A ​karácsony nagy könyve 20 csillagozás

24 ünnepváró mese
A karácsony nagy könyve

Amikor beköszönt a tél, és a levegőben hópelyhek kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak.
Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kúsasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába.
A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét.
24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek és még sokan mások.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2019
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376156 · Illusztrálta: Tony Ross

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

pveronika>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Mindig is a karácsony volt a kedvenc ünnepem. Már gyerekkoromban is minden évben alig vártam, hogy eljöjjön ez az időszak, és emlékszem, hogy gyerekként milyen izgalmas és varázslatos volt számomra a várakozás időszaka. Anyukámmal közösen varrtunk egy adventi kalendáriumot, amibe minden évben apró meglepetések vártak december első 24 napján. Amikor elmentem egyetemre, ez a kalendárium is költözött velem, és a hagyományt a férjemmel folytattuk tovább sok-sok éven keresztül, annyival kiegészítve, hogy minden nap apró üzeneteket hagytunk egymásnak a kalendárium zsebeiben, amiket azóta is kincsként őrizgetek. Az ember onnan érzi leginkább, hogy valóban felnőtté vált, amikor ezek a pici játékos hagyományok már nem igazán neki szólnak, hanem a saját gyerekeinek adja tovább az élményeket. Az én kisfiam idén még kicsi az adventi kalendáriumhoz, de jövőre egészen biztosan elkezdjük a december minden napjára jutó izgalmas várakozást, amihez A karácsony nagy könyve tökéletes társként fog szolgálni, hiszen minden napra egy-egy csodálatos történetet tartogat számunkra.

Őszintén mondhatom, hogy ez volt az egyik legszebb könyv, amit idén a kezembe vehettem. Gyönyörű kiadvány, 24 szépséges, illusztrációkkal gazdagított történettel, amely hol verses, hol prózai vagy olykor levél formában gyönyörködteti az olvasókat. A kötetben helyet kaptak klasszikus történetek is, úgy mint Andersentől A Hókirálynő (3 részletben), Charles Dickenstől egy részlet a Karácsonyi énekből vagy több részlet Louisa May Alcott Kisasszonyok című regényéből, de emellett megismerkedhettem számos kevésbé ismert, aranyos mesével, verssel, népdallal a világ minden tájáról, annak pedig külön örültem, hogy a kötetbe a Bibliából is került be néhány részlet, nem elfeledve, hogy ez az ünnep Jézus születéséről szól.

Nagyon tetszett a könyv végén található összefoglaló a szerzőkről és az általuk írt történetekről, ami számomra sokat adott hozzá a könyvélményhez. Az illusztrációk eleinte talán kevésbé nyerték el a tetszésemet, de napról napra egyre közelebb kerültek a szívemhez, és összességében nagyon szép egységet alkotnak a kötettel. Töredelmesen bevallom, hogy számomra idáig nem volt ismert Tony Ross neve, de azóta egy kicsit mélyebben is megismerhettem a munkásságát, és a kötet végén az is kiderül, hogy mára több mint 1000 gyerekkönyvet írt és rajzolt.

Összességében nagyon tetszett ez a könyv, amelyben helyet kaptak megmosolyogtató, könnyfakasztó, lélekmelengető és olykor kissé szomorkásabb történetetek is. A személyes kedvencem Lev Tolsztoj Panov avó különleges karácsonya című elbeszélése volt, amit azóta már többször is elolvastam. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom ezt a csodálatos kötetet, és alig várom már, hogy Bence elég nagy legyen ahhoz, hogy csendes decemberi estéken összebújva olvashassuk majd együtt ezeket a szépséges történetek.

http://veronikasreaderfeeder.com/a-karacsony-nagy-konyv…

Virág_Blogger>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

„Mindig is szerettem és szeretni fogom a karácsonyt.”

Ha a kötet minden tulajdonságát, minden jellegzetességét összeszedném egy csokorba, azt hiszem mind egyöntetűen két szót formálna: OLVASD EL. Magadnak vagy másnak… szinte lényegtelen, mindenesetre biztos, hogy ettől a kétszáz oldaltól csak gazdagabb lesz a lélek. A karácsony nagy könyve hihetetlen sokszínűséggel közelít a szeretet ünnepéhez, formailag egyaránt lep meg versekkel, dalokkal, prózai történetekkel, levelekkel és cikkekkel, ami pedig a hangvételét illeti, megeshet, hogy egyik este még hatalmas mosoly terül el az arcokon egy mesétől, míg a következőn kissé bánatosan csukjuk be a könyvet, egy harmadikon pedig még az is lehet, hogy egy soron úgy nevetünk, hogy kivörösödik az arcunk, mondjuk olyan színűre, mint ez a kis kötet. Tudjátok… bármi megeshet. Főleg karácsonykor.

Teljes értékelésem a kötetről a blogomon olvasható: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/11/a-ka…

Valcsa P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Sajnos nem sikerült még karácsony előtt a végére érnem, nem tudtam tartani a „minden este 1 mese” koncepciót (volt olyan este, mikor többet olvastam, meg olyan is, mikor napokig hozzá sem szagoltam), de azért így is jó volt. :)
Olyan nagyon kiemelkedő napi-mesét nem tudnék belőle mondani, mert egész aranyos volt mindegyik, és alapvetően tetszett a könyv. A rajzok csöppet bénácskák, gyermetegek voltak, de még ezzel is kibékültem. Olvasni határozottan jó volt, mert szép a tagolása, nagyok a betűi – mondanám, hogy gyerekeknek is ideális olvasásra, de őszintén, nem tudom, mennyire gyerek-könyv ez. :/ Nem tudtam bekategorizálni, mert voltak benne olyan mesék is, amit nem feltétlen olvasnék a gyerekemnek. A megjelölt kategóriában, 6 éves kortól semmiképp…

Flora_The_Sweaterist>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

A karácsony nagy könyve egy olyan kötet, ami két csodálatos dolgot egyesít magában: az adventi várakozást és a gyermekeknek való felolvasást. A 24 hosszabb-rövidebb vers és történet épp megfelelő arra, hogy decemberben az ember elalvás előtt még elolvasson egyet a gyermekének, a könyvet használva adventi naptárként, melyben minden mese egy-egy eltelt napot jelöl.

A Tony Ross illusztrációival díszített antológiában kellemes egyensúlyban találhatóak meg prózai és verses, komolyabb és tréfásabb hangvételű darabok. Olvashatunk ismertebb elbeszéléseket, de helyet kapnak a könyvben olyan művek is, amelyekkel a magyar olvasóközönség korábban még valószínűleg nem találkozott.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/11/26/a-k…

Juca P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

„Nekem a karácsony izgalmát leginkább a várakozás adja.”

Tulajdonképpen csak 22 mesét tartalmaz, mert A Hókirálynő három részletre lett bontva. Ezek közül is több olyan van, ami csupán részlet. Az illusztrációk nem igazán fogtak meg.

A kötetben szereplő mesék kicsit szomorkásak, de reménykeltőek. A vallási töltet ellenére nagyon tetszett például Panov apó különleges karácsonya.

dianna76 P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Pont úgy vagyok ezzel a könyvvel is, mint bármelyik válogatás kötettel. Van benne írás, amit nagyon szerettem és olyan is ami kevésbé tetszett. Már tavaly szemezgettem ezzel a kiadvánnyal (minden évben kell venni valami karácsonyi kiadást), mégis csak idén szántam rá magam a beszerzésére. Kell egy klasszikusokat felsorakoztató ünnepi gyermekkönyv is!
A versek mind tetszettek, a történetekből pedig a fenyős (amit már ismertem) került legközelebb az ünnepre készülődő szívemhez, és persze – a már önelló kötetként olvasott – Panov apó karácsonya-t ugyanúgy szeretem (mindig is). Az a tudósító cikk pedig, mely szerint az 1. világháborúban is – letéve egy napra a fegyvert – szeretetben, együtt ünnepeltek az ellenségként harcoló katonák, megható volt. A karácsony mindig, mindenhol, minden körülményben szent!
A Hókirálynő mesével emlékeim szerint gyermekkorom óta nem találkoztam. Talán ezért nem rémlettek bizonyos részek, s nem is tetszett annyira, amennyire azt vártam.
Nagyon jó ötlet volt a szerkesztőtől, hogy a kötet végén nem csupán a szerzőket említi meg, hanem kitér az adott mű eredetére, keletkezésének történetére is.
A könyv összességében szép és színvonalas, még azzal együtt is, hogy nekem nem jönnek be ezek az illusztrációk.
Talán az egy-egy nagyobb terjedelmű műből való részlet kiemelése helyett találhattak volna még pár külön álló írást.

>!
Kolibri, Budapest, 2019
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376156 · Illusztrálta: Tony Ross
Ingryd>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Először is a könyv gyönyörű, másodszor pedig nem tudtam betartani a „minden nap egy mese” tervet. Elég hamar elolvastam… A mesék jók, de nehéz meghatározni, mely korosztálynak való. A kiadás szép és színvonalas, igaz nekem nem jönnek be ezek az illusztrációk. Jó lesz majd együtt olvasni a lányommal…

P_A_Doorman>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

A karácsony nagy könyve, egy olyan örök kötet, amely igazán együtt olvasva nyújt nagy élményt több generációnak is. Jó volt ismét gyerek lenne, miközben ezt a szép kötetet olvastam! Igazi Karácsonyi Csoda :)
A könyvről írt bejegyzésemet elolvashatjátok a Smoking Barrels blogon!
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/28/konyvkritika_…

Awen_korábban_Lexen_néven P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Sokkal jobban tetszett ez a könyv, mint vártam. Azt gondoltam, hogy benne lesznek a legtipikusabb meseszerzők legtipikusabb karácsonyi történetei (Charles Dickens vagy Hans Christian Andersen történetei), és ami azt illeti, benne is vannak –, de sok másik társul hozzájuk, amelyek számomra újdonságok voltak. Pozitívum, hogy több nemzet íróját beemelték, illetve többféle országban játszódó történetet, hogy voltak verses és prózai alkotások, és hogy nők és férfiak írásait is szerepeltették. Az viszont nem volt egyértelmű számomra, hogy mi alapján döntötték el, mi az, amit teljes egészében beletesznek, és mi az, amit csak részleteiben. Elsőre az illusztrációk stílusa nem jött be, de végül is nagyon szép az egész könyv kivitelezése, tetszik, hogy az illusztrátor üzenetét is beletették, vagy hogy hátul a szerzők ismertetőjénél megemlítik, ki az ő kedvenc írója, hiszen ezáltal az egész könyvet személyesebbé tették. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy az írók ismertétésénél – amit amúgy jó ötletnek tartok – néha olyan szavak is megjelennek, amelytől egy hatéves fejre áll, de mindegy, legalább bővül a szókincse. Jó ötlet volt külön estékre bontani a hosszabb hangvételű történeteket is. A kötetben lévő történetek persze ingadozó színvonalúak, azért kap mégis öt csillagot tőlem, mert mint összeállítás tényleg színvonalas (meg mert nem látom sok értelmét a csillagozásnak). A kedvenc mesém L. Frank Baumtól Az elrabolt Mikulás volt, de csak mert a címe alapján valami elfuserált mesét vártam, mint a hollywoodi karácsonyi filmek, amikben a Mikulás kényszeredetten mindenféle izzadtságszagú kalandba keveredik, de aztán kiderült, hogy egy nagyon eredeti ötleteket tartalmazó, fantáziadús mese. Én egyébként nem tudtam, hogy ő írta az Óz, a csodák csodáját. (Így, hogy Oscar Wilde is a versenyzők között van, az ő meséje tetszene a legjobban, de Az önző óriás szerintem pont a legkiszámíthatóbb, legkevésbé sikerült meséje, viszont a tartalma persze indokolja, hogy az kerüljön a válogatásba.) Arra meg külön büszke vagyok, hogy mivel épp nemrég olvastam egy könyvet festőkről, minimális információk után sikerült kitalálnom, hogy Christina Rossetti (aki az egyik vers szerzője) Dante Gabriel Rossetti festő testvére. Összességében tudom ajánlani, a rajta lévő jelzés szerint hatéves kortól olvasható.

Marta_Kotai_Szabone>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Imádtuk a gyerekekkel. Jövőre is ezzel fogjuk várni a karácsonyt. Annyira tüneményesek voltak az illusztrációk, és a mesék is. Nagy élmény volt minden este olvasni.


Népszerű idézetek

Flora_The_Sweaterist>!

Csak úgy tudunk nevetni, ha boldogok vagyunk, és csak akkor vagyunk boldogok, ha elégedetten nézünk a világra.

41. oldal (Az elrabolt Mikulás)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Virág_Blogger>!

Nekem a karácsony izgalmát leginkább a várakozás adja.

Az illusztrátor üzenete

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Flora_The_Sweaterist>!

"Uram, az éj már sötét,
Nem kegyes a szél sem,
A lábam reszketve lép,
Erőm végét érzem."
"Jó apródom, jöjj mögém,
Nyomomba tedd lábad,
A széltől megóvlak én,
S így lépted se fárad."

61. oldal (Jó Vencel király)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Flora_The_Sweaterist>!

A rossz hírt titokban kell tartani, és nem szabad másoknak elmondani!

44. oldal (Az elrabolt Mikulás)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Virág_Blogger>!

Gyerekkoromban nálunk a karácsony már az örömtüzek éjszakája (november 5.) után elkezdődött.

Az illusztrátor üzenete

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese


Hasonló könyvek címkék alapján

Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem
Sibylle Jung – Harald Scheel: Karácsonyi mesekönyvem
Csendes Istvánné (szerk.): Gyermekek karácsonyi könyve
Csendes Istvánné (szerk.): Mesés adventi kalendárium
Szalai Lilla (szerk.): Karácsonyi mesék
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Borsi Darázs József: Jön a Télapó
Móra Ferenc: A didergő király
Csukás István: Pom Pom karácsonya
Mezey Katalin (szerk.): Nagy karácsonyi mesekönyv