Üzenet ​a pokolból (Creasy 5.) 1 csillagozás

A. J. Quinnell: Üzenet a pokolból

Minden két, évtizedek óta halott ember felbukkanásával kezdődik. Jake Benrsen, a Vietnámban harcoló tengerészgyalogos szülei majdnem 30 évvel eltűnése után megkapják fiúk dögcéduláját. Creasy-hez fordulnak segítségért, aki látta elesni Jake-et, s ő vállalja is, hogy végére jár a rejtélynek. Annál is inkább, mivel az üzenethozót szintén ismeri: ő maga ölte meg a Saigon eleste előtti napokban. Creasy és a harcban eltűnt amerikai katonák felkutatásával foglalkozó amerikai hivatal századosa hosszú utat járnak be, míg eljutnak Kambodzsába, a Vörös Khmerek fellegvárába. Apró, jelzésszerű nyomok vezetik őket, s egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy aki útjukat megtervezte, az Creasyre pályázik.

Eredeti cím: Message from Hell

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
I.P.C., Budapest, 2000
358 oldal · ISBN: 9636351759 · Fordította: Fazekas László

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
nyolcadikutas
A. J. Quinnell: Üzenet a pokolból

Vérszegény, igaz, könnyed és szórakoztató.
A politikai nyitás után, a nyolcvanas, kilencvenes években az I.P.C. kiadó rengeteg külföldi sikerkönyvet jelentetett meg hatalmas űrt betöltve, sajnos elég satnya kivitelben. Ludlum, Forsyth, Follett, Morrell, Geron, MacLean, Forbes, Coonts regényeit adta ki és sorolhatnánk tovább, de kettő örökre megmaradt az emlékeim között. Az egyik David Osborn Vadászidény című remeke – film is készült belőle emlékeim szerint Peter Fondával, a másik pedig A.J. Quinnell Zsoldosa.
Ez utóbbi érdekes utat tudhat magáénak. Megjelent magyarul Bosszú címmel is, de eredetileg Man On Fire címmel látta meg a napvilágot.
Kétszer is megfilmesítették. Sokaknak talán a második variáció mondhat valamit Denzel Washington főszereplésével, magyarul a Tűzben edzett férfi megnevezéssel. Szerény személyem itt bukott alá. Creasy karaktere teljesen más, mint a filmbeli figuráé, ráadásul a mozgó verzió nem akarta, nem merte felvállalni a regény egyik sarokpontját, amit azért nem fejtek ki bővebben, mert sosem bírtam a szpojlerezést.
Ezzel el is értünk soraink okának tárgyához.
Eme regény már a sokadik Creasy történet – talán az ötödik – és vallom, remek tévésorozatot lehetne belőle forgatni. Mert olyan ez az Üzenet a pokolból, mint egy epizód. Tisztes munka egy sorozatból, valahonnan a közepe tájáról. Két tucatból lehetne pont a közepe. A karakterek jók, Bagoly, Jensen, Guidó mind-mind eltalált figura – sorozatokban illenek, mint a főhős kisegítői. És valahol ezért (is) marad az egész középszerű.
Hollywoodi klisék, filmsorozat szerű villanások, kiókumlált párbeszédek, felesleges (fél)szerelmi szál és egy rövid (üres) befejezés.
Megvolt.
De ha nem lett volna meg, az se baj!


Hasonló könyvek címkék alapján

James Clavell: Gajdzsin
Leo Kessler: Karvalyok napja
Leo Kessler: Az Asszaszínok völgye
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Gerald Durrell: Istenek kertje
Terry Pratchett: Vészbanyák
Holly Webb: Elli hazavágyik
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Ken Follett: A Titánok bukása