A kis gyufaáruslány történetét Hans Christian Andersen írta, aki maga is nagy nélkülözésben töltötte gyermekkorát. A mesével az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szegényekre. Ezzel a történettel a világ minden táján sok felnőtt és gyerek hívet szerzett magának.
A kis gyufaáruslány 59 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Pesti Szalon mesélő füzetei

Ha lehetne, tíz csillagot adnék rá. Mindig elérzékenyülök, ha ezt a mesét olvasom.
Az egyik leggyönyörűbb történet, ami csak létezik.

„Felnőttként” ez a történet talán még megrendítőbb, mint kisgyermek korban…
Hagyni, hogy ilyen szörnyűség történjen egy tehetetlen kislánnyal… és ha belegondolok, hogy szilveszter éjszakáján talán ma sem történne másképp… talán ha megélné az éjfélt, amikor már a rengeteg alkoholtól mindenki adakozóvá válik…
Olyan borzalmas ez a mese :( Hogy tudtak Andersenék ilyen gyönyörűen brutális meséket írni? Ráadásul minél több mesét olvasok, annál inkább rá kell jönnöm, hogy ezek igazából nem is a gyerekeknek szólnak.

Először kiskoromban találkoztam a könyvvel, amikor is unokatestvéreimnek felolvasták esti mese gyanánt. Akkor még nem tudtam olvasni, így csak a képeket értettem, de azok egyből lenyűgöztek, és később a történet is. És azóta is imádom ezt a történetet a szegény kis gyufaáruslányról.
Ha eddig nem lett volna Andersen a kedvenc mese íróm, akkor most biztos azzá vált volna.