A ​kalapkirály 9 csillagozás

A. J. Cronin: A kalapkirály A. J. Cronin: A kalapkirály A. J. Cronin: A kalapkirály A. J. Cronin: A kalapkirály

A kalapkirály Cronin első regénye, amely egyik napról a másikra híressé tette. A múlt században Glasgow közelében játszódó történet hőse James Brodie a brutális, megalomániás kalapkirály. Brodie zsarnokként uralkodik anyja, rákban haldokló felesége és három gyermeke felett, akikkel különösen kegyetlenül bánik, mert nem szolgálják nagyszabású terveit. Cronin ragyogóan, erőteljesen ábrázolja a család szétesését és magát a zsarnokot. A regény első megjelenésekor a kritikusok némelyike egyenesen Dickenshez hasonlította.

A kalapos kastélya címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1931

>!
Esély, Budapest, 1992
672 oldal · ISBN: 9637709096 · Fordította: Benedek Marcell
>!
Dante, Budapest, 1941
594 oldal · keménytáblás · Fordította: Benedek Marcell
>!
Dante, Budapest, 1939
648 oldal · keménytáblás · Fordította: Benedek Marcell

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Galambdúc>!
A. J. Cronin: A kalapkirály

Mostanában minden regényt úgy olvasok, hogy egyre kutatom a lélektani vonatkozásokat, kiből mi lesz, hogyan lesz azzá, ami. Világunk tele van ma is ilyen Brodie-félékkel, megkockáztatom, sokkal-sokkal több ilyen típusú ember vesz minket körül, amitől a világ valami furcsa, skizó vonásokkal kombinált kényszeres irányba halad.
Cronin első nagyobb lélegzetű műve, így megbocsátjuk neki, hogy annyira bő lére eresztette (ez amúgy is jellemző rá): mintegy 650 oldalon át tájfest, emberábrázol és lélekelemez. Azért egyáltalán nem unalmas, csak a gyors olvasáshoz szokott embernek le kell hozzá lassítani, hogy a tragikusabb fordulópontokat bevegye a gyomra és tovább tudjon lendülni. Ha nem is sorolható legjobb írásai közé, első próbának íróként senki nem kívánhatna jobbat.
Talán spoiler: Erőssége a család széthullásának ábrázolása, a sérült személyiségbe kódolt, menetrendszerűen bekövetkező erkölcsi pusztulás.

6 hozzászólás
Outwar>!
A. J. Cronin: A kalapkirály

Az utolsó pár oldal kiemelte a könyvet az átlagos kategóriából.A regény terjedelmét tekintve ez a mondat talán nem a legjobb ajánlás,de az említett pár oldal annyi intenzív gyötrelmet rejt magában,amennyivel idáig befejezésben még sosem találkoztam.Egyszerűen robban a könyv vége.

4 hozzászólás
terembura>!
A. J. Cronin: A kalapkirály

Valahogy végig Dickens járt a fejemben, míg olvastam, legalább olyan jól ír. Minden benne van, amit Dickens-nél szeretek, és nagyon sok olyan is, amit Dickens írásaiból hiányolok. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy türelem kell ehhez a könyvhöz, mert még nekem is elég lassú, de megéri!


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

Renwick fölényes nyugalma sokkal jobban feldühítette minden haragos hangoskodásnál. Ilyesmire megfelelően tudott volna válaszolni. De nehézkes elméje oly tehetetlen volt ezzel a hűvös fürgeséggel szemben, akár a bunkósbot a cikázó vívótőrrel szemben: tíz helyen is megszúrták, mire a maga nehéz fegyverét meg tudta lóbálni.

427. oldal, XI. fejezet (Esély, 1992)


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Stuart: Shuggie Bain
Diana Gabaldon: Az idegen
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Robert Louis Stevenson: A ballantraei földesúr
Robin Pilcher: Újrakezdés
Robin Pilcher: Csillagrobbanás
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Lisa Kleypas: Az ördög télen