Az ​éden pokla (Han Solo-trilógia 1.) 45 csillagozás

A. C. Crispin: Az éden pokla

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Csillagok háborúja előtt, mielőtt kezdetét veszi az a titáni küzdelem, mely kiszabadítja a galaxist a Birodalom acélos szorításából, játszódik Han Solo eddig még ismeretlen története. Az izgalmas új trilógia első kötetében a jövendőbeli hírhedt zsivány, csempész és tolvaj az életéért küzd egy olyan világon, ahol a legfőbb árucikk a rabszolgaság.
Egy gyermek akinek nincs múltja, egy koréliai utcagyerek, akit a szülei magára hagytak, épp az aznapi betevőjét igyekszik előteremteni, amikor a kegyetlen Garis Shrike elragadta, és magával vitte az űrnomádok bandájába. Most,évek múltán Shrike szadista zsarnoksága alatt nyögve, a kalandokról és dicsőségekről álmodozó Han Solo kiverekszi magának a szabadságát. Célja hogy birodalmi pilóta legyen. Ám ehhez repülési gyakorlatot kell szereznie, és ennek érdekében munkát vállal az Ylesia bolygón – vallási fanatizmus, a tiltott drogok és a csábító érzékiség világán…ahol az álmok szétpukkannak és menekülni lehetetlen.

Eredeti mű: A. C. Crispin: The Paradise Snare

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Lap-ics, Debrecen, 2000
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790957 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav, Dinya Tamás

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo

Helyszínek népszerűség szerint

Alderaan


Kedvencelte 9

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
A. C. Crispin: Az éden pokla

Na, akkor én is belecsapok a „SWológusok levesébe”: megnézem, mi terem a klasszikus, a második és a Thrawn-trilógián kívül a messzi-messzi galaxisokban :D
Mindjárt itt van A. C. Crispin Han Solo-trilógiájának első része! Bár Ann Carol Crispin-től eddig egy könyvet olvastam – azt is a Star Trek világából, mert azt is szeretem :) – a felépítés és a megfogalmazás, mondhatom azt, hogy magán viseli az ACC-jegyeket (Milyen fura, hogy az ACC jelenthet Arthur C. Clarke-ot és Ann C. Crispint is! :D)
Itt még nincs Erő, csak az „erőfeszítés”, hogy Han megszabaduljon a múltjától és ugyanakkor megtudja a múltját. Ehhez jó „partner” az Ylesia, az ott tapasztalt vallási rabszolgaság és a háttérben érezzük, utalnak rá, hogy ott van a Birodalom, a Huttok, hallunk néhány szót a Tatooine-ről, még az Alderaanra is leszállunk, „beugrunk” Coruscantra is, szóval szépen megszerkesztett mese, ahol néhol döcög a szekér, de Solo mindig továbblendíti! :)

>!
Lap-ics, Debrecen, 2000
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790957 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav, Dinya Tamás
>!
Krajnyák
A. C. Crispin: Az éden pokla

Azt kaptam amit vártam: egy ízig-vérig kalandregényt Star Wars köntösbe bujtatva. Érdekes volt megismerni Han fiatalkorát, hogy hogyan válik, lassan de biztosan azzá a koréliai csempésszé akit az eredeti trilógiából ismerhetünk.
Meglepett, hogy Han szerelmi élete a fő szál. Viszont ez egyáltalán nem negatívum, sőt. A történet előrehaladását is ez biztosítja. Kalandok, barátok, problémák és főhősünk jellemfejlődése is ennek a szerelemnek köszönhető.

>!
Hippoforaccus P
A. C. Crispin: Az éden pokla

Furcsa csak Hanról olvasni (Szólóban) Csubakka nélkül, de azért jó kis történet ez. A csempész hozza a megszokott stílusát és bár a könyv leginkább az első szerelméről szól, nekem akkor is sok volt benne a romantikus szál.

>!
ftamas
A. C. Crispin: Az éden pokla

Nem volt rossz könyv, de nem éreztem különlegesnek se. Han-ban egyértelműen a későbbi karaktert lehetett látni. Viszont nem mindig sikerült ráéreznem a könyv hangulatára, későbbiekben pedig elég sok helyen egy szappanoperára hasonlított. Nem éreztem mögötte akkora tartalmat, viszont még így is a jobbak közé tartozik.

