Az ​Északi-sark meghódítása 1 csillagozás

A. F. Laktyionov: Az Északi-sark meghódítása A. F. Laktyionov: Az Északi-sark meghódítása

A ​ködös ókorba, az ősi indiai legendákig nyúlik vissza „a Föld hideg sarkai” iránt való érdeklődés. Ezeknél a legendáknál kezdi el krónikáját Laktyionov, hogy érdekfeszítő könyvében végigvezessen a sarkkutatás hősi eposzán.
Izgalmas kalandok, diadalok és kudarcok hosszú sorozata ez a mű.
Évszázadokon át lebeg az emberiség vakmerő úttörői előtt a vágy: elérni a titokzatos sarkot. Elindulnak az ostromlók vitorláson, majd gőzhajón, szánokkal, kutyákkal, tengeralattjárón, léghajón és repülőgépen.
A merész ostromlók feje felett örök fenyegetésként lebeg a fehér-halál, annyi társuk elpusztítója.
Ez a fehér halál még a huszadik században is szedi áldozatait, pedig ez a győzelem százada. Az ember eléri a sarkot, és az utóbbi évek folyamán rohamos ütemben indul meg a sarkvidék tudományos leírása a jégmezőn állított állomások segítségével.
Laktyionov könyve lebilincselő történeti összefoglalása ezeknek a küzdelmeknek. Az első nagyszabású összefoglaló mű, amely… (tovább)

>!
Táncsics, Budapest, 1960
416 oldal · keménytáblás
>!
Táncsics, Budapest, 1958
416 oldal · keménytáblás · Fordította: Radó György

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
A. F. Laktyionov: Az Északi-sark meghódítása

Ez a könyv nagyon jól összefoglalja az Északi-sarki expedíciók történeteit, a kutatók munkásságát és a főbb tudományos tudnivalókat a sarkvidékről. A maga korában – 1955-ben jelent meg oroszul, magyarul 1958-ban – szinte utolsó „másodpercig” naprakészen mutatta be az Arktisz kutatásának eredményeit. Ami nagyon jól sikerült benne, az a korábbi expedíciók leírása. Így külön kedvet hozott számomra Robert Peary, Fridtjof Nansen, Roald Amundsen vagy Umberto Nobile utazásainak részletes olvasásához. Érdekes volt megtudni, hogy hány kutatócsoport próbálta elérni a szinte elérhetetlent: mert az Északi-sark egy hatalmas úszó jégszigettömb. Igazából a halálos áldozatok száma elenyésző a kutatók számához mérten (A könyv végén 12 oldalon szerepel kutatók neve, közel 300 fő). Laktyionov részletesebben ír a „Polaris” és a „Jeanette” hajók tragédiájáról, Nansen és az első sikeres célba érkező, Robert Peary útjáról. Természetesen szóba került a riválisa, Frederick Cook is, aki csalással próbálta magáénak tudni az elsőséget. Szó van Nobile és Amundsen útjairól valamint számos szovjet (Szedov, Gromov, Levanyevszkij, Tyitov stb…) expedícióról földön, vízen és levegőben. Tipikusan olyan könyv, amit részletekben lehet csak olvasni és nem egyhuzamban befalni. A földrajz, geológia kedvelőknek érdekes, tanulságos és gondolatébresztő olvasmány.


Hasonló könyvek címkék alapján

Aage Gilberg: Sok eszkimó – egy orvos
Knud Rasmussen: Thulei utazás
Kim Leine: Kalak
Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái
Darren Shan: A végzet szentélye
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke
Mikkelsen kapitány: A sarkvidék Robinsonja
Endridi Skalli: Amit Ódin súgott
Barbara Taylor: A sarkvidékek élővilága