Nő ​az ablakban 175 csillagozás

A. J. Finn: Nő az ablakban

Anna ​Fox egyedül él New York-i otthonában, egy üresen kongó nagy házban, ami egykor boldog családi élete színtere volt. Férje és lánya nincsenek már vele, agorafóbiával küzd, napjait azzal tölti, hogy idegenekkel csetel a laptopján, régi filmeket néz, túl sokat iszik, és a szomszédjait figyeli.

Amikor Russellék beköltöznek a szemközti házba, még inkább felerősödik benne a vágy, hogy újra együtt legyen szeretteivel. Aztán Anna meglát valamit az ablakból, amitől ingatag világa omladozni kezd. Tényleg látott valamit, vagy csak a képzelete játszott vele? És milyen következményekkel jár, ha megvádolja új szomszédjait?
A Nő az ablakban feszült és fordulatos hitchcocki thriller a Hátsó ablak stílusában.
A könyv jogait negyven országban adták el szerte a világon, és a 20th Century Fox készít belőle filmet. Megjelenése után egy héttel egyből a New York Times bestsellerlistájának élére ugrott.

„Finn megalkotta az új évezred noirját, igéző karaktereivel,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Alexandra, Pécs, 2018
428 oldal · ISBN: 9789634471585 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2018
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634471387 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 14

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Az élet túl rövid a középszerű könyvekért. Tudom, hogy kisebbségben maradok, de akkor is… Ez a papír vékony (ráadásul „átlátszó”) cselekményű popcorn thriller, nagyon szeretett volna egy „Hátsó ablak” kettő lenni, ám hiába a nagy akarás, egy még nagyobb nyögés lett a vége. Egy bődületesen unalmas és buta könyv lett. Igen, mindannyian tudjuk, hogy nincs olyan „pont”, amelyet újra és újra nem lehet feltalálni. Ezért az ilyen témájú könyveknél úgy vélem, hogy leginkább két dologra kell figyelnie az írónak. Elsőként arra, hogy minden erejével azon legyen, hogy végig fenntartsa az olvasók figyelmét. Amennyiben az ember olvasás közben elkalandozik, akkor az az alkotás már régen rossz. A másik fontos, dolog, hogy mivel ezen könyvek szinte 100%-ig hasonló sémára épülnek, valami kell pluszban, hogy ne egy „holnapra elfelejtem” tucat alkotás legyen az egészből. Sajnos ez most A. J. Finn-nek nem sikerült. Mert mire a cselekmény végül mozgásba lendül, már nem érdekelt, mivel a kölcsönzött ötletek őrült „paplanjai” annyira zavaróak voltak, hogy nem tudtam bemerülni a történetbe. Továbbá ahhoz, hogy a konfliktusokat, a bonyodalmat és az ahhoz vezető utakat valós értékén és súlyán kezeljem, arra is szükség lett volna, hogy a több, mint négyszáz oldalt rövidebbre kurtítsa, mert ez sokszor így jóval többnek tűnt a kelleténél. Dr. Anna Fox idegesítő és szánalmas karaktere pedig spoiler, egyszerűen a plafonig tornázta a vérnyomásomat. Az hagyján, hogy nincs rendesen előkészítve, de borzalmasan elnagyolt, hiszen egyetlen elejtett megjegyzésre megoldódik az addig sem túlságosan homályos és bonyolult egyenlet. Egy feszült, minden ízében és pillanatában izgalmas, krimi elemekkel forrón megspékelt lélektani thriller helyett marad egy kínos feszengésektől teljes türelemjáték.

11 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Amikor a friss megjelenések között megláttam ezt a könyvet, tudtam, hogy kell nekem!
Imádom a pszicho-thrillereket, úgyhogy nem volt kérdés, hogy teszek vele egy próbát. És milyen jól tettem!

A regény inkább pszichológiai krimi, mint thriller, leginkább a karaktereken van a hangsúly és a rendkívül nyomasztó hangulat ellenére is olvasmányos történeten.

Anna komoly pszichiátriai betegséggel küzd, nem képes elhagyni az otthonát… Majdnem egy éve! Gyógyszeres üvegek, alkohol, az internet és a macskája szinte az összes társasága. Figyeli a szomszédokat, mígnem valami különös dolognak lesz szemtanúja. Vagy mégsem?

Az író bevitt az erdőbe, két momentummal is képes volt meglepni és arcon csapni. A vége letaglózott, őszintén szólva teljesen más végkifejletet raktam össze a fejemben.

Nagyon várom már a filmváltozatot, amiben állítólag Amy Adams lesz a főszereplő, és elméletileg 2 éven belül a mozikba kerülhet! A kötet remek alapanyag hozzá.

13 hozzászólás
Kókuszka>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Az események filmszerűen pörögnek, a belőle készült film valószínűleg sokkal jobb lesz. Anna Fox, gyermek pszichológus életében egy akkora horderejű esemény következett be, mely teljesen megváltoztatja, szétdúlja elméjét. Nem tud szembenézni a külvilággal, pánikbeteg lesz, gyógyszerek, italok rabjaként álom és jelen között lebeg, a szemközti ház lakóit figyelve. Ebbe a beteg világába engem is bezárt, zaklatott mondandója néha túl sok volt Többször szívesen abbahagytam volna, de így végigolvasva nem bántam meg. Sok megfontolandó dolgot közvetít a bizalomról, önmagunkkal való szembenézésről, a gyógyulás rögös útjáról.

EssentialHencsi P>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

A többiekkel ellentétben én szerencsére semmilyen promóba nem futottam bele a könyv megjelenése előtt, úgyhogy nem volt semmiféle elvárásom sem. Persze az ajánlás a borítón eleve gyanús, mert azt vettem észre, hogy mostanában csak olyan könyvön olvastam „hűdeszupercsodásistenivolt” véleményt híresebb íróktól, ami számomra erősen középszerű volt.
A Nő az ablakban pedig nem is átlagos, hanem egyszerűen csomó regényből összelopkodott noir krimi. Egyetlen eredeti mozzanat sem volt benne. Agorafóbiás orvos? Tökéletes másolat. A lakásunkból megfigyeljük a szomszédokat és pont látunk egy gyilkosságot? Hátsó ablak. A főhős családja elment? spoiler Mindenki azt hiszi, hogy megbolondult a főszereplő, pedig nem is? Rosemary gyermeke. És így tovább. Az író (mert ez is fiú, pedig naná, hogy azt hittem, nőnemű) biztos nagyon sok könyvet olvasott és szépen elvégezte a kreatív írás órákat, mert nagyon szépen, jó stílusban, olvasmányosan ír. Csak hát a történetek kitalálása még nem megy annyira. Talán a legközelebbi könyvénél már az is menni fog. Addig meg a nő marad az ablakban.

7 hozzászólás
smetalin>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

„Egy, két, há', négy” Fussunk neki.
A könyv végén szembesültem az író képével és csodálkoztam el, hogy ezt egy pasi írta!
Aki szerette, kedvelte a „ Lány a vonaton”-t, annak ez telitalálat lesz, mintha együtt írták volna a két könyvet.
Főszereplőnk:
-piás
-depresszív
-nő
-szeret kukucskálni
-unszimpatikus
….és filmet forgatnak ebből is!!!!! Kedves @Lénaanyukája, na ki lesz a főszereplő??? „dobpergés” Amy Adams, ezt csak most azért az Éles tárgyak miatt említem, szegény nőt mintha beskatulyázták volna, mindig piás szerencsétleneket kell alakítania.
Na de kanyarodjunk vissza a könyvhöz, minden második szó: Merlot, üveg, pohár, gyógyszer….ezek váltakozva, egy zavart nő elméjébe teszünk egy kis kirándulást, de ezt olyan szájba rágósan, felfogtam hogy a csajjal történt valami, sőt még ki is lehet találni hogy mi, pedig az író ezt próbálja sejtelmes köntösbe bugyolálni. Ja köntös, ez is gyakori szó a könyvben. Aztán jön az a rész, hogy mindenki bolondnak nézi…………és ezt is ki lehet találni. Azt mondom ez lehetett volna jobb is, ha nem hasonlít ennyire a másik könyvre. hukk……

3 hozzászólás
Nono_ P>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Oké! What the hell?
A könyv kétharmada merő unalom volt. Egy tönkrement, betegségbe süllyedt nő mindennapjait ismerhetjük meg. Hol és kivel chatel, mik a kedvenc filmjei, mennyit iszik stb. Aztán néha kiderül egy – két dolog a családjáról. spoiler Unalom, unalom. Nem is igazán érdekelt, ki áll a történtek hátterében és talán épp ezért ütött akkorát a vége. Az utolsó egyharmada veszett jó volt! Felpörgött, beteg volt és meglepő! Ezt a szintet kellett volna végig hoznia..
De megbocsátható e egy sztorinak, ha több, mint a fele dögunalom? Én nem tudok e felette szemet hunyni, ezért a 3,5 csillag.

