik a pszichológia iránt, szívből ajánlom.

4 hozzászólás
>!
tonks
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Tőlem megérdemli az 5 csillagot most. Mérföldekkel veri Atkinson Pszichológiáját, amit sokat kellett forgatnom az egyetem alatt és mindig is utáltam, pszichológia szigorlat után meg is fogadtam, hogy megszabadulok tőle. De végül jó ajtótámasz lett belőle.
Ebből pedig egy kellemes meglepetés. Szép, informatív, érdekes. Pár oldalas fejezetekbe foglalva szépen végigveszi az általános és személyiséglélektant, nagyot merít a fejlődéslélektanból és szociálpszichológiából. Még újat is tudott mondani, akit érdekel a pszichológia, vagy tanult régen, vagy épp azon gondolkodik, hogy tanulni fog, mindenkinek bátran ajánlom. A kedvenceim a szép grafikák, logikai ábrák, plusz képek, az egész könyv stílusa, ami azt hirdeti, hogy a pszichológia milyen klassz és menő dolog. És tényleg az.

2 hozzászólás
>!
Vicky3 P
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Nagyon nagy feladatba fogtak bele a könyv szerzői, de szerintem, mint laikus, érthetően és élvezhetően adták át a legfontosabb ismereteket a témában. Sikerült átlátnom a különböző nézeteket és jelentésüket, így ha valamelyik jobban tetszik, akkor könnyen bele tudok később mélyedni a témába. Szerintem fontos lenne mindenkinek ismerkednie legalább ilyen szinten a pszichológiával és akkor talán nem lenne ennyire sok ellentét és félreértés a mindennapi életünkben.

>!
bmgrapes I
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

A múlt héten leesett az állam, amikor az egyik főnököm kijelentette, hogy őt egyáltalán nem érdekli a pszichológia .
Hogy mondhat ilyet egy vezető?????
Mindenkinek fontos tudni, hogy mások hogyan gondolkoznak, éreznek, hogy el tudja fogadni mások véleményét, megértse mások döntéseinek hátterét.
A vezetőkre kiemelten vonatkozik ez, mivel nekik embereket kell vezetniük, ahhoz pedig tudniuk kell, hogyan kell másokat motiválni, hogyan kell saját magukat főnökként legitimálni.
Aki ezt a könyvet elolvassa, és alaposan végiggondolja a benne leírtak, a fenti témákban sokat okosodhat, fejlődhet az emberekhez fűződő kapcsolata, javulhat a komfortérzete.

>!
AkosAkos
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

A másik két kötethez (A business nagykönyve és A filozófia nagykönyve) hasonlóan ez is egy tökéletes (rövid) összefoglalása a témának. De nem árt lassan, részletekben olvasni és hagyni ülepedni a „tanultakat”.

>!
roganedina
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Nagyon jó könyv, tele hasznos és közérthető adatokkal, ismeretekkel. A második fele engem spec. annyira nem izgatott, de az is nagyon jól volt tálalva. Pszichológiai ismeretszerzésre tökéletesen megfelelő! :)

>!
barbyeegirl
A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Én az ilyen típusú könyveket nem szoktam önmagukban olvasni. Általában a folyamatban levő könyvek között bele olvasok, vagy egy-két fejezetet. Egyébként is sokszor szerintem ezekből a könyvekből nem is lehet túl sokat egyszerre, kell idő amíg leülepszik amit olvastam. Bár van pszichológiai tanulmányú múltam, sok érdekes információt tartalmazott. Ajánlások, utalások, további nézelődésre sarkalló részek voltak benne, színes képekkel, illusztrációkkal.
Ajánlom mindenkinek akit egy kicsit is érdekel a téma, de szerintem mindenki talál benne olyat ami hasznos lehet.


Népszerű idézetek

>!
KönyvParfé

Én én vagyok. Te pedig te vagy.
Nem azért vagyok ezen a világon, hogy az elvárásaid szerint éljek, és te sem azért vagy ezen a világon, hogy az elvárásaim szerint élj.
Te te vagy és én én vagyok.
Ha így egymásra találunk, az csodálatos.
Ha mégsem, akkor nincs mit tennünk.

115. oldal

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

2 hozzászólás
>!
furizsuzsa

Ha cselekedeteink mentesek a külső befolyástól, hitelesebbnek érezzük magunkat, jobban átéljük, hogy saját sorsunk kovácsai vagyunk, és elégedettebbek vagyunk az eredményekkel.

137. oldal - A boldog élet egy folyamat, és nem létállapot (HVG Kiadó, 2016)

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

>!
tothmozerszilvia I

A tanulás nem más, mint annak felfedezése, hogy valami lehetséges.

115. oldal, Az igazság csak akkor elviselhető, ha magunk fedezzük fel (HVG Kiadó, 2016)

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
>!
Dora P

Úgy képzelhetjük el az archetípusokat, mint örökölt érzelmi- és viselkedésmintázatokat. Segítségükkel bizonyos viselkedésformákat vagy érzelmi megnyilvánulásokat egységes mintázatokként ismerhetünk fel, amelyek jelentést hordoznak. Úgy tűnik, hogy ezt ösztönösen tesszük, de Jung azt mondja, ami ösztönnek látszik, az valójában az archetípusok tudattalan használata.

105. oldal

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

>!
urbanorsolyka

Mások révén válunk önmagunkká.

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes

>!
urbanorsolyka

Vigotszkij azt vallotta, hogy a tanároknak instruktív szerepet kell játszaniuk, amelyben folyamatosan a figyelemfenntartás időtartama, a koncentráció és a tanulási készségek fejlesztése felé irányítják és motiválják diákjaikat, ekképpen építve fel kompetenciájukat.

A pszichológia nagykönyve Minden, amit tudni érdemes


Hasonló könyvek címkék alapján

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Carl Gustav Jung: A lélektani típusok
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk
Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
Sigmund Freud: Pszichoanalízis
Indries Krisztián – Szummer Csaba: Freud és a felkelő nap országa
Jens L. Tiedemann: Szégyen
Marie-Louise von Franz: Női mesealakok
Erich Fromm: Az emberi szív