A ​Leonardo da Vinci-rejtvénykódex 9 csillagozás

A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Leonardo da Vinci bámulatos elméje felbecsülhetetlenül sokat adott a világnak: egy személyben volt nagyszerű festő, mérnök, feltaláló, anatómus, geológus, földrajztudós, és ezzel még nem is értünk a sor végére. Nem egy olyan elképzelést vázolt fel tervrajzain, amelyek csak évszázadokkal a halála után valósultak meg; tudományos szemléletével is messze megelőzte korát.
Ezt a százötven rejtvényt és fejtörőt tartalmazó könyvet Leonardo festményeinek, vázlatainak, ábráinak és írásainak a sokasága ihlette. A logikus gondolkodást, szellemes következtetést és mindenképpen éles elmét igénylő feladványokat a mester káprázatos keze munkájával ékesítettük.

>!
Kossuth, Budapest, 2019
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630998253

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

R4ms3s P>!
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Édesanyámmal oldottuk meg a feladatokat és egy véleményre jutottunk. A feladatok nem nagy kihívások, néhol érthetetlenek a kérdések. Azt hittük lesz benne valami plusz, mert végül is Leonardo da Vinci volt a központban. De hamar rájöttünk, hogy bármilyen emberre rá lehet húzni egy ilyen könyvet. Mindenesetre, ha mondjuk nyáron nagyon unatkozom akkor lehet újra előveszem mert voltak benne olyan feladatok, amik tényleg megdolgoztatták az agyam.

>!
Kossuth, Budapest, 2019
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630998253
BBetti86 >!
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Alapvetően egy logikai játékgyűjtemény, amely meghatározott feladattípusokat variál. Visszatérő elem a szudoku, csak ebben nem számokat, hanem grafikus elemeket kell táblázatba rendezni. Több rugalmas gondolkodást erősítő gyakorlat van benne, amikor egy-egy alakzatot kell átrendezni egy-egy elemének megváltoztatásával. Több szöveges másodfokú egyenletrendszert alkalmazandó feladat is van benne. A kedvenceim azok voltak, amikor híres Leonardo festményekből voltak darabkák kivágva, és meg kellett keresni, melyik kocka hova illik vissza. A Hermelines hölgy a kedvenc Leonardo-festményem, azt különösen szívesen raktam újra össze. De az sem volt rossz, amikor azt kellett meghatározni, milyen mozdulattal lehet különválasztani Mona Lisa és Leonardo önarcképét.
Ha csak a feladatokat nézem, nem több egy átlagos gyűjteménynél, amelyben ugyanazok a feladattípusok ismétlődnek, csak fejezetenként növelve a nehézségi szintet.
Viszont, egy plusz van benne. Mivel Leonardo az összekötő elem, minden úgy van megfogalmazva, hogy köthessék a reneszánsz mesterhez. A képkirakókban az ő munkáit kell újra összeállítani, a szöveges feladatokban mindig ő vagy a megbízói a főszereplők. Pl. megfejthetjük a rejtvényt, amit az inasának adott fel. Számolhatjuk, mennyi ellenséggel kell a csatában szembenéznie a Borgia hercegnek. Mennyit ér a Sforzáknak küldött ajándék. Akinek van előismerete a korról, jól tud szórakozni ezeken a megfogalmazásokon is, de arra nem alkalmas, hogy előismeret nélkül ebből tanuljunk a reneszánszról és Leonardóról.
A kivitelezése igényes. A képanyaga szép.

ujhelyiz P>!
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Szeretem a logikai fejtörőket. Egy matematika táborból a kedvenc előadásom során végig ilyeneket oldottunk meg. Szeretem a sudokut és a nonogramot (magyar újságokban gyakran grafilogika néven szerepelt). Szeretem Smullyan könyeit, ahogy logikai rejtvények sorozatán keresztül nagyon komoly matematikai eredményeket ismertet. Ez a könyv csalódást okozott.

A 150 fejtörőből voltak nagyon alap logikai feladványok, Sudoku rejtvények (csak átírva, hogy számok helyett Leonardo da Vinci korából származó szimbólumokat használt), keresd meg, hogy a képből kivágott részletek közül melyik hova kerül – nem túl magas szintű rejtvények. Ja, és volt olyan feladvány, ahol konkrétan értelemzavaróan rosszul lett lefordítva a rejtvény (és erre abból jöttem rá, hogy megnéztem a megfejtést). Apropó, megfejtések: nagyon sokat dobott volna a könyvön, ha legalább a megoldásokat elmagyarázza, mert abban az esetben legalább kezdőknek merném ajánlani.

Nem akarok teljesen unfair lenni, a könyvbe szemlátomást sok energia ment: a grafikák igényesek, és volt néhány tényleg jópofa rejtvény. De mindezzel együtt is sajnos inkább csalódás volt számomra a könyv, így nem tudom tiszta szívvel ajánlani…

csigahaju>!
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Kisfiam kapta karácsonyra, nagyon szeretjük a rejtvényeket családilag. Nagyon szép, igényes könyv, nem túl nehéz feladványokkal. 3 szint van a feladványokban, van megoldás is a könyv végén, ha elakadnánk. Egyedüli negatívumként azt mondanám csak, hogy egyes típusfeladatok ismétlődnek! Sok olyan is van, amivel már máshol találkozhatott az ember, csak más köntösben. Összességében élvezetes, gyönyörű, jó kézbe venni.


Népszerű idézetek

BBetti86 >!

Az élet maga egy fejtörő, megoldásra váró kérdések véget nem érő sora.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Logikai játékok – agytorna gyerekeknek
Róka Sándor: Furfangos logi-sztori
Chris Maslanka – David Owen: A(gy)erobik
Alex Bellos: Tudod a megoldást?
Katona Renáta (szerk.): Logikai egypercesek – Az elme játékai
Uroš Petrović: Tördafejed-mesék – Első könyv
Erwin Brecher: A logikai rejtvények és fejtörők nagykönyve
Claudia Zaslavsky: Etnomatek 2.
Róka Sándor: Számkeresztrejtvények
Grätzer György: Elmesport egy esztendőre