Ezt ​látják a csillagok 124 csillagozás

A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A. ​J. Cronin, a Réztábla a kapu alatt és más világsikerű könyvek szerzője nemhiába volt eredeti szakmáját tekintve orvos: tudományos alapossággal tárja fel a lélek és test működésének rendszerét – az emberi társadalom konkrét közegébe helyezve. Ez a közeg ezúttal egy észak-angliai bányászfalu. A cselekmény 1903-ban kezdődik, és mintegy három évtizedet ölel át. A széles sodrású történet három fiatalember életútját követi nyomon: David, a bányászsarj tiszta és fölemelő küzdelmét, hogy sorstársai életét jobbá tegye; a bányatulajdonos fiának szép, ám életképtelen reformterveit, melyek anyagi és magánéleti kudarchoz vezetnek. A harmadik szál David ifjúkori barátjának, Joe Gowlannek, ennek a gátlástalan háborús konjuktúralovagnak sikertörténete. Miközben a három férfi életében eltelik harminc esztendő, a bányát kétszer elönti a víz, kitör és véget ér egy világháború, beüt a gazdasági világválság, emberek gyűlölködnek és szeretnek, hajszolják a pénzt és szerelmet, küzdenek eszméik… (tovább)

Eredeti cím: The Stars Look Down

Eredeti megjelenés éve: 1935

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó kiadás Dante

>!
Árkádia, Budapest, 1989
868 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071461 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Árkádia, Budapest, 1989
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 963307147X · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Árkádia, Budapest, 1989
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071488 · Fordította: Szinnai Tivadar

6 további kiadás


Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

bánya


Kedvencelte 24

Most olvassa 3

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

HHajni>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Cronin nagyszerű író, az összes eddig olvasott könyvét nagyon szerettem. Ez a történet is sokat mutat az emberek átalakulásáról, akik hatalom és pénz közelébe kerülnek. Különösen aktuális a mai világban, ahol egyre inkább elértéktelenedik a gerincesség.

A négy csillag csak azért, mert a közép résztől kicsit vontatott lett néha a történet, a politikai rész kicsit hosszú volt számomra.

Röfipingvin P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Szörnyű belegondolni abba, hogy hiába telt el kb. 100 év a regény óta (1935-ben jelent meg, de maga a történet hamarabb kezdődik, és nagyjából ’30-ban ér véget), a mai napig nagyjából azt láthatjuk a való életben is, mint ami a regény szereplőivel történik.
Tényleg sokszor jut eszébe az embernek a hiábavalóság: minek csináljam, ha úgysem fog változni semmi? Minek erőlködjek, ha úgyis az jut előrébb, akinek mondjuk kellő anyagi erőforrásai és kapcsolatai vannak?…

Tegyek, erőlködjek azért, mert sose tudhatom, nem e pont az én harcom lesz, mi végre változást hoz. Valami ilyesmit gondolnak szereplőink is – Arthur, David – és ezért próbálkoznak. Még ha tudják, úgyis elbuknak.

4 hozzászólás
dwistvan P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A könyv elején elképzelhetetlen volt, hogy így ki fog teljesedni a történet és ekkora hatása lesz. A történelmi és politikai eseményeken is végighalad a könyv. Az angol ipar és bányászat mindennapjai a XX. század elején, az I. világháború hatása az angolok életére, a szakszervezeti mozgalom és a háború utáni ipari viszonyok, választások és párt érdekek. Mindez nagyon átélhetően, konkrét életeken keresztül hatásosan benne van a könyvben. De ami még nagyobb érték, hogy szép sorban megismerhetünk konkrét családokat, sorsokat, belső értékeket és alávaló jellemvonásokat. A tisztesség és a tisztességtelenség hatalmas összecsapásait követhetjük végig. Mindez fordulatos eseményeken keresztül és megrázó tanulságokkal. A könyv üzenete: nem a külső, hanem a lélek a lényeg.

Csilla‿ P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A történet 1903-ban kezdődött. Három srác sorsát követhettem nyomon 30 éven keresztül.
Végig követtem, hogy a bányász fiúból, hogyan lesz a nép megmentője..Azt is, hogy az apja által erősen elnyomott fiú, hogyan mutatja meg az apjának és az egész világnak, hogy ő is ér annyit, mint az ősei.. Azt is „láthattam,” hogy a háborúból egyesek,hogyan gazdagodtak meg.
„Átéltem” magánéleti válságot, háborút, bányaszerencsétlenséget valamint, hogy barátokból,hogyan lettek ellenségek.
Cronin jellemábrázolása zseniális!Olvasás közben a szereplők életre keltek lelki szemeim előtt.
Öt csillagot adok azért, mert A.J. Cronin általam eddig elolvasott műveiben – éppen úgy,mint ebben a regényében is-,a hiteles helyzet és jellemábrázolás tetszett nagyon.

3 hozzászólás
arsenal0522>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A Cronin-tól megszokott színvonalas,kidolgozott karakterek, és társadalmi élethelyzetek elevenedtek meg ebben a könyvben is. Számomra a Cronin-kedvenc Réztábla a kapu
alatt szintjét nem érte el, de kiváló regény , bár néha nehezen halad, a szerelmi kapcsolatoknál szenvedtem a könyvvel, a politikai és bányás részeknél viszont úgy éreztem, hogy még egy kötetet is el tudnék viselni….(Mondhatnám azt is, hogy Mindaz Amit Tudni Akarsz Az Angol Bányászok Életéről).

robinson P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Kihívásra olvastam,…végül is jó volt…20éve áll a polcomon,…

kvici>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Megrázó élmény volt. Elbizonytalanított. Túlságosan életszagú, pátosz nélküli. Akit a jó vezérel elbukik, aki mindenkin átgázol a csúcsra jut. A második könyv végén ömlöttek a könnyeim, annyira pokolian alakult mindenki sorsa, hogy a saját életemet is a legrosszabb színben láttam. Azt semmiképpen sem mondhatom, hogy nem érintett meg. Aztán a harmadik könyvre egy kicsit oldódott ez a nagyon sötét kép. Nem könnyű, nyári olvasmány.

Eta IP>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Nagyon szerettem, főleg a bányás részeket – majdnem az egész családom bányász volt. A jellemrajz kitűnő, bár fájdalmas. Nem hiszem, hogy újra tudnám olvasni…


Népszerű idézetek

Szelén>!

[…] és David hirtelen ráeszmélt arra a szörnyű tényre, hogy minden ember a maga útját járja az életben, a saját érdekeit hajszolja, a saját jólétét, a saját élvezetét, a saját kielégülését kergeti. Minden ember csak önmagáról tud, és a többiek nem számítanak, csupán statiszták a saját élete színjátékában.az ember habozás nélkül csal és lop, gyilkol és pusztít, részvét nélkül feláldozza mások életét és boldogságát a legkisebb érdeke vagy öröme kedvéért is.

805. oldal

Zsucsima>!

[…] a bátorság éppen az, hogy a félelem ellenére is teljesítjük kötelességünket.

Második könyv IX. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · félelem · kötelezettség
Kókuszka>!

– Mindig az igazság volt a rögeszmém. Most aztán megkaptam. Apám idejében kizsákmányoltuk a munkásokat, és a víz elöntötte a Neptune-t. Aztán jöttem én, és mindent megtettem az emberek érdekében, de a Neptune megint víz alatt áll. Előbb mi pusztítottuk el a bányászokat, most ők tettek tönkre engem. Kvittek vagyunk.

783. oldal, (Árkádia, 1989)

dwistvan P>!

David újabban nem érzett sem haragot, sem gyűlöletet ellenségei szervezett gazságai nyomán. Lelki élete elmélyült, és megérett benne az a meggyőződés, hogy a lélek a legfontosabb, és azt kell keresni mindenben. Az emberi élet lényege nem az anyagi dolgoktól függ, és igazában nem materiális síkon mozog. Egyéb külső dolgok sem számítanak; nem azt kell nézni, hogy kinek mi a vallásfelekezete, kinek mi a politikai pártállása, ki milyen elveket hangoztat. Csak a lelki motívumok számítanak. Csak a szándék tisztaságát kell nézni, ettől függ minden, és a többi mellékes. Ilyen felfogás mellett minden kicsinyesség fölé emelkedett, és nem tudott már haragudni, vagy gyűlölni.

850. oldal, 2. könyv, XXII. fejezet

Röfipingvin P>!

Csütörtökön Dan és Grace elmentek a Kew Gardenba. Ez volt az utolsó kirándulásuk, a búcsúkirándulás. Dan mindenáron meg akarta nézni a Kew Gardent. Imádta a parkokat.

476. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csütörtök
1 hozzászólás
Foximaxi>!

Megállt a járda szélén, és elborult, szomorú szemmel bámulta a forgalmat. Ez az őrült sietség hirtelen szimbolikus jelentőséget nyert a szemében. Ez a mai ember élete, az egyirányú élet. Csak előre! Minél jobban tolakodni! És mindig ugyanabba az irányba! És minden egyes ember csak magával törődjék. Önkéntelenül is megfigyelte a siető férfiak és nők arcát. Minden arcon valami különös feszültség tükröződött, mindenki el volt foglalva a saját céljával, mindenkit valami törekvés hajszolt előre a maga útján, tekintet nélkül másokra.

Foximaxi>!

David hirtelen ráeszmélt arra a szörnyű tényre, hogy minden ember a maga útját járja az életben, a saját érdekeit hajszolja, a saját jólétét, a saját élvezetét, a saját kielégülését kergeti. Minden ember csak önmagáról tud, és a többiek nem számítanak, csupán statiszták a saját élete színjátékában. Az ember habozás nélkül csal és lop, gyilkol és pusztít; részvét nélkül feláldozza mások életét és boldogságát a legkisebb érdeke vagy öröme kedvéért is.

Foximaxi>!

Joe maga se gondolta volna, hogy ilyen nagy szónok lesz belőle. Jó tüdeje volt; érces hangja, keményen, férfiasan beszélt, és nagy sikereket aratott. Ki törődött azzal, hogy beszédeinek mi a tartalma? Az volt a fő, hogy az utolsó sorokban is jól lehetett hallani szavait, és fellépése rokonszenves volt.

Foximaxi>!

David újabban nem érzett sem haragot, sem gyűlöletet ellenségei szervezett gazságai nyomán. Lelki élete elmélyült, és megérett benne az a meggyőződés, hogy a lélek a legfontosabb, és azt kell keresni mindenben. Az emberi élet lényege nem az anyagi dolgoktól függ, és igazában nem materiális síkon mozog. Egyéb külső dolgok sem számítanak, nem azt kell nézni, kinek mi a vallásfelekezete, kinek mi a politikai pártállása, ki milyen elveket hangoztat. Csak a lelki motívumok számítanak. Csak a szándék tisztaságát kell nézni, ettől függ minden, és a többi mellékes. Ilyen felfogás mellett minden kicsinyesség fölé emelkedett, és nem tudott már haragudni vagy gyűlölni.

Foximaxi>!

Neptune aknatornya magasan felmeredt az ég felé, és gőgösen nézett le a városra, a kikötőre, a tengerre. Alattuk a föld sötét méhe, a titokzatos akna, mely olyan volt, mint egy nyitott sír. Ekkor megmozdult a liftkosár. Hirtelen zuhanni kezdett, és gyorsan vitte le utasait a pokoli mélységbe. És amint zuhant lefelé, keservesen csikorgott. Ez a hang olyan volt, mint egy elnyújtott, mély sóhajtás, mely panaszosan szállt fel a messzi csillagok felé.


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Stuart: Shuggie Bain
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Anna Stuart: Az auschwitzi bába
Irvine Welsh: Skagboys
Gill Paul: A titkos feleség
Lewis Grassic Gibbon: Skócia lánya
Isla Dewar: Tánc a világ végén
Karel Čapek: Az első osztag
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Dragoslav Mihajlović: Petrija koszorúja