Unikornis (Az öt gyűrű legendája 2.) 19 csillagozás

A. L. Lassieur: Unikornis

Sebzett madár a világ.
Az árnyvidék szörnyetegei nyüzsögnek Rokugan határain.
Rák klán, mely valaha olyan rettenthetetlenül küzdött ellenük, most képtelennek látszik feltartóztatni a démoni támadást, vagy csupán nem akarja.
Egy valószínűtlen zugból azonban új hős érkezik, aki csapatait a világot megosztó háborúba vezeti.
A BEIDEN-HÁGÓÉRT VÍVOTT CSATÁBA.

Eredeti cím: The Unicorn

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Delta Vision, Budapest, 2001
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630059568 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
A. L. Lassieur: Unikornis

Az egyik kedvencem a sorozatból. Az Unikornisok laza, barbár szokásai színt visznek a történetbe, ráadásul ez az egyetlen kötet, amelynek a főhőse nem hősjelölt, csupán egy egyszerű közkatona. Nagy titkokat így nem is tudunk meg a történetből, ellenben a hangulatát nagyon jól eltalálta az író.

>!
Aeidail
A. L. Lassieur: Unikornis

Sokkal, de sokkal jobb volt, mint az első kötet, örülök, hogy nem hagytam abba a sorozatot! A könyv fülszövege csalóka, tényleg eljutnak a szereplők a Beiden-hágóba, de egyáltalán nem a csata a lényeg, hanem az odáig vezető út.
A cselekmény levetkőzte végre a „szerepjátékos kaland”-ot, és még a visszatérő szereplőknek sem adott az író (írók) questet. A császárné fel-feltűnik, de szerepe nem tud kiteljesedni ebben a kötetben – gyanítom viszont a későbbiekben még sok port fog kavarni. Egyedül egy dolgot hiányolok/furcsállok a második könyvben: ugyebár az első részben az ottani főszereplő a küldetését egy bizonyos jóslat miatt kezdi meg. Ugyan az itteni cselekményben láthatunk egy-két dolgot kibontakozni, de én őszintén szólva az abszolút világvégére számítottam, azért, ahogy az első kötet befejeződött.
Örülök, hogy megismerhettem az Unikornis klánt, felüdítő volt úgy olvasni harcos nőkről, hogy közben a szerző nem a feminizmust vagy a matriarchizmust ajnározta. A Csatahajadonok név először nagyon bizarr volt, de valóban illett ez a kifejezés ezekre a bátor harcosokra. Tetcuko alakját kifejezetten megszerettem, jó volt látni, hogy mennyi minden mozgatja, és azt is jó volt látni, hogy az író milyen ügyesen bontogatja a hozzá kapcsolódó múltbéli eseményeket. Örülök, hogy végül sikerült visszaszereznie a becsületét, és jó parancsoknak is bizonyult. Remélem, később majd még újra látjuk.
Az udvarbeli események is érdekesek voltak, örültem neki, hogy végre erre is időt szánhatunk, és ellenben az első résszel nem minden arról szólt, hogy hogyan nyer ép TP-t az aktuális játékos karakter. Kicsit jobban megszemlélhettük Rokugan világát, hagyományait és gondolkodásmódját – és én leginkább ezt hiányoltam eddig.
Most, hogy jól kiáradoztam magam, beszéljünk kicsit a negatívumokról. Továbbra se annyira jön be ez a high fantasy dolog, nem tetszik, hogy az Árnyvidék seregei is felszínre bukkantak. (Eleve nem így képzeltem el a Klánháborút annak ellenére, hogy a nevében is benne van, hogy a klánok mennek egymásnak.) Az öreg Unikornis diplomata (még mindig idegen nekem ez a sok keleti név, és mindig elveszek, hogy ki kicsoda) története érdekes volt, de a látomásaitól nagyon féltem. High fantasy lévén nagyon aggódtam, hogy nem őrült a pali, hanem tényleg szellemeket lát. Az is furcsa volt vele kapcsolatban, amikor egy este a kertet járta és baleset érte, mégis felbukkant később a klánfőnél. Alapvetően nem volt túl izgalmas karakter, a gyötrődései helyett jobban kifejthették volna az udvarban történt eseményeket.
Még egy dolog zavar, de az nagyon: a hágónál a végén nem értettem azt, hogy miért azok ellen mennek a szövetséges csapatok, akik ellen, másrészt pedig, hogy az Árnyéksereg miért pont őket támogatta? Plusz egyáltalán pont ez a klán hogyan lehet szövetséges a sötétséggel? Pont ők, akik…
Á, de ügyesen megírtam spoiler mentesen ezt az értékelést, nem fogom elrontani. :)

2 hozzászólás
>!
Lahara ISP
A. L. Lassieur: Unikornis

Nem volt rossz, de a nevek fordítása/átírása borzalmas volt. Tetcuko. Vagy magyar átírás, vagy Hepburn, de így keverve ne!


A sorozat következő kötete

Az öt gyűrű legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom úrnője I-II.
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Erika Johansen: Tear végzete
Sarah J. Maas: A Court of Wings and Ruin – Szárnyak és pusztulás udvara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme