Réztábla ​a kapu alatt 310 csillagozás

A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Archibald ​Joseph Cronin nevét régóta ismeri a magyar olvasó. A harmincas években divatos orvosregényének legsikeresebb művelőjének kilenc könyve jelent meg nálunk 1934 után. Bizonyára sokan emlékeznek még A Kalapkirály-ra, a Három szerelem-re vagy az Egy orvos újtá-ra. Cronin maga is orvos volt – katonaorvos, hajóorvos, majd bányaorvos, utóbbi minőségében éppen Walesben, ahol a Réztábla a kapu alatt egy része is játszódik. E kétségkívül leghíresebb regényének főszereplője, dr. Adrew Manson, friss dimpomával a zsebében érkezik Skóciából a walesi bányavidékre. Hamar ráébred, hogy elméleti képzettsége veszélyesebb, mintha teljesen tudatlan volna, ezért igyekszik minél több tapasztalatot szerezni s a gyakorlatból tanulni, hogy igazán jó és hasznos orvos váljék belőle. Segítségére van ebben áldozatos felesége és egy hányatott sorsú kollégája is. Hét esztendővel később Londoban találjuk – ahol megszédíti az anyagi gyarapodás lehetősége. Amit eddig elkerült, holott megkönnyítette volna… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1937

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lektúra könyvek Kriterion · Halhatatlan könyvek Dante · Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
puhatáblás · ISBN: 9789634578215 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
puhatáblás · ISBN: 9789634578215 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Alexandra, Pécs, 1999
510 oldal · ISBN: 9633676142 · Fordította: Váradi Katalin

10 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Andrew Manson · Christine Barlow Manson


Kedvencelte 59

Most olvassa 13

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kókuszka>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Andrew Manson friss diplomásként hatalmas lelkesedéssel kezdi meg orvosi pályafutását. Aztán jön a rideg valóság, de nem adja fel, hű marad elveihez. Kénytelen továbblépni, következik egy újabb bányaváros, de itt is mindent a pénz mozgat, na meg a tudatlanság. Lassan kezd kiábrándulni az egész rendszerből. Orvosi tisztviselő lesz a Brit Bányaegészségügyi Bizottságnál. Balga módon azt reméli, itt végre folytathatja kutatását a porbelégzésről, amelyből disszertációt is írt. Helyette aktatologató lesz, nevetségesen céltalan munkákat bíznak rá. Meg akar szabadulni a betegpénztári rendszer lélekölő robotjától. London külvárosában praxist vásárol, de hiába a három diploma, a tudományos munkásság, a lelkiismeretesség megélni nem tud belőle. Lelkiismeretét félredobva részt vesz a lélektelen pénzcsináló orvosok üzelmeiben. Egy nem várt eset hirtelen kijózanítja.
Nem az első olvasásom. Cronin stílusa egyszerű, könnyen követhető, talán magát a történetet is túl leegyszerűsíti. A karakterek se összetettek, két véglet: jó és rossz. Érzelmekre ható, jó volt újraolvasni.

doricehoney>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

A 90 éves nagymamim ajánlotta nekem ezt a könyvet. Ez volt az utolsó könyv, amit pár éve a rossz szemével, szemüveg+nagyító kombóval végig tudott olvasni, azóta sajnos nem olvas, mert nem látja rendesen a betűket. (Mindig mondja, hogy 40 évig tanította a gyerekeket olvasni és most meg szégyen szemre ő maga nem tud olvasni már. Mivel ő is nagy könyvmoly, így el lehet képzelni, mit érez emiatt…) Mindenesetre ezt a könyvet olyan lelkesedéssel ajánlotta, hogy tudtam, egyszer mindenképpen nekiülök majd, és lőn.

