A ​Liliom Kora 156 csillagozás

A. M. Aranth: A Liliom Kora

A ​Város otthon, béke, biztonság.

Lily, amióta az eszét tudja, a Városban élt. A Város volt hazája, táplálója és élete. Egy nap azonban, amikor rejtélyes emberek rabolják el, rá kell döbbennie, hogy a mélyben a Város szörnyű titkokat rejt: az utcák kövei alatt, a dübörgő gőzgépeknél és kavargó csatornajáratoknál is mélyebben iszonyatos sötétség lapul, amellyel egyedül ő veheti fel a harcot.

Vincent mindent elvesztett. A lány, akiért az életét is odaadná, eltűnt. A nyomozás során a férfi mindennel és mindenkivel szembeszáll, hogy visszakaphassa – közben nem is sejti, hogy ellenségei már rég kivetették hálójukat, és minden lépés csak közelebb viszi a végzetéhez.

Közben megállíthatatlanul közeledik újév napja, egy új korszak hajnala, amikor a Város acél szíve lángra lobban és ünneplő embertömegek lepik el a ködlepte utcákat. És egyikük sem tudja, hogy közben éhes szempárok milliói, mint megannyi csillag pislognak a Városra a külső sötétségből.

Mert a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2015
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637051760

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Vincent Caege


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Nekem ez nagyon bejött. :) Gyanús, hogy több steampunkot kellene olvasnom.

Az elején egy kicsit sok volt az infó, de hamar belerázódtam. Ilyen vékony könyvecske, mégis egy jól kidolgozott, új, szépen felépített világot rejt. Hiába csak 140 oldal, még sincs hiányérzetem, de ugyanakkor elidőztem volna még itt pár száz oldalon keresztül.
Nagyon érdekes és egyedi volt a cselekmény, nagy kíváncsisággal és izgatottan követtem a nyomozást, a lassan elém táruló titokat és világot.
A szereplők is megfelelően kibontakoztak előttem, mindenkiről elég infót kapunk, hogy megismerhessük, a váltott szemszög kifejezetten tetszett.

Ezekért a befejezésekért viszont egyszer meglincselnek Peti! :D

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2015
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637051760
4 hozzászólás
gesztenye63 P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Gondoltam olvasok valami könnyed, rövidke limonádét. Hogy én mekkorát tévedtem!
A. M. Aranth író Úr, alias @Disznóparéj_HVP kisregénye minden volt, csak elhanyagolható, egynapos (vagy inkább egy délutános) kaland nem.
Ebben a rövidre szabott, nagyon kompakt történetben annyi ötlet, sziporka volt, mint egy jól megírt, tömény 500 oldalas fantasy féltéglában. Adja magát, hogy az olvasást követően az volt az első gondolatom, vajon miért ilyen szűkkeblű a szerző és miért zanzásítja nekünk, olvasóknak ezt a csodálatosan kibontható sztorit. De végül is úgy döntöttem, hogy számomra ez így volt kerek egész. A regényke dinamikája, a történések pergőtüze teljesen harmonizált a kötet méretével. Pedig el volt itt rejtve annyi mondanivaló – a fény és a sötét párharca, alávetettség, vakhit, lázadás és legfőképpen az ember szubjektumából eredő különböző világlátások szerepe – amelyek sokasága már-már feszegette a méretbeli kereteket. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki szívesen látogatna vissza ebbe a világba – esetleg hosszabb lélegzetvétel erejéig is akár.
A sajátos steampunk világ kialakítása igazán jól sikerült. És ebbe a világba pontosan, precízen illeszkedtek a főhősök is. Annyit adtak magukból, amennyire szerepük beteljesítéséhez éppen szükség volt. Szerintem nagyon eltalált a kasztok kialakítása és kialakulásuk előtörténetének magyarázata egyaránt.
Ízlésesen és a mű rendkívül pallérozott nyelvezetéhez finoman illeszkednek a Blake-i utalások. Na és az a poén az Epilógusban! :) Nekem akkorát szólt, mint egy világháborús bomba…
A fél pont levonás csupán abból adódik, hogy számomra a romantikus szál egy kicsit már túlcsordulni látszott.

Kedves Péter!
Köszönöm az élményt! :)

13 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Hiába, ez az ember engem meg tud lepni. Kaptunk egy új világot, ahol a mérnököket tisztelik papokként, és senki sem tudja, mi van a városon kívül. Persze lehetnének zombihordák is, de ennél sokkal érdekesebb fordulatot vesz a történet.
Kicsit Peter Clines 14 című művére emlékeztetett, ami kedvenc lett.

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

„– Az érzelmek veszélyes dolgok nyomozó, különösen az olyan szakmák gyakorlói esetében, mint az öné vagy enyém.”

Oh, na végre, tudtam én, hogy imádni fogom és nem is tévedtem.

