A ​Művelt Alkoholista borzsebkönyve 1 csillagozás

A Művelt Alkoholista borzsebkönyve

A ​Művelt Alkoholista blog (http://muveltalkoholista.hu) három éve iszik eltökélten. Vegyes társaság: újságíró, tanár, informatikus, irodalmár – Szegedtől Pomázig mindenféle népek. Lapzártakor már nyolcan vannak, illetve jelen mű szerzői közt még csak heten, de még soha nem ültek együtt egy asztalnál, nem is ismerik egymást mindannyian. A Művelt Alkoholista nem csak internetességével, formájával próbált valami újat hozni a magyar borkultúrába – a bor: kultúra –, hanem nyelvében és közelítésében is: kerülni próbálta az ebben a körben fájdalmasan gyakori patetikus lírát, inkább némi iróniával és persze öniróniával operál, kerüli a bennfentes szakmázást. Egyéves, erősen hozamkorlátozott termesét dobja piacra ezúton a Művelt Alkoholista, azzal a reménnyel, hogy segíthet tán innivalók ügyében a rászorulóknak, hogy szórakoztathatja, elgondolkodtathatja, felbosszanthatja a magyar borok – e kultúra – fogyasztóit. Kábé kétszáz bor, kétszáz leírás, néhány esszészerű, néhány glossza,… (tovább)

>!
312 oldal · ISBN: 9630634748

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Cetti94 P
A Művelt Alkoholista borzsebkönyve

Nem az én területem a borok világa, így kicsit tartottam is a könyv tartalmától, de kellemeset csalódtam. Száraz, unalmas, sznob megfogalmazásra számítottam, ehelyett mégis jól szórakoztam, mert olyan hasonlatok is vannak benne, amiket nem bírtam röhögés nélkül végigolvasni. És még tanultam is belőle egy keveset, hiába néztek rám furán a tanárok a suliban a könyv miatt! :D
Egy kicsit több:
http://www.hotdog.hu/szellemicsemegek/konyvmania/a-muve…


Népszerű idézetek

>!
Cetti94 P

Nem tudom, hogy azok, akik Ráspit csak hírből ismerik, miként viselik sűrű emlegetését. Azt tudom, hogy maga Ráspi rosszul viseli az anyjáét, pedig ideje volna hozzászoknia. Ő osztja a többieket, a többiek osztják őt.

130. oldal, Ráspi Leányka 2005 (AM) : 7 pont (Elektromédia, 2008)

>!
Cetti94 P

A cabernet sauvignon nálunk saját hírének esett áldozatul. A külföldön szabott mellény szánalmasan lötyög a honi sihedereken. Pedig Bordeaux meghatározó fajtája valóban nagy király, akkor is, ha nálunk tangában rohangál. A kékvérű cabernet sauvignon éjsötét, sűrű, izmos és hosszú életű – beszakad alatta az asztal, behorpad a pohár, megáll benne a kanál.

197. oldal, Cabernet sauvignon (Elektromédia, 2008)

>!
Cetti94 P

A másik pedig, hogy miután tavaly visszakézből sárba ekéztem az egyébként tényleg méretes csalódást nyújtó 2003-as cabernet sauvignon barrikot, ugyanezen bor következő évjárata elsimerő pislogásra késztetett. Szóval megzavarodtam, mint Annácska a vibrátortól. Most akkr ezt így hogy?

200. oldal, Gere Attila. 2004 Cabernet sauvignon barrique (BOB): 6 pont (Elektromédia, 2008)

>!
Cetti94 P

Véres, kicsit paprikás, kicsit eperlekváros, kicsit földes illat. Olykor még ánizs is keveredik bele. Nincsenek nagy titkai, de azért nem is pakol ki mindent rögtön, mint Vanessza a kamionparkolóban.

210. oldal, Vesztergombi József (Remetebor) Kadarka 2004 (MT): 6 pont (Elektromédia, 2008)

>!
Cetti94 P

A syrah az univerzális csábító – milliószám rontja meg és teszi szeszrabszolgájává a gyökértelen globális fogyasztót. Sötét, mint az éjszaka, sűrű, mint a tinta, tanninos, mint állat, és a fekete bors vagy a szeder felismeréséhez igazán nem kell borakadémikusnak lenni. Az ausztrálok ezzel a fajtával, igaz, shiraz néven, fogták meg az isten lábát, és azóta satuként szorítják.

273. oldal, Syrah/Shiraz (Elektromédia, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Polgár Tamás: Droidzóna
Marie M.: Ahol a mesék véget érnek
Kalmár Mariann: Ismerkedem
Bőthe Csaba: Üdv a harmadik évezredben
Fehér B. István: Hogyan írjunk blogot
Havas Henrik: Kedves Feri, Sanyi és a többiek
Tris Hussey: Blogok kezdőknek és profiknak
Bőgel György: Blogvilág
Kelly Oram: Cinder és Ella