>!
mackótestvér P
A. C. Crispin: Az éden pokla

A maga kategóriájában izgalmas sikeredett műről beszélhetünk. Nekem külön pikantéria, hogy az amúgy kevés háttérinformációval rendelkező Solo kapitány korai éveiről tudhatunk meg dolgokat. Spoiler: megtudjuk a wukikba vetett bizalmának hátterét, a nőkkel kapcsolatos ellenérzéseit és azt, hogy a pénz (kredit) miért is játszik akkora szerepet az életében. Egyenlőre ajánlott olvasmány, bár a trilógia két része még hátravan.

>!
jezsek P
A. C. Crispin: Az éden pokla

Nehéz eldöntenem, hogy tetszett-e vagy sem. A Star Wars Univerzumból sokat kaptam, régi és új lényeket, bolygókat, érdekes információkat a még csak 19 éves Han Solo addigi életéről. Tetszett a filmszerű ábrázolás, jó sok az akciójelenet. De a szerelmi szál és a koréliai történések olvasásakor kicsit húztam a szám, az nem illett a történetbe, és néha túl aprólékosnak éreztem a történetet. A sorozatot mindenképpen folytatni fogom, mert még mindig Han Solo a kedvenc karakterem a Star Wars-ból.

>!
lustica P
A. C. Crispin: Az éden pokla

Nagyon jó! Hamisítatlan Han Solo! Valahogy mindig is ilyennek képzeltem el.

>!
PAVideoStudio
A. C. Crispin: Az éden pokla

A történet izgalmas és feszült, az akciójelenetek jók, a szereplők érdekesek, az Ylesia jó helyszín, a togoriaiak szintén jó karakterek, Han kedvelőknek kötelező!
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/0DowXbue55Q

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Trillian26
A. C. Crispin: Az éden pokla

Nekem tetszett. Izgalmas történet volt. Többet megtudtam Han Solo múltjából. Nem derült ki ki találta ki a ylesiai rendszert (vallást és a rabszolgatartást), de minden tiszteletem az övé. Nagyon okos ötlet volt. Remélem a többi rész is lesz ilyen jó.


Népszerű idézetek

>!
Somogyip

– Okos? – ráncolta össze a homlokát Han. – Még hogy én? Nem vagyok egy tökfej, az igaz, de soha nem áltattam magam azzal, hogy filozófus vagyok vagy ilyesmi.
– Éppen erről beszélek. Te nem tépelődsz a világban tapasztalható igazságtalanság, korrupció és közöny miatt. Te elfogadod a dolgokat olyannak, amilyenek, és megpróbálod kikerülni őket. Igaz?

249. oldal, 13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Krajnyák 

Han kisétált a Gazdasági Központból, és magában hálát adott a sorsnak, amiért hétéves kora óta hihetően tud hazudni.

143. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Krajnyák 

Aztán eszébe jutott, hogy a legbiztosabb módja annak, ha tartósan el akarja választani a törzsét a fejétől az az, ha mások dolgába üti az orrát.

160. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Saille P

Kisietett az űrkikötő területéről, és fogott egy üres légibuszt, amely elvitte Aldera városába. A metropolis fehéren csillogott a napsütésben. Álomváros luxuskivitelben. Han kibámult a busz ablakain, és beitta az ultramodern tornyok és kupolák, a lépcsőzetes épületek zöldellő teraszainak látványát. A szigetet dombos vidék alkotta, és a város tervezői inkább igazodtak a természetes vonulatokhoz, semhogy elsimították volna. Az eredmény látványos volt…szemet gyönyörködtető és modern, és egyáltalán nem tűnt mesterkéltnek vagy giccsesnek.
Az automata jármű elektronikus idegenvezetője ismertette a fontosabb nevezetességeket. Han múzeumokat látott, hatalmas zárt függőkerteket, hivatalokat és kormányépületeket, és végül, mikor elérték a város szívét, meglátta a királyi palota magas karcsú tornyait, amint fehér és aranyszínekben pompáznak a ragyogó napsütésben. Zordan elmosolyodott, Vajon a korábban látott hercegkisasszony is itt éli a gazdagok gondtalan életét? Egy kis szerencsével én is hamarosan gazdag leszek….
(…)
Han a megannyi szökőkút, a teraszok, a gondozott kertek, a tiszta utcák és jólöltözött emberek láttán kénytelen volt beismeni, hogy mégsem lehet olyan rossz itt lakni. De nekem nem itt van keresnivalóm…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alderaan · Han Solo
>!
jezsek P

Vykk Draygo, Jenos Idanian, Tallus Bryne, Janii Andrus és Keil dTana mind ugyanazon a retinamintázaton osztozott, ami nem is volt meglepő, mert mindezek a személyek valójában Han Solót takarták.

3. fejezet Kényszerleszállás

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Han Solo-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andre Norton: Sargasso a világűrben
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion