A. J. Cronin, a Réztábla a kapu alatt és más világsikerű könyvek szerzője nemhiába volt eredeti szakmáját tekintve orvos: tudományos alapossággal tárja fel a lélek és test működésének rendszerét – az emberi társadalom konkrét közegébe helyezve. Ez a közeg ezúttal egy észak-angliai bányászfalu. A cselekmény 1903-ban kezdődik, és mintegy három évtizedet ölel át. A széles sodrású történet három fiatalember életútját követi nyomon: David, a bányászsarj tiszta és fölemelő küzdelmét, hogy sorstársai életét jobbá tegye; a bányatulajdonos fiának szép, ám életképtelen reformterveit, melyek anyagi és magánéleti kudarchoz vezetnek. A harmadik szál David ifjúkori barátjának, Joe Gowlannek, ennek a gátlástalan háborús konjuktúralovagnak sikertörténete. Miközben a három férfi életében eltelik harminc esztendő, a bányát kétszer elönti a víz, kitör és véget ér egy világháború, beüt a gazdasági világválság, emberek gyűlölködnek és szeretnek, hajszolják a pénzt és szerelmet, küzdenek eszméik… (tovább)
Ezt látják a csillagok 124 csillagozás

Eredeti cím: The Stars Look Down
Eredeti megjelenés éve: 1935
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó kiadás Dante

Cronin nagyszerű író, az összes eddig olvasott könyvét nagyon szerettem. Ez a történet is sokat mutat az emberek átalakulásáról, akik hatalom és pénz közelébe kerülnek. Különösen aktuális a mai világban, ahol egyre inkább elértéktelenedik a gerincesség.
A négy csillag csak azért, mert a közép résztől kicsit vontatott lett néha a történet, a politikai rész kicsit hosszú volt számomra.

Szörnyű belegondolni abba, hogy hiába telt el kb. 100 év a regény óta (1935-ben jelent meg, de maga a történet hamarabb kezdődik, és nagyjából ’30-ban ér véget), a mai napig nagyjából azt láthatjuk a való életben is, mint ami a regény szereplőivel történik.
Tényleg sokszor jut eszébe az embernek a hiábavalóság: minek csináljam, ha úgysem fog változni semmi? Minek erőlködjek, ha úgyis az jut előrébb, akinek mondjuk kellő anyagi erőforrásai és kapcsolatai vannak?…
Tegyek, erőlködjek azért, mert sose tudhatom, nem e pont az én harcom lesz, mi végre változást hoz. Valami ilyesmit gondolnak szereplőink is – Arthur, David – és ezért próbálkoznak. Még ha tudják, úgyis elbuknak.

A könyv elején elképzelhetetlen volt, hogy így ki fog teljesedni a történet és ekkora hatása lesz. A történelmi és politikai eseményeken is végighalad a könyv. Az angol ipar és bányászat mindennapjai a XX. század elején, az I. világháború hatása az angolok életére, a szakszervezeti mozgalom és a háború utáni ipari viszonyok, választások és párt érdekek. Mindez nagyon átélhetően, konkrét életeken keresztül hatásosan benne van a könyvben. De ami még nagyobb érték, hogy szép sorban megismerhetünk konkrét családokat, sorsokat, belső értékeket és alávaló jellemvonásokat. A tisztesség és a tisztességtelenség hatalmas összecsapásait követhetjük végig. Mindez fordulatos eseményeken keresztül és megrázó tanulságokkal. A könyv üzenete: nem a külső, hanem a lélek a lényeg.

A történet 1903-ban kezdődött. Három srác sorsát követhettem nyomon 30 éven keresztül.
Végig követtem, hogy a bányász fiúból, hogyan lesz a nép megmentője..Azt is, hogy az apja által erősen elnyomott fiú, hogyan mutatja meg az apjának és az egész világnak, hogy ő is ér annyit, mint az ősei.. Azt is „láthattam,” hogy a háborúból egyesek,hogyan gazdagodtak meg.
„Átéltem” magánéleti válságot, háborút, bányaszerencsétlenséget valamint, hogy barátokból,hogyan lettek ellenségek.
Cronin jellemábrázolása zseniális!Olvasás közben a szereplők életre keltek lelki szemeim előtt.
Öt csillagot adok azért, mert A.J. Cronin általam eddig elolvasott műveiben – éppen úgy,mint ebben a regényében is-,a hiteles helyzet és jellemábrázolás tetszett nagyon.

A Cronin-tól megszokott színvonalas,kidolgozott karakterek, és társadalmi élethelyzetek elevenedtek meg ebben a könyvben is. Számomra a Cronin-kedvenc Réztábla a kapu
alatt szintjét nem érte el, de kiváló regény , bár néha nehezen halad, a szerelmi kapcsolatoknál szenvedtem a könyvvel, a politikai és bányás részeknél viszont úgy éreztem, hogy még egy kötetet is el tudnék viselni….(Mondhatnám azt is, hogy Mindaz Amit Tudni Akarsz Az Angol Bányászok Életéről).

Megrázó élmény volt. Elbizonytalanított. Túlságosan életszagú, pátosz nélküli. Akit a jó vezérel elbukik, aki mindenkin átgázol a csúcsra jut. A második könyv végén ömlöttek a könnyeim, annyira pokolian alakult mindenki sorsa, hogy a saját életemet is a legrosszabb színben láttam. Azt semmiképpen sem mondhatom, hogy nem érintett meg. Aztán a harmadik könyvre egy kicsit oldódott ez a nagyon sötét kép. Nem könnyű, nyári olvasmány.

[…] és David hirtelen ráeszmélt arra a szörnyű tényre, hogy minden ember a maga útját járja az életben, a saját érdekeit hajszolja, a saját jólétét, a saját élvezetét, a saját kielégülését kergeti. Minden ember csak önmagáról tud, és a többiek nem számítanak, csupán statiszták a saját élete színjátékában.az ember habozás nélkül csal és lop, gyilkol és pusztít, részvét nélkül feláldozza mások életét és boldogságát a legkisebb érdeke vagy öröme kedvéért is.

– Mindig az igazság volt a rögeszmém. Most aztán megkaptam. Apám idejében kizsákmányoltuk a munkásokat, és a víz elöntötte a Neptune-t. Aztán jöttem én, és mindent megtettem az emberek érdekében, de a Neptune megint víz alatt áll. Előbb mi pusztítottuk el a bányászokat, most ők tettek tönkre engem. Kvittek vagyunk.
783. oldal, (Árkádia, 1989)

David újabban nem érzett sem haragot, sem gyűlöletet ellenségei szervezett gazságai nyomán. Lelki élete elmélyült, és megérett benne az a meggyőződés, hogy a lélek a legfontosabb, és azt kell keresni mindenben. Az emberi élet lényege nem az anyagi dolgoktól függ, és igazában nem materiális síkon mozog. Egyéb külső dolgok sem számítanak; nem azt kell nézni, hogy kinek mi a vallásfelekezete, kinek mi a politikai pártállása, ki milyen elveket hangoztat. Csak a lelki motívumok számítanak. Csak a szándék tisztaságát kell nézni, ettől függ minden, és a többi mellékes. Ilyen felfogás mellett minden kicsinyesség fölé emelkedett, és nem tudott már haragudni, vagy gyűlölni.
850. oldal, 2. könyv, XXII. fejezet

Csütörtökön Dan és Grace elmentek a Kew Gardenba. Ez volt az utolsó kirándulásuk, a búcsúkirándulás. Dan mindenáron meg akarta nézni a Kew Gardent. Imádta a parkokat.

Megállt a járda szélén, és elborult, szomorú szemmel bámulta a forgalmat. Ez az őrült sietség hirtelen szimbolikus jelentőséget nyert a szemében. Ez a mai ember élete, az egyirányú élet. Csak előre! Minél jobban tolakodni! És mindig ugyanabba az irányba! És minden egyes ember csak magával törődjék. Önkéntelenül is megfigyelte a siető férfiak és nők arcát. Minden arcon valami különös feszültség tükröződött, mindenki el volt foglalva a saját céljával, mindenkit valami törekvés hajszolt előre a maga útján, tekintet nélkül másokra.

David hirtelen ráeszmélt arra a szörnyű tényre, hogy minden ember a maga útját járja az életben, a saját érdekeit hajszolja, a saját jólétét, a saját élvezetét, a saját kielégülését kergeti. Minden ember csak önmagáról tud, és a többiek nem számítanak, csupán statiszták a saját élete színjátékában. Az ember habozás nélkül csal és lop, gyilkol és pusztít; részvét nélkül feláldozza mások életét és boldogságát a legkisebb érdeke vagy öröme kedvéért is.

Joe maga se gondolta volna, hogy ilyen nagy szónok lesz belőle. Jó tüdeje volt; érces hangja, keményen, férfiasan beszélt, és nagy sikereket aratott. Ki törődött azzal, hogy beszédeinek mi a tartalma? Az volt a fő, hogy az utolsó sorokban is jól lehetett hallani szavait, és fellépése rokonszenves volt.

David újabban nem érzett sem haragot, sem gyűlöletet ellenségei szervezett gazságai nyomán. Lelki élete elmélyült, és megérett benne az a meggyőződés, hogy a lélek a legfontosabb, és azt kell keresni mindenben. Az emberi élet lényege nem az anyagi dolgoktól függ, és igazában nem materiális síkon mozog. Egyéb külső dolgok sem számítanak, nem azt kell nézni, kinek mi a vallásfelekezete, kinek mi a politikai pártállása, ki milyen elveket hangoztat. Csak a lelki motívumok számítanak. Csak a szándék tisztaságát kell nézni, ettől függ minden, és a többi mellékes. Ilyen felfogás mellett minden kicsinyesség fölé emelkedett, és nem tudott már haragudni vagy gyűlölni.

Neptune aknatornya magasan felmeredt az ég felé, és gőgösen nézett le a városra, a kikötőre, a tengerre. Alattuk a föld sötét méhe, a titokzatos akna, mely olyan volt, mint egy nyitott sír. Ekkor megmozdult a liftkosár. Hirtelen zuhanni kezdett, és gyorsan vitte le utasait a pokoli mélységbe. És amint zuhant lefelé, keservesen csikorgott. Ez a hang olyan volt, mint egy elnyújtott, mély sóhajtás, mely panaszosan szállt fel a messzi csillagok felé.