A ​karácsony nagy könyve 12 csillagozás

24 ünnepváró mese
A karácsony nagy könyve

Amikor beköszönt a tél, és a levegőben hópelyhek kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak.
Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kúsasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába.
A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét.
24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek és még sokan mások.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2019
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634376156 · Illusztrálta: Tony Ross

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

pveronika>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Mindig is a karácsony volt a kedvenc ünnepem. Már gyerekkoromban is minden évben alig vártam, hogy eljöjjön ez az időszak, és emlékszem, hogy gyerekként milyen izgalmas és varázslatos volt számomra a várakozás időszaka. Anyukámmal közösen varrtunk egy adventi kalendáriumot, amibe minden évben apró meglepetések vártak december első 24 napján. Amikor elmentem egyetemre, ez a kalendárium is költözött velem, és a hagyományt a férjemmel folytattuk tovább sok-sok éven keresztül, annyival kiegészítve, hogy minden nap apró üzeneteket hagytunk egymásnak a kalendárium zsebeiben, amiket azóta is kincsként őrizgetek. Az ember onnan érzi leginkább, hogy valóban felnőtté vált, amikor ezek a pici játékos hagyományok már nem igazán neki szólnak, hanem a saját gyerekeinek adja tovább az élményeket. Az én kisfiam idén még kicsi az adventi kalendáriumhoz, de jövőre egészen biztosan elkezdjük a december minden napjára jutó izgalmas várakozást, amihez A karácsony nagy könyve tökéletes társként fog szolgálni, hiszen minden napra egy-egy csodálatos történetet tartogat számunkra.

Őszintén mondhatom, hogy ez volt az egyik legszebb könyv, amit idén a kezembe vehettem. Gyönyörű kiadvány, 24 szépséges, illusztrációkkal gazdagított történettel, amely hol verses, hol prózai vagy olykor levél formában gyönyörködteti az olvasókat. A kötetben helyet kaptak klasszikus történetek is, úgy mint Andersentől A Hókirálynő (3 részletben), Charles Dickenstől egy részlet a Karácsonyi énekből vagy több részlet Louisa May Alcott Kisasszonyok című regényéből, de emellett megismerkedhettem számos kevésbé ismert, aranyos mesével, verssel, népdallal a világ minden tájáról, annak pedig külön örültem, hogy a kötetbe a Bibliából is került be néhány részlet, nem elfeledve, hogy ez az ünnep Jézus születéséről szól.

Nagyon tetszett a könyv végén található összefoglaló a szerzőkről és az általuk írt történetekről, ami számomra sokat adott hozzá a könyvélményhez. Az illusztrációk eleinte talán kevésbé nyerték el a tetszésemet, de napról napra egyre közelebb kerültek a szívemhez, és összességében nagyon szép egységet alkotnak a kötettel. Töredelmesen bevallom, hogy számomra idáig nem volt ismert Tony Ross neve, de azóta egy kicsit mélyebben is megismerhettem a munkásságát, és a kötet végén az is kiderül, hogy mára több mint 1000 gyerekkönyvet írt és rajzolt.

Összességében nagyon tetszett ez a könyv, amelyben helyet kaptak megmosolyogtató, könnyfakasztó, lélekmelengető és olykor kissé szomorkásabb történetetek is. A személyes kedvencem Lev Tolsztoj Panov avó különleges karácsonya című elbeszélése volt, amit azóta már többször is elolvastam. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom ezt a csodálatos kötetet, és alig várom már, hogy Bence elég nagy legyen ahhoz, hogy csendes decemberi estéken összebújva olvashassuk majd együtt ezeket a szépséges történetek.

http://veronikasreaderfeeder.com/a-karacsony-nagy-konyv…

Virág_Blogger P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

„Mindig is szerettem és szeretni fogom a karácsonyt.”

Ha a kötet minden tulajdonságát, minden jellegzetességét összeszedném egy csokorba, azt hiszem mind egyöntetűen két szót formálna: OLVASD EL. Magadnak vagy másnak… szinte lényegtelen, mindenesetre biztos, hogy ettől a kétszáz oldaltól csak gazdagabb lesz a lélek. A karácsony nagy könyve hihetetlen sokszínűséggel közelít a szeretet ünnepéhez, formailag egyaránt lep meg versekkel, dalokkal, prózai történetekkel, levelekkel és cikkekkel, ami pedig a hangvételét illeti, megeshet, hogy egyik este még hatalmas mosoly terül el az arcokon egy mesétől, míg a következőn kissé bánatosan csukjuk be a könyvet, egy harmadikon pedig még az is lehet, hogy egy soron úgy nevetünk, hogy kivörösödik az arcunk, mondjuk olyan színűre, mint ez a kis kötet. Tudjátok… bármi megeshet. Főleg karácsonykor.

Teljes értékelésem a kötetről a blogomon olvasható: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/11/a-ka…

Flora_The_Sweaterist P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

A karácsony nagy könyve egy olyan kötet, ami két csodálatos dolgot egyesít magában: az adventi várakozást és a gyermekeknek való felolvasást. A 24 hosszabb-rövidebb vers és történet épp megfelelő arra, hogy decemberben az ember elalvás előtt még elolvasson egyet a gyermekének, a könyvet használva adventi naptárként, melyben minden mese egy-egy eltelt napot jelöl.

