Vakság 52 csillagozás

A. F. Brady: Vakság

Metszően ​éles regény egy nőről, aki olyan mélyre ereszkedik az őrületbe, hogy talán többé meg sem találja a kivezető utat…

Sam James éveken át körültekintően építette hírnevét, mint a legnehezebb eseteket kezelő manhattani pszichiátriai intézet, a Typhlos legjobb pszichológusa. Hisz benne, hogy ha magát nem is tudja megmenteni, megment valaki mást. Ez a messiás-komplexus ugyan hasznára válik, hogy segítsen betegeinek megküzdeni belső démonaikkal, ám sötét utakra is vezeti Samet, miközben saját mentális zűrzavara is feltárul előtte.

Amikor egy rejtélyes beteg, Richard érkezik a Typhlosba, akit más terapeuta nem hajlandó vállalni, Sam elhatározza, hogy ő megfejti a férfi titkait és lelkét. Nem sikerül azonban rájönnie, miért tűnik Richard olyan normálisnak egy őrülettel teli kórházban. Ahogy Sam egyre jobban belemerül a férfi tekervényes múltjába, kénytelen alapos vizsgálatnak alávetni saját életét is – az alkoholizmusát, a bántalmazó barátját –,… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195474 · Fordította: Nagy Mónika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9789634195481 · Fordította: Nagy Mónika

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Samantha James


Most olvassa 3

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

mate55>!
A. F. Brady: Vakság

Pszichológiai „thriller?” (szerintem inkább dráma), amelyben egy pszichológus megvizsgálja saját belső démonjait, miközben megpróbálja kezelni a pácienseit. Nagyon szokatlan, de rendkívül egyedi, a végén spoiler. Két különböző karakterű ember, egy férfi és egy nő párharca, egyenlőtlen küzdelme jelenti és fokozza a dráma feszültségét. Rengeteg kényes témával foglalkozik (nők bántalmazása, alkoholizmus, öngyilkosság, depresszió), így meglehetősen „zavaró”, hogy a békésnek látszó felszín mögött elfojtottan mindvégig ott van a feszültség. Nem kevés problémájától függetlenül éppen elég ahhoz, hogy valakiknél siker legyen, és csak elkérgesült lelkű, szikkadt elméjű olvasó lehet az (én), aki nem rendül bele, az alkoholizmus szenvedélyével együtt is rokonszenves Sam pszichiáter (Aki szelíden csökönyös akarnok, de nem szívtelen, nem azért teszi, amit tesz, mert a szabályok mindenek felettiségében hisz, hanem azért, mert meg van győződve róla, hogy ez áll a betegei érdekében. Sérült lelkű, szeretetéhes, a férfiaktól rettegő, de közelségükre ácsingózó nőként jelenik meg előttünk, ahogyan legmélyebb motivációjára fény derül.) drámájába, az intézmény betegeinek által kimért szabadság vérlázító tényébe.

9 hozzászólás
beasechoes P>!
A. F. Brady: Vakság

Nem egy hátborzongató, csavarokkal teli thrillerről van szó. Ez valami teljesen más, mégis végig lekötött. Én nagyon szeretem a pszichológiával kapcsolatos könyveket, ez is erről szól. De úgy, hogy itt nem csak a beteg a lényeg, hanem az orvos is. Az ő problémáiról és betegségéről olvashatunk, miközben szép lassan kibontakozik egy rejtély megoldása.
Engem nem zavar a sok negatív kritika. Engem nem érdekel, hogy ez mégsem egy olyan könyv, mint ami elő lett adva róla. Nekem nagyon átjött! Biztos vannak ebben a kategóriában jobbak is, de úgy gondolom, első könyvnek az írónőtől ez nem volt rossz. :) A vége egy kicsit hirtelen lett lezárva, ezért kapott 4 csillagot.

ViraMors P>!
A. F. Brady: Vakság

Az ilyen napokon állatkerti gondozónak érzem magam, és lenyűgöz, mennyi baromságot képes vagyok tolerálni.

Szeretik a látszatot, mert a látszat szebb.

Szóval a pszichológus írt egy pszichológia thrillert, főszerepben egy mentális és egyéb problémákkal spoiler küzdő pszichiáterrel… Sok reménnyel kecsegtető összeállításnak tartom az ilyesmit, ugyanakkor tudom, hogy a végeredmény akár az ellenkezője is lehet.
A Vakság működhetett volna, az alapanyag teljesen rendben volt. Adott egy problémás főszereplő, Samantha, egy rejtélyes beteg, Richard és egy hétköznapi városba (New York) beillesztett, nem éppen hétköznapi helyszín, az elmegyógyintézet. Két dolog volt, amiért számomra mégsem működött.
Egyrészt, Samatha, az E/1 narrátor. Az elbeszélésmódja az első pillanattól zavaros, pár mondat, de legkésőbb 1-2 oldal alapján egyértelmű, hogy valami nincs rendben a fejében. Zaklatottan, töredezetten mesél, rendszeresen önellentmondásba keveredik, süt belőle. hogy itt mindenki hülye csak én vagyok helikopter. Ha csak a felét elhiszi annak, amit elmond, tuti, hogy nem normális. Persze, mi tudjuk: valóban nem normális. Ugyanakkor többször is elhangzik, hogy ő a helyi üdvöske, a zseni, a szuperhős, aki a legjobb eredményeket tudja felmutatni, és a környezet spoiler semmit nem vesz észre a problémákból. De az olvasó semmit nem lát abból a képből, amit Sam a környezet felé mutat, narrátornak pedig több mint megbízhatatlan, ezért bármennyire is próbálom, nem tudom neki elhinni, hogy bárki ennyire tökéletesnek látja. Az őrület ábrázolása hatásos, de hiányzik a kontraszt ahhoz, hogy igazán ütős legyen.
Másrészt, a rejtély. Richard és az ő múltja és indokai. Nem fogom cifrázni: pillanatok alatt összerakható, és onnantól kezdve ez a szál elég laposnak érződik. A fentiek tükrében pedig a befejezés is leginkább meseszerűnek érződik.

Végeredményben sajnálom, mert voltak jó pillanatai a könyvnek, de bármennyire is próbáltam, nem tudtam kedvelni, nekem nem működött.

12 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
A. F. Brady: Vakság

Ez a könyv hol thriller???
Mármint abszolút pszichológiai témájú regény, ezt nem vitathatom, de egyetlen momentum adrenalin vagy egy pici krimiszàl sem volt benne.
Dr. Sam James elismert pszichológus élete körül forog az egész könyv, valamint a munkahelyén történtekről ír szerző. A doktornő magánélete van a fókuszban, ami nem mondható szürkének, inkább meglehetősen problémásnak és nagyon – nagyon nyomasztónak. Van itt testi és lelki bántalmazás, szenvedélybetegség, depresszió… Ha úgy indultam volna neki a kötetnek, hogy egy női lélektani regényt fogok olvasni, több csillagot kapott volna, de én thrillert vettem, thrillert vártam és így kissé más a helyzet.

7 hozzászólás
A_Shara>!
A. F. Brady: Vakság

Hmm. Olvastatta magát, de ….. ez bizony gyenge volt pszichológiai drámának is. A vége pedig egy óóóriási csalódás.

TóthEdina>!
A. F. Brady: Vakság

Nem ismertem még ezt a könyvet így nem is voltak elvárásaim a kötettel szemben. Az elmegyógyintézet címke miatt nem is vonzott ez a téma de egy kihívás miatt csak neki kezdtem. A főszereplő számomra nagyon nagyon kiakasztó volt, néha jól felpofoztam volna, hogy nézzen már magába kicsit :D de mikor a végére letisztázódik miért is viselkedik úgy ahogy akkor már jobban megértem a dolgot. Nem tetszett az, hogy a főcsavart már a könyv felénél sejtettem így nem sok meglepetés nyújtott a vége a történetnek. Nem az én műfajok volt ez sajnos, de biztos másnak a kedvence lenne. :)

Barbár >!
A. F. Brady: Vakság

Ahogy előttem értékelő molyok helyesen megállapították ez nem thriller. Ez még nem lenne akkora baj, de az már annál inkább, hogy a könyv legalább kétharmadáig unalmas. Sam hangulatingadozásai, párkapcsolati problémái, alkoholizmusából adódó hibái és szorongásai a munkahelyén állandóan visszatérnek, és ez megterheli az olvasó tűrőlépességét. Ha egy borderline személyiségzavarról szóló hosszan elnyúló esetleírást szeretnénk olvasni, akkor más lenne a helyzet. A végén elhelyezett csattanó javít az összképen, bár David nyálas csókja kicsit visszafogja a kedvező hatást.

Mary_J P>!
A. F. Brady: Vakság

Kicsit értetlenül állok a meglepően kevés % láttán. Nem rossz könyv ez egyáltalán, csak úgy olvastatta magát!
Döbbenetes élethelyzettel találkozhattunk a könyvben. Érdekes volt már maga a kis bepillantás is egy ilyen intézmény életébe, de még érdekfeszítőbb volt belekerülni az egyik pszichológusuk életébe, a nem is épp egyszerűnek mondhatóm életébe..- És akármilyen döbbenetes is, tulajdonképpen nem egy túlzottan elrugaszkodott ötlet szerintem és ez a legijesztőbb az egészben. Hogyan segíthet valaki másokon, ha önmagán se képes, vagy épp tényleg ettől lesz jobb, hogy igenis átérzi a betegei helyzetét…?! miért nem tud segítséget kérni még ő se, holott ő nyújt segítő kezet a rászorulóknak.. Eléggé elgondolkodtató könyv volt szerintem. De valóban ne az akciódús krimi/thriller rajongók kezébe való, ez teljesen másról szól szerintem és a maga kategóriában tökéletes!

Marta_Kotai_Szabone>!
A. F. Brady: Vakság

Nagyon érdekes könyv. Nekem tetszett,de nem éppen krimi kategória.

Benedek_Eszti>!
A. F. Brady: Vakság

A történet szerint Sam James a Typhlos pszichiátriai intézetben dolgozik, ami akárcsak a legtöbb embert, őt magát is megviseli. Alkoholista lesz és mindemellett olyan párkapcsolatban él, ahol párja bántalmazza őt. Tudja, hogy mindez nincs rendben, mégis megelégszik vele. A látszatnak él, próbálja elhitetni mindenki mással, hogy milyen boldog, valamint, hogy ő és Lucas a tökéletes álompár, hiába veri őt a férfi és csalja meg folyton folyvást.

Személy szerint én másra számítottam, sajnáltam, hogy nem voltak cselekménydúsabbak az események, azonban azt nem hogy elolvastam, mert A. F. Brady nem ír rosszul, sőt, kifejezetten tetszett a történetvezetés. Érdekes volt, ahogy a fejezetek el voltak osztva, az, hogy tulajdonképpen három részre volt szedve az egész, Sam karaktere pedig nagyon érdekesre sikerült. Igazándiból a csalódást tényleg csak az okozta, hogy rosszul van bekategorizálva és az ember másra számít olvasás előtt.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/a-f-brady-vaksag/


Népszerű idézetek

mate55>!

Mindig is imádtam olvasni. A könyvekkel nem kell beszélgetni.

282. oldal

mate55>!

Szilveszter van, az év legtúlértékeltebb és legelszomorítóbb estéje.

221. oldal

mate55>!

Nem jöhetsz ki egy koszos házból úgy, hogy azt hiszed, tiszta vagy.

142. oldal

ViraMors P>!

Megjegyzés: Kérjük, ne használjon smiley-kat semmilyen klinikai dokumentumon.

mate55>!

Ha valamit elég sokszor hall az ember, előbb-utóbb maga is hinni kezd benne.

322. oldal

Gyöngyi69>!

A pszichiáterek gyakran csak annyit mondanak a páciensnek, hogy valami baja van, de nem magyarázzák el érthetően, mit is jelent ez.

14. oldal

1 hozzászólás
ViraMors P>!

Nem kíváncsiak az igazságra. Szeretik a látszatot, mert a látszat szebb.

mate55>!

Az irodám padlóján térdelek, és a szemeteszsák száját csomózom össze, miközben szokás szerint kipréselem belőle a felesleges levegőt.

(első mondat)

ViraMors P>!

A soha túl hosszú idő, ezt nem tudom kezelni.

ViraMors P>!

Egyezség két fuldokló nő között, akik eljátsszák, hogy a másik tud úszni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Darcey Bell: Egy kis szívesség
Marisha Pessl: Örök ébredés
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Robert Pobi: Vérember
William Landay: Jacob védelmében
Thomas Cullinan: Csábítás
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Caroline Kepnes: Te
Rena Olsen: Veled, mindörökké
Eileen Cook: Címlapsztori