Linn ​varázslója 16 csillagozás

A. E. Van Vogt: Linn varázslója

A Föld borzalmas atomcsapást szenvedett el. A lét egy különös barbarizmus szintjére süllyedt vissza, ahol az emberek űrhajókat építenek, de kommunikálni nem képesek, legfeljebb a legprimitívebb módon – füstjelekkel.
A barbarizmusba visszasüllyedt, dekadens, Linn Birodalomban Lord Clane, az uralkodóház mutáns tagja előszeretettel turkál az ősök technikájának romjai között, és az atom vallásának papjaitól számos ismeretet elsajátít. A romok között talált érthetetlen technikai csodákkal már-már varázslatos hatalalomra tesz szert, ő lesz Linn varázslója…

Eredeti cím: The Wizard Of Linn

Eredeti megjelenés éve: 1950

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Phoenix Science Fiction & Fantasy

>!
Phoenix Könyvek, Debrecen, 1992
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637457402 · Fordította: Szegi György

Enciklopédia 6


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
CelticHare
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Először is, senki ne higgyen a fülszövegnek vagy a ferdebetűs bevezetésnek, sajnos korántsem ilyen mély és misztikus a történet. Én ezek alapján valami posztapokaliptikus atomvallás létrejöttét sejtettem vagy legalább valami elvont felfogást, hogy a technikát elkezdik istenként tisztelni mint pl. a Mad Maxben. Na hát itt szó sincs erről, jó, ha kétszer szóba kerül ez az egész papság dolog.
Nagyon kapkodós, nem sokat ad a hangulatteremtésre vagy néhány háttérinformáció ismertetésére. Emiatt egy kicsit fura és felszínes. Sajnos ez a karakterekre is igaz, ők is szörnyen kidolgoztlanok. Viszont kifejezetten tetszett, hogy Clane türelme mindig kifizetődik a jövőben, bölcs és átgondolt a hozáállása mindenhez, lenne mit tanulnom tőle. :D (Nem tudom szándékosan ilyen betegesen nyugodt-e vagy az író szimplán nem akarta eltenni láb alól a többi karaktert, hiszen így is olyan kevesen vannak.) Pozitívum, hogy itt a világvége után az emberiségnek még van értéke, nem állatiasodott el teljesen, a főszereplő is méltónak tartja a fajt ahhoz, hogy megmentse.
Néhány dolog nekem megmagyarázatlanul maradt, például az idegen bolygón zajló életvitel vagy a végkifejlet, ami katasztrófa, gondolom ütős akart lenni, de csak hiányérzetet teremtett.

4 hozzászólás
>!
Chivas
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Valóban vázlatosnak tűnik a mai időkben oly népszerű sorozatok mellett, de azért ez nem egy 50%-os könyv még ennek ellenére sem. Megérte elolvasni, nem volt időpocsékolás szerintem. :) Nem úgy, mint némelyik bő lére eresztett mostanság divatos „gyöngyszem”. :)

>!
Carmilla 
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Közepes sci-fi regény, amin a gyatra színvonalú fordítás még tovább ront, sajnos.

>!
Echan
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Hát nem életem legjobb könyve… Nagyon elnagyolt, rohanó történet, szinte nincs is idő arra, hogy elképzeljem mi történik, mert a következő mondat már órákkal előre mutat. A sci-fi történetekkel egyébként is nagyon kritikus vagyok, de nem mondom, hogy nem találok köztük jókat. Ez viszont kritikán aluli volt a számomra.

>!
Noro P
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Egyik első sci-fi könyvem, de még ma is szeretem az ilyen anakronisztikus „űrbeli középkor” témákat. Sajnos a magyar olvasóknak szinte teljesen kimaradt a korai (kb 1930-60) angolszász űropera, pedig ez a regény pl. a Dűne közvetlen elődje, és sztem még a Warhammer univerzum korai ősének is tekinthetjük

>!
hope22
A. E. Van Vogt: Linn varázslója

Könnyed, gyors kis olvasmány, de egy kicsit vázlatosnak tűnt, lehetett volna belőle egy nagyobb trilógia vagy valami. A többi van Vogt könyvhöz mindenesetre meghozta a kedvem.

@Noro: tényleg lehetne Warhammer v0.01


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Szeretem az életet, de nem akarom azt térden csúszva leélni.

87. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

Az emberek elméje zárt. Félnek a változásoktól.

172. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: változás
>!
Carmilla 

     – Nem sajnáljuk másoktól, amire nekünk nincs szükségünk.

136. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

Hogyan vállalkozhat valaki arra, hogy megpróbálja megérteni a világegyetemet működtető folyamatokat, ha a saját szervezetének lényegével sincs tisztában.

177. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

(…) Évekkel korábban már felismerte az erő és a siker összefüggésének alapvető titkát. És most, hogy a kép nem volt a sablonnak megfelelő, kényelmetlenül érezte magát.

47. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

A politikai cselszövések elől nincs menekvés. Megveted az emberi környezetet, az emberi indulatokat, törekvéseket. De soha nem volt és nem is lesz másik világ a számodra, amiben létezz, csak ez.

61. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

Ha egyszer mindenki félreteszi személyes érdekeit, hogy összefogjon a közös ellenséggel szemben…

71. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

>!
Carmilla 

Egy önző, tehetetlen uralkodó békés időszakban talán átvészelhet kisebb-nagyobb viharokat, de az első komoly válság idején hatalma úgy omlik össze, mint a kártyavár.

199. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: uralkodó · válság
>!
Carmilla 

Ne felejtsd el: minél jobban szorítja az ember a markában a hatalmat, annál könnyebben kicsúszik belőle.

10. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: hatalom
>!
Carmilla 

(…) Egyszer csak Marden házához érkezett. Lassan odasétált az ajtóhoz, miközben arra gondolt, hogy ezek az emberek mennyire őszinték és barátságosak, nincs kormányuk, nincs hatalmi harc, ha valaki becsületes szándékkal közeledik feléjük, biztosan elérheti a célját.

119. oldal (Phoenix Könyvek, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: hatalmi harc

Hasonló könyvek címkék alapján

Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Drew Karpyshyn: Revan
Raana Raas: Hazatérők
On Sai: Lucy
Raana Raas: Elágazó utak
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Orson Scott Card: Végjáték
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Dan Simmons: Ílion