A Tony Ross illusztrációival díszített antológiában kellemes egyensúlyban találhatóak meg prózai és verses, komolyabb és tréfásabb hangvételű darabok. Olvashatunk ismertebb elbeszéléseket, de helyet kapnak a könyvben olyan művek is, amelyekkel a magyar olvasóközönség korábban még valószínűleg nem találkozott.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/11/26/a-k…

P_A_Doorman P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

A karácsony nagy könyve, egy olyan örök kötet, amely igazán együtt olvasva nyújt nagy élményt több generációnak is. Jó volt ismét gyerek lenne, miközben ezt a szép kötetet olvastam! Igazi Karácsonyi Csoda :)
A könyvről írt bejegyzésemet elolvashatjátok a Smoking Barrels blogon!
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/28/konyvkritika_…

Lexen P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Sokkal jobban tetszett ez a könyv, mint vártam. Azt gondoltam, hogy benne lesznek a legtipikusabb meseszerzők legtipikusabb karácsonyi történetei (Charles Dickens, Hans Christian Andersen vagy Oscar Wilde téli/karácsonyi történetei), és ami azt illeti, benne is vannak –, de sok másik társul hozzájuk, amelyek számomra újdonságok voltak. Pozitívum, hogy több nemzet íróját beemelték, illetve többféle országban játszódó történetet, hogy voltak verses és prózai alkotások, és hogy nők és férfiak írásait is szerepeltették. Az viszont nem volt egyértelmű számomra, hogy mi alapján döntötték el, mi az, amit teljes egészében beletesznek, és mi az, amit csak részleteiben. Elsőre az illusztrációk stílusa nem jött be, de végül is nagyon szép az egész könyv kivitelezése, tetszik, hogy az illusztrátor üzenetét is beletették, vagy hogy hátul a szerzők ismertetőjénél megemlítik, ki az ő kedvenc írója, hiszen ezáltal az egész könyvet személyesebbé tették. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy az írók ismertétésénél – amit amúgy jó ötletnek tartok – néha olyan szavak is megjelennek, amelytől egy hatéves fejre áll, de mindegy, legalább bővül a szókincse. Jó ötlet volt külön estékre bontani a hosszabb hangvételű történeteket is. A kötetben lévő történetek persze ingadozó színvonalúak, azért kap mégis öt csillagot tőlem, mert mint összeállítás tényleg színvonalas (meg mert nem látom sok értelmét a csillagozásnak). A kedvenc mesém L. Frank Baumtól Az elrabolt Mikulás volt, de csak mert a címe alapján valami elfuserált mesét vártam, mint a hollywoodi karácsonyi filmek, amikben a Mikulás kényszeredetten mindenféle izzadtságszagú kalandba keveredik, de aztán kiderült, hogy egy nagyon eredeti ötleteket tartalmazó, fantáziadús mese. Én egyébként nem tudtam, hogy ő írta az Óz, a csodák csodáját. (Így, hogy Oscar Wilde is a versenyzők között van, az ő meséje tetszene a legjobban, de Az önző óriás szerintem pont a legkiszámíthatóbb, legkevésbé sikerült meséje, viszont a tartalma persze indokolja, hogy az kerüljön a válogatásba.) Arra meg külön büszke vagyok, hogy mivel épp nemrég olvastam egy könyvet festőkről, minimális információk után sikerült kitalálnom, hogy Christina Rossetti (aki az egyik vers szerzője) Dante Gabriel Rossetti festő testvére. Összességében tudom ajánlani, a rajta lévő jelzés szerint hatéves kortól olvasható.

Marta_Kotai_Szabone>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Imádtuk a gyerekekkel. Jövőre is ezzel fogjuk várni a karácsonyt. Annyira tüneményesek voltak az illusztrációk, és a mesék is. Nagy élmény volt minden este olvasni.


Népszerű idézetek

Flora_The_Sweaterist P>!

Csak úgy tudunk nevetni, ha boldogok vagyunk, és csak akkor vagyunk boldogok, ha elégedetten nézünk a világra.

41. oldal (Az elrabolt Mikulás)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Virág_Blogger P>!

Nekem a karácsony izgalmát leginkább a várakozás adja.

Az illusztrátor üzenete

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Flora_The_Sweaterist P>!

A rossz hírt titokban kell tartani, és nem szabad másoknak elmondani!

44. oldal (Az elrabolt Mikulás)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Flora_The_Sweaterist P>!

"Uram, az éj már sötét,
Nem kegyes a szél sem,
A lábam reszketve lép,
Erőm végét érzem."
"Jó apródom, jöjj mögém,
Nyomomba tedd lábad,
A széltől megóvlak én,
S így lépted se fárad."

61. oldal (Jó Vencel király)

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Virág_Blogger P>!

Gyerekkoromban nálunk a karácsony már az örömtüzek éjszakája (november 5.) után elkezdődött.

Az illusztrátor üzenete

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra
Sibylle Jung – Harald Scheel: Karácsonyi mesekönyvem
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka: Igazi karácsony
Dr. Seuss: A Grincs
Suzanne Francis: Olaf karácsonyi kalandja
Pozsár Edit: A télapónak ki visz ajándékot?
365 napra 365 mese
Vitéz Anna: Karácsony üzenete
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya