Mit ​keresett Isten a hálószobában? 57 csillagozás

A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

„Bevallom, sokat hezitáltam e könyv kiadásán: nem tudtam eldönteni, hogy a mennyet vagy a poklot adja-e az emberek kezébe. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy nem állhatok az Élet útjába, rájöttem, nem dönthetek senki helyett. Úgyhogy olvass bátran, de tudd, hogy az érzelem, a párkapcsolat vagy a szexualitás tényszerűen, kényelmes hazugságoktól mentesen jelenik meg a lapokon. Vigyázz, mert az őszinteség mindig megváltoztatja az életedet, az igazság mindig felkavarja lelked szunnyadó parazsát – de ne félj, mert míg e kötet a hamis tüzet eloltja, a valódit fellobbantja.” (A. J. Christian)
Az elmúlt két év egyik legnagyobb könyvsikere, a Mit keresett Isten a nappalimban? második, befejező kötetét veheti a kezébe az olvasó, amelyben A. J. Christian a párkapcsolatok, a szerelem és a szexualitás témakörében felmerülő kérdésekre ad választ sajátságos, eredeti stílusában.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Édesvíz, Budapest, 2007
334 oldal · ISBN: 9789635288038
>!
Édesvíz, Budapest, 2005
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635288034
>!
Édesvíz, Budapest, 2004
334 oldal · ISBN: 9789635288038

Kedvencelte 13

Most olvassa 12

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Tündérmaci>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Nagyon érdekes, hogy nem is elgondolkodtat ez a könyv, csak úgy magába szívja az ember bizonyos részeit, valahogy észrevétlenül válnak ezek a már ismert, és sok nem ismert gondolatok a lényem részévé. Nincsenek benne követendő példák, gyakorlatok, a szabadság érzetét tényleg meghagyja az egyén számára. Csak elmondja a dolgokat, megélni mindenkinek egyénileg kell, illetve ez sem kötelező.

Antubisz>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Ha magadat keresed, és kérdéseid vannak a társadalommal kapcsolatban, ha érdeklődsz a lélek titkai iránt, vagy csak meg akarod érteni, hogy valaki miért tesz valamit… :) Olvasd!!!

Szeszti>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Felkavaró, elgondolkodtató…

Az író többször felhívja a figyelmet, hogy ne akard mindent, amit leírt elfogadni. Járd a saját utad, és annyit vigyél magaddal a könyvből, amit te gondolsz.

Ezzel én is így voltam. Nem minden gondolatával tudtam azonosulni, sőt…

De elgondolkodtatott az a része is, amit nem tudtam magamévá tenni.

koandi>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Érdekes! Vagy fél évig olvastam, mindig letéve-elővéve. A mondottak többsége igaznak tűnik, de a belénk nevelt dogmák és sztereotípiák miatt nehéz azonosulni vele. Vagy inkább úgy mondanám, hogy követésük megbotránkozást váltana ki környezetünkből. Már gyermekkorban, az alapoknál elrontjuk a nevelést, lehetetlenné téve, hogy felszabadult, kényszeres viselkedéstől mentes generációt hozzunk létre.

Vladi>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Még egy másik életben, 2007-ben olvastam először ezt a könyvet, és most második olvasásra jöttem rá, hogy akkor a töredékét fogtam fel annak amit mondott, ráadásul sokmindent félreértettem belőle. De hát persze nincs ezzel semmi baj, a lényeg, hogy most újra elővettem.
Most így második olvasásra azt mondhatom, hogy ez az egyik legfontosabb ezoterikus könyv, amivel eddig szerencsém volt találkozni. Vicces, hogy a fülszövegnek szinte köze sincs a kötet valós tartalmához, vagyis inkább szomorú.
A könyv leegyszerűsítve arról szól, hogy az ego hogyan ural és nyomorít meg minket, az életünket, és rajtunk keresztül a társadalmat. Ha megismerjük az ego működését, és elég tudatossá válunk, hogy észrevegyük a mechanizmusait, akkor képessé válhatunk felszabadulni az uralma alól, és valóban megélni önmagunkat. De ez egyáltalán nem könnyű, és ne áltassuk magunkat, attól, hogy egyszer elolvassuk ezt a könyvet, még nem sok minden fog változni bennünk. De talán valami elkezdődhet. Mindenképpen többször olvasós könyv.
Nekem az olvasás közben sokszor meggyűlt azzal a bajom, hogy úgy éreztem nem elég egyértelműen fogalmaz, sokszor ugyan tetszenek a leírtak, de valahogy kicsúsznak a kezünk közül a gondolatok, úgy érezzük nem tudjuk felfogni a lényegét.
A végére jöttem rá, hogy nem kell mindent felfognunk ahhoz, hogy megértsük.

Molu P>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

E könyv olvasása hosszú időbe telt. Ez egy olyan könyv, amit nem tudsz a buszon vagy metrón olvasni, mert teljes figyelmedet igényli és mert elgondolkodtat és arra van igényed, hogy egyedül átgondold az olvasottakat. Számtalan gondolatot húztam alá, hogy majd kijegyzetelem, de a könyv vége felé úgy döntöttem – inkább majd egyszer újra olvsom és még több új gondolatot húzok alá benne, sőt kiegészítem a sajátjaimmal.
A könyv mondanivalója nagyon sokrétegű és mélyreható, mindenkinek egyszer el kell olvasnia, hiszen mindannyian meg akarjuk érteni magunkat, másokat, s ez a könyv a gondolataival olyan ajtókat nyit meg, amikről nem is tudtunk, más szemszögből mutatja meg a már megszokott vagy elfogadott dolgokat, amiket a szexualitással kapcsolatban gondolunk. A hiányzó fél pont oka az olvasása nehézsége miatt van, viszont örülök, hogy kezembe került ez a könyv, mert többett tudtam meg általa.

Zzss>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Az elején úgy éreztem, kb minden második oldalt egy az egyben ki lehetne írni idézetbe (és éppen ezért nem is álltam neki). Aztán később voltak benne részek, amiket kicsit untam, de megérte magam átrágni rajtuk, mert nagyon fontos dolgokat mondott ki. Alapvetően nem esett nehezemre befogadni, mert nem állt távol a gondolkodásmódomtól, de mondott egy-két olyat, amit még nem láttam-hallottam kimondva másutt, és elkerekedett tőle a szemem. Szóval amolyan „ezt mindenkinek el kéne olvasnia” könyv ez, bátran ajánlom mindenkinek egy boldogabb élet reményével.

előszörtölts>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Ez a könyv annak szól, aki egyetlen youtube videót sem nézett meg a pszichológiáról, és úgy általában semmiféle tudományos ismeret nem környékezte meg.
Olyan érdeklődő személynek szól, aki ha a Freud, flow-érzés, személyiségelméletek, evolúciós-pszichológia, történelem, szociológia, biológia, logika, „emlékezni két bekezdéssel ezelőtt olvasott állításokra” kifejezések közül valamelyiket meghallja, akkor kb. olyan érzés keletkezhet benne, mint mikor én meghallom a „korlátlanság”, „mindenség”, „erő”, „férfi-erő”, „női-erő”, „korlátlan Isten”, „ezt nem lehet megérteni” kifejezések közül az egyiket-másikat.

Rettenetesen bárgyúak a poénjai (nevet), a stílus kegyetlen fárasztó (mosolyog) és terjengős. A végén már csak minden 10. sort olvastam el, és úgy sem éreztem benne a szöveg- és gondolati kohézió csökkenését.

Következetlen. Például azt a következtetését, ami valóban helytálló lehetne (az erkölcsök és a társadalmi normák valójában csak normák, és általában valamilyen okkal jöttek létre – hát persze, benne van a nevében… –, ezért azokat csak külső kényszer hatására tartja be az ember – > tehát ha neki az boldogságot okoz, akkor akár gyilkolhat is, stb…), a kereszténység szeretetplombájával zárja rövidre (a tiszta erő nem ártó, ezért lehetetlen, hogy kárt okozzon másnak). Ez csak egy a sok következetlenség közül, de ez a legfájóbb, mert ez volt az egész könyv egyetlen valamilyen szempontból provokatív kérdésfelvetése az ígérete ellenére.

Azokra a kérdésekre nem ad választ, amik valóban érdekesek lennének. Amikre válaszol, azoknál pedig látszik, hogy felütötte Atkinson kék könyvét, kiírta a jelenséget, majd kicserélte az okokat és magyarázatot leíró részeket olyan semmitmondó szavakkal, hogy „korlátlanság”, „mindenség”, „erő”, férfi-erő, női-erő, stb… Máshol pedig egyszerűen csak ignorálja a tudományos és történelmi tényeket.

A legrosszabb az egészben mégis az, hogy manipulatív, mert:
– saját nevén adta ki a könyvet, közben pedig egy Ed nevű karakter a narrátor, aki állítása szerint a Christiannal folytatott beszélgetések felvételeit dolgozta fel. Ez önmagában még nem lenne baj (hiszen bevett írói eszköz), azonban itt nem egy regényről van szó, hanem egy „tanításról”.
– AJ C. többször hangsúlyozza, hogy ő nem tanító, guru, nem kell elhinni, amit mond, stb, azonban nem egy helyen van utalás arra, hogy ő mégiscsak valami emberfeletti „felébredt”, isteni erővel bíró lény (nyilván ezért kellett a külső elbeszélő, hogy ez ne neki kelljen elmondania, hanem más, „megbízható” forrásból bizonyosodjunk meg erről). Emellett egyszer AJ C. is utal arra, hogy neki köszönhető, hogy a világ olyan, amilyen, mert ő is részt vett a mechanizmusok kialakításában. Ez alapján ki lenne olyan hülye, aki ne inná egy ilyen lény miden szavát???

mikkamanka>!
A. J. Christian: Mit keresett Isten a hálószobában?

Nekem nagyon tetszett. Én nem közhelyesnek mondanám, inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon sok dolgot szavakba önt, amit sokan képtelenek megfogalmazni akár saját maguk, akár a környezetük számára. Ez nem feltétlen közhelyes, nekem inkább sokszor „húha” élményem volt. Nehezen indult, rá kellett hangolódni, de örülök, hogy beszereztem belőle egyet.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Amikor a férfi az első randin bekövetkező szeretkezés után nem jelentkezik, akkor is elment volna, ha hetekig tartó udvarlás után bújtok össze. Liz, a pasas egy szeretkezés alatt annyi mindent felfog belőled, amennyit egy esztendő beszélgetés alatt sem lehetne. Míg neked időre van szükséged, hogy kiismerd a másikat, a férfi a szeretkezés alatt megél téged, és tökéletesen tisztába kerül azzal- igaz nem tudatosan, csak ösztönösen –, hogy egymáshoz illetek-e.

Cicu>!

Ezért mondom mindig, hogy az őszinteség akkor is jobb, ha fáj: ha a fájdalom elmúlik, a tapasztalattal csak több leszel. A hazugság kényelme viszont önmarcangolást és kétségeket teremt.

Dölfike>!

az ember alapvetően két ok miatt nem tud boldog lenni. Az egyik, hogy az örömöt a megszerzéssel azonosítja, a másik, hogy a boldogsághoz mindig indokot keres.

Az ego boldogsága. Boldogság - November 22. Délelőtt

Dölfike>!

A nő nem bólogató majomra, és nem is egy vérengző fenevadra vágyik,
hanem arra, hogy vele s mellette sétáljon a tigris.

2 hozzászólás
Dölfike>!

Élvezd, ha megnéznek a férfiak,
élvezd, ha megnéznek a nők,
de akkor is élvezd magad, ha
a kutya sem törődik veled! mert hát te akkor is nő vagy,
ha a világ nem vesz észre. Az a világ baja, ha kimaradt abból a
csodából, amely Te vagy.

eeszter>!

Nos, e három gát majdnem tökéletesen megakadályozza, hogy lángra lobbanjon benned a szerelem, mivel az elvárás nem engedi a szerelem felismerését, a félelem a kiteljesedését, a birtoklás pedig a megélését.

Dölfike>!

Kaktusznak lenni könnyű. Nyers erővel ellökni magadtól
mindenkit, vastag falakat felhúzni könnyű. De odaadni azt, ami
vagy, kinyílni a világra és megélni a saját teljességedet,
vállalva azt, hogy rád taposhatnak… Nos, ehhez kell az erő.

eeszter>!

[…] nem aggódsz, mert tudod, hogy este visszajön, tudod, hogy nem világgá, csak a cimboráival megy focizni. Ám ekkor, az ismeretlenség homályából megszólal egy hang a fejedben, és mire észbe kapsz, már mondod is: „drágám, nem maradnál inkább velem?” S ebben a pillanatban meghalt a szerelem.

eeszter>!

Tolerancia? Nem. Ha már valamit tolerálsz, akkor az téged zavar, csak mivel kulturált, demokratikus szerepet játszik az egód, nem szólsz.

7 hozzászólás
Dölfike>!

A probléma az, ha a beton keveri a kőművest.

Nő-férfi; Női-ego. Férfi-ego; Női problémák, Férfiproblémák - November 22. Este és 23. Reggel


Hasonló könyvek címkék alapján

Tari Annamária: Ki a fontos: Én vagy Én?
Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban
Andrea Weaver: Társasjáték
Osho: Az ego könyve
Eckhart Tolle: Új Föld
Iowio – N'alika: Felébredés az én illúziójából
Eckhart Tolle: Megszólal a csend
David R. Hawkins: A tudatszintek meghaladása
Eckhart Tolle: A most hatalma
Ayn Rand: Az ősforrás