8 hozzászólás
OctoberRain P>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

A lány a vonaton reboot.
Nem tudom eldönteni, melyik idegesített jobban.
A főhősnő itt is egy piás, depressziós, idegesítő picsa. A többi szereplő is teljesen közömbös, mi több, unalmas volt.
Aki már olvasott néhány krimit (a jobb fajtából), az simán kitalálja a Ki? kérdésre a választ. Na meg azt is, hogy spoiler.
Röviden, innen-onnan összelopkodott ötletek silány kivitelezése.
A film talán jobb lesz, azt azért majd megnézem.

dagikám>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Elég döcögve indult be nekem a történet. Untatott, a közepe felé viszont el kezdtek beindulni az események. Engem teljesen összezavartak az események és szinte már én sem tudtam hányadán is állunk. Egyik pillanatban hittem Annának, másik pillanatban megkérdőjeleztem, hogy tényleg úgy volt-e, ahogy elmesélte. A végére mikor már kezdtek letisztázódni a dolgok, akkor egyjó kis csavarral lett megfűszerezve a sztori. Egyébként jó történet volt.

robinson P>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Olvasás után azt érzem, ez tipikusan az a könyv, ami várhatóan nagyszerű film lesz. Sőt, talán sokkal jobb, mint maga a könyv… A reklám és a marketing erősebb ismét a könyv körül. Idegesítően gyenge.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/05/no-az-ablakban.html

Zanit>!
A. J. Finn: Nő az ablakban

Elég vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Az, hogy spoiler, az elejétől nyilvánvaló. Ha az író ezt csavarnak szánta, nem jött össze. spoiler
A folyamatos spoiler rendesen elvette a kedvem az olvasástól, nem tehetek róla, gyűlölöm az spoiler
Ezek ellenére volt benne mégis valami, ami megfogott és lekötött. Nem is annyira maga a sztori, hanem a megfogalmazás (fordítás). Pl: „– Segítség – kiáltom, csakhogy suttogok; a hang lábujjhegyen lopakodik át a torkomon, elkenődik a nyelvemen.” Egyszerűen gyönyörű és rengeteg hasonlóval találkozni ebben a könyvben.
Little karakterét imádtam!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Nem létezik olyan, hogy „nem szükségszerűen igaz". Valami vagy igaz, vagy nem.

92. oldal

EssentialHencsi P>!

    – A propranolol migrént, szívritmuszavart, légszomjat, depressziót, hallucinációt, heves bőrallergiát, hányingert, potenciazavart, álmatlanságot és aluszékonyságot okozhat.
    – Milyen mellékhatás van még, amit ez a gyógyszer nem tud? – kérdezte tőlem Ed.
    – Spontán öngyulladás – vetettem fel. – Sikítófrász. Lassú, gyötrelmes halál.

chhaya P>!

Földbe gyökerezik a lábam.
Nem tudok mozogni.
A szoba mozdulatlan. A világ mozdulatlan.
Azután, ahogy az idő újraindítja magát, megmoccanok.

KönyvMoly_1989>!

A világ csodálatos hely. Ezt ne felejtsd el. És ne maradj le róla.

95. oldal

thomasmclron>!

Ha nem lennének a gyógyszerek, addig sikítanék, míg megrepedne az ablak.

167. oldal

Szédültnapraforgó>!

Érzem, ahogy pezseg a vérem. Segítettem valakinek. Kapcsolatot teremtettem vele. Az emberi kapcsolatok a legfontosabbak.

szangi P>!

Talán nem filmrajongó, de szereti a főzős műsorokat és a Trónok harcát. Utóbbi kicsit meglep – az eléggé véres-beles.

217. oldal

KönyvMoly_1989>!

Édes lányom, nem mehetsz fejjel a valóság falának, mintha ott se lenne.

85. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dennis Lehane: Viharsziget
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Thomas Harris: A vörös sárkány
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Helena Silence: Ezüsthíd
Alafair Burke: Az ex
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el