A ​medicina krónikája (Krónikák) 4 csillagozás

A medicina krónikája

Egészség ​és betegség, élet és halál – az embert színre lépése óta foglalkoztató kérdések. Ki volt az első, aki valami módon segíteni akart a másikon, a szenvedőn, nem tudjuk. De már a korai kultúrák varázsló papjai megpróbáltak szembeszállni a halállal. A honfoglaló magyarok koponyaműtéteket sikerrel végző táltosai, a középkor újra és újra pusztító járványait gyakran életük feláldozásával megfékezni akaró orvosok, a reneszánsz boncoló anatómusai, vándorsebészek és sarlatánok, fekáliapatikusok és mikroszkópjuk fölé görnyedő „bacilusvadászok”, a védőoltások felfedezői és a mai kor „okos” műszereit megalkotókutatók, tudósok, génsebészek a hősei ennek az évezredekre visszanyúló nemes küzdelemnek.
„A medicina króniká”-jából megtudhatjuk, milyen betegségektől szenvedett az ember félmillió éves története során, hogyan küzdöttek le néhányat e betegségek közül, és hogyan állítják az orvosokat az új betegségek új feladatok elé.
Sok nagy eredmény született, mégsem lehetünk… (tovább)


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
dianna76 P
A medicina krónikája

Mint írtam a megjegyzésemben, nem teljes elolvasás volt, hanem átböngészés, olvasgatás, nézegetés. Nem is tudom mennyi idő kellene ahhoz, hogy betűről-betűre végigolvassa az ember. Nem ez a könyv került be az itthoni könyvtárba elsőként a sorozatból, de egészségügyben dolgozóként szükségét éreztem ennek a beszerzését is. Azért van ebben a krónikában sok okos, és legfőképpen érdekes dolog az orvostudomány fejlődéséről. Kicsit el is gondolkodtam, milyen jó, hogy rohamléptekkel fejlődik ez a tudományág. Mert ha leragadtunk volna bizonyos dolgokon, kezeléseken, és a tudatlanságnál… Azért történt pár elrettentő, kirázahideg dolog régen az orvoslásban. De ezeknek meg kellett történnie az előrejutásért, a bővebb ismeretekért az emberi testet és betegségeket illetően. Több olyan cikk is volt benne ami nem elrettentő volt, hanem meglepő. Az ember nem is gondolná, hogy pl. egyes orvosi műszerek eredetije milyen régóta létezik. S jajj, mennyi minden történt azóta, hogy megjelent ez a könyv. Igazán kiadhatnának egy pótkötetet. Az emberi test egy csoda. Az orvoslás pedig egy varázslat. Na jó, nem az, pusztán egy tudományág. Az ember végigolvassa, vagy sem, mindenképpen értékes könyvnek tartom mind a szövegi, mind a képi tartalmat illetően.


Hasonló könyvek címkék alapján

A XX. század krónikája
Jurán Vidor: Vadászkrónika
Popol Vuh
Komjáthy István: Mondák könyve
Fodor Sándor: Krónika
Erich Murawski: Villámháború Nyugaton
Tinódi Sebestyén: Krónika
Widukindus Corbeius: A szász történet három könyve
Keith Green: Katolikus krónikák
Illés Endre – Kardos György (szerk.): Magyar krónika