Csak ​az ember olvas 1 csillagozás

Az olvasás tanítása és lélektana
A. Jászó Anna: Csak az ember olvas

Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatódzva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben.
Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

Márai Sándor

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához, Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához

>!
Tinta, Budapest, 2003
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639372587

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
BZsofi +SP
A. Jászó Anna: Csak az ember olvas

A. Jászó Anna: Csak az ember olvas Az olvasás tanítása és lélektana

Visszagondolva az egyetemi tanulmányaimra, igazából három igazi, vérbeli pedagógus tanított: Kugler Nóra, S. Sárdi Margit és A. Jászó Anna. Ebben a kötetben is végig a pedagógus nézőpont érvényesül: hogyan lehet jól olvasni tanítani a gyerekeket, mik a jó és a rossz módszerek, hogyan lehet javítani a helyzeten, milyen összefüggései vannak a beszédnek-olvasásnak-helyesírásnak. Két tanulmány a szövegértő olvasással és annak fejlesztésével foglalkozik, egy pedig a pragmatika vizeire evez.
Sok volt az ismétlés, hiszen évtizedek alatt megírt tanulmányok válogatása ez, ezért az 1 csillag levonás.
Minden szakmáját gyakorló tanítóval és tanárral elolvastatnám, legalább részleteiben.


Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Eleinte idegenkedtek tőlük [munkatankönyvektől, munkafüzetektől] a pedagógusok, mostanra annyira rászoktak használatukra, hogy a munkafüzetekhez való viszonyukat a drogfüggőséghez lehetne hasonlítani.

60-61. oldal

A. Jászó Anna: Csak az ember olvas Az olvasás tanítása és lélektana

>!
BZsofi +SP

Nem jó az a[z olvasástanítási] módszer, amely elszakítja a beszédet és az olvasást, megszüntetvén a természetes folytonosságot a gyerek beszéde és az olvasása között; amely nem fokozatos, s ily módon a felnőtt olvasási attitűdjét kényszeríti rá a gyerekre; amely nem fejleszti a nyelvi tudatosságot, nem figyelteti meg a gyerekkel a nyelv és az azt tükröző írás szerkezetét; amely nem szótagoltat – egyszóval nem azt a tevékenységet végezteti, amelyet a modern pszicholingvisztikai kutatás, a nyelvi rendszer és a tapasztalat megkíván.

62. oldal

A. Jászó Anna: Csak az ember olvas Az olvasás tanítása és lélektana

>!
BZsofi +SP

A négy-ötéves már kezdi megfigyelni a szó hangsorát. Először csak az első és az utolsó hangot észleli, majd a többit is sorban, végül képes a hangok helyzetének a megmondására is. Ez az a képesség, melyet nyelvi tudatosságnak neveznek.

62. oldal

A. Jászó Anna: Csak az ember olvas Az olvasás tanítása és lélektana


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Attila – Imre Angéla – Köntös Nelli (szerk.): Az olvasás össztantárgyi feladat
Fenyő D. György (szerk.): Kiből lesz az olvasó?
Szávai Ilona (szerk.): Olvasni jó!
Alberto Manguel: Az olvasás története
Nagy Attila (szerk.): Olvasásfejlesztés iskolában és könyvtárban
Katsányi Sándor (szerk.): Az Egri csillagok mint olvasmányélmény
Gombos Péter: Dobj el mindent… és olvass!
Gyenes Edina: Találkozások a kultúrával 5. – Olvasási szokások
Az olvasáskultúra fejlesztése
Szávai Ilona (szerk.): Miért (nem) olvas a gyermek?