A ​titkos csillagvizsgáló 28 csillagozás

A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

1910 májusa

Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak.
Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra fény derül, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A. M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635842933 · Fordította: Cséplő Noémi

Enciklopédia 4


Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Adok majd még egy esélyt a szerzőnek, mert a hangulat, a kor meg az egész könyv kivitele elbűvölő, szerintem imádtam volna gyerekkoromban, ha mondjuk A titkos kert után olvashattam volna ilyesmit. De így felnőtt fejjel körülbelül a felétől nekem kicsit unalmassá, vontatottá vált, túl sok volt a huzavona, és kevesebb az elandalodás, amit szintén várok az ilyen jellegű olvasmánytól. Azt mondják, Howell első könyve jobb, hamarosan meglátom.;-)

3 hozzászólás
Klodette>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

A. M. Howell munkássága nálam nem veri Lucy Strange írásait, nekem ő az etalon ebben a műfajban, de őt viszont szorosan követi Howell.
A titkos csillagvizsgáló sokkal jobban tetszett, mint Az elveszett titkok kertje, pedig már azt is szerettem. Az írói stílus, a hangnem kiforrott volt, ráadásul gyorsan lehetett vele haladni, kiválóan olvastatta magát.
Ebben a történetben Nancy kalandjait követhetjük nyomon, akinek mindennapjait az 1910-es években visszatérő Halley-üstökös „árnyékolja" be.
Az üstökösről olvasni már eleve különleges volt, hiszen valós eseményeken alapszik, ezt a szerző is kifejti a kötet végén lévő összegzésben. Furcsa volt látni, hogy mennyire különbözően élték meg az emberek a kométa érkezését. Valaki örült neki és ünnepelte, míg valaki rettegett tőle. Érdekes.
Nancyt és húgát, édesanyjuk egyik pillanatról a másikra szakítja ki a jól megszokott környezetükből, hogy aztán találkozzanak az eddig halottnak hitt nagyapjukkal…
Megannyi családi titok és dráma szövi át a cselekményt, miközben újra előtérbe kerül a család, a testvéri szeretet és a barátság, valamint a hűség fontossága is.
Külön öröm volt viszontlátni Mrs. Gilbertet, aki Claráról is tett említést, így pedig egyből világossá vált, hogy a két kötet, habár szorosan nem függ össze, úgymond akkor is ugyanabban az univerzumban játszódik. ;)
Szuper ifjúsági regény, bátran ajánlom mindenkinek.

https://klodettevilaga.blogspot.com/2023/06/konyvkritik…

B_Kittina P>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Ritkán olvasok middle grade történeteket, de akkor elvarázsolnak teljesen. Most sem volt ez másképpen.

Olyan titkokra keresi a választ a főhős, amiket sokáig nekem sem sikerült megfejteni. Ez nagyon tetszett ebben a könyvben. A másik, ami tetszett pedig a szereplők. Nancy igazi céltudatos fiatal és határozott lány. Violet energikus, vidám kislány. Édesanya és a Nagypapa igazán érdekes, titokzatos aura lengte körbe, hogy nem lehetett rájuk haragudni amiatt, hogy titkolóztak a gyerekek előtt.

Érdekes volt olvasni, hogy hogyan viszonyultak a emberek az üstököshöz. Nem gondoltam volna, hogy ennyire vegyesek voltak a reakciók. spoiler

Valamint a kupola leírása (ami a valóságban is létezett) és kis illusztrációk a fejezetek elején , valamint végén nagyon tetszettek.

Tanulságos olvasmány nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is egyaránt!
Köszönöm szépen a kötetet a Prológus csapatának valamint a @manó_könyvek -nek!

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635842933 · Fordította: Cséplő Noémi
fannisbookland>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Kellőképp izgatott lettem, amikor meghallottam, hogy meg fog jelenni ez a regény. Az írónő korábbi könyvét rettenetesen szerettem és nagyon vártam, hogy újra egy hangulatos, rejtélyes olvasmányban legyen részem és bizony meg is kaptam ezt az élményt.

A titkos csillagvizsgáló egészen más, mégis rendívül hasonló Az elveszett titkok kertjéhez. A rövid fejezetek segítségével igazán gördülékeny volt az olvasás. Nagyon szerettem a részletgazdag térképet a kötet elején, sokat segített térben elhelyezni a karaktereinket. Egyébként is, minden jobb egy térképpel, nem igaz?

Igazán különleges volt, ahogyan az írónő a valós és kitalált elemekkel bánt a könyvben. Ez az 1910-ben játszódó történet pontosan azt a hangulatot hozta, amit annyira szeretek az ilyen regényekben.

Izgalmas volt Nancyvel együtt nyomozni, hiszen megannyi felfedésre váró rejtély vette őt körül. Nagyapa karaktere kétségkívül az egyik kedvencem lett, csak úgy, mint Burch, aki egy igazán jólelkű és elszánt fiú.

Azt gondolom, hogy nagyon sokat lehet ebből a regényből tanulni. Életünk során számtalan megpróbáltatás ér minket és egyes dolgokba talán egyszerűbb beletörődni, de megéri? Az igazság felszabadít, ezt Nancy, Violet, Burch és nagyapa már bizony tudja…

Egy család, melyet szétszakítottak a titkok és egy kislány, aki nem fél szembenézni az igazsággal.

V_rita P>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

1910.május. Halley -üstökös közeledik a Földhőz. Nancy testvérével és édesanyjával a gyermekek által még nem ismert nagypapához utaznak. A gyermekeknek tilos elhagyni a házat és még a függönyöket is behúzva kell tartani. Nancy titkon meglesi ,hogy nagypapa és édesanyja éjszaka elhagyják a házat. Hova mennek ? A rejtélyek a történet során halmozodnak.. Titokzatos ,gyors cselekményű kaland sok titkot elárulva Nancy családjáról. Halley-üstököstől néhányan féltek a mérgező gázától/így gondolták/és néhányan csodálattal várták. Halley -üstökös a történet kiinduló pontja ,de valójában a kapzsiságról,hatalomról és az igazság melletti kiállásról szól. Az igazság felfedése attól függetlenül mi lesz az eredménye,vagy hogyan reagálnak rá mások ,hogyan állj ki amellett amiről tudod ,hogy helyes. Ajánlom 10 éves kortól olvasásra.:)

Lobo P>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt A.M. Howell: Az elveszett titkok kertje című kötete, amely egy különleges hangulatú történelmi ifjúsági regény volt, úgyhogy nagy örömmel vettem kézbe a szerző következő magyarul is megjelnő történetét. Ráadásul a Manó Könyvekre jellemzően ez is csodás külsővel érkezett hozzám.
1910-ben járunk a Halley-üstökös megjelnésének környékén Angliában. Nancy édesanyja egészen izgatottan figyeli az eseményeket, egyre furábban viselkedik, s a lány és a húga, Violet egy nap nem iskolába mennek, hanem anyjukkal egy vonaton találják magukat és Suffolkba tartanak. Ott pedig találkoznak a nagyapjukkal, akinek a létezéséről még nem is hallottak. Mindenféle magyarázat nélkül hirtelen nagyon szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a testvéreknek, nem hagyhatják el a házat, nem mehetnek fel a nagyszülői ház tetején lévő kupolába, nem nézhetik a távcsövön át az égboltot. Akkor miért jöttek ide? Merre járnak a felnőttek éjszakánként? Mivel hiába kérdezősködik Nancy, választ nem kap, ezért megpróbálja felderíteni, hogy micsoda titkok és miért is vannak mélyen eltemetve családja történetében. Szerencsére talál segítőtársat a kutatásban egy helyi fiú, Burch személyében, de még így is lehet, hogy veszélybe sodorja szeretteit …

A.M. Howell nagyon érdekes történelmi időbe helyezte a cselekményét, jópofa olvasni, hogy mennyire izgatottan és félelmekkel telve várták az emberek az üstökös elvonulását. Attól tartottak, hogy mérgező gázokat bocsát majd ki és mindenféle tablettával próbáltak védekezni … Nancy és családja persze tudományos magyarázatokban jobban hisz, viszont ez az izgalmas időszek mindenképp nagy hatással van az ő történetükre is. A kisvárosba, ahova visszatérnek bizony régi titkok és sérelmek kerülnek a felszínre, s nem egyszerű olyan helyen nyomozni és felderíteni az igazságot, ahol az emberek nagy részét félelemben tartják. Nancyt azonban úgy nevelték, hogy mindenképpen derítse fel az igazságot és álljon ki mellette. Hiszen édesanyja lelkesen vesz részt a szüfrazsettek mozgalmában az apja pedig ügyvédként a jogrendszer keretein belül harcol az igazságért és áll ki azok mellett akiknek szüksége van a támogatásra. Úgyhogy személyében egy nagyon érdeklődő, okos és határozott erkölcsi iránytűvel rendelkező főhőst kapunk. Kimondottan szerettem Violettel való kapcsolatát is. Eleinte Nancy számára a nála vagy 5 évvel fiatalabb húga csak nyűg, zavaró tényező és feladat, de aztán egyre inkább óvni kezdi őt, odafigyelni rá, mert kiderül, hogy bizony attól, hogy valaki kicsi még nem feltétlenül buta, sőt vannak jó megfigyelései is.

Két dologgal tudtam nehezen megbarátkozni: be kell vallanom, hogy eleinte nagyon zavart, mennyi mindent nem mondanak el a felnőttek a lányoknak, aztán pedig az, hogy mennyire átlátszóan karikatúra szerűre sikerült a főgonosz (kicsit nehéz volt bevennem, hogy a nyílt visszaélései ennyire bűntetlenül tudtak maradni ilyen hosszú ideig) Ugyanakkor a titkok és a megfejtéseik számomra is tartogattak meglepetést, nem minden futott ki teljesen oda, ahova gondoltam volna eleinte.

Szóval alapjában A titkos csillagvizsgáló mint történelmi rejtély gyerekeknek, jól működik: magával ragadó a főszereplő, kimondottan izgalmasan van megírva az időszak, s talán amit én felhánytorgattam az a kiskamasz olvasóknak fel se fog tűnni. Mindenesetre az biztos, hogy a korszaknak és a csillagászati eseményeknek jó reklámot csinál én magam is utána olvastam pár adatnak és embernek a regény hatására.

Eredetileg: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2023/04/18/a-m-howel…

Heni_s_BookBar>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Már nagyon izgatott voltam a könyv iránt, hiszen odáig vagyok a csillagászatért és a 20.századi Angliában játszódó történetekért. A könyvben nagyon tetszett, hogy valóság alapja is volt, hiszen a Halley üstökös 1910-ben hatalmas szenzáció volt.
Nancy is nagyon izgatott volt a Halley üstökös iránt és kifejezetten tetszett a karaktere, hiszen céltudatos és bátor lány volt. A könyv eleje szàmomra egy kicsit nehézkesen indult, de kb.80 oldal után már alig bírtam letenni a könyvet, úgy beindultak az események. A nagyapa karaktere is szintén szimpatikus volt, mert jó ember és sajnálattal olvastam, hogy a polgármester lejáratta őt és az üzletét is. A negatív karakter sem maradhatott ki a regényből, aki most nem más volt, mint a polgármester. A legtöbb regényben a negatív karaktereknek van egy titokzatos oldaluk, amely során megismerhetjük őket és azt, hogy miért választották a sötét oldalt. De a polgármesterről ez nem volt elmondható. Ő egy igazi zsarnok volt, akit csak a pénz érdekelt és bűntudat nélkül gázolt át másokon. Viszont mellékszereplők közül került ki végül az abszolút kedvenc karakterem, Burch személyében. Burch okos, talpraesett és jószívű fiú, aki rengeteget segïtett Nancy-nek és Violet-nek. Könnyen szerethető karakter volt, akire bármikor lehetett számítani. Az édesanyja is szintén szimpatikus volt, az édesapja is kedvelhető volt, de sajnos nagyon könnyen lehetett őt manipulálni.

Nancy kishúgát is igazán megszerettem, mert nagyon bátor és érett volt a korához képest. Nancy-vel közelebb kerültek egymáshoz, a kalandjuk során jól összekovácsolódtak.

Összességében nekem nagyon tetszett A titkos csillagvizsgáló című regény, mert érdekes témát dolgozott fel a Halley-üstökösssel kapcsolatban, a karakterek szerethetőek voltak és a történet is izgalmas volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a rejtélyekkel teli ifjúsági regényeket!

Könyvajánlóm: https://henisbookbar.blogspot.com/2023/05/amhowell-titk…

csak_olvass P>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

A titkos csillagvizsgáló egy érdekes és izgalmas történet egy váratlan utazásról, egy ódon házról és egy megoldásra váró rejtélyről. A regény bebizonyítja, hogy mindig van remény, és ha többen összeállnak egy jó ügy érdekében, akkor nincs lehetetlen. Egy szerethető mese, melyben a gonosz végül elnyeri a büntetését, a jó pedig élheti tovább az életét jutalmul.

Az írónő a huszadik század elejének Angliájába repíti az olvasót, érdekes és izgalmas milliőt biztosít ezáltal az olvasmánynak. A történet szerint a Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, ez pedig rendkívül felkavarta az emberek életét. Nancy és Violet élete fenekestől felfordult, amikor az édesanyjuk egy nap titokzatos útra indul velük. Egy idegen városba érkeznek, ahol találkoznak a nagypapájukkal, akinek eddig a létezéséről sem tudtak. A ház azonban furcsak titkot rejt, édesanyja és nagypapája pedig még ennél is furcsában viselkedik. Vajon mi lelte a felnőtteket és ez hogyan függhet össze a kiállhatatlan polgármesterrel?

Ahogy haladunk előre, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái és végül az olvasó is megérti, hogy mit is titkoltak el a felnőttek és miért viselkedik furcsán a lányok legújabb barátjának édesapja. Mi is drukkolunk, hogy végül a gonosz elnyerje méltó büntetését a család pedig békében folytathassa az életét.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2023/04/a-m-howell-…

Any>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Nos, azt hiszem, ez a könyv nem nekem szól. Vagy nagyon elsodródtam már az ifjúsági regényektől vagy (amitől jobban tartok) felnőttem.
Oly sokan olyan jóra értékelték, hogy nem szerettem volna nagyon lehúzni a csillagozást, csupán ezért a 4.
A téma érdekes, a valóságalapja még érdekesebb. Olyan sok mindent ki lehetett volna még hozni belőle. Bár akkor már nem ifjúsági lenne. :)

balike>!
A. M. Howell: A titkos csillagvizsgáló

Rendkívül izgalmas, nagyon jól megírt, érzelmekkel teli történet, csillagos ötös! Egyik legjobb gyerekkönyv amit valaha is olvastam. 11 éves lányomnak olvastam fel, és hát nem is tudom ki várta jobban az esti folytatást…


Népszerű idézetek

Dinisbookshelf>!

Soha ne felejtsd el, Nancy, hogy a szavak legalább olyan hatalommal bírnak, mint a tettek, amikor a változásért kell harcolni.

69. oldal

Jagika P>!

Nancy számára teljesen szokatlan volt édesanyja sápadt arcát látni, amint a hátsó kertjükben az éjszakai ég felé fordulva kémlelte a visszatérő Halley-üstököst.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Halley-üstökös
B_Kittina P>!

[…] ne féljünk felemelni a szavunkat az igazságtalanság elleni harcban.

274. oldal

Dinisbookshelf>!

Az emberek néha az elégtelen igazságszolgáltatás miatt kerülnek a rossz oldalra, ezért fontos, hogy segítsünk helyrehozni az életüket.

85. oldal

fannisbookland>!

Az életük olyan volt, akár egy soha vissza nem térő üstökös: vélhetően különböző utakon futnak majd tovább.

fannisbookland>!

Nancy gyakran gondolkozott azon, miért gondolják a felnőttek a gyerekeket butának. Miért várják el, hogy mindent elhiggyenek nekik? De csak ma döbbent rá először, hogy nem kell mindent elhinnie, amit a felnőttek mondanak, még akkor sem, ha ezek a felnőttek családtagok.

B_Kittina P>!

A testvéreknek össze kell tartaniuk, bármi történjék is.

247. oldal

2 hozzászólás
fannisbookland>!

Az üstökös berobbant az életükbe, magával húzta őket, felnyitott a szemüket a hazugságokra és nehézségekre, amiken végül bátorsággal és igazsággal jutottak túl.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye
Jessica Townsend: Csudamíves
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Katherine Arden: Apró terek
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Sally Nicholls: Megálljatok, tolvajok!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye