A ​magyar helyesírás szabályai 147 csillagozás

A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai A magyar helyesírás szabályai

A magyar helyesírás új, a Magyar Tudományos Akadémia által alkotott és jóváhagyott szabályzata: a 12. kiadás.

– A magyar helyesírásra vonatkozó szabálypontok példákkal
– A szabályzathoz szervesen kapcsolódó szótár a megfelelő szabálypontokra való hivatkozással
– A 11. és a 12. kiadás közti különbségek és változások felsorolása, példákkal
– Jól használható tematikus tárgymutató
– A nyomtatott műhöz annak tartalmával azonos internetes hozzáférés két évig

Tartalomjegyzék

>!
Akadémiai, Budapest, 2015
612 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630586306
>!
Akadémiai, Budapest, 2015
612 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630596312
>!
Akadémiai, Budapest, 2014
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630587426

55 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Natasha>!
A magyar helyesírás szabályai

*SPOILER*
A kertész a gyilkos!

Viccen kívül, illene helyesen írnia mindenkinek, de egyszerűen megjegyezhetetlenek a szabályok. Állandóan ott a „de”. Szemétség. Ha ragad is rám valami, mindig szembejön a „de”.

33 hozzászólás
entropic P>!
A magyar helyesírás szabályai

Asszem, a legtöbbször újraolvasott kedvenc könyvem.

Egyszer egy nyelvész barátnőm azt mondta – csak félig viccesen –, hogy nem szeretne magának olyan barátot/férjet, akinek nincs otthon helyesírási szabályzata. Hát, én ennyire nem vagyok szigorú, de az biztos, hogy odavagyok azért, ha valakinek jó a helyesírása, ahhoz meg valóban nem árt ez a könyv.

Az enyémnek a leginkább elhasznált része amúgy a szótár b betűs része, mert soha nem tudom, a „bujkál” hosszú vagy rövid „u”-val írandó-e. (Azt mondjuk nem tudom, miért merül fel olyan sokszor az igény arra, hogy leírjam ezt a szót, de felmerül.)

56 hozzászólás
Trixi_Adzoa P>!
A magyar helyesírás szabályai

A magyarázatok még mindig jók, de az új szabályokkal nem vagyok teljesen kibékülve.
Nekem örökké a 11-dik kiadás marad a tudatalattimban…a szívemről nem is beszélve. Mindegy, haladjunk a korral!

Dénes_Gabriella >!
A magyar helyesírás szabályai

Mondjuk elég fekete a humorom, ha egy szabálykönyvre öt csillagot adok. :)
Számtalanszor újraolvastam. Fősulin kedődött igazából. Mindig megbuktam* helyesírásból… :) Aztán néhány évnyi intermezzo után korrektor lettem, néha lektor, néha olvszerk., és hűséges barátom a szabályzat. Jó, néha utálom, néha összeveszünk, elküldöm a búsba, aztán szépen kibékülünk.
Legutóbbi nagy csetepaténk az és előtti vesszőtételről szóló kis szösszenetéért volt. Hát ez kész. (Aztán még volt egy kisebb balhé a hátravetett értelmezői szerkezetekért is…) De még együtt vagyunk. :D
Egyébként van benne pár logikátlanság, és a 2015-ös „enyhítések” egy tetemes része csak van, hogy legyen. Egy csomó olyan dologgal nem foglalkoztak, amellyel kellett volna, és olyanokhoz nyúltak hozzá, amelyek igazán stabilak voltak. Biztos, fontos, hogy ne bura legyen, hanem búra, meg ne árboc, hanem árbóc… nem mondom, hogy ne haladjunk a kurrens nyelvhasználattal… Akkor viszont a legközelebbiből kivehetik a vesszőhasználatot, ékezetes betűket, mondatkezdő nagybetűket és így tovább.

* Értsd: minden óra elején diktált a tanerő tíz ellenőrzőmondatot, amelyeknek a szabályait a teszt után vettük át. És olyan szaxavak voltak benne, amelyekről azelőtt sose hallottam (lásd: samott-tégla… a' se tudtam, eszik-e vagy isszák.)

MariannaMJ>!
A magyar helyesírás szabályai

Évek óta vártam az új kiadást. Összetett szavak végett. Ami meglepő újítás: Mariann-nal :)

sziromkiállítás>!
A magyar helyesírás szabályai

Tökéltes útmutató arra, hogy megismerjük a helyesírási szabályokat. Nekem nagyon sokat segített. A szabályok néhányszor elég kacifántosan voltak megfogalmazva, de körülelül a harmadik olvasás után megértettem.

Nem tartottam fontosnal, hogy a szavakat is elolvassam helyesírási vizsga előtt, mert egyszerűen lehetetlenség lett volna megjegyezni és megtanulni. Inkább a szabályokra voltam figyelmes és azokat is alkalmaztam.

Mivel meglett a jó jegyem, ezért úgy gondolom, hogy remek szótár és mindenkinek ajánlom. :)

Cholito>!
A magyar helyesírás szabályai

Hasznos könyv! Néhány emberre nagyon ráférne, hogy mélyebben áttanulmányozza!

2 hozzászólás
Lahara IP>!
A magyar helyesírás szabályai

Roppant hasznos valami. Ajánlanám többeknek is széles e világon!

1 hozzászólás
Sceurpien I>!
A magyar helyesírás szabályai

Hatodikban olvastam a nyelvtani szabályokkal kapcsolatos részét, azóta egyszer sem vettem a kezembe. A felszólító móddal néha még mindig van problémám, néha akkor is duplázom a szóvégi mássalhangzót, ha nem kéne, de tudom, hogy az akadémia helyesen szótagolva aka-dé-mia, nem pedig a-ka-dé-mi-a.
Valamint tudom, hogy a muszáj pontos j, de sajnos egyszerűen ly-nal esik kézre gépelve, nem tudom miért. Meg olyan egy kicsit a hangzása is, nem? Muszály… mint az uszály…

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

Mafia I>!

Az anélkül hogy, aszerint hogy, ahelyett hogy stb. kötőszószerű szókapcsolatok elé vesszőt teszünk. Ilyenkor a hogy előtt nincs vessző: Felrohant a lépcsőn, anélkül hogy pihent volna. Cselekedj, ahelyett hogy tétovázol! Stb. – Ha azonban az anélkül, aszerint, ahelyett stb. elemek az első tagmondathoz tapadnak, eléjük nem teszünk vesszőt, utánuk (a hogy elé) azonban igen: Felrohant a lépcsőn anélkül, hogy pihent volna. Cselekedj ahelyett, hogy tétovázol! Stb.

243 d

18 hozzászólás
Trixi_Adzoa P>!

Igekötők lehetnek a következők: abba, agyon, alá, át, be, bele, benn, egybe, el, ellen, elő, előre, fel v. föl, félbe, félre, felül v. fölül, fenn v. fönn, hátra, haza, helyre, hozzá, ide, keresztül, ketté, ki, körül, közbe, közre, külön, le, meg, mellé, neki, oda, össze, rá, rajta, széjjel, szembe, szerte, szét, tele, tova, tovább, tönkre, túl, újjá, újra, utána, végbe, végig, vissza stb.

55-56. oldal, Tizenkettedik kiadás

6 hozzászólás
Mafia I>!

Az összefüggő szövegben egymás után következő szavakat általában egymástól külön írjuk le, hogy az írott szöveg világosan áttekinthető legyen.

95

5 hozzászólás
Mafia I>!

A helyesírás azonban csak akkor tudja betölteni társadalmi szerepét, ha szünet nélkül gondozzák.

Előszó

3 hozzászólás
Mafia I>!

Hogy vitatható reformokkal ne kísérletezzünk, hanem a már megszokott írásmódok mellett maradjunk: ezt tanácsolta az az ismert tény, hogy a helyesírási módosítások társadalmi feszültségek forrásaivá is válhatnak. Egyes személyek, sőt egész rétegek is hátrányos helyzetbe kerülhetnek amiatt, hogy az újításokról csak késve vagy egyáltalán nem értesülnek, kimaradnak a fejlődés nagy áramából, s ezért elszigetelődnek.

Előszó

2 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Helyesírásunk hagyományos rendszerét érintő fontos változás a 11. kiadásban csak az, hogy a dz és a dzs betű ábécénknek teljes jogú tagjává lépett elő: a 11. kiadás kimondja jegyeik sorvégi szétválaszthatatlanságát. Ezzel hosszú helyesírás-történeti folyamatban léptünk előre.

Előszó

53 hozzászólás
Mafia I>!

c) Nagykötőjellel fűzzük egymáshoz az olyan szavakat, amelyek valamitől valameddig viszonyt érzékeltetnek: Budapest–Bécs, Duna–Majna–Rajna-csatorna; 1983–1984. évi, a 128–9. lapon, az I–IV. osztályban, Ménesi út 11–13.; az első–negyedik osztályban, kelet–nyugat irányban, a tavasz–nyár folyamán, június–július hónapban; stb.

263 c

4 hozzászólás
Mafia I>!

Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer.

Általános tudnivalók

Frank_Spielmann I>!

Stilisztikai okból (a szokatlanul hosszú ejtés érzékeltetésére) a magánhangzót jelölő betűket halmozhatjuk is: Één? Góóól! Neeem. Stb.

A betűk

5 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Szavaink legnagyobb részének köznyelvi kiejtése határozottan megállapítható; például a kísér, kell, szalma, akác, zöld, négy stb. köznyelvi alakok, szemben a nyelvjárási (ill. régies) „késér”, „kő”, „szóma”, „ákác”, „ződ”, „nígy” stb. formákkal. Így van ez a toldalékok esetében is: a látni, házból stb. köznyelvi alakokkal szemben a „látnyi”, „házbul” stb. formák nyelvjárási (ill. régies) kiejtésűek, ezért az írásban kerülendők.

A kiejtés szerinti írásmód

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Deme László – Fábián Pál – Tóth Etelka (szerk.): Magyar helyesírási szótár
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A magyar nyelv könyve
A Pesti Hírlap Lexikona
Kulcsár Ödön (szerk.): Rövidítések könyve
Szepesy Gyula: Nyelvi babonák
Fazekas István (szerk.): Jasszok, zsarók, cafkavágók
Cserháthalápy Halápy Gábor: Első magyar sznobszótár
Bakos Ferenc (szerk.): Idegen szavak és kifejezések szótára
A XX. század krónikája
Markó László: A Magyar Állam Főméltóságai