Igen, kicsit elfogult vagyok az íróval szemben, tőlem írhat az időjárásról is, egyszerűen megjelenik, kell, hisztis vagyok, ha nincs meg, és bár ez a kis kötet későn került hozzám, ez csak azért van, mert nem olyan rég fedeztem fel.
Szóval jó nagy elvárásokkal kezdtem neki, és igen tudom, hogy egy rövidke novella, de nagyon morcos voltam mikor az utolsó sort is elolvastam.
Azért tudtam volna még csemegézni a városról, vagy ennek a társadalomnak a tagjairól.

Hiszti befejezve, de hozzáteszem úgy látszik több steampunk könyvet kellene olvasnom, mert nagyon bejön ez a stílus.

A karaktereket egyszerűen imádtam, mindegyiknek megvolt a maga bája, legyen árnyék szülötte vagy fényé, egyik sem volt szimplán egyszerű. Mindenkiben megtaláltam azt a pici pluszt, és a sötétség ott lapult mindenkiben.
Szeretem a fényt, de jobban rajongok a „gonoszért”, mert sokszor az dönti el nálam, hogy jól ír e egy író vagy sem.

Sablont használni nem vétek, csak baromi unalmas, legalább is ami engem illet.
De ez a történet egyedi, néhol megdöbbentő, máshol kicsit szívszorító, de legjobban a letehetetlen jellemzi.

Természetesen hatalmas kedvenc, és újraolvasós! ♥

CsakSimánDorka>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Hűűű!!! Hát ez nagyot szólt!!! Igazából nagyon nagy elvárásokkal láttam neki a könyvnek hisz ami ennyire rövid legalább legyen ütős! De még, hogy mennyire az lett! Főleg az Epilógus….na azon csak pislogtam! O.o Mind a három szálat imádtam, de főleg Gregoré! Belőle viszont jöhetett volna több :D Drága @Disznóparéj_HVP úr! Gratulálok, hozta a szintet ;)

5 hozzászólás
ViraMors P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Kellemes, egyestés könyvecske, rövid de annál velősebb. Hangulatosan ábrázolt steampunk világban járunk – bár én kissé soknak éreztem a gőz állandó és folyamatos emlegetését majd' minden bekezdésben legalább egyszer. Logikus, átgondolt, kőkemény szabályok őrzik a rendet, ami stabil, és ez egyaránt jó a városnak és a benne élőknek is. Vagy annyira mégsem…? A felszínt kicsit megkapargatva kiderül ám, hogy a város bizony komoly, sötét titkokat rejt.
Időben ide-oda lengve három főbb szereplő szemén át követhetjük nyomon az eseményeket, amik során kiderül, hogy mi minden rejlik a színfalak mögött, mennyi mindent még csak nem is sejtenek a városban élők. Közben kapunk akciót, humort, beteljesülő jóslatot, bibliai áthallást, némi drámát, némi romantikát, mindezt a jobbik fajtából.
A könyv tele van érdekes ötletekkel és érdekes karakterekkel, és tényleg csak azt sajnálom, hogy ilyen rövidke. Mert ugyan kerek, egész, de szívesen megismerném a világot, a szereplőket és a történetet is sokkal sokkal mélyebben. Kötözködő kérdés: spoiler Bocsánat. De tényleg.

8 hozzászólás
ViveEe P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Nagyon szerettem volna egy rövid könyvet olvasni, mostanában nagyon leszívtak a többszáz oldalas regények.
És amellett, hogy rövid, nagyon jó, bár szerintem nem egy habkönnyű olvasmány.
Sok-sok jó témát boncol, és mindenből annyit kapunk, amennyitől úgy érezzük, hogy több kell, de igazából ennyi is élvezhetővé teszi.
Főleg a társadalom felépítése tetszett, meg a karakterek. De a dolgavégezetlen teremtő után maradt szürke világ fogott meg a legjobban. Szerencsések vagyunk, ha marad utód, aki be tudja fejezni az elkezdett munkát, minden ártó szándék és gátló tényező mellett is.
Bár nem állítom, hogy minden leírt szándékot tökéletesen megértettem, de ettől függetlenül nagyon tetszett.

Bleeding_Bride IP>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

„-”
Na, akkor elolvastuk a gyermekeknek lerövidített verziót, hol kell keresni az egész könyvet?
Komolyan, de komolyan. Tragikus, hogy miért kell egy ilyen sztorit ilyen rövidre fogni. Miután végeztem vele, erős késztetést éreztem megkeresni a szerzőt és csak elkeseredetten, csalódottan nézni a szemébe, és nagyon halkan, rekedtes hangon, a könnyeimmel küszködve megkérdezni: miért?
Igen, ezért lecsaptam fél csillagot, mert ez a minimum, ahhoz képest hogy éreztem magam, amikor láttam, hogy alig van 3-4 oldal hátra…

Egyébként a történet teljesen kerek, nem a tartalma lett hiányos a kurtasága miatt, csupán én még csemegéztem volna a Városról, a kulcsokról, zárakról, mindenről.
Ha levonjuk azt, hogy nőből vagyok és azt vallom, a méret igenis számít, nagyon jó olvasmány volt, a lezárás pedig egyenesen zseniális. Azon hangosan felröhögtem. Meggyőződésem, hogy a legnagyobb poén, legmeglepőbb csavar volt nekem az, ami az utolsó oldalon fogadott :D (nem függővégre célozgatok, ha bárki azt gondolná, de ezt még címkézett spoilerrel sem áll szándékomban lelőni)

17 hozzászólás
Szilvi00 P>!
A. M. Aranth: A Liliom Kora

Hűha! Az elején egy kukkot sem értettem az egészből, de a steampunkos hangulata rögtön megfogott. Aztán beindultak az események és ezzel együtt a Város történetét is megismerhettem, szóval gyorsan tisztult a kép. Tetszett a világfelépítés (vagy városfelépítés?), a Város komorságával és minden furcsaságával együtt. Pörgős, izgalmas és egyedi történet(ecske) volt, remek karakterekkel és egy olyan epilógussal, amin még most is ámulok.


Népszerű idézetek

Disznóparéj_HVP IP>!

– Te, fiú! – szólította meg recsegős, eldohányzott hangon. – Mi szél hozott a kikötőhöz?
– A tenger illata – mosolyogta sejtelmesen Vincent, és intett a csaposnak, hogy újdonsült cimboráját is szolgálja ki.
A tengerész hálás mosollyal biccentett feléje, amint megkapta a sörét és a brandyjét.
– Olyan, mint egy csodaszép nő, bizony. A Végzet Asszonya. – Bólogatott értőn a férfi, és nekilátott a gázlámpák sárga fényénél egy cigarettát csavarni. – Kiismerhetetlen. Rejtélyes. És akkor vág a kövekhez, amikor csak akar, te meg így is, úgy is hálás leszel neki, hogy csak most teszi ezt veled, és nem korábban!

56. oldal, 7. Kapuk a semmibe

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta · sör
7 hozzászólás
Orsi_olvas>!

Valakinek szembe kell szállnia a sötétséggel.

115. oldal, 12.fejezet

Orsi_olvas>!

– Nem vagyok én harcos…
– Akkor azzá fogsz válni.

33. oldal, 4.fejezet

Arkhamei_Cassye>!

A sötétség gyökere már nagyon régen körbenőtte a világunk fogaskerekeit (..)

104. oldal, 10 fejezet - Kulcs és Zár (2015 Főnix Könyvműhely)

VNoémi>!

– Az érzelmek veszélyes dolgok nyomozó, különösen az olyan szakmák gyakorlói esetében, mint az öné vagy enyém.

88. oldal

duracell>!

A beszéd bonyolult. Az érzelmek bonyolultak. Igazság, hazugság, nem jó ezekkel foglalkozni. A matematikában nincs hazugság. Egy mindig is egyenlő lesz eggyel, ha nyolcból kivonok egyet, az hét, ha hozzáadok, akkor kilenc. […] Ez mindig így volt és mindig így lesz, minden körülménytől függetlenül. Érti, milyen gyönyörű is a matematika, Vincent?

94-95. oldal, 9. fejezet - Egy új befektetés

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · érzelem · hazugság · igazság · matematika
VNoémi>!

Fegyelem: mindenki tudja, mi a dolga, és teszi is azt. Rend: nem térünk el a működő dolgoktól, nem vétünk a törvény ellen. Éberség: ha valaki megteszi, őt és az általa vétett helyretesszük.

26. oldal

Disznóparéj_HVP IP>!

Tüzek. A Tharmas Square környéke több háztömbnyire lángokban állt. Fuzon lángba borította a Belsővárost.
Gregor a fejét csóválta. Ilyesmire a Város ezerötszáz éve alatt soha nem volt példa. Thornfrey mögötte láthatta a mozdulatot, mert meglóbált a parancsnok arca mellett egy Pebble dobtárat. Gregor nevetett. Olyan jól ismerte már beosztottját, hogy tudta, mit mondana.
„Főnök, ezek sokan vannak! Hoztunk mi ennyi lőszert?”

2. A lángok közé

VNoémi>!

– Ha túlsokáig nézel farkasszemet a sötétséggel, azt hiszem, elkezdesz hozzá hasonlítani. Nálam tovább pedig még senki sem bámult a homályba.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye
Gabriella Eld: A lányok titkos élete
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Stephanie Garber: Finale
Stian Skald: A lelkek kútja
Csóti Lili: Hetedvérig
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Christelle Dabos: Bábel emlékezete