Cleadur ​– Dobszó a ködben (Holdárnyék 1.) 94 csillagozás

A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Amy ​Soleil élete nem egyszerű.

Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania.

Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.

Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár… Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut.

Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó… (tovább)

>!
Főnix Könyvműhely, Budapest, 2015
316 oldal · ISBN: 9789637051746
>!
360 oldal · ISBN: 9789637051593

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Amy Soleil · Gary Soleil · Lea Iras · Arnold Iras · Kimberly Newstead


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Határozottan öt csillagos regény, valami elképesztően izgalmas volt és nagyon tetszett. :)

>!
Mrs_Curran_Lennart P
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

A. M. Aranth legutóbbi novelláját olvasva nem gondoltam volna, hogy ez egy YA regény lesz, ötvözve a Szent Johanna Gimit a Hex Hallal. Az első néhány oldal és a könyv vége tartalmaz inkább csak fantasy elemeket, persze sejtetve közben, hogy itt titok lappang. A történet java azonban egy ikerpárról szól, akik új helyre, új suliba kerülnek, barátokra találnak, együttest alapítanak. A hasonlatoknál maradva a diriről egyből Piton ugrott be. Kedves szerzőnk pedig úgy ontotta magából a lányos attitűdőket – smink, öltözködés leírása terén, mint egy csajszi. Nem segített be egy kedves nőrokon egész véletlenül?
Úgy érzem a történet a következő résztől lesz majd igazán izgalmas.

5 hozzászólás
>!
VNoémi P
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Azok számára, akik szeretnek rejtélyek nyomában járni, ez a könyv nagy kedvencük lesz, ugyanis a történetben Amyt különösebbnél különösebb események érik.
Egy fantasztikus, egyedi ötleten alapuló fantasy, ahol kiemelt hangsúlyt kap a zene, és ezen belül is rock és a metál műfaja. Suliregény, amiben rengeteget olvashatunk a bartáságról és a testvéri szeretről. Míg a legtöbb műben kapunk egy erős kezdetet, és egy szintén jól kidolgozott véget, addig a Dobszó a ködben pár tíz oldal után indul be igazán, és éppen a közepe az, ami teljesen ki tudott kapcsolni, szórakoztatni, és elgondolkodtatni. Végig kíváncsian tartott, hogy mi lehet a szerepe a történetben a ködnek.
A nyelvezete és az apró részletek mind-mind közvetlenné és ismerőssé tették számomra az írást. Szerintem nemtől függetlenül mindenkinek tetszene a regény, korosztályon belül pedig leginkább a fiataloknak. :)

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2015/12/a-m-a…

1 hozzászólás
>!
J_Goldenlane I
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Senkit se tévesszen meg a nyomda által szétbarmolt borító – ez egy remek felütése egy remek sorozatnak.

Mert egy oldalról ugye ott van az öreg iskola körül a köd, a testetlen fenyegetés, valami, amivel ha találkozol, gyanús, hogy nem úszod meg egy szimpla meghalással. Más oldalról viszont adott pár laza fiatal (fiatal?) tini, akik zenekart alapítanak, haverkodnak, össze-vissza szerelmesek egymásba, ahogy azt a tiniktől el is várhatjuk. Az olvasó meg a két oldal között egyensúlyozgat, részben félti szerencsétlen hőseink nyomorult életét, részben meg kaparja a falat a hülye beszólásaik miatt.

Én jobban örültem volna, ha a nyomozós-horroros szál kicsit erősebb, mert ez a regény második felében némileg leül, és ebből adódóan a megoldás is későn jön, de megérni rá várni. A lezárás kiválóan üt, pofon egyszerű, és mégis teljesen váratlan, nekem nagyon tetszett. Illetve ezzel már megint az a baj, hogy nem lezárás, hanem a következő kötet expozéja. Tehát ez ismét egy sorozat.

Készülj úgy, hogy belevágsz, és tetszik, akkor nincs megállás, bele kell kezdened a következő kötetbe is.

3 hozzászólás
>!
Meeraval_Marnath
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Két hatalmas nagy pozitívuma a történetnek: a fantasy szál, és a szerelmi szál. Őszintén megvallva, kezdek azon gondolkozni, hogy csak és kizárólag férfi szerzők által íródott szerelmi regényeket olvasok. Sokkal reálisabb látják a dolgokat és ezt szeretem. Fantasy mániás vagyok, viszont szeretem ha a dolgok (legfőképp az érzelmi szálak) reálisan vannak ábrázolva. És ha már szóba került a fantasy… Uram. Atyám. Te. Jó. Ég. Arról nem volt szó, hogy ez a könyv történetileg és csavarilag (most alkotott szó, na :D) tartalmazzon számomra újdonságot. És még milyet! Végre nem egy elcsépelt alapötlet újragondolása! Gyógyír a sérült szívnek!

Összességében egy nagyon jó történetet kapunk, nagyon jó karakterekkel és egy érdekes világgal. Mivel ez még csak az első kötet, nagyon sok kérdést nyitva hagy (mi ez a labirintus? mi van a laptopon? – oké sejtésem van, de nem szeretem a sejtéseket), viszont egy rendes felvezetést kapunk, ami tényleg arról szól, hogy megismerjük szereplőinket és kitaláljuk, kivel szimpatizálunk és kivel nem.
Bővebben: http://livrefanatique.blogspot.hu/2015/11/a-m-aranth-cl…

>!
Elhaym
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Amikor megnyertem a könyvet, akkor még nem sokat tudtam róla. Csak annyit, hogy ifjúsági, meg azt, hogy többen a Harry Potterhez hasonlították. E két infó nem igazán győzött meg. A túl tinis történetek eléggé távol állnak tőlem, a Harry Pottert meg nagyon nem szeretem. A fülszövegben található titok és rejtély szó azonban kíváncsivá tett. Neki álltam az olvasásnak és egy idő után azt vettem észre, hogy a világ magába szippantott. Nagy örömömre nekem egyáltalán nem volt Harry Potteres a sztori, nekem inkább a Kalandos nyár és az előzménysorozata a Helene és a fiúk jutott róla eszembe, amit imádtam tiniként és imádok most 20 évvel később is.

A könyvben főleg három szereplőt sikerült megkedvelnem: Amyt, Garyt és Arnold Irast, de Andrewt, Leát és Thomast is megszerettem.

A Soleil ikrek helyzete már a történet elején megérintett. Én az állandóság híve vagyok, ők viszont két – három évente új városba költöznek. Ez borzalmas. Megszeretnek egy helyet, barátokat szereznek, majd mindent elveszítenek, amikor hátrahagynak mindent. Most is csak reménykedhetnek abban, hogy új barátaiktól nem kell olyan hamar megválniuk.

Amy egy nagyon aranyos lány. Érzékeny, könnyen sírva fakad, gyűlöli, amikor eltitkolnak előle valami fontosat és nem hajlandóak elmondani, hogy mit. Nem jó érzés, ha valamiből kihagynak. Amy ezek mellett egy született bajkeverő, imádja áthágni a szabályokat, lázad, felesel, szemtelen és mindent megtesz azért, hogy kiderítse mi folyik körülötte. Amy egy nagyon jól kidolgozott szereplő, de az első számú kedvencem mégsem ő lett, hanem a Moonshadow igazgatója Arnold Iras. Ő egy hatalmas egyéniség és amint megjelent mindenki eltörpült mellette.

Imádtam a gonosz mosolyát, a kegyetlen módszereit, büntetéseit, a frappáns beszólásait, a titokzatosságát. Mindenkivel elakarja hitetni, hogy egy szörnyeteg, pedig hatalmas szíve van.

Bővebben:
https://elhaym.wordpress.com/2015/08/24/a-m-aranth-clea…

>!
lilla_csanyi
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Nem gondoltam volna, hogy feltornássza magát 3,5 csillagra, de az utolsó 30 oldal kedvemre való volt, és legalább megértettem egy csomó mindent, amin addig fel voltam háborodva, úgyhogy megkapja. :)
Ez a könyv nagyon vicces olyan szempontból, hogy a misztikus szál hitelesebb lett, mint a mi világunkban játszódó részek. XD A hátborzongató/baljós/misztikus részek mind nagyon jól el lettek találva, mind hangulatukban, mind dinamikailag.
Végre egy regény, amiben kamaszok a főszereplők, de a szülők nem elváltak/meghaltak, hogy ne kelljen plusz 2 karakterrel foglalkozni! Idegesít már az ilyesmi, túl klisés. Igen is szülők mellett is érheti trauma a kamaszokat. :D
Ott volt továbbá a BÁL is, nagybetűvel, ami a leggyomorforgatóbb YA klisé…szokott lenni, itt azonban fantasztikusan működött, mint parodisztikus elem, és mint valódi drámai színtér.
Az utolsó 30 oldal pedig megért minden addigi szenvedést. Nagyon erős lezárás, és abszolút folytatásért kiált.
Deee…nem tudok elmenni amellett szó nélkül, hogy a karaktereknek mennyire nem bontakozik ki a jelleme. Jerry, Will, Lea, Amy, Gary, Ash…más hirtelen eszembe se jut…mi az isten a különbség ezek között a szereplők között? Mindegyik kamasz, és mindegyik szereti a metálzenét és mindegyik próbál vicces lenni, de egyiknek sem sikerül, omg, mintha futószalagról jöttek volna le, ráadásul kb. semmi kamaszos nincs bennük. Ha nem tudnám, hogy 15 évesek, inkább hinnném őket 18-19-nek, mert SEMMILYEN igazán, tipikusan kamaszos párbeszéd nem zajlott le közöttük.
A másik fájó pont az a zenekar maga volt. Egy csapat tizenöt éves, akik az első iskolai napjukon (!) összeállnak zenekarrá, majd megejtik az első próbájukat együtt…kapaszkodjatok meg. Nem beszélik meg előre, hogy mit fognak játszani. Még egy kib*szott hangnemben sem állapodnak meg, hanem elkezd a dobos (!) játszani, és a többiek követik (!) és ebből az egészből nem az lesz, hogy: https://www.youtube.com/watch… hanem tökéletesen játszanak együtt, fantasztikusan játszik mindenki külön-külön is, és együtt meg aztán olyanok, hogy Santana elszégyellné magát és elbújna egy sarokba sírni. És ez még mind semmi! Pár hónapnyi gyakorlás után beneveznek egy versenyre, ahol közönségszavazás alapján lehet nyerni…és még véletlenül sem az történik, hogy az a banda nyer, aki a legtöbb havert tudja elrángatni a koncertre, hanem a kamaszok, akik még sose álltak színpadon ezelőtt együtt, lesöprik még a nagyjából Leander Rising szintű, ismert és befutott csapatot is a porondról. XD Na szóval itt akartam a falhoz vágni…De aztán végül is az utolsó 30 oldal nagyjából érthetővé tette számomra, hogy miért annyira jó Lea, Amy és Gary…de azt továbbra sem tudjuk, hogy Jerry és Will miért, no meg hogy hogyan sikerült ENNYIRE összeszokniuk a másodperc törtrésze alatt.
Volt egy olyan érzésem is, hogy ezt a sztorit kár volt Amerikába áthelyezni. Az érezhető, hogy a szerző hallott már ezt-azt az amerikai sulikról, esetleg utána is olvasott, hogy mi hogy merre meddig…de mégis volt egy olyan hamisítatlan európai mellékíze. Szóval én jobban elhittem volna, ha ez az egész nem Moonshadowban, hanem mondjuk Szalonnán (Van ilyen! http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalonna_%28telep%C3%BCl%C…) játszódik. Na jó, nem pont ott. De mindnképp Európában.
Összességében a regény messze nem hibátlan, a cselekmény lassan bontakozik ki, viszont a feszültséget végig fenntartja, az utolsó 30 oldalon meg erős „húb*zmeg!” érzés kerülgeti az olvasót, úgyhogy a YA fantasy rajongóinak mindenképp ajánlom. :)

9 hozzászólás
>!
DoraCraiban IP
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Szerettem a könyv hangulatát, különleges volt ez a misztikus köd, ami belengte a sztorit. A zenei utalások és a kezdő rockbanda összekovácsolódása igazán jólesett, adtak egy autentikus, hús-vér feelinget a történetnek, amitől nagyon hihetővé vált. Ugyanakkor úgy éreztem, a vége felé tömören volt tálalva a megoldás, és az ezt megelőző gyanús esetek kicsit sokáig nyúltak (ezerféle teóriát gyártottam, mondjuk, ezzel jól szórakoztam :D). Mégis, a végén olyan irányba ment el a történet, ami nem igazán az én világom. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok, mit lehet ebből még kihozni, mindenképpen el fogom olvasni a folytatásokat.

1 hozzászólás
>!
vikiniki2
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben

Egy kissé furcsa, nagyon lassú cselekményű regény.
Nagyon szimpatikus volt a könyvben, hogy lassan próbálta a szerző növelni a feszültséget, ezt pedig azzal kívánta elérni, hogy a hétköznapokat is meglepő részletességgel mutatta be. Ezzel csak az volt a probléma, hogy sokszor nyilvánvaló volt, hogy olyasmikről ír a szerző, amiről fogalma sincs. Például többször részletesen le van írva, hogy a főhősnő mit csinál a hajával, de közben minden lány tisztában van vele, hogy hibádzik minden realizmus abban, hogy valaki csak két tincset hátracsatolva össze tudja úgy fogni a haját, hogy az három óra folyamatosan dobolás után is úgy maradjon. De ez csak egy példa a sok ilyen és hasonló alapvető hiba közül.
A könyv vége nagyon sok dologra világított rá, de mégsem érte el, hogy rögtön a második részért nyúljak (pedig itt van a polcomon).
Összegezve ez egy érdekes, kissé lassú, ifjúsági regény, aminek, remélhetőleg, a következő részei jobbak lesznek.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mrsp

Hímzés, szűkített derék, fodor? Jerry fiam, Barbie-ház volt otthon Transformers-figurák helyett?

314. oldal

>!
mrsp

– Jó reggelt!
– Jó? Reggel? Egy mondatban? – nyögött föl Lea. – Nem lehet, hogy te még alszol?

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lea Iras
>!
Disznóparéj_HVP IP

– Rosszabbra számítottam – mosolygott Lea. – Legfeljebb ott kell éjszakáznunk Sunshine Creekben. Kereshetünk például egy éjjel-nappali helyet, ahova beülhetünk hajnalig. De vehetünk is egy-két üveg kortyolgatnivalót, és kiülhetünk egy padra a téren, ha jó idő lesz.
– Romantikusan hangzik – vigyorgott szemtelenül Gary.
– Ó, ne is gondolj romantikára! – vágott vissza Lea. – Ahhoz lélek is kell, márpedig ilyen téren te nem vagy túlságosan eleresztve.
– Születési rendellenesség – vont vállat a fiú, és odanyújtott Leának egy szelet csokit a közösből. A lány egy biccentés kíséretében átvette. – Mindenkinek van ilyen. Nekem nincs lelkem, a tied meg sötét, mint az éj.
A lány idegesen felnevetett.
– Nagyjából így van…

Track No. 05: Dobszó a Ködben

Kapcsolódó szócikkek: Lea Iras
1 hozzászólás
>!
Fummie

– Leckét?! – hördült föl Gary – Ozzyra, Lemmyre és a rock minden istenére, Ash, az iskola második napján honnan van leckéd?

Kapcsolódó szócikkek: rock and roll
>!
VNoémi P

– Egyszóval, Lea, holnap nagy nap lesz!
– Ez… négy szó. – vonta fel a fekete hajú lány a szemöldökét.
– Részletkérdés…

>!
VNoémi P

– Végtére is… hogy szokta mondani a diri? Mi vagyunk egymásnak a… mécsesek?
– A lámpások, ember. Lámpások…

100. oldal

>!
VNoémi P

– Mindenre lehet táncolni, Amy. Még a csöndre is. Sőt, talán a csöndre lehet a legjobban.

123. oldal

>!
Disznóparéj_HVP IP

Mire Gary nagy ásítozva egyáltalán előmászott a barlangjából, és megjelent lenn, a két lány végzett a reggelizéssel, a takarítással és a pakolással is.
– Csak meg kell jelennem, és máris minden a helyén van, és ragyog – vigyorgott a fiú. – Hol a tea?
– A helyén van, és ragyog – tette csípőre a kezét Amy –, magától, méghozzá, mert jól nevelt tea.
– Amy, öltözz föl! – intett feléje Gary, ahogy töltött magának egy bögrével a forró italból. – Kivan a derekad ebből a pizsamából, meg amúgy is, mezítláb vagy. Őrület, hogy erre megint meg kell tanítsalak.
– Teee!

Track No. 02.: Holdárnyék

Kapcsolódó szócikkek: Amy Soleil
>!
Disznóparéj_HVP IP

Bűn lengi be, olajfolt a vízen
Mindenki hibázott, bűntelen nincsen
Egyetlen tiszta csak, a hercegnő, Justitia
Ki még küzd az igazért, bármi ellen – peccata

Az Igazság Harcosa, híres messze földön
De Város 15 neki fojtó börtön
Törékeny testén láz, lelkén bánat rág
De vétkesek közt néma lenni cinkosság

Hát nem néma Justitia
Bátor lány, tudja, mi a dolga
Ezüst öv, arany-fehér palást
Az igazság nem tűr ellentmondást

Rajta, rajta, legyen vége
Halál rá, már nagy csend kéne
Összeül a város tanácsa
Megszületik a bűn, fekete Peccata
Démon szárnyát kitárja
Peccata, peccata
A torony oldalán ül, az égre sikolt
Árnyéka halál, szörnyeteg, kobold
Lelkét éji tőrbe tölti
Szomjúságát nem enyhíti
Semmi, de semmi sem
Csak egy dübörgő dobszó, dobszó a ködben…

Track No. 05.: Dobszó a ködben (4:07)


A sorozat következő kötete

Holdárnyék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Opál
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
Richelle Mead: A halál csókja
Cassandra Clare: Üvegváros
Becca Fitzpatrick: Finale – Végjáték
Joss Stirling: Misty
Maggie Stiefvater: Shiver – Borzongás
Rachel Vincent: Lélekőrzők
Kerstin Gier: Rubinvörös
Cassandra Clare: Az angyal