Ezt ​látják a csillagok 116 csillagozás

A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A. ​J. Cronin, a Réztábla a kapu alatt és más világsikerű könyvek szerzője nemhiába volt eredeti szakmáját tekintve orvos: tudományos alapossággal tárja fel a lélek és test működésének rendszerét – az emberi társadalom konkrét közegébe helyezve. Ez a közeg ezúttal egy észak-angliai bányászfalu. A cselekmény 1903-ban kezdődik, és mintegy három évtizedet ölel át. A széles sodrású történet három fiatalember életútját követi nyomon: David, a bányászsarj tiszta és fölemelő küzdelmét, hogy sorstársai életét jobbá tegye; a bányatulajdonos fiának szép, ám életképtelen reformterveit, melyek anyagi és magánéleti kudarchoz vezetnek. A harmadik szál David ifjúkori barátjának, Joe Gowlannek, ennek a gátlástalan háborús konjuktúralovagnak sikertörténete. Miközben a három férfi életében eltelik harminc esztendő, a bányát kétszer elönti a víz, kitör és véget ér egy világháború, beüt a gazdasági világválság, emberek gyűlölködnek és szeretnek, hajszolják a pénzt és szerelmet, küzdenek eszméik… (tovább)

Eredeti cím: The Stars Look Down

Eredeti megjelenés éve: 1935

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó kiadás Dante

>!
Árkádia, Budapest, 1989
868 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071461 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Árkádia, Budapest, 1989
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 963307147X · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Árkádia, Budapest, 1989
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633071488 · Fordította: Szinnai Tivadar

6 további kiadás


Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

bánya


Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

HHajni>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Cronin nagyszerű író, az összes eddig olvasott könyvét nagyon szerettem. Ez a történet is sokat mutat az emberek átalakulásáról, akik hatalom és pénz közelébe kerülnek. Különösen aktuális a mai világban, ahol egyre inkább elértéktelenedik a gerincesség.

A négy csillag csak azért, mert a közép résztől kicsit vontatott lett néha a történet, a politikai rész kicsit hosszú volt számomra.

Röfipingvin P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Szörnyű belegondolni abba, hogy hiába telt el kb. 100 év a regény óta (1935-ben jelent meg, de maga a történet hamarabb kezdődik, és nagyjából ’30-ban ér véget), a mai napig nagyjából azt láthatjuk a való életben is, mint ami a regény szereplőivel történik.
Tényleg sokszor jut eszébe az embernek a hiábavalóság: minek csináljam, ha úgysem fog változni semmi? Minek erőlködjek, ha úgyis az jut előrébb, akinek mondjuk kellő anyagi erőforrásai és kapcsolatai vannak?…

Tegyek, erőlködjek azért, mert sose tudhatom, nem e pont az én harcom lesz, mi végre változást hoz. Valami ilyesmit gondolnak szereplőink is – Arthur, David – és ezért próbálkoznak. Még ha tudják, úgyis elbuknak.

4 hozzászólás
dwistvan P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A könyv elején elképzelhetetlen volt, hogy így ki fog teljesedni a történet és ekkora hatása lesz. A történelmi és politikai eseményeken is végighalad a könyv. Az angol ipar és bányászat mindennapjai a XX. század elején, az I. világháború hatása az angolok életére, a szakszervezeti mozgalom és a háború utáni ipari viszonyok, választások és párt érdekek. Mindez nagyon átélhetően, konkrét életeken keresztül hatásosan benne van a könyvben. De ami még nagyobb érték, hogy szép sorban megismerhetünk konkrét családokat, sorsokat, belső értékeket és alávaló jellemvonásokat. A tisztesség és a tisztességtelenség hatalmas összecsapásait követhetjük végig. Mindez fordulatos eseményeken keresztül és megrázó tanulságokkal. A könyv üzenete: nem a külső, hanem a lélek a lényeg.

Csilla‿ P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A történet 1903-ban kezdődött. Három srác sorsát követhettem nyomon 30 éven keresztül.
Végig követtem, hogy a bányász fiúból, hogyan lesz a nép megmentője..Azt is, hogy az apja által erősen elnyomott fiú, hogyan mutatja meg az apjának és az egész világnak, hogy ő is ér annyit, mint az ősei.. Azt is „láthattam,” hogy a háborúból egyesek,hogyan gazdagodtak meg.
„Átéltem” magánéleti válságot, háborút, bányaszerencsétlenséget valamint, hogy barátokból,hogyan lettek ellenségek.
Cronin jellemábrázolása zseniális!Olvasás közben a szereplők életre keltek lelki szemeim előtt.
Öt csillagot adok azért, mert A.J. Cronin általam eddig elolvasott műveiben – éppen úgy,mint ebben a regényében is-,a hiteles helyzet és jellemábrázolás tetszett nagyon.

3 hozzászólás
arsenal0522>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

A Cronin-tól megszokott színvonalas,kidolgozott karakterek, és társadalmi élethelyzetek elevenedtek meg ebben a könyvben is. Számomra a Cronin-kedvenc Réztábla a kapu
alatt szintjét nem érte el, de kiváló regény , bár néha nehezen halad, a szerelmi kapcsolatoknál szenvedtem a könyvvel, a politikai és bányás részeknél viszont úgy éreztem, hogy még egy kötetet is el tudnék viselni….(Mondhatnám azt is, hogy Mindaz Amit Tudni Akarsz Az Angol Bányászok Életéről).

robinson P>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Kihívásra olvastam,…végül is jó volt…20éve áll a polcomon,…

kvici>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Megrázó élmény volt. Elbizonytalanított. Túlságosan életszagú, pátosz nélküli. Akit a jó vezérel elbukik, aki mindenkin átgázol a csúcsra jut. A második könyv végén ömlöttek a könnyeim, annyira pokolian alakult mindenki sorsa, hogy a saját életemet is a legrosszabb színben láttam. Azt semmiképpen sem mondhatom, hogy nem érintett meg. Aztán a harmadik könyvre egy kicsit oldódott ez a nagyon sötét kép. Nem könnyű, nyári olvasmány.

laumano>!
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok

Alapjában véve azért szántam rá magam a könyv elolvasására, mert ebből kaptam a keresztnevem.
Nehéz szavakba önteni ezt a könyvet. Brutális ábrázolásban az akkori világ. Érezni lehetett a sok szenvedést. A szereplők ábrázolása is tökéletes volt; akit utálni lehetett, aki bohókás volt, aki tiszta szívű és mindenki megmaradt olyannak amilyennek lennie kell.
Nagyon bíztam benne hogy Joe megüti a bokáját, de való igaz a könyv értékelésére hogy a mai világra is nyugodtan kivetíthető a története.


Népszerű idézetek

Szelén>!

[…] és David hirtelen ráeszmélt arra a szörnyű tényre, hogy minden ember a maga útját járja az életben, a saját érdekeit hajszolja, a saját jólétét, a saját élvezetét, a saját kielégülését kergeti. Minden ember csak önmagáról tud, és a többiek nem számítanak, csupán statiszták a saját élete színjátékában.az ember habozás nélkül csal és lop, gyilkol és pusztít, részvét nélkül feláldozza mások életét és boldogságát a legkisebb érdeke vagy öröme kedvéért is.

805. oldal

Zsucsima>!

[…] a bátorság éppen az, hogy a félelem ellenére is teljesítjük kötelességünket.

Második könyv IX. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · félelem · kötelezettség
Kókuszka>!

– Mindig az igazság volt a rögeszmém. Most aztán megkaptam. Apám idejében kizsákmányoltuk a munkásokat, és a víz elöntötte a Neptune-t. Aztán jöttem én, és mindent megtettem az emberek érdekében, de a Neptune megint víz alatt áll. Előbb mi pusztítottuk el a bányászokat, most ők tettek tönkre engem. Kvittek vagyunk.

783. oldal, (Árkádia, 1989)

dwistvan P>!

David újabban nem érzett sem haragot, sem gyűlöletet ellenségei szervezett gazságai nyomán. Lelki élete elmélyült, és megérett benne az a meggyőződés, hogy a lélek a legfontosabb, és azt kell keresni mindenben. Az emberi élet lényege nem az anyagi dolgoktól függ, és igazában nem materiális síkon mozog. Egyéb külső dolgok sem számítanak; nem azt kell nézni, hogy kinek mi a vallásfelekezete, kinek mi a politikai pártállása, ki milyen elveket hangoztat. Csak a lelki motívumok számítanak. Csak a szándék tisztaságát kell nézni, ettől függ minden, és a többi mellékes. Ilyen felfogás mellett minden kicsinyesség fölé emelkedett, és nem tudott már haragudni, vagy gyűlölni.

850. oldal, 2. könyv, XXII. fejezet

Röfipingvin P>!

Csütörtökön Dan és Grace elmentek a Kew Gardenba. Ez volt az utolsó kirándulásuk, a búcsúkirándulás. Dan mindenáron meg akarta nézni a Kew Gardent. Imádta a parkokat.

476. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csütörtök
1 hozzászólás
tigrisbigris>!

Most jöttek az emberek a bányából. Jó fáradtak voltak a kilencórás munkanap után, és most még fel kell kapaszkodniuk a meredek domboldalon. De nem tesz semmit. A fő az, hogy a munka, amit végeznek, derék munka, tisztességes munka Isten és az emberek előtt.
Erre születtek, ezt csinálták apáik és nagyapáik is, nekik sem szabad panaszkodni. Fiai fiatalok és erősek, hadd dolgozzanak, az még nem ártott senkinek. Nem is kívánt más sorsot nekik.

tigrisbigris>!

– Mentek a harctérre, Alan? – kérdezte Barras. – Megyünk, hála istennek. – Örülsz neki? – Hogyne örülnék – felelte Alan hangosan és vidáman. – Végre történik az emberrel valami érdekes.

tigrisbigris>!

Arthur nem bírta tovább. Talpra ugrott, a szája reszketett. – Szerinted ez nevetséges? Boldog vagy, ha arra gondolsz, hogy az akarata ellenére fegyvert nyomtál a kezébe, hogy menjen és öljön meg valakit Franciaországban. Öljön, mert különben őt ölik meg. Magasztos jelmondat. Ki kellene akasztanod a széked fölé a bíróságon. De illik hozzád. Szavamra, illik. Én azonban még meg tudom becsülni az emberi életet. Sohasem fogsz rákényszeríteni arra, hogy gyilkoljak. Soha.

tigrisbigris>!

– A keresztény vallás nem emel kifogást az ellen, hogy ilyen rendkívüli esetben önvédelemből fegyvert fogjunk – mondta a tiszteletes. Magas, sovány férfi volt, hegyes orral és szűkös jövedelemmel. És ennek a szűkös jövedelemnek a fele Ramage mészárostól származott, így hát a tiszteletes úr Ramage egyik legodaadóbb híve volt. – Nem ismerem eléggé a vallás szabályait – felelte Arthur hevesen –, de nem tudom elképzelni, hogy összeegyeztethető-e Jézus Krisztus hite az erőszakkal. Nem tudom elképzelni a Megváltót, amint egy bajonettet döf egy német katona hasába, vagy egy angol katonáéba. Nem tudom elképzelni őt egy angol vagy akár egy német golyószóró mögött, amint tökéletesen ártatlan emberek tucatjait tarolja le vele. A tiszteletes elsápadt megbotránkozásában. – Micsoda istenkáromlás! – sóhajtott fel. Murchison fűszeres is hozzá akart szólni a dologhoz. Előrehajolt, és ravaszul pislogva így szólt: – Hát még azt sem tudja, mit mondott Jézus? Azt mondta: „Szemet szemért, fogat fogért." A tiszteletes kényelmetlenül fészkelődött helyén. – Nem! – kiáltott fel Arthur. – Ezt Jézus nem mondta.

Nokimaki>!

Ez a mai ember élete, az egyirányú élet. Csak előre! Minél jobban tolakodni! És mindig ugyanabba az irányba! És minden egyes ember csak magával törődjék.

804. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Irvine Welsh: Skagboys
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Karel Čapek: Az első osztag
Lewis Grassic Gibbon: Skócia lánya
Dragoslav Mihajlović: Petrija koszorúja
Karel Čapek: Az első csapat
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
A. L. Kennedy: Day háborúja
Teknős Péter: Emberek a föld alatt