És tényleg jólesett. Nem csak azért, mert a Nagyival alapvetően nagyon hasonló az értékrendünk és általánosságban szeretjük, ha a dolgok a helyükre kerülnek. Hanem azért is, mert a történet is érdekes volt sok kisebb izgalmas csattanóval és lelkes, fejlődni vágyó szereplőkkel. Bár a karakterek nincsenek túlárnyalva és sok minden kiszámítható, de hát egy régimódi történetnek az ilyen esetlenségeket mai szemmel el lehet nézni. (És a fordításon is jókat derültem, különösen a többször előforduló „szekszepil” szó tetszett nagyon.:) Egyszóval meg tudom érteni, miért lehet ezért a könyvért lelkesedni. Holnap úgyis beszélek a Nagyival, majd megköszönöm neki az ajánlást és kérek újabbakat.:)

dwistvan P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Izgalmasan és példa értékűen épül fel ez az orvosi életút. A feleség mutatja az erkölcsi mércét. Kedélye és viselkedése jól követi, hogy mi a tisztességes és mi nem. A lelkesedés, a szakmai fejlődés, az emberséges hozzáállás, a lelkiismeretes munka értékét megtapasztalhatjuk, mint ahogy az öntelt pénzhajszolás mellé társuló szakmai hozzá nem értés, igénytelenség útja is megmutatkozik.
A XX. század eleje és Anglia a regény példája, de az egészségügyben a tisztesség fokmérői örökérvényűek. Az események igényesen kidolgozottak a könyvben és színesen követik egymást, miközben kifejezően ábrázol emberi kapcsolatokat. Jókat és rosszakat. Ez egy nagy hatású értékes könyv volt, megérte elolvasni.

ppeva P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Nagy várakozással kezdtem hozzá, olyan sok jót hallottam róla. Édesanyám egyik kedves könyve volt. Olvasás közben aztán elég ambivalens érzéseim voltak. Jó, vagyis inkább nem rossz, olvasmányos is, nyaralós könyvnek kifejezetten jó választás volt, de nem szerettem benne a végletességeket és a nagy-nagy tanulságokat.
James Herriot állatorvos könyvei jutottak róla többször is eszembe: 30-as évek, vidéki Anglia, szegénység és hivatástudat – hogy azok a könyvek nekem mennyivel jobban tetszenek! Pedig nem is vagyok kimondottan nagy állatrajongó…

olvasóbarát P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

A maga nemében jó. Van benne hivatástudat, lelkiismeretesség, magánéleti szál, pénzsóvárság, kiszolgáltatottság.
Kíváncsi voltam erre a kötetre, nem volt csalódás, elég olvasmányos, érdekes, de nem tervezem a többi kötetének olvasását, mint ahogyan más orvostörténeteket sem olvastam sorozatban, legfeljebb egyet, egy szerzőtől.

3 hozzászólás
worsi P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Szerettem olvasni. Az a fajta könyv, amit szeretek: hétköznapi emberekről szól, és olvastatja magát. Jó időről időre ilyen könyveket olvasni.
Magáról a regényről: az eleje tetszett, a középső részében meg legszívesebben fölpofoztam volna a főhőst (sőt egyszer azon kaptam magam, hogy a villamosmegállóban beszélek a könyvhöz és tanácsokat osztok Andrew-nak, hogy szedje már össze magát). A vége meg pont jó volt így.
Jól esett. Köszönöm mindazoknak, akik ajánlották.

3 hozzászólás
csillagka P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Anyósom kedvenc könyve volt, többször áradozott róla ezért kezembe vettem több éve, utána elolvastam a „Ezt látják a csillagok” is, azt jobban szeretem.
Nem tudok róla rossz mondani, valahogy mégsem tökéletes de azért közelit felé.
Adrew egy keményfejű skót, aki a jót és rosszat is akkor intenzitással éli meg mint kevés ember, nem tesz semmit félig, a mennyország és a pokol is ki van kövezve az értékítélete szerint, kicsit túl sok volt a jóból, az emberek nem ennyire végletesek.
Még is ami igazából megdöbbentett az a XIX század végi Angliai bányavidék egészségügyi rendszerének fejlett világa és a relatív kulturáltsága.
Nagyon szerettem azokat a részeket, és úgy érzem a doktor úr ott lehetett volna igazán boldog, egy szerető feleséggel és pár örökbe fogadott gyerkőc mellett.
Kicsit sok, kicsit túl romantikus mese, egy kemény doktor felemelkedéséről és bukásáról.
Szép történtet, mindenféleképpen ajánlott ha ki szeretnél szakadni kicsit a mindennapokból.

Morn>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Könnyed, olvasmányos, picit belemerülős könyv. Valamennyire aktuális tartalma is van, hiszen a mai egészségügy helyzete nem sokban különbözik a történetben szereplő állapotoktól.
Fiatalként vagyis inkább kezdőként (majdnem) mindenki felelősségteljes, jó munkát szeretne végezni, majdhogynem a maximumot kihozva a teljesítményéből, és szívesen megy dolgozni. Aztán egy idő után ez is unottá, nehézzé válik, és folyamatosan az órádat lesed, hogy mikor mehetsz már haza.
A mű főszereplője, Andrew is a legelején szimpatikus, amikor gyomorgörccsel, félve kezdi meg első napját egy idegen helyen, az egyetem felügyelete nélkül. Tapasztalatokat gyűjt, tűri a nehézségeket, megbirkózik az új viszonyokkal, próbál kiválóan dolgozni. Tervezi a jövőt, kutatásban gondolkodik és mint a szerelmesek többsége, házasságban. A helyszín azonban nagyon utálatos volt számomra, úgy éreztem, mintha valami nyálkás barlangban lennék, szinte rosszul voltam tőle.
Aberalaw lett volna a tökéletes lakhely, legalábbis nekem ez a kis település volt a legszimpatikusabb. Lassacskán, talán némileg unottan is, de boldogan éltek, egy normális, hétköznapi élet alakult, alakulhatott volna ki Andrew és Chris számára. Ennek a fejezetnek a végén azonban megéreztem a lejtőt.
Cronin bemutatja, milyen, amikor egy dolgos, becsületes lelket is meglegyint a többiek undorító szele. Nem különbözik tőlük, beolvad a tucatnyi léhűtő közé. Amikor nem elég az otthon, nem elég az elismerő papír, a jól hangzó pozíció, még ha egyhangú, semmirevaló munkával jár is. Valamennyire meg tudtam érteni a „lázadást”, mert a kísértés mindenki előtt ott van, és őszintén szólva nem is hiszem el, hogy valóban léteznek olyan emberek, akik sosem vágytak legalább egy kicsit többre, mint amijük van.
A vége számomra kicsit hatásvadász, egyáltalán nem lepett meg. Szinte vártam, mikor következnek azok az oldalak, és ezek után milyen lezárása lesz a történetnek. Az utolsó oldalakkal viszonylag elégedett vagyok, nem hagyta függőben Cronin a történetet, az olvasó megnyugodva teheti le a könyvet, hogy több igazán sors- vagy inkább személyiségfordító esemény nem fog bekövetkezni. Vagy csak én vagyok túl optimista. :)

>!
Árkádia, Budapest, 1987
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633070740 · Fordította: Szinnai Tivadar
2 hozzászólás
PTJulia P>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Érdekes volt egy régi stílusban íródott, régi könyvet olvasni. Valahogy ezen a regényen jobban ül a patina, mint az Anne-sorozaton vagy akár a Szép új világon, mert azok talán könnyebben feldolgozhatók a mai olvasók számára is. Croninnál ezen dolgozni kellett, de megérte.
Egy 1930-as évekbeli angliai kezdő, majd évek óta praktizáló orvos munkájába és magánéletébe tekinthetünk bele, követve vele hullámhegyeit és völgyeit. A magánéleti szál elég sok tipikus elemet tartalmazott, nagy szerencse, hogy Andrew végül vissza tudott találni igazi önmagához. Christine-el én nemigen tudtam rokonszenvezni, mert hol a szegénység miatt volt kiakadva, hol a gazdagság miatt, igazából sok egyebet nem tudtunk meg róla. spoiler
A harmincas évekbeli Anglia közegészségügyi viszonyai pedig helyenként ismerősen csengtek, ami sajnos elég sokat elárul a 2010-es évek magyarországi közegészségügyi viszonyairól. (Még jó, hogy Szolzsenyicin Rákosztályánál azért nem tehettem ilyen felfedezéseket, pedig az 1968-as!) A bratyizás, privátozás, a málló vakolatú kórházak, a sok statisztika… Persze nagyon sok minden nem jellemző már, de ez a pár dolog nagyon fájdalmas.

Ingryd>!
A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt

Olvasmányos cselekményű, néhol elnyújtott, néhol fordulatos és izgalmas. Andrew története tanulságos, személyiségének változását tökéletesen nyomon követhetjük, mégis tele van negatív elemekkel… Tetszett, ahogy a szerző bemutatja a korabeli angol orvosi felfogást (ami nem sokban különbözik a jelenlegi helyzettől szerte a világon), a szakma nehézségeit, és hogy egy becsületes ember is néha többre vágyik… Van benne hivatástudat, lelkiismeretesség, magánélet, pénzsóvárság, magány – de a helyszínnel nem barátkoztam meg, túl sötét és barátságtalan volt.


Népszerű idézetek

mandarina>!

[…] és tisztán látom, hogy csak azok a dolgok érnek valamit, melyekért küzdeni kell. Ami csak úgy könnyen az ember ölébe hull, nem nyújt igazi örömet, kielégülést.

4 hozzászólás
mandarina>!

Amit mindig sejtett, azt most már világosan, kristálytisztán látta: bármit mondjanak is a cinikus emberek, a boldogság belső ügy, egy teljesen szellemi állapot, mely független minden vagyontól, birtoktól, világi kincstől.

188. oldal

1 hozzászólás
Kókuszka>!

Felejtsd el a pénzt, a pozíciót, mindent, becsüld az embereket saját értékük szerint.

176. oldal (Árkádia Budapest, 1987)

1 hozzászólás
Csoszi>!

Christine rendkívül nyugodt volt, szelíd és makacs. Saját fejével gondolkozott. Egyszer mosolyogva bevallotta Andrew-nak, hogy vitatkozó hajlamát skót nagyanyjától örökölte. De ez még közelebb hozta őket egymáshoz. Andrew gyakran megcsodálta a kis tanítónő bátorságát. Hiszen egyedül állt a világban, nem volt senkije egy beteg nagynénjén kívül, aki Bridlingtonban lakott. Andrew egészen elérzékenyült, ha erre gondolt. Úgy érezte, hogy van hivatva arra, hogy ezt a kislányt oltalmazza.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Manson · Christine Barlow Manson
Csoszi>!

Két karjával hirtelen átölelte Andrew nyakát, és belecsimpaszkodott. Úgy, mint régen… Andrew hosszasan a szemébe nézett. Végtelenül meghatotta ez a szeretet, ez a ragaszkodás, ez az önzetlen öröm és lelkesedés. Rettenetes lelkiismeretfurdalást érzett.
– Milyen derék teremtés vagy te, Christine! És én micsoda csirkefogó vagyok!

ÁrnyékVirág >!

Az őrültség ér a legtöbbet az egész világon.
Csak az őrült dolgokért érdemes élni a világon. Megmutatjuk, hogy így is lehet! Idealista alapon! Új értelmezést adunk a hippokráteszi eskünek: abszolút ragaszkodás a tudományos módszerhez, a pénzkérdés teljes háttérbe szorítása, semmi megalkuvás!

dianna76 P>!

(…) csodálatos, hogy az ember mindent meg tud szokni.

514. oldal (Aldina, 1992)

Csoszi>!

Most Christine-t kérték fel, hogy énekeljen, de nem állt kötélnek. Watkins odahajolt hozzá, és a fülébe súgta:
– Azt hiszem, drágám, maga is úgy van ezzel, mint én. Sokkal jobban szereti a zenét, semhogy belekontárkodjék.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christine Barlow Manson
judy100>!

Bármit mondjanak is a cinikus emberek, a boldogság belső ügy, egy teljesen szellemi, lelki állapot, mely független minden vagyontól, birtoktól, világi kincstől.

396. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
George Orwell: 1984
Ken Follett: A Titánok bukása
Ransom Riggs: Üresek városa
Irvine Welsh: Trainspotting
Muriel Spark: Memento Mori
Mika Waltari: Szinuhe
Mark Twain: Koldus és királyfi
Joanna Courtney: A walesi királyné
Cassandra Clare: A